foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 6 postitust ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Kingiti akvaarium
PostitusPostitatud: Esmaspäev Aug 29, 2005 04:39 
Akvarist

Liitunud: Esmaspäev Aug 29, 2005 12:49
Postitusi: 44
Asukoht: Võru
Kuu aega tagasi kingiti minule ja mu poisile akvaarium, selline väike, 17 liitrit oli vist, lisaks veel üks loorsaba kuldkala, mingi punane kala, kelle liigist ei tea keegi mitte midagi ning üks põhjapuhastaja. Sisutuse hulka kuulus veel põhjakatteks kive ning paar tehistaime.
Kingitus tuli ootamatu ning suht tobe, kuid keelduda samuti ei saanud.
Hakkasin siis kiiresti akvaariumi pidamise kohta uurima ning senimaani olen mõned kiired otsused teinud
1) ostsin kohe samal päeval akvaariumisse õhupumba ja filtri, sest esimene asi, mida teada sain, oli, et kuldkalad vajavad palju hapnikku,
2) antud kuldkala on veel noor, 2 aastane umbes, niisiis ta kasvab veel palju ning kunagi lähitulevikus pean kindlasti suurema akvaariumi muretsema. Sooviks nõuandeid, et kui suur see SUUREM akvaarium peaks olema. Rohkem kalu pole plaanis juurde muretseda, kui, siis vaid mõned vähesed
3) Kustkohast peaksin akvaariumi ostma, Võru lemmiklooma pood ei tekita eriti usladust, ei teagi miks. Väike valik kah jne. Et kas kellelgil on eriti ebameeldivad või just vastupidiseid kogemusi seoses akvaariumi ostuga.
4) Kui kaua üldse loorsaba kuldkala vastu peaks 17 L akvaariumis, kuu aega on ta siin ilusti ära elanud, on vilgas ja aktiivne. Kas olukord on kriitiline või peaks ta veel ses akvaariumis kuu või paar vastu?
5) Põhjakoristaja kasvad tohutu kiirusega. Kas see võib olla mingi oluline näitaja.

Ette tänades


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Aug 29, 2005 05:30 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Kolmapäev Mai 18, 2005 04:04
Postitusi: 328
Asukoht: Tartu
1. Tubli! :D Punane kala ja põhjakoristaja tuleks identifitseerida. Abiks Google ja http://www.aquahobby.com/e_gallery.php . Muuseas, põhjakoristajaid otsi Catfish'ide alt.

2. Ma arvan, et ühele kuldkalale piisaks juba akvaariumist mille mahutavus ulatub üle 50 liitri. Poodides müüakse nt Juweli akvaariumikomplekti Juwel Rekord 60 (54l, hind 1500.- kuni 1000.- (vt. ka müügi alafoorumisse)), millel on kõik vajalik tehnika kaasas.

3. Akvaarium osta kas siit või lemmikloomapoest. Ma arvan, et kui ostadki nt Juwel Rekord 60 akvaariumikomplekti sealt Võru lemmikloomapoest, siis sellega eriti petta ei peaks saama.

4. Kuldkala võib sellises akvaariumis küll vastu pidada, aga mitte eriti õnnelikult ja kaua. St. natuke aega kannatab ikka ära veel.

5. Määra ennem põhjakoristaja liik, siis saab täpsemini öelda. Abiks esimeses punktis antud lehekülg.
----
Milline on Sinu akvaariumi põhjakate? Nagu ma natuke aega tagasi teada sain, peaks see olema suurema fraktsiooniga (8-10mm), kui tavalise mageveeakvaariumi oma (2-6mm), sest kuldkalad võivad muidu kruusa sööma hakata :(

Milline on Sinu akvaariumi temperatuur? Kuldkalad on külmaveekalad ning selle tõttu neid paljude kaladega koos pidada ei saa. Neile meeldib temperatuur 18c - 23c kraadi. Kui veel termomeetrit ei ole, soovitan selle kiiremas korras muretseda.

Soovitan muretseda ka elustaimed. Abiks on http://www.tropica.com . Soovitan taimi muretseda pigem foorumist ja teiste akvaristide käest, sest poes on taimed enamasti suht nirud ja kallid. Lisaks võivad need sisaldada mõne ebasoovitava teo mune.
----
Rohkem ma Sind millegagi aidata ei oska. Soovitan uurida külmaveekalade alafoorumit.

_________________
:/


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Aug 29, 2005 06:04 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Pühapäev Juul 04, 2004 12:48
Postitusi: 431
Asukoht: tervola, lappimaa,soome
[/b]saurlygien kirjutas
Tsiteeri:
Milline on Sinu akvaariumi põhjakate? Nagu ma natuke aega tagasi teada sain, peaks see olema suurema fraktsiooniga (8-10mm), kui tavalise mageveeakvaariumi oma (2-6mm), sest kuldkalad võivad muidu kruusa sööma hakata


mina küll omast kogemusest julgen väita,et väiksemad kivid paremad kui suuremad,omal olid kuldkalad,kellel oli kah alguses põhjapinnaseks 8-10mm läbimõõduga kivid,aga just need on nii suured et mahuvad täpselt suhu,aga siis ei tule enam sealt välja,ega lähe enam sisse.abi ei saanud mujalt kui tööriista kastist.kala märja marliga kätte,ja siis urgitsesin kivi kala suust välja,ja nii päris mitmetel.jõhker,ja kalale stressi tekkitav,aga muud lahendust ei olnud.peale seda panin 2-6mm kruusa põja ,ja oli probleem lahendadud,korjas küll kive suhu,aga tulid sama teed välja.

pole küll teemakohane jutt,aga kui kuldkalu pead siis on see teadmiseks.


_________________
450L.Tanganyika
300L.Geophagus rio maimudega
200L.taimed,mõningate kaladega
200L.Amazonas oskar ja plecod
106L.mollid barbused


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Aug 29, 2005 07:43 
Akvarist

Liitunud: Esmaspäev Aug 29, 2005 12:49
Postitusi: 44
Asukoht: Võru
Niih, sain teada et põhjapuhastaja näol on tegu spotted hypostomusega. Kuidagi ebaloogiline tundub, sest lugesin ka, et ta kasvab kuni 30 cm suuruseks. Nii suureks!!?!?!?
See vähemalt seletaks asjaolu, et ta nii kiiresti mul kasvab.
Aga murettekitav on ka see, et kuldkalale sobiv temperatuur on 18'-21' kuid enamus põhjapuhastajad tahavad u 25' vett. Kuidas nad siis akvaariumit saavad jagada?
Punane kala on veel identifitseerimata. Varun kannatust :lol:


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Aug 29, 2005 11:35 
Guru
Kasutaja avatar

Liitunud: Kolmapäev Mär 31, 2004 09:53
Postitusi: 4271
Pildid: 1
Asukoht: Tartu
kommentaariks oceani jutule - nii mõnegi kurva lõpu leidnud kuldkala kõrist või soolestikust on välja tulnud liiva, peenikest kruusa, mutreid, papinaelu, nööpe ja muud peenemat sodi (ära küsi, kust see kõik on akvaariumitesse sattunud), seetõttu oleks mõistlik siiski soetada sellise fraktsiooniga kruus, mida kuldkala suhu tõmmata ei saaks. 8-10mm on üldjuhul ohutu, kui kivid on ümara kujuga, alati on parem kuldkalade puhul aga veel suurema fraktsiooniga kive kasutada.

elustaimedest ei sobi mitte kõik liigid kuldkalaga ühte patta panna, sest see ablas kala pistab kinni kõik, mis vähegi pehmem ja maitsvam (aga see pole ka alati määrav) tundub. sobivad liigid katsetamiseks on nt. anubiase ja microsorumi liigid, cryptocoryne crispatula jm. tugeva lehega taimed.

temperatuuri kohapealt on tõesti nii, et kuldkala tahab jahedat hapnikurikast vett, samas kui troopiliste kalade hulka kuuluvad põhjakoristajalised vajavad enamikus soojemat vett - kuldne kesktee on 23-24C - selleks, et temperatuur paigas hoida, tuleks muretseda regulaatoriga soojendi, sest ööpäevane temperatuur võib kõikuda rohkem kui paar kraadi ja see pole kaladele just eriti meeltmööda.

akvaariumi suuruse kohta ütleks, et mida suurem, seda parem. üldine reegel ütleb siiski, et minimaalne veekogus ühe kala kohta on 1cm kehapikkuse kohta 1 liiter vett, suurte kalade puhul ka kuni 3 liitrit vett. arvestama peaks alati kalade maksimaalse võimaliku kasvuga. soovitan jälgida foorumi müügi alarubriiki, kust saab vahel päris soodsa hinnaga komplektse akvaariumi soetada.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Aug 30, 2005 10:29 
Akvarist

Liitunud: Esmaspäev Aug 29, 2005 12:49
Postitusi: 44
Asukoht: Võru
väga tänan kõikkide nõuannete eest, pilt on mul juba palju selgem.


Üles
 [ 6 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver