foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 6 postitust ] 
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Neljapäev Nov 30, 2017 12:56 
Akvarist

Liitunud: Neljapäev Nov 30, 2017 11:55
Postitusi: 3
Sain akvaariumi, lastele meeldib. Ostsin kalad sisse, mõned küsimused.
Akva:
http://static1.album.ee/files/1190/43/o ... 1_YfiL.jpg


Starter kompekt ca 50L vist, kodus mõõdan üle, saab täpsemalt teada.

"Käima" ei pannud akvaariumi alguses, polnud teadmisi ega infot :oops: :roll: . Poest kalad, ca 2h ennem kraanivesi uude akvaariumi sisse, ca 15m ennem, kui kalad sisse lasin sobiva koguse Start Safe ja mingi batkerite tekitajad sisse. Kaladele andsin temperatuuriga harjumiseks suts aega ca 10min, ennem akvaarimumi laskmist olid kilekoti sees akvaariumi vees. Tagantjärel lugedes ja uuride, eks nad väikse või suurema šhoki ikka said :(. Ikka paar päeva olid akva seinad veel hapnikumulle täis. Sees neli barbus semifasciolat ja üks koristaja albiino Corydoras aeneus. Filter sees, hapniku jaoks panin selle filtri osta sellise flöödi moodi otsa, mitmest augus tuleb vette tekitab veekerise ja hapnikumullid. Soojendi on reguleeritud 23c peale, sama temp. mis toas.

Küsimused millele esmalt vastuseid ei leidnud ka siit foorumist:

Need neli väikest tegelast söövad suht hästi, pole nagu visuaalselt viga midagi. Põhjakoristaja poeb aga sõna otseses mõttes ilutaime sisse peitu vahepeal. Neli teist tegelast sutsu kiusavad teda. Mida teha, mingi " lõhkine kann" vms element veel põhja, kuhu see koristaja saaks varjuda? Või on põhjakoristaja peitupugemiseks mingi muu põhjus? Kas neid Corydoras aeneus peaks äkki 2 olema, ühel hakkab igav? Väike akvaarium, ei taha ülerahvastada, ülerisustada...

Esmasp. panime kalad sisse -akvaariumi käima, tänaseks 4 päeva hiljem on vesi sutsu hägusemaks muutnud, akvaarium ühest otsast teise läbi ei paista enam nii nagu alguses. Samas vesi ei ole sogane. Lihtsal silma järgi suts hägune. On see norm, või peaksin asap ca 1/4 veest välja vahetama? Mõtlesin üle ca nädala teha osalise veevahetuse, ehk peaks esmalt varem tegema?

Söömisest söötmisest? Mingeid kalatoidu helbeid olen andnud, 4 kala, söövad väga vähe, ca 5-6 helbest küll neile, helbed vajuvad hiljem juba põhja. Kas nii vähe söövadki?? Põhjakoristaja saab ühe kraanuli. Need neli barbust aegajalt näksivad seda, ma pole põhjakoristajat veel söömas näinud. Kas peaks toit vahelduv olema? Mida lisaks anda?

Kas veevahetusel sobib uueks veeks kraanivesi( Pirita, Esmar Vesi veeandjaks) või peaks mingi 5L Saaremaa Vee kanku tooma koju, sel aga ju samuti mingit säilitusained sees...?

Kui tihti põhja shifoonida väikses starter tüüpi akvaariumis? Suuremat paraku ei plaani osta, lahe asi aga sai võetud kalad siiski esmalt väikesest laste pärast. Omale mulle maigutavad suud ei tekita suuremat emotsiooni, kuigi piinelda ei taha ühelgil elusolendil lasta.

Kui tihti peaks pesema kunsttaimi ja neid kaunistusi akvaariumis?
Kuidas neid pesta, sooja vee alt läbi ja kõik? Võib kohe märjalt tagasi panna või esmalt oodata kuni kuivanud ja siis kõik tagasi?

Kui reaalne on akvaariumi veeleke? Pikendusjuhe kus see soojendi ja filter asub otse akvaariumi tagas samala tasapinnal. Kui akvaarium lekib, siis oht elektrilöögiks pikendusjuhtmelt....peaks vist töötasapinnast ikka kõrgemale pistikupesa igaks juhuks tõstma?

Veevahetusest, ok, võtan mingi osa vana vett välja, seal see peaks loputama üle ka veefiltri? Vana vesi kraanikaussi ja uus asemele? Kui keemiavabad peaksid olema nõu ja kulp millega uut vett lisan ja välja tõstan? St., kui need on nõudepesu masinas pestud või seebiga seest puhastatud( ämber) kas sealt mingeid seebi või kemikaali jääke ei või sattuda akvaariumisse? Kui steriiliselt puhas see veevahetuse protsess peaks olema? Kas kraanivee võib otse ka akvaariumi lasta- soe vesi tuleb boilerist ja sealt mingeid baktereid ei tule. Lihtsaltvalida õige temperatuur ja puuduolev vesi akvaariumi veevärskenduse käigus?

Kui tihti filtri vahtkummi pesta ja mis teda vahetama peab, kas lihtsalt pesust ei piisa?

Vabandan, palju küsimuse nagu algajal ikka tekib.
Kui mingid elusolendid võtta, siis peab ikka nende eest ka hoolitsema :wink:


Üles
PostitusPostitatud: Neljapäev Nov 30, 2017 01:52 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Kolmapäev Sept 27, 2017 09:31
Postitusi: 10
Pildid: 0
Asukoht: Tartu
Suzz kirjutas:
Sees neli barbus semifasciolat ja üks koristaja albiino Corydoras aeneus. Kas neid Corydoras aeneus peaks äkki 2 olema, ühel hakkab igav

Võite kasutada aqadvisorit, et hinnata kui palju asukaid teie akvaarium võimaldab ning kui palju peab nende puhul nädalas vett vahetama. Näiteks teie kalade ja 50l akvaariumi vastus siin. Corydoras võiks küll olla mitmekesi, kuid teie akvaarium kahjuks ei võimalda palju kalu enam juurde panna.
Suzz kirjutas:
Esmasp. panime kalad sisse -akvaariumi käima, tänaseks 4 päeva hiljem on vesi sutsu hägusemaks muutnud, akvaarium ühest otsast teise läbi ei paista enam nii nagu alguses.

Teil on vees bakteriaalne õitseng, mis on tavaline käivituvas akvaariumis. Kuna te ei käivitanud akvaariumi enne kalade lisamist, ei olnud seal kasulikke baktereid kes kalade väljaheiteid (ammooniumi) lagundaks. Kuna seetõttu on teil veekvaliteet tõenäoliselt väga halb, hakkasid igasugused bakterid nüüd massiliselt vohama.
Ilmselt peategi nüüd veidi aega tegema tihedamini veevahetusi ja sifoonima põhja, kuna käivitate akvaariumi koos kaladega. Võite kasutada mingit bakteri supplementi mida igapäevaselt lisada (safestart, bio nitrivec, vms "bakteri tekitaja" mis teil on).
Ärge kindlasti ostke poest vett selgendavaid vahendeid, need kaotavad ainult probleemi sümptomi mitte selle põhjust. Lugege nitrifitseerivate bakterite ja akvaariumi lämmastiku tsükli kohta.

Suzz kirjutas:
Söömisest söötmisest? Mingeid kalatoidu helbeid olen andnud, 4 kala, söövad väga vähe, ca 5-6 helbest küll neile, helbed vajuvad hiljem juba põhja. Kas nii vähe söövadki?

Sööta pigem vähem kui rohkem. Kalad pole inimesed, neil pole tarvis palju süüa. Sobib, kui söödate iga päev ühe korra ja ainult nii palju kui kalad paari minuti jooksul ära söövad. Kui toitu üle jääb, eemaldage see akvaariumist.

Suzz kirjutas:
Kas veevahetusel sobib uueks veeks kraanivesi( Pirita, Esmar Vesi veeandjaks) või peaks mingi 5L Saaremaa Vee kanku tooma koju, sel aga ju samuti mingit säilitusained sees...? Veevahetusest, ok, võtan mingi osa vana vett välja, seal see peaks loputama üle ka veefiltri? Kas kraanivee võib otse ka akvaariumi lasta- soe vesi tuleb boilerist ja sealt mingeid baktereid ei tule. Lihtsaltvalida õige temperatuur ja puuduolev vesi akvaariumi veevärskenduse käigus?
Kui tihti filtri vahtkummi pesta ja mis teda vahetama peab, kas lihtsalt pesust ei piisa?

Kraanivesi sobib, aga see peaks enne veevahetust vähemalt päev seisma, et sealt klooriühendid välja aurustuksid. Lisaks peaks vette lisama veekonditsioneeri, mis seob klooriühendeid ja raskemetalle. Seda leiab lemmikloomapoest.
Filtrit kindlasti mitte pesta. Kergelt loputada võib et suuremat sodi eemaldada, aga seda ainult akvaariumi vees (nt selles vees, mille veevahetuse käigus välja võtate). Filtri sisu ei tohi kunagi vahetada, kuna seal elavad sees bakterid, kes lagundavad kalade väljaheidetest tulevat ammooniumi, mis on neile mürgine.

Suzz kirjutas:
Kui tihti põhja shifoonida väikses starter tüüpi akvaariumis? Kui tihti peaks pesema kunsttaimi ja neid kaunistusi akvaariumis?

Põhja võiks sifoonida siis, kui eemaldate vett veevahetuse jaoks. Kaunistusi võib ka siis loputada. Ei näe põhjust neid enne tagasi panemist kuivatada.

Suzz kirjutas:
Kui reaalne on akvaariumi veeleke?

Kui juhe on sellest tasapinnast madalamal kus akvaarium ja pikendusjuhtme kontakt on, siis pole probleemi.

_________________
25l & 63l krevetid


Üles
PostitusPostitatud: Neljapäev Nov 30, 2017 02:25 
Akvarist

Liitunud: Neljapäev Nov 30, 2017 11:55
Postitusi: 3
Tänud vastus eest, panen täna vee seisma. Homme vahetan osaliselt vee välja, shifoonin ka põhja ära.

Nukker muidugi, kalkulaatori tulem juba hetkel selline " liiga tihe asustatus" ja liiga väiksed grupid. Loodan, et kalad ei kasva max suurusesse.

Suuremt akvat paraku me ei plaani. Asi pole rahas vaid pigem selles, et kui lähed puhkama pikemaks ajaks, siis väikse akva viid sõbra või kellegile perest hooldada. Suur akva on nagu laps, seda ei jäta kellegile toitmiseks kaheks nädalaks, seda enam, et liigutada-transportida suurt akvaariumi ei ole kerge. See pidev seotus akvaariumi-koduga ongi suurim probleem, millest alles peal kalade võtmis aru saime.

Üks küsimus tekkis, kui ainult osaliselt vett vahetada, põhja shifoonida, siis kalad võivad vast sees olla? Või peaks igaks juhuks kuhugile akva veega täidetud purki panema selleks ajaks?


Üles
PostitusPostitatud: Neljapäev Nov 30, 2017 03:26 
Administraator
Kasutaja avatar

Liitunud: Reede Sept 23, 2005 04:43
Postitusi: 1165
Pildid: 6
Asukoht: Kuressaare
Regulaarselt toidetud kalad peavad nädala kindlasti vastu ka ilma söömata. Pealegi ei ole see toit, mida Teie nendele annate, kindlasti ainuke. Igas akvaariumis leidub vetikaid või veel midagi, mida kalad tarbivad. Pealegi on olemas ka spetsiaalne toit, kui oleks vaja akvaarium mingiks ajaks üksi jätta.


Üles
PostitusPostitatud: Reede Dets 01, 2017 01:34 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Reede Mär 12, 2010 08:56
Postitusi: 590
Pildid: 3
Asukoht: Tartu
Mina olen suviti 3 kuud maal ja akva on linnas, korra nädala-paari tagant käin vaatamas, kas filter ja muu tehnika veel toimib. Toitu jagab automaatsöötja ja valgus on taimeri peal. See suvi läks kuidagi nii mööda, et ei teinud 3 kuud isegi veevahetust vaid lihtsalt panin vett juurde kui vaja.
Kui vaja pikemat aega ära käia kodust siis soovitaks mingi odavama automaatsöötja peale mõelda samas nädal aega saavad kalad ka ilma toitmata hakkama.

_________________
180L: JBL CP e1502,LED,CO2,UV-C; kalad
100L: JBL CP e902,LED,UV-C; gupid


Üles
PostitusPostitatud: Reede Dets 01, 2017 01:15 
Akvarist

Liitunud: Neljapäev Nov 30, 2017 11:55
Postitusi: 3
Tänud, jälle targem:) :wink: Vähemalt süda rahul, et mõned päevad saab ära olla. Kui pikemalt, siis jah, automaatsöötja peab muretsema. Valguse pärast ei muretse, mul ainult kunsttaimed. Täna tellisin mingisuguse katkise tünni ka ära, kus need vurrudega põhjakalad saavad redutada.


Üles
 [ 6 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver