foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 20 postitust ]  1, 2  Järgmine
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Pühapäev Nov 26, 2017 06:41 
Akvarist

Liitunud: Pühapäev Nov 26, 2017 06:00
Postitusi: 6
Tere..

Pean kohe ära mainima,et kõikvõimalikud teemad on siit foorumist ja ka teistest kohtadest läbi loetud ja mitte ühe korra aga siiski on küsimusi-võibolla ka sellest,et ei tahaks teha midagi valesti ja oleks vähem ohvreid minu teadmatuse tõttu.
Plaanid siis sellised,et esialgu elustaimi ei tule,kaladeks plaanis siis värviline parv Danioid ja hiljem paar Skalarit.

Alustame siis-akvaariumi kmpl. Juwel Rio 180L.

Kaasas nagu ikka-kaas koos valgustitega,sisene filter ja soendus pulk.

Nüüd siis küsimused-

Kas saan hiljem ilma suuremate muutusteta minna üle LED turude pele?

Käima tahaks panna esialgu kaasas olnud akvasisese filtriga ja tulevikus vahetada välja kanisterfiltri vastu.

Kuna elustaimi ei tule siis ka küsimus,et kas on vaja nn flööti või ei ?

Testid-plaansiis soetada tilgatestid aga erinevates kohtades väga erinev info-mida siis reaalselt vaja on-NH3,NH4,NO2,NO3,kas on vajalik ka PH test?

Sissetöötamine-jällegist väga äärmusest äärmusesse väited-sissetöötamine kaladega tundub nagu kõige loogilisem aga millal siis on õige aeg kalad sisse tuua ja kas peab siis ennem lisama ammoniaaki,kalasööta või bakteripreparaate?

Veevahetus-kui vahetada esialgu 1x nädalas ca 30% veest siis kas lastakse siis nn otse kraanist värske vesi peale-sel juhul kas pigem soojem või külmem vesi-ei saa ju kraanist päris täpset temp. valida ja kas siis peab ka veele midagi lisama või seguneb uus vesi vanaga ning piisab lihtsalt korra nädalas testide tegemisest?

Kalad-esialgu siis plaan esimestena lisada Daniod-ja juba ka küsimus-öeldakse et esialgu mitte üle paari kolme kala sisse lasta kuid palju räägitud ka sellest,et Daniod peaksid ikka 5-6 kesi olema muidu muutuva teineteise vastu kiuslikuks.Sobivustsbeli järgi peaks nagu sobima Daniotega kokku Skalarid-kas neid võtta tulevikus juurde 1 või 2,kui samas on öeldud,et Daniod kipvad pikauimelisi kalu näksima-mis siis see õige on?

Valgustus-on jälle nii ja naa jutud-soovitusi on,et algul hoida valgustus töös 6h ööpäeva jooksul ja siis vähehaaval tõsta seda kuni 14h ööpäevas aga teiseltpoolt jutt,et üle 10h ööpäevas ei tohiks valgustus põleda?

Viimaseks siis-filter-peab töötama 24-7-küsimus siis,et kui mürarikas või kui häiriv see reaalselt on-kuna veel on valik kas panna akva suurde tuppa või magamistuppa?


Tõesti suured tänud kes üldse viitsiva süveneda ja pealeselle ka vastata.


Üles
PostitusPostitatud: Pühapäev Nov 26, 2017 07:47 
Administraator
Kasutaja avatar

Liitunud: Reede Sept 23, 2005 04:43
Postitusi: 1165
Pildid: 6
Asukoht: Kuressaare
rait1980 kirjutas:
1. Kas saan hiljem ilma suuremate muutusteta minna üle LED torude peale?

Jään vastusega suht umbmääraseks, aga kui tahad led torusid panna, pead tahes tahtmata midagi ümber ehitama, sest töötavad ju lambid ja led'id eri pingete peal. Lambid 500-600V, mida tekitab ballast. LED'id võivad töötada läbi muunduri 220V-AC pealt, kasutades suurematel juhtudel ohutut pinget, ehk siis alla 24V-DC. Seega olemasolev lampide toide tuleks ilmselt ringi vahetada. Aga võin eksida. Teadjamad annavad oma parima.

rait1980 kirjutas:
2. Käima tahaks panna esialgu kaasas olnud akvasisese filtriga ja tulevikus vahetada välja kanisterfiltri vastu.

Ei näe probleemi. Soovitavalt võiks statsionaarse sisefiltri sel juhul välja 'lõhkuda'

rait1980 kirjutas:
3. Kuna elustaimi ei tule siis ka küsimus,et kas on vaja nn flööti või ei ?

Ei näe seost elustaimede ja flöödi vahel. Flööt tagab ühtlasema vee liikumise akvaariumis

rait1980 kirjutas:
4. Testid-plaan siis soetada tilgatestid aga erinevates kohtades väga erinev info-mida siis reaalselt vaja on-NH3,NH4,NO2,NO3,kas on vajalik ka PH test?

Akvaariumi sissetöötamise ajaks vaja NH3/NH4,NO2,NO3. Kui ei plaani võtta erivajadustega kalu, siis selle komplektiga asi piirdub. NO3 hakkab mõista andma, millal oleks õige aeg veevahetust teha.

rait1980 kirjutas:
5.Sissetöötamine-jällegist väga äärmusest äärmusesse väited-sissetöötamine kaladega tundub nagu kõige loogilisem aga millal siis on õige aeg kalad sisse tuua ja kas peab siis ennem lisama ammoniaaki,kalasööta või bakteripreparaate?

Õige aeg on siis, kui mingigi nitrifikatsiooni protsess on toimunud ja NH3/NH4,NO2 näidud on nullis.

rait1980 kirjutas:
6. Veevahetus-kui vahetada esialgu 1x nädalas ca 30% veest siis kas lastakse siis nn otse kraanist värske vesi peale-sel juhul kas pigem soojem või külmem vesi-ei saa ju kraanist päris täpset temp. valida ja kas siis peab ka veele midagi lisama või seguneb uus vesi vanaga ning piisab lihtsalt korra nädalas testide tegemisest?

Veevahetuse vajadus sõltub normist kõrgematest testide näitudest. Hiljem kui akvaarium stabiilne, saab hakata rääkima 1x, 2x, jne veevahetuse kordadest. Vahetatav vesi võib sisaldada kloori, kui kasutad ühisveevärki, kui kasutad, siis oleks mõistlik uurida kohalikust omavalitsusest, kas vesi võiks sisaldada kloori. Kui jah, peaksid vett enne akvaariumisse lisamist laskma seista ööpäev. Temperatuur võiks olla ligilähedane akvaariumivee temperatuuriga. Temperatuuri suur erinevus ohustab pigem sinu akvaariumi terviklikkust. Soovitan ka oma kraanivett korra vähemalt testida, et teaksid, millised on selle näitajad.

rait1980 kirjutas:
7. Kalad-esialgu siis plaan esimestena lisada Daniod-ja juba ka küsimus-öeldakse et esialgu mitte üle paari kolme kala sisse lasta kuid palju räägitud ka sellest,et Daniod peaksid ikka 5-6 kesi olema muidu muutuva teineteise vastu kiuslikuks.Sobivustsbeli järgi peaks nagu sobima Daniotega kokku Skalarid-kas neid võtta tulevikus juurde 1 või 2,kui samas on öeldud,et Daniod kipvad pikauimelisi kalu näksima-mis siis see õige on?

Daniod on väkesed kalad ja suudavad üsna vähesel määral akvaariumivett mõjutada, seega ei ole probleem, kui võtad 6 korraga ja sellega ka pikemaks ajaks piirdud, kuniks nitrifikatsiooni tsükkel läbi. Peaksid tähelepanelik olema testide tegemisel, et protsessidel silm peal hoida. Sinu valitud akvaariumisse ei oleks üle 2 skalaari soovitav.

rait1980 kirjutas:
8. Valgustus-on jälle nii ja naa jutud-soovitusi on,et algul hoida valgustus töös 6h ööpäeva jooksul ja siis vähehaaval tõsta seda kuni 14h ööpäevas aga teiseltpoolt jutt,et üle 10h ööpäevas ei tohiks valgustus põleda?

Kui sul ei ole plaanis elustaimi võtta, on valgustus sinu akvaariumis, puhtalt silmailu tekitajaks. Kaladel on sellest suht ükskõik, neile piisab ka päevavalgusest

rait1980 kirjutas:
9. Viimaseks siis-filter-peab töötama 24-7-küsimus siis,et kui mürarikas või kui häiriv see reaalselt on-kuna veel on valik kas panna akva suurde tuppa või magamistuppa?

Paistab, et akvaariumi filtri osas sul valikuid ei ole, aga ruumide osas küll. Mõnele võib vaikne sumin olla sama häiriv kui varese kraaksumine katusel. Mis ma tahan öelda, kui vähegi arvad, et see võiks saada probleemiks, pane suurde tuppa. Seda enam, et kavatsed filtrit mingi aeg vahetada.


Üles
PostitusPostitatud: Pühapäev Nov 26, 2017 11:11 
Akvarist

Liitunud: Pühapäev Nov 26, 2017 06:00
Postitusi: 6
Tere.

Kena,et keegi viitsis nii kirelt vastata.

Filtri suhtes on ikka valik tehtud,ei pannud ennem lihtsalt kirja,JBL CristalProfi GL e902.

Skalaride suhtes oli küsimus,et kas sobivad ikka Daniotega ja mitte seda palju sinna akvasse mahub vaid seda kas Skalaari suudab ilusti hakkama saada ka üksinda või peaks olema kaaslane.

Olen tegelikult seda akvat tahtnud asustada ikka nii et oleks kõigil pigem rohkem ruumi kui vaja ja oleks kõigil mugavam,mitte seda,et akva töötab sisse ja siis hakkan kalu juurde tooma.


Kõigile kõike head ja küsimuste korral ärge pahandage-tahan lihtsalt et tulevikus oleks kõik hästi.


Üles
PostitusPostitatud: Esmaspäev Nov 27, 2017 01:45 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Kolmapäev Sept 27, 2017 09:31
Postitusi: 10
Pildid: 0
Asukoht: Tartu
Lisaks veel, et soovitaks akvaariumi käivitada ikka ilma kaladeta. Loomulikult võib ka paari vastupidava kalaga, aga igale kalale on uue akvaariumi veeparameetrite kiire muutumine stressirikas ja võib juhtuda et mõni kala sureb. Täpselt sama tulemuse annab, kui toidate igapäevaselt tühja akvaariumi (või lisate puhast ammooniumi) kuni ammoonium ja nitrit on 0. Kui juba hoolite kaladest piisavalt palju et neid pidada, võiks toimida julmusevabamal viisil.

_________________
25l & 63l krevetid


Üles
PostitusPostitatud: Esmaspäev Nov 27, 2017 11:53 
Administraator
Kasutaja avatar

Liitunud: Reede Sept 23, 2005 04:43
Postitusi: 1165
Pildid: 6
Asukoht: Kuressaare
rait1980 kirjutas:
Skalaride suhtes oli küsimus,et kas sobivad ikka Daniotega ja mitte seda palju sinna akvasse mahub vaid seda kas Skalaari suudab ilusti hakkama saada ka üksinda või peaks olema kaaslane.

Oma kogemusest võin kinnitada, mida nooremalt kalad kokku pannakse seda rohkem nad üksteist tolereerivad. Mul on hetkel akvaariumis kaks skalaari ja paras punt neoone. Kõik said akvaariumisse toodud väikeste kaladena ja koos. Ei ole nendega absoluutselt probleeme olnud, kuigi väidetavalt pidi neoon skalaarile paras suutäis olema :) Teatud tingimustes ilmselt nii ongi


Üles
PostitusPostitatud: Esmaspäev Nov 27, 2017 09:18 
Akvarist

Liitunud: Pühapäev Nov 26, 2017 06:00
Postitusi: 6
Tere.

To hr. Pets-kas väide,et kalad said sisse toodud koos noortena tähendab seda,et korraga ühel päeval või võiks nt. esialgu proovida 5-6 Danioga ja ca. kuu pooleteisepärast tuua juurde Skalarid?

To he. Bioindikaator-kui loete esimest postitust -sissetöötamine-siis vast saate ise ka aru,et ei taha kaladele julma kohtlemist vaid seda,et teeksin kõik rahulikult ja õigesti,st. ilma kalade kaotusteta.

Kõike kena Teile.


Üles
PostitusPostitatud: Teisipäev Nov 28, 2017 01:04 
Administraator
Kasutaja avatar

Liitunud: Reede Sept 23, 2005 04:43
Postitusi: 1165
Pildid: 6
Asukoht: Kuressaare
Skalaarid sai sisse toodud Neoonidest hiljem, aga samuti väga noortena


Üles
PostitusPostitatud: Pühapäev Dets 03, 2017 12:12 
Akvarist

Liitunud: Pühapäev Nov 26, 2017 06:00
Postitusi: 6
Tere.

Tekkinud siis veel paar küsimust.

-Kas loomapoest ostetud spetsiaalne põhjakruus vajab ka läbipesemist või on nö.kohe kasutusvalmis ja mis läbimõõduga põhjakruus oleks kõige sobilikum võttes arvesse,et põhjakoristajaid ei tule ja suuremat sorti kalu ka mitte-Skalaride mõttest esialgu loobusin.

-Kas Barbused on ka parvekalad või meeldib neil olla pigem paarikaupa-mis kogus oleks parim kalade seisukohast?

Ette tänades,Rait.


Üles
PostitusPostitatud: Pühapäev Dets 03, 2017 05:29 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Teisipäev Veebr 09, 2010 11:47
Postitusi: 3717
Pildid: 0
Asukoht: Pelgulinn
Ma loputasin oma looma(akva) poest ostetud kruusa lihtsat võimalikult tulise kraanivee all läbi. Hiljem hangitud 900-liitrisele ehitus poest puuistekruusa keetsin küll läbi.

_________________
KIIREMAKS kontakteerumiseks palun pöörduda OTSE privaatposti.


Üles
PostitusPostitatud: Pühapäev Dets 03, 2017 11:02 
Akvarist

Liitunud: Laupäev Veebr 20, 2016 12:17
Postitusi: 210
Pildid: 0
Igasugu kivid ja kruusad ma olen pannud potti ja valanud keeva vee peale. Samas näiteks manado pinnast tuleb mitmeid kordi loputada ,et puhtaks saada.

Barbused on kõvad kaklejad, kui neid on liiga vähe siis kaklevad surmani. Alla viie barbuse on kindlasti liiga vähe. Näiteks nelja barbuse puhul jääb üsna kiirelt alles üks tugevalt vigastatud barbus , seda siis tiger barbi ja green barbi puhul. Kuuldavasti on mõningad barbusesordid rahulikuma loomuga.

Ledidest ka: ikka saab ledidele üle minna , hiljuti vahetasin t8 luminofoorid ledide vastu. Siit leidsin sobivad http://www.ledcentrum.ee/et/c/led-torud?&page=3 , ballastid ja starterid tuleb vahelt ära lõigata.


Üles
PostitusPostitatud: Neljapäev Dets 21, 2017 09:16 
Akvarist

Liitunud: Pühapäev Dets 17, 2017 06:40
Postitusi: 3
Tere!

Mul on täpselt sama akva käivitamine mõttes (kindlasti taimedega, hiljem parv neoone juurde)...aga...kuna tegu kaua aega omapäi tegutsenud akvaga, kus vesi sees (iseenesest puhas, filter töötab, kalu pole), kuid mustvetikas möllab, siis ilmselt oleks tegu hoopis taaskäivitamisega... aga kuidas, kas kõik (vesi, kivid, puit) välja visata või saab midagi veel kasutada? Või pigem peaks küsima, kas sellist akvat on üldse võimalik täitsa puhtaks saada või tuleks see hoopis välja visata (ps kaane valgustus ei tööta, uus on küll poes olemas, 118 €, kas tasub hakata ostma)?

Tänud vastamast


Üles
PostitusPostitatud: Neljapäev Dets 21, 2017 10:53 
Administraator
Kasutaja avatar

Liitunud: Reede Sept 23, 2005 04:43
Postitusi: 1165
Pildid: 6
Asukoht: Kuressaare
Sellises seisus akvaarium tuleks kindlasti desinfitseerida. Seda mitte sellepärast, et seal mingeid parasiite oleks, vaid selleks et igasugu mittevajalik eluolu hävitada. Kui soovid midagi taaskasutada, siis ka nendega sama lugu. Selleks sobib väga hästi sinise ACE'i(valgendi) 20% lahus. Seejärel kõik korralikult puhta veega loputada. Alles peale seda saaks mõelda uuesti käivitamisele.


Üles
PostitusPostitatud: Reede Dets 22, 2017 02:19 
Akvarist

Liitunud: Pühapäev Dets 17, 2017 06:40
Postitusi: 3
Aitäh kiire vastuse eest ning jah, ma olen siit lugenud selle aine kasutamise kohta...ainult et kuidas ma akva pärast nii loputatud saan, et mingeid jääke ei jää, vannituppa sellist anumat ju ei vii? Pealegi on kõik sisetarvikud (pump, soojendi, filter) juba umbes kümme aastat vanad, kaua nende eluiga muidu on, oskab keegi öelda... võtsin pähe akva uuesti käivitada, vo oleks targem hoopis päris uus osta (kapp on korralik)?


Üles
PostitusPostitatud: Reede Dets 22, 2017 02:24 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Laupäev Mai 16, 2009 09:28
Postitusi: 434
Pildid: 6
Asukoht: Tartu
Juwel LED komplektid sobivad kõikide JUWEL originaal katetega.
Mul on 2 Juwel Rio 180 akvaariumit- vahetasin mõlemal nende originaalide vastu ja olen väga rahul.

https://www.aquaristikshop.com/aquarist ... it/438620/

_________________
Haruldased imisägad:
L046 10+tk


Üles
PostitusPostitatud: Reede Dets 22, 2017 03:35 
Akvarist

Liitunud: Pühapäev Dets 17, 2017 06:40
Postitusi: 3
Minu akva valgustusega on ilmselt see lugu, et lambid on vist korras, aga mingi ühendus kaane sees ei toimi, kord ööpäevas sähvatab korraks valgus (kui relee kellaaeg kukub) ja siis on jälle pime... aga LED-lampide peale olen samuti mõelnud.


Üles
 [ 20 postitust ]  1, 2  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver