foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 6 postitust ] 
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Neljapäev Juun 22, 2017 10:29 
Akvarist

Tegemist elu esimese akvaariumiga ja varasem kokkupuude akvaariumitega samuti puudub, seega vabandan, kui midagi rumalat küsin või midagi väga valesti on.
Kogu see maailm on väga uus ja infot on väga palju ja osaliselt saadud info on väga erinev.
Akvaarium Juwel RIO 240. Filter ja valgustus, mis põhivarustusega kaasa tuli.
Akvaarium on jooksnud umbes 5 nädalat.
Valgustust hoian 10h (varem oli 9 tundi).
Natuke vara sai ilmselt kalu sisse toodud (ca peale 2 nädalat 7 daniot, 3tigu ja peale kolme nädalat juurde toodud 3 gupit ja 5 daniot ja 1 tigu), aga kuna poest sai infot, et umbes nii võib sisse tuua, siis nii sai ka tehtud.
Substraat: Sera floredepot

Veetestid (JBL):
PH: 8 kanti (täpselt ei oska öelda, sest test on 3-10)
KH: 15 (tilka läks kokku, et alguses siniseks muutuks ja siis edasi kollaseks. Või peab lugema mitu tilka sinisest kollaseks muutmine võttis? Siis läks 2 tilka).
Fe: 0.2
No2: 0.2
No3: 10 (seal oli 2 graafikut. teise järgi kuni 15?)
NH3: <0.05

Taimed:
eleocharis parvula, aenubias, limnophila sessiliflora, microsorum pteropus, cladophora aegagrophila, alternanthera reineckil pink

Kalad tunduvad ok. Vähemalt ei tundu väga midagi väga kahtlast ja keegi ära läinud ka ei ole.
Veevahetusi olen teinud 2x. Esimene kord 50% sest nitriitide tase oli kõrge(see juhtus peale lisakalade 3 gupi ja daniode toomist) ja nüüd tegin 20% koos sifoonimisega. Peale veevahetusi olen lisanud ka aquaten ja bio nitriveci.

Mureks on, et taimed on pruuniks läinud. Alguses 2 nädalat oli kõik ilus roheline, aga siis viimased 2 nädalat nagu taimed kõik pruunistuvad.

Olen püüdnud lugeda, aga kahjuks kohati on info natuke algaja jaoks segane. Kohati kirjutatakse pruunvetikast. Kohati, et eri aineid on puudu. Kohati, et sissetöötava akvaariumi teema ja läheb ajapikku üle jne. Ehk info on nii erinev, et ausalt öeldes ei oska kuidagi tuvastada, mida edasi teha ja mis konkreetselt minu akvaariumi viga on.
Kalasid toidan 1-2x päevas. Toitaineid ei tundu väga üle jäävat.

Ilmselt on tegemist tugeva taimede toitainete puudusega? Kohati jälle kirjutatakse, et parem mitte väetisi anda, teised kirjutavad, et peaks andma.
Natuke segane kogu see värk. Raua tase alguses oli olematu, siis panin Ferropoli juurde. See nüüd tundub enam-vähem ok.

limnophila sessiliflora alt läheb täiesti pruuniks ja ülevalt kasvab ilusti uute roheliste kasvudega edasi.

Mida veel jälgida või teha? Kuidas ja mis toitaineid lisada, et taimedel parem oleks. Kas peaks Co2 komplekti lisama? Kas minu taimedele on vajalik üldse Co2, sest nagu aru saan, see sõltub taimedest?
Mis infot peaksin veel andma, et aidata oskaks? Tahaks taimed ilusti roheliseks saada.
Pilt

Üles
PostitusPostitatud: Esmaspäev Juun 26, 2017 12:33 
Administraator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
Ma arvan, et põhjusi on rohkem kui üks
1. Nagu testidest näha on akvaarium alles liiga noor ja kõik ei ole veel "paika loksunud". Alustavas akvaariumis on igasugu vetikalised kerged tulema
2. Tavaline akvaariumikomplektide puudus on vähene valgustus.

Kui rääkida CO2 lisamisest, siis selle efektiivsus sõltub valgustusest ja lisatavatest toitainetest. Antud juhul ilmselt valgustusest, kuna seda vähevõitu

Seega pakun välja oodata, kuniks akvaarium korralikult toimima hakkab. Väetisi hoogsalt mitte lisada. Pigem pool juhendis märgitud kogusest. Kui probleemid ka siis jätkuvad, uuriks asja edasi.

Üles
PostitusPostitatud: Esmaspäev Juun 26, 2017 04:32 
Akvarist
Kasutaja avatar

vuh kirjutas:
Substraat: Sera floredepot
...
Veetestid (JBL):
PH: 8 kanti (täpselt ei oska öelda, sest test on 3-10)
KH: 15 (tilka läks kokku, et alguses siniseks muutuks ja siis edasi kollaseks. Või peab lugema mitu tilka sinisest kollaseks muutmine võttis? Siis läks 2 tilka).
Fe: 0.2
No2: 0.2
No3: 10 (seal oli 2 graafikut. teise järgi kuni 15?)
NH3: <0.05

Taimed:
eleocharis parvula, aenubias, limnophila sessiliflora, microsorum pteropus, cladophora aegagrophila, alternanthera reineckil pink

...Mida veel jälgida või teha? Kuidas ja mis toitaineid lisada, et taimedel parem oleks. Kas peaks Co2 komplekti lisama?

Tegin väikese kokkuvõtte asjaoludest, et ühtne pilt saada :D
Sera Floredepot - sisaldab toitaineid vähemalt 6 nädalaks. Seda juhul kui taimed ka kõvasti kasvavad. Alustavas nad alles juurduvad, seega jätkub mikrotoitaineid selles akvaariumis vähemalt 10 nädalaks.
CO2 võiks juurde lisada küll, sest selle kh ja ph juures on seda 4,5 ppm soovitatava 20 asemel :P. Oleks Ph 7,3, poleks vaja lisada, sest õhust seob siis piisavalt seda vette. Taimed üldse tahavad natuke neutraalsema-happelisema poolset, vetikas jälle armastab aluselisemat vett.
Valgust ma ei torgiks, kohe kindlasti ei väetaks üldväetisega, NO3 jälgiks (kui hakkab alla minema, siis taimede huvides tuleks lämmastikväetist lisada, pinnases seda ei ole), No2 ka jälgiks - kui see varsti-varsti nulli ei lähe, siis on midagi väga mäda. 5 nädalat käinud akvaariumis peaks juba olema Nh3 ja NO2 nullis. Sera Bio Nitrivec ei tee paha praegu.

Ja kui võimalik, siis filtriturvast filtrisse. See PH8 ei anna mulle ikka asu (kui see nüüd taotluslikult pole nii kõrgeks aetud).

peoga pisikesi kaste

Üles
PostitusPostitatud: Teisipäev Juun 27, 2017 02:59 
Akvarist

Pildid: 0
Algajana värske kogemuse omanikuna- Uue akva teemana on taimede pruuniks muutumine (pruunika kihiga kattumine) minu meelest paratamatu. Mul läks anubias alguses täpselt samasuguseks nagu eelpool lisatud pildil ja limnophila kiskus ka alt pruunikaks. Jätsin korralisel veevahetuspäeval väetise lisamatta ja vahetasin rohkem vett välja. Ja siis ootasin. Nüüdseks on kõik ok.
Akvaarium: 84L, 2*15w T8, ph 8.0, kh 3-5, väetamisel kasutan ferrotabs-i tablette. Pinnaseks on silikaadi 2-6mm graniitliiv.
Kui sul on asula veevärgi vesi, siis otsi- veemüüja kodulehel peaks veeanalüüside andmed üleval olema. Nendest analüüsidest saab nii mõndagi tarka teada. Näiteks PH.

Üles
PostitusPostitatud: Teisipäev Juul 04, 2017 05:39 
Akvarist

No2 on nüüd läinud nulli, mis on hea uudis.
Ph on 7.8. Aga see vist on nagu Tartu joogivesi umbes on.
Taimedele sai lisatud JBL Kugeln Ballsi, mis tundub, et neile meeldib, sest on ilusti kasvama hakanud.
Aga pruunid on ikka, selle vastu veel rohtu ei ole leidnud. Loodan, et on pruunvetikas, mis ajapikku ära kaob, aga muud hetkel ei oska väga midagi teha.

Üles
PostitusPostitatud: Laupäev Juul 22, 2017 04:46 
Akvarist

KatiH kirjutas:
NO3 jälgiks (kui hakkab alla minema, siis taimede huvides tuleks lämmastikväetist lisada, pinnases seda ei ole)

Milline oleks hea lämmastikväetis? Kas see SEACHEM FLOURISH NITROGEN oleks hea valik või soovitatakse midagi muud?
Sai lisatud ka natuke java mossi ja see tõmbus ka kohe pruuniks tundub, et mingi aine puudus on päris suur.
Siit youtube videos räägib ka, et lämmastiku puudus võib olla põhjus.

Üles
 [ 6 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver