foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 8 postitust ] 
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Pühapäev Nov 27, 2016 05:47 
Akvarist

Liitunud: Esmaspäev Nov 07, 2016 05:46
Postitusi: 34
Vaja targemate nõu, kuidas oma värske akvaariumiga edasi minna.

Lähteandmed: 180l Juwel Rio. Poekomplekt, st. sisemine originaalfilter (pump 600l/h), väljundotsik suunatud mööda veepinda nii, et see mõõdukalt lainetab.
Koos valgusega panin puht dekoratiivsel eesmärgil tööle nõrgukese pumba, mis läbi kruusa alla maetud pika (ca 10cm) veekivi väga mõõdukalt mullitab.

Käinud 3 nädalat. Algusest peale suhteliselt palju taimi, sh. punt Egeeriat, mis peaks kõik liigsed toitained ära kasutama.
1. nädala pärast toodud sisse 3 antsu, 2. nädalal 5 vikerkala, seejärel 2 skalaari. Mitu bakterikuuri tehtud (Seachem Stability)

Vee näitajad: JBL EasyTest 6 in 1 riba väidab, et nitrit on nullis (jääb valgeks, ei reageeri üldse) ja nitraat on õrnroosa (kuskil 10mg/l kandis). GH >7d, KH 6d, kloor nullis. pH 7.0-7.2 vahel.
Akvas olev Seachem Ammonia Alert näitab "safe <0.02ppm".
Temperatuur 26 kraadi öösel, 27 kraadi päeval kui lambid põlevad. Küte on väljas, madalamaks ei lähe, kuna tuba on 25 kraadi.
Suuremat veevahetust ei ole teinud, kuna taimi palju, kalu (suhteliselt) vähe ja testid paistavad korras olevat. Kalade aklimatiseerumise ja solberdamise käigus on ehk mingi 20 l vahetusse läinud.

Elu oleks muidu lill, aga täna hommikul ühel vikerkalal kõht ülespidi. Noh jah. Ta oli algusest peale väiksem ja kahvatum kui teised (kalapoes öeldi, et emane, sellepärast selline). Aga hakkasin meenutama, et eelmisel päeval oli ta omaette hoidnud ja pinna lähedal ujunud. Enne seda aga ei paistnud ühtegi välist märki, et midagi oleks väga valesti olnud. Üle toidetud nagu ka ei olnud.

Täna panin oma paranoias tähele, et kui tule ära kustutad, siis tõusevad vikerkalad pinna lähedale (nii paar cm. veepinnast) ja hakkavad aeg-ajalt veepinnalt mulle ampsama. Vahelduvalt käivad ka skalaarid üleval pinnakihti uurimas. Kui tule sisse lülitad, siis laskuvad kärmelt jällegi keskkihti.

Kas neil on õhupuudus või on tegu normaalse käitumisega? Kas nad pelgavad heledamat valgust (2x45W T5 + reflektorid) või peavad nad hämaramas õhumulle söögiks?
Või on kalade käitumise ja ühe vikerkala surmas süüdi hoopiski mingi vees mingi jama, mida ükski test ei näita?

Tilgatesti kohvrit ostma? Pool vett kohe välja vahetada? Või rahulikuks jääda ning jälgida, mis edasi saab?

Ahjaa, mis selle õhutusega teha? Praegu panin prooviks filtri pumba toru otsa Juweli O2 diffuusori, mis väikese torukese kaudu vee kohalt lisaõhku tõmbab. Aga see teeb vähegi suurema õhukoguse korral ebameeldivalt kahinat ja paneb vee justkui "keema".
Kas õhupump+õhukivi ja see diffuusor õhutavad erinevalt? Kumba eelistada? Kas ja kui intensiivne peaks see õhutus üldse olema?

Illustreeriv pilt ka, et taimede hulgast ja proportsioonist ettekujutust saada. Praegune kadunukene on ka pildil (kahvatu keskel üleval)

Manus:
IMG_3465.jpg
IMG_3465.jpg [ 174.77 KB | Vaadatud 220 korda ]


Üles
PostitusPostitatud: Pühapäev Nov 27, 2016 11:33 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Kolmapäev Mär 05, 2008 11:44
Postitusi: 1359
Pildid: 20
Asukoht: Keila
soovitaks selle yhe kalakese surma pärast mitte kohe ,,hulluks,, minna ja vett vahetama hakata jne ... ju see üks kala oli juba enne kas haige või oli stressis jne...kahjuks ikka juhtub...
Tegelikult pole mina kunagi täheldanud, et kalad veepinnalt mulle ahmiksid välja arvatud labürintkalad ja mõned sägalised...samas kalad ikka käivad veepinna lähedal ka see täiesti normaalne-ootavad nad ju pinnalt vette kukkuvat sööki :)
samas sul taimemass tundub olema optimaalne ja sisefilter liigutab veepinda....tegelikult pole vist see lisa õhutamine/mullitamine üldse vajalik.....
Mõned kalad võivad olla veidi kartlikud valguse sisse lülimise hetkel, ja liiga hele valgus võib kalu häirida eriti kui veel lisaks väga hele pinnas.....2x45w pole midagi hirmast -minul 4x39 ja keegi peale tulede süttimist ei lähe endast välja vaid tulevd sööki nuruma.
Ju tahavad sinu kalad veel harjumist-kohanemsit - anna aega! Akva ju ainult kuu aega toiminud.....küll kõik loksub paika :wink:
( Minul akva näiteks pikka aega rohimata ja taimemassiiv juba kriitiline -kartsin ka, et äkki jääb öösel hapnikku väheseks ja soetasin kaugelt maalt 30cm pikkuse mullitoru-ilus vaadata tihedat peene-mullikeste kardinat tagaseina vastas, aga kasu tast pole muud kui lihtsalt liigne veemulin-sahin üle toa, sest kalade käitumisest ei loe küll välja et nüüd oleks midagi parem...ei ahmi keegi veepinnal ka mitte hommikuti enne tulede süttimist...ei enne ega pärast lisaõhustamist).

_________________
400L akva/CP-suurim,valgus4x39w,sooj-200w +30L nano


Üles
PostitusPostitatud: Pühapäev Nov 27, 2016 02:16 
Administraator
Kasutaja avatar

Liitunud: Reede Sept 23, 2005 04:43
Postitusi: 1165
Pildid: 6
Asukoht: Kuressaare
Pildilt paistab, veepinnal mingi kiht olema, ilmselt proteiinikiht. Selle saab eemaldada tavalise majapidamispaberiga :idea: - laota veepinnale ja lase märjaks minna, siis võta paber lihtsalt ühest servast kinni hoides ära. Proteiinikiht jääb paberi külge.


Üles
PostitusPostitatud: Pühapäev Nov 27, 2016 07:50 
Akvarist

Liitunud: Esmaspäev Nov 07, 2016 05:46
Postitusi: 34
Tänud kaasa mõtlemast. Eks vaatab ja jälgib. Kui see piirdus üksiku põdurakese kalade taevasse lahkumisega, pole hullu. Halvem lugu, kui mul midagi kahe silma vahele jäi.

Pets kirjutas:
Pildilt paistab, veepinnal mingi kiht olema, ilmselt proteiinikiht. Selle saab eemaldada tavalise majapidamispaberiga :idea: - laota veepinnale ja lase märjaks minna, siis võta paber lihtsalt ühest servast kinni hoides ära. Proteiinikiht jääb paberi külge.


Pildi peal ehk peegeldab rohkem, reaalselt mingit märgatavat kilet vee peal ei ole. Veidi sodi ikka käib ringi. Aga eks tõmbab paberiga korra üle.

bardatulus kirjutas:
...Mõned kalad võivad olla veidi kartlikud valguse sisse lülimise hetkel, ja liiga hele valgus võib kalu häirida eriti kui veel lisaks väga hele pinnas.....2x45w pole midagi hirmast -minul 4x39 ja keegi peale tulede süttimist ei lähe endast välja vaid tulevd sööki nuruma...


Õnneks on seal mõned suuremalehelised Anubiased ja üks Echinodorus, mille lehed peaksid vajadusel varju pakkuma. Otseselt peitu pole keegi läinud.
Tjah, oleks LED-id siis saaks teha sujuva käivituse, aga luminofoortoru ju ei dimmi kudagi.
Samas... vaadates üllatusega nende torude üsna korralikku kasutegurit, ütleks, et ega LED väga drastiliselt säästlikum ei oleks. Mõnikümmend protsenti ehk. Jah, LED-i kasuks räägib pikk eluiga, aga miinuseks punktvalgus ehk vajadus korraliku hajuti järgi.


Üles
PostitusPostitatud: Teisipäev Nov 29, 2016 12:42 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Neljapäev Mär 26, 2009 11:48
Postitusi: 153
Pildid: 0
Asukoht: Tallinn - Liivalaia
Nõustun kaasfoorumlastega ja arvan samuti, et praegusel juhul rahulikult asjal käia lasta ja äkilisi muutusi mitte teha - akvaariumipidamine õpetab kannatlikkust, teine lugu oleks massilise suremuse või silmnähtavate probleemide korral.

Olen ise vikerkalu praeguseks üle viie aasta pidanud ja täheldanud, et nad võrreldes teiste kaladega, vähemalt minu akvaariumites, tulede kustudes kogunevad mõneks ajaks justkui kõige paremini väliste valgusallikate (televiisor, kui see väljas, siis toa teisest nurgast paistev, veidi hiljem kustuv akvaarium) poolt valgustatud äärde. Nagu kardaks järsku pimedat.

Õhutuse koha pealt...Mullikardin või diffuusor toimivad ka öösel?

_________________
500;200;110;70;2x35;2x25;8 L-Vikerkalad, Erinevad sägad, Axolotlid, Bettad, Gupid, L181, L104


Üles
PostitusPostitatud: Teisipäev Nov 29, 2016 01:03 
Akvarist

Liitunud: Esmaspäev Nov 07, 2016 05:46
Postitusi: 34
Tilgakohver ära katsetatud ja tulemus järgmine:
NH4 <0.05mg/l, NO2 0.025mg/l, NO3 1mg/l, KH 4.5, GH 8, pH 7.4...7.6, CO2 (tabeli järgi KH/pH põhjal) 3mg/l, O2 8mg/l, PO4 0.1mg/l, SiO2 2mg/l, Fe <0.02mg/l, Cu <0.1mg/l

Selle järgi võiks nagu arvata, et hapnikupuudust ei paista olevat ja mingit baastestidega tuvastatavat mürgitust ka mitte.

Üks vikerkala, kes teistest veidi kahvatum endiselt armastab pimedas pinna lähedal ujuda. Läheb pumbast väljatuleva veevoolu sisse ja ujub vastuvoolu ühe koha peal nagu orav rattas. Nii kui tule põlema paned, laseb viuhti teiste sekka jalga nagu pahandust teinud kratt.

Antsud on ka veidi hallimaks muutunud. Ostes olid üsna tumedad, nüüd tundub, et on nagu pool tooni heledamad. Kas kohanevad pinnase järgi või on ikka mingi kotermann akvaariumis?

Kostitasin seltskonda Kalakese müüja soovitusel veel Easy Life konditsioneeriga, mis pidi umbes 30-t asja parandama :P
Piilusin pool ööd hiljem taskulambiga akvasse ja kalad on muutunud ülivilkaks. Lasevad akvas ringi nagu adrenaliinilaksu all teismelised ööklubis. Eks näe, mis homne päev toob.


Viimati muutis vtl, Teisipäev Nov 29, 2016 01:17, muudetud 1 kord kokku.

Üles
PostitusPostitatud: Reede Dets 02, 2016 10:44 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Laupäev Jaan 08, 2005 06:26
Postitusi: 3519
Asukoht: Tallinn, Nõmme
Seda kala ei soovitata asustada algavasse (vee keemia mõttes) akvasse: http://www.seriouslyfish.com/species/ps ... -furcatus/
Üldse...nädal aega on nagu tiba vähe akva käivitamiseks. Gupid ehk peavad vastu aga õrnemad kalad...
Luminofoore saab edukalt dimmida, ma oma akvas teen alati sujuva päikesetõusu ja loojangu.
Ma ei oska arvata, kas skalaarid ja vikerkalad on ikka kõige parem kooslus. Koguse koha pealt:

"P. furcatus is a shoaling species and should be kept in a group of at least 8-10 specimens.
Maintaining it in such numbers will not only make the fish less nervous but result in a more effective, natural-looking display."


Üles
PostitusPostitatud: Laupäev Dets 03, 2016 10:28 
Akvarist

Liitunud: Esmaspäev Nov 07, 2016 05:46
Postitusi: 34
Alustuseks peab ütlema, et praeguseks hetkeks on olukord stabiilne. (ptüi-ptüi-ptüi)

Felch kirjutas:
Seda kala ei soovitata asustada algavasse (vee keemia mõttes) akvasse: http://www.seriouslyfish.com/species/ps ... -furcatus/
Üldse...nädal aega on nagu tiba vähe akva käivitamiseks. Gupid ehk peavad vastu aga õrnemad kalad...


Nagu esimeses postis kirjas, siis vikerkalad tulid sisse 2 nädala pärast. Kalakese poe pädevamate müüjatega konsulteeritud, veeparameetreid on hoolega jälgitud ja bakteripreparaati regulaarselt lisatud. Tsiteerides Clarksonit, "what could possibly go wrong"?

Tjah. Oli see üksik kalakene nüüd loomulik kadu või liiga varajase sissetoomise viga - kes tagantjärgi ütleb?

Felch kirjutas:
Ma ei oska arvata, kas skalaarid ja vikerkalad on ikka kõige parem kooslus. Koguse koha pealt:

"P. furcatus is a shoaling species and should be kept in a group of at least 8-10 specimens.
Maintaining it in such numbers will not only make the fish less nervous but result in a more effective, natural-looking display."


Veljo, see vikerkala (ehk vikerkaarekala), millest mina räägin, ei ole Pseudomugil furcatus, vaid Melanotaenia boesemani

Seriouslyfish soovitab neid 6-8, mul on hetkel 5. (Kadunukese asemel tuli uus). Loodetavasti ei oska kalad (nii täpselt) lugeda.

Siiani saavad skalaaridega sõbralikult läbi. Mul jäi foorumijutust mulje, et skalaarid on igavased kisjkad ja kaabakad, kes kohe kõik vähegi väiksemad nahka pistavad, aga minu akvas on need ühed rahumeelsemad tegelased üldse. Patrullivad tasakesti mööda tanki ringi nagu kaks kutti andromeedalt, pahandust ei tee, parandavad priimust.

Felch kirjutas:
Luminofoore saab edukalt dimmida, ma oma akvas teen alati sujuva päikesetõusu ja loojangu.


Ma tahaks Sinu lahendust näha. Kõik seninähtud luminofoori dimmimised on olnud üsna koledad. Valgus virvendab ja/või läheb lillakaks kätte. Pealegi eeldaks see siis toimiva hermeetilise kaane lahti lõhkumist ja kaubandusliku välimuse kaotust.


Üles
 [ 8 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver