foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 15 postitust ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Juhe koos
PostitusPostitatud: Laupäev Juul 16, 2005 07:18 
Akvarist
Kasutaja avatar

No inimesed aidake!Olen juba enamuse sellest foorumist läbi sõelunud ja enam ei oska ma midagi arvata.Nimelt soetasin 25l "mulli",praegu elab mul seal 1 pisike klaasipuhastaja.Kas on peale gupide veel mingeid kalu mis elaksid väikses akvas?Milline peaks olema õhu-filtri süsteem(neid on vist sisemisi ja välimisi)?

Üles
 Teema pealkiri: mull
PostitusPostitatud: Laupäev Juul 16, 2005 09:13 
Akvarist
Kasutaja avatar

minu mullis 30 l oli põhjafilter, mis puhastab ja mullitab ka. Kaladest võid sinna panna nt neoone, molle ja teisi eluspoegijaid- need suht pisikesed- kui gupisid ei taha. Võid ju vaadata nt aquahobby.com-ist väiksemate kalade kohta.

Üles
 Teema pealkiri: mull
PostitusPostitatud: Laupäev Juul 16, 2005 09:14 
Akvarist
Kasutaja avatar

ja ka mõne teo indikaatoriks

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Juul 16, 2005 09:46 
Akvarist
Kasutaja avatar

Paar väikest küsimust kõigepealt.

Kas Sa lasid akvaariumil ennem kala ostmist "käia"? Mulle tundub nendest tehnikaküsimustest, et ei lasknud. Kui olemasolev kala elama jääb, ei peaks midagi juhtuma. Igaks juhuks võiksid soetada veetestid (nt. Ph, Gh&Kh, NO3 testid, mis on minu arust suht elementaarsed) ning siis testide tulemused teatada.

Milline on akvaariumi sisustus? Pinnakate, taimed jne.

Kas klaasilutsija võib olla selline elukas ehk ancistrus (doliphocus)?

Kas ja kuidas Sa talle süüa annad? Klaasilutsijatele/põhjakoristajatele pole tavaliselt süüa vaja anda, kui neid just mitu pole, aga see on juba teine jutt:P

Tehnikast:

Soovitan tavalist mullitajat/filtrit mullidele, milleks on Hageni Elite799. Sellel on olemas selline rest, mis käöib pinnakatte alla. Filtreeriva osa moodustab mullide väljalasketoru otsa kinnitatav padrun (söefilter). Kasutan ise ning vahetan nii kaks korda kuus. Üks pakk milles on kaks padrunit maksab nii 25-30 eeku.

Soojendajaks on sobiv näiteks Hydori Mini Heater. Konkreetne soojendaja on küll 20 liitrile, aga kui Sul seal pinnakate jm kujundus sees on seal kindlasti alla 25 l vett. Selle soojendaja heaks küljeks on ka see, et seda saab pinnakatte alla panna. Praeguste ilmadega ilmselt seda veel vaja ei läheks... Ise kasutan seda siis, kui vee temperatuur langeb 20-22 kraadini. Temperatuuri jälgimiseks soovitan väikest akvatermomeetrit, mis üle 40 krooni maksma ei peaks (täpset hinda ei mäleta:P).

Lisaks, kui on olemas päristaimed, oleks vajalik valgustus. Seda, millist Sul täpselt vaja läheks, oskavad targemad kaasakvaristid paremini määrata. Lambipirn võiks olla aga säästupirn ja see võiks nii umbes pool päeva põleda ja seda just taimede jaoks, kaladel on suht savi milline valgus on.

Kaladest:

Gupid sobivad muidugi:)
Veel sobivad Platydorased, Tetrad (neid on palju erinevaid).
Arvestada tuleks siiski umbes 1l=1cm kala.

Lisaks soovitan veel tigusid...Teod nimelt ronivad ökokatastroofi korral akvaariumist välja.

Uuri Miramise antud lehekülge ja küsi julgelt, kui veel abi vaja:D

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Juul 17, 2005 01:21 
Guru
Kasutaja avatar

Pildid: 1
saurlygien kirjutas:
Kas klaasilutsija võib olla selline elukas ehk ancistrus (doliphocus)?

Ancistrus dolichopterus on õige kirjapilt, juhuks kui tahad netist lisainfot otsida.
saurlygien kirjutas:
Kas ja kuidas Sa talle süüa annad? Klaasilutsijatele/põhjakoristajatele pole tavaliselt süüa vaja anda, kui neid just mitu pole, aga see on juba teine jutt:P

mis jutt see on? ükski elusolend ei ela õhust ja armastusest, seda enam, et teemaalgataja akvaariumis elabki ainult 1 kala, nagu ma aru sain. kui see on ancistrus, siis tahaks ta kindlasti vahel saada nt. kurki või kõrvitsatükki,sest tihti ei saa põhjakalad teistest kaladest allesjäävatest toiduosakestest söönuks, kui neid teisi just tugevalt üle ei toideta.

sayrlygien kirjutas:
Veel sobivad Platydorased

need kalad on platyd, mitte platydorased, viimased näevad välja hoopis sellised: http://www.aquahobby.com/gallery/e_costatus.php

sayrlygien kirjutas:
Tetrad (neid on palju erinevaid).
Arvestada tuleks siiski umbes 1l=1cm kala.

tetraid ei saa soovitada seetõttu, et enamus neist on parvekalad ja neid peaks pidama miinimum 7-8 isendilises parves, mis aga on välistatud kõnealuse akvaariumi väikese mahu tõttu.

mis puutub aga teemaalgataja küsimustesse, siis esiteks filtri-õhutussüsteemist:
välifiltreid minuteada nii väikestele akvaariumitele vähemalt eestist saada ei ole. saurlygieni mainitud elite 799 komplekt on küll mõeldud just ümaratele akvaariumitele aga põhjaresti tõttu ei saa sellise süsteemiga akvaariumis kasvatada juurduvaid elustaimi. soovitaksin sellisesse akvaariumisse tavalist õhupumpa (sobib seesama elite 799, ainult ilma lisadeta) hariliku õhukiviga ja jätta filtreerimine paari elustaime (nende kasvatamiseks on vaja valgust) ja regulaarse osalise veevahetuse kanda. enamik sisefiltreid on mõeldud kandilistele akvaariumitele ja neid ei saa kumerale klaasile kinnitada, ühtlasi võtavad need "kolakad" enda alla suhteliselt palju ruumi, mis võiks jääda hoopis kaladele liikumisruumiks.
kalade kohapealt soovitaks julgelt kõiki eluspoegijaid (mollid, platyd, gupid). ettevaatlik tasuks olla ainult mõõksabadega, kes kipuvad lahtistest akvaariumitest välja hüppama. kindlasti tasub järgida reeglit 1cm kala = 1 liiter vett ehk 3cm-ne kala vajab oma eluks minimaalselt 3 liitrit vett. NB! poest ostetud kalad ei ole enamasti oma täismõõdus

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Juul 17, 2005 02:03 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
Tartu mnt. poest võid huvi korral leida ka pisemaid krevette, need ka päris vahvad tegelased. Krevetid eeldavad taimede olemasolu ning ei sobi agressiivsemate naabritega, neile meeldib vahel pisut varju pugeda kuhugi. Ka killifish oleks rahumeelne kala kes saaks hakkama kui oleks tublisti taimi.
Eluspoegijad on muidu jah kindel valik ning vilkad ja elurõõmsad kalad (mu senistest kaladest ainsad keda oli võimalik trennida klaasi mööda veetava näpu järel ujuma ;) ), nende miinuseks on aga see et nad kipuvad koledal kombel sigima ning võivad teiste kalade suhtes hakata ülbama (vähemalt mollid ahistasid mul küll teisi kalu ja sigisid nagu hullud, sestap nad ka ära said jagatud).
Kui Sul peaks tekkima probleem taimedele pinnase paigutamisega siis on ka selliseid taimi mis saavad vees lahtiselt ujudes vabalt hakkama, ntx Ceratophyllum demersum mis pole ka valguse suhtes kuigi nõudlik (võid mult tüki saada kui tahad).

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Juul 17, 2005 09:49 
Akvarist
Kasutaja avatar

Aitäh kõigile! Eile õhtul avastasin klaasi pealt ühe imepisikese teo,ilmselt koos taimega kaasa kolinud.Selline piklik.Akvaariumil lasin enne kala sissekolimist käia küll ja kalal pole häda midagi.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Juul 17, 2005 11:58 
Akvarist
Kasutaja avatar

aga mulle mollid jälle meeldivad, sest nemad närivad vetikut ka kui kõht tühi on.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Juul 17, 2005 02:33 
Akvarist
Kasutaja avatar

Platydorased, platyd...Vabandan. Oli juba hilja ja mu ajutegevus ei olnud enam selline, mis hommikupoole:P

Mõõksabad võivad ka üle 10 cm pikaks kasvada ning tetrad sattusid lihtsalt väiksuse tõttu silma alla.

Maria kirjutas:
saurlygieni mainitud elite 799 komplekt on küll mõeldud just ümaratele akvaariumitele aga põhjaresti tõttu ei saa sellise süsteemiga akvaariumis kasvatada juurduvaid elustaimi.

Mul on mitu toredat taime põhjaresti kohale istutatud, pole häda ei miskit. Taimed, kelle juured on pikemad, istutan muidugi mujale. Muidugi kui rest on piisavalt sügavale maetud ei peaks taimede istutamisega eriti probleeme olema.

maiu kirjutas:
Eile õhtul avastasin klaasi pealt ühe imepisikese teo,ilmselt koos taimega kaasa kolinud.Selline piklik.

Ilmselt tegu siis mõne trompetteo liigiga. Tavalisemad Malaisan trumpetid elavad päeval pinnakatte all tuhnides ning ronivad õhtul (ööseks põhimõtteliselt) klaasile. Kui tigu ronib päeval klaasile ja üritab akvast väljuda siis võta seda kui katastroofihoiatust ning tegutse vastavalt sellele.

Seda söögiasja nii, et eraldi ei ole mõtet neile neid tablette anda, aga kuus paar korda võiks akvasse midagi värsket ikka panna. Näiteks kurki, salatit, suvikõrvitsat jne. Ma ei hakka hetkel sellest rääkima, mis mul kord kurgiga juhtus..ütlen vaid, et väiksele põhjakale sobib väike tükk kurki... Muidu olen kuulnud, et kaladele maitsevad ka herned, aga siis tuleb nad vastavalt kala suurusele ette valmistada.

Muuseas, keegi tehnikaaladel rohkem kodus olev võiks selgitada mitme vatine valgustus sellel akvaariumil olema peaks.

Viimati muutis saurlygien, Esmaspäev Juul 18, 2005 03:55, muudetud 1 kord kokku.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Juul 17, 2005 04:06 
Akvarist
Kasutaja avatar

Selle teoga on nii,et see alles 2mm pikkune,mulle tundus küll piklik. Mis ma temaga teen?Igatahes lähen homme Tartu mnt. kalapoodi,seal tundus asjalik teenendus.Ülemiste keskuse kalapoe müüja vastas igale küsimusele:"ei tea,ei oska öelda".

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Juul 17, 2005 04:11 
Akvarist
Kasutaja avatar

Tervet tabletti pole väiksele kalapojale tõesti vaja panna, aga kui ancistrustel või õunatigudel kõht tühjaks jääb, siis tekivad taimelehtedesse inetud augud. Midagi peab ju sööma. Sellepärast võiks anda tabletikillu. Eelpool mainitud köögiviljad muidugi sobivad ka.
Parajat portsu on minu meelest hea arvestada selle järgi, kas kala on aktiivne või loid. Kui ancistrus on paigal ja kõht punnis, sai järelikult liiga palju süüa. Kui viitsib ringi liikuda ja taimi-kive-klaasi lutsida, siis asi korras. Kui taimed inetuks lutsib, siis on näljane.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Juul 17, 2005 04:13 
Akvarist
Kasutaja avatar

Kui torntigu, siis ei pea midagi tegema. Ta teeb ise. :)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Juul 17, 2005 04:40 
Akvarist
Kasutaja avatar

maiu kirjutas:
Igatahes lähen homme Tartu mnt. kalapoodi,seal tundus asjalik teenendus.Ülemiste keskuse kalapoe müüja vastas igale küsimusele:"ei tea,ei oska öelda".

Ma soovitan Lauteri tn loomapoodi "Reti". Seal on kaks korrust millest alumises on akvaariumid kalade ja taimedega ning üleval akvaristika, matka jms tooted.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Juul 17, 2005 05:44 
Akvarist
Kasutaja avatar

Kui suureks see Ancistrus kasvab? Mitu tükki neid olema peaks või minu mulli mahuks?Teisteks elanikeks saavad ilmselt gupid.Lugesin siit kuskilt,et põhjakoristaja on parvekala.Ainult neid kah nagu ei tahaks.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Juul 17, 2005 06:35 
Akvarist
Kasutaja avatar

maiu kirjutas:
Kui suureks see Ancistrus kasvab? Mitu tükki neid olema peaks või minu mulli mahuks?

Ancistrus kasvab vastavalt akvaariumi suurusele. Maksimaalne pikkus on minu teada 15 cm.

maiu kirjutas:
Lugesin siit kuskilt,et põhjakoristaja on parvekala.

Tetrad on parvekalad. Mõned põhjakad (näiteks pügmee corydorased) võivad ka parvekalad olla, aga ancistrus minu teada seda pole.

Üles
 [ 15 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver