foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 13 postitust ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Seinad mustad
PostitusPostitatud: Reede Juul 01, 2005 09:55 
Akvarist
Kasutaja avatar

Kas keegi oskab ööelda kuidas saab akvaariumi klaasilt mustust ära? Ja taimed on ka sellest hästi mustad noh nagu närtsind lehed longus.Mida Teha?
Ühekorra võtsin vee kõik välja pesin akvaariumi sisustuse puhtaks ja siis panin vee ja kalad tagasi.Aga mingi nädala pärast tuli sama asi tagasi.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Juul 01, 2005 10:28 
Akvarist
Kasutaja avatar

Eks see vetikas ole, mis sind kimbutab. Kuna sul on akvaariumis vaid üks elustaim ja seegi aeglase kasvuga, koguneb vette liiga palju toitaineid. Abiks on vähem toitmine, kiirekasvuliste elustaimede lisamine ja kindlasti ära tee sellist asja, et vahetad ära kogu akvaariumi vee. Kui mul endal vetikas vohas, tegin iga päev väikesi veevahetusi. Seinad saab iseenesest puhtaks nõudepesušvammi karedama poolega (loomulikult sellise, mida nõudepesuks pole kasutatud), aga see ei likvideeri probleemi.
Aga et täpsemalt teada, mis su akvaariumis toimub, peaksid sa kirjutama, kui tihti ja millises ulatuses teed veevahetusi, kui palju ja kui tihti annad kaladele süüa, milline on valgustus jms. Ja kui õnnestuks akvaariumist pilte näidata, oleks veel eriti tore.
Edu!

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Juul 01, 2005 12:05 
Akvarist
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 2
Tsiteeri:
Kas keegi oskab ööelda kuidas saab akvaariumi klaasilt mustust ära?

Võibolla on abi sellest...

Pilt

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Aug 05, 2005 03:47 
Akvarist

avastasin et klaaside pesuks on mugav pudelihari, ei pea käsipidi sees lobistama.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Aug 09, 2005 08:49 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
vipu kirjutas:
avastasin et klaaside pesuks on mugav pudelihari, ei pea käsipidi sees lobistama.

Veider ja pisut ehk ka ohtlik soovitus, mõni äkki haarabki juba kasutuses oleva pudeliharja ning hiljem imestab miks kalad vedru välja viskavad.
Ehk siis pudeliharjaga võib eksperimenteerida siis kui ta on uus ja korralikult pestud (ilma mingi pesemiskeemiata). Paraku ma ei usu et pudeliharjaga saaks vetikaid küljeklaasilt maha - muidugi ma pole ka kõiki maailma pudeliharju näinud. :)
Tegelikult siiski pole ma leidnud midagi tõhusamat kui nõudepesunuustik millel üks külg pisut tugevam (loomulikult tutikas ja igasugu keemiaga töötlemata). Ja kui laiskus suur siis magnet käib kah, ehkki nõrgem magnet ilmselt on kah vetikate vastu kehva.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Aug 09, 2005 09:23 
Guru
Kasutaja avatar

Pildid: 1
Rein kirjutas:
Tegelikult siiski pole ma leidnud midagi tõhusamat kui nõudepesunuustik millel üks külg pisut tugevam (loomulikult tutikas ja igasugu keemiaga töötlemata).

Reinu jutule lisaks soovituse - mida odavam nuustik, seda ohutum. Mõned nõudepesunuustikud on juba alguses mingite ainetega immutatud ja esimesel veega kokkupuutel hakkavad mõnusalt vahutama - sellistest tasub eemale hoida

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Aug 09, 2005 09:43 
Akvarist
Kasutaja avatar

Ma ei tea aga ma olen nagu arusaanud, et suhteliselt palju abi selle vetika tekke takistamisel on korralikust filtrist (sa ei maininud kas sul see on), tigudest ja ancudest. Igatahes minul küll oli, natuke muidugi kividele ja muudele kaunistustele seal tekib (kuid mul oli ka 100l l kohta 1 ancistus) aga vähemalt akva seinad seisavad enamvähem puhtad ja selle natukese mis tekib saab mõne karedama harjaga maha nühkida :wink:

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Aug 11, 2005 10:19 
Akvarist

Rein kirjutas:
vipu kirjutas:

Veider ja pisut ehk ka ohtlik soovitus, mõni äkki haarabki juba kasutuses oleva pudeliharja ning hiljem imestab miks kalad vedru välja viskavad.
Ehk siis pudeliharjaga võib eksperimenteerida siis kui ta on uus ja korralikult pestud (ilma mingi pesemiskeemiata). Paraku ma ei usu et pudeliharjaga saaks vetikaid küljeklaasilt maha - muidugi ma pole ka kõiki maailma pudeliharju näinud. :)
Tegelikult siiski pole ma leidnud midagi tõhusamat kui nõudepesunuustik millel üks külg pisut tugevam (loomulikult tutikas ja igasugu keemiaga töötlemata). Ja kui laiskus suur siis magnet käib kah, ehkki nõrgem magnet ilmselt on kah vetikate vastu kehva.

No kui sa pudeliharjaga automootorit ei nühi, siis korralikult loputatud nõudepesuhari ei tohiks küll kalasi ära tappa. Muide pudelihari on tehtud kapron harjadest mis sobib klaasi puhastamiseks hästi - puhastatakse harjaga ju pudeleid ja plastik pole poorne. Sinu svamm on isegi ohtlikum kuna sa ei saa seda mikroobidest puhtaks ja kuivama jäädes mikroobid paljunevad svammis rohkem kui pudeliharja küljes. Ja vaevalt sa ostad igaks akvaariumi pesuks uue svammi, seetõttu pistad mikroobide koloonia otse vette.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Aug 11, 2005 11:25 
Moderator
Kasutaja avatar

vipu kirjutas:
No kui sa pudeliharjaga automootorit ei nühi, siis korralikult loputatud nõudepesuhari ei tohiks küll kalasi ära tappa. Muide pudelihari on tehtud kapron harjadest mis sobib klaasi puhastamiseks hästi - puhastatakse harjaga ju pudeleid ja plastik pole poorne.

Esiteks, kas nende vahendite hind on tõesti nii suur et tasub riskida? Mina igatahes hoolin oma kaladest liiga palju et selliseid eksperimente korraldada.
Teiseks, klaasi peale tekkiv vetikas on seal nii kõvasti kinni et nuustiku tugevama poolega nühkides tuleb omajagu jõudu rakendada et seda lahti saada. Kui seal on mingi muu läbu klaasi peal siis võib-olla tõesti saad ka pudeliharjaga maha, vetikat aga vaevalt. Pudeliharja ülesanne on mahtuda ka kitsast pudelikaelast sisse ja puhastada laia pudelit, sestap on tal väike südamik ja pikad harjased, temaga tugevasti nühkida naljalt ei õnnestu.
Ja lõpuks on pudelihari AFAIK (minu teada) liiga lühike et suuremas akvas igale poole ulatuda.
vipu kirjutas:
Sinu svamm on isegi ohtlikum kuna sa ei saa seda mikroobidest puhtaks ja kuivama jäädes mikroobid paljunevad svammis rohkem kui pudeliharja küljes. Ja vaevalt sa ostad igaks akvaariumi pesuks uue svammi, seetõttu pistad mikroobide koloonia otse vette.

Kõik mis sinna svammi koguneb on pärit akvast, selle nuustikuga ma nõusid ei pese. Kui karta et akvast koguneb sinna midagi ebasoovitavat siis pole üldse võimalik leida mingit abivahendit. Kui arvad et akva vesi on sama ohtlik kui nõudepesuvahend või toidujäägid (lagunemise käigus tekkiv tontteabmis, ühtlasi hea pinnas mikroobide paljunemiseks) siis küll eksid. Arvesta et seda foorumit loeb erineva ettevalmistustasemega inimesi, Sinu nõuannet täht-tähelt järgides võinuks mõni lihtsameelne ka võtta oma pudeliharja millega hetk tagasi nõudepesuvahendiga nõusid puhastas ja tagajärjed oleks ilmselt kurvad. Tegelik risk on siiski rohkem soovimatute kemikaalide akvasse sattumine, see mikroobihirm on valdavalt pesuvahendite reklaamide poolt esile kutsutud massihüsteeria mille vilju me pesuvahendite masskasutusest tekkinud allergiate näöl juba tunda saame.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Aug 11, 2005 01:09 
Akvarist

Noh minul õnnestub kenasti ja pudelihari on mul oma 30 senti pikk, otsas ka hari millega klaasi nurki hea üle tõmmata. Kui pikkusest puudu jääb siis käsipidi svammiga vees solistades ei ulatu küll kaugemale.

Mikroobid on pärit jah akvast kuid sa ei tea ju kuidas nad svammis käituvad, surevad maha ja svammi kuivades lähevad hapuks, tulevad teised mikroobid kes neid laipmikroobe söövad. Ma pole bioloog kuid svammiga on minumeest ohtlikum.

Soovimatud kemikaalid satuvad akvasse ka käsipidi sees olles kuna nahast võib eralduda kasvõi kätekreemi, seepi jne:)

Minumeelst pole see asi üldse nii hull, ja kui sa rõhud nüüd selle et keegi lihtsameelne võtab nõudepesuse pudeliharja, siis võib ta samuti köögist nõudepesuse svammi võtta. eks ta saab siis omad vitsad kätte kui nii lihtsameelne on.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Aug 11, 2005 01:19 
Akvarist
Kasutaja avatar

Mina eelistan ka svammi.Pudeliharjaga nühkides läheb kogu see jama vette laiali svamm aga hoiab mustuse endas ja saab selle vahepeal ära loputada.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Aug 11, 2005 01:56 
Akvarist

võibolla tõesti, mul oli ainult ühe kohapeal natuke klaas roheline ja see natuke mis vette lendus, selle sifoonisin toruga pärast puhtaks.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Aug 11, 2005 02:01 
Moderator
Kasutaja avatar

vipu kirjutas:
Noh minul õnnestub kenasti ja pudelihari on mul oma 30 senti pikk, otsas ka hari millega klaasi nurki hea üle tõmmata. Kui pikkusest puudu jääb siis käsipidi svammiga vees solistades ei ulatu küll kaugemale.

Suuremad akvad on sügavamad kui 30 cm (ntx minu suuremas akvas on veepiirist kruusani 45 cm, sealt edasi veel ca 8 cm kruusa, nõudepesunuustikuga ulatun kenasti põhjani välja).
vipu kirjutas:
Mikroobid on pärit jah akvast kuid sa ei tea ju kuidas nad svammis käituvad, surevad maha ja svammi kuivades lähevad hapuks, tulevad teised mikroobid kes neid laipmikroobe söövad. Ma pole bioloog kuid svammiga on minumeest ohtlikum.

Paistab et Sul on hirmus oluline oma jonni ajada. Ok, teadmiseks Sulle et puhast nõudepesunuustikut on kasutatud akvaristikas selleks otstarbeks juba pikemat aega üle maailma, vastavaid soovitusi võid leida pea igas akvaristika käsiraamatus.
vipu kirjutas:
Soovimatud kemikaalid satuvad akvasse ka käsipidi sees olles kuna nahast võib eralduda kasvõi kätekreemi, seepi jne:)

Enne käsipidi akvasse ronimist käte puhtaksloputamine on elementaarne. Samuti on elementaarne et akvasse ei topita kodukeemiaga kokkupuutuvaid asju. Kui Sulle meeldib teha eksperimente muuks otstarbeks kasutatud puhastusvahenditega siis tee seda oma akvas aga palun ära tule siin seda algajatele soovitama. Uue harja/nuustiku/misiganes hind pole seda riski väärt.

Üles
 [ 13 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver