Rets10, huvitav projekt.
Kas kasutad selle miniakva puhul filtrit, valgustust ja soojendust?Akva suurus on sul seega 80x10x40cm (pikkus/kõrgus/laius). Kalkulatsioon näitab et akva üldmaht liitrites on 32L. Keskmiselt võiks siis arvestada 25L veega. Kõige kriitilisemaks näitajaks selle akva puhul on 10cm kõrgus kuid see eest tasakaalustavaks plussiks on akva pikkus 80cm.
Minu isiklik arvamus on et ainult taimeakva oleks vaatepildina liiga elutu ja igav. Vabandan kui mõni taimekasvataja tunneb ennast kergelt puudutatud olevat. Mina ise pole teab mis suur taimekasvataja. Fauna on minu jaoks 100x põnevam. Kuid loomulikult võiksid sul selles akvas olla vähenõudlikumad taimed ja vahest isegi mingi minijuurikas kuhu kinnitada näiteks anubias. Põhjapinnase jaoks sul seal ruumi vast ei jagu, seega juurega põhjataimi võtta suurt ei saa.
Selle 25L pikliku akva puhul valiksin mina ikkagi väikesed parvekalad. Neid väiksemaid kalaliike on täiesti piisavalt. Pealegi saad sa teatud sobilikke kalaliike akvapoodidest ette tellida (nt. Kalake, Aquatica).
Olen siin foorumis juba väikeseid kalaliike maininud, kuid soovitan mälu järgi uuesti:
1. Microrasbora (
Microdevario nanus), kasvab 1.4-1.6cm.
või
2. Microrasbora (
Microdevario kubotai), kasvab 1.5-2cm.
või
3. Microrasbora (
Microdevario gatesi), kasvab 2-2.3cm.
või
4. Microrasbora (
Celestichthys erythromicron), kasvab kuni 2cm.
või
5. Pygmy Hatchetfish (
Carnegiella myersi), kasvab 2-2.5cm. Ps! Ujub ainult ülakihis, täiesti veepinna lähedal. Akva peab olema suletud kaanega, sest kala võib välja hüpata. Väga kartlik kalaliik.
või
6. Pygmy Cory (
Corydoras pygmaeus), kasvab kuni 3cm. Ps! Ujub ka akva keskkihtides.
jne.
Ülalmainitud kalaliikidest võtaks ühe liigi 6-8tk isendit. Betta (Betta splendens) kala ma ei võtaks, sest sinu akva kõrgus on kõigest 10cm. Betta aga kasvab 6-7cm. Pealegi oleks minu arvates ühte ainumast kala suht nukker vaadata.
Selgrootutest võid kaaluda veel mõnda väiksemat krevetiliiki või miks mitte Micro Crab (
Limnopilos naiyanetri) kes kasvab kõigest 1cm. Kui akva valmis siis võiksid mõned fotod vaatamiseks üles riputada.