foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 5 postitust ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Vee temperatuur akvaariumis
PostitusPostitatud: Kolmapäev Veebr 11, 2015 01:09 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Reede Jaan 16, 2015 02:35
Postitusi: 3
Tere.Sai soetatud uus aluskapiga JUWEL 125l akvaarium,hetkel nö.sissetöötamise faasis(neljas päev täna).Alguses sai vee sisselaskmise järel ka veesoojendaja keskmises astmes järgi lülitatud siis aina vähemaks ja vähemaks keeratud kuni miinimumini, aga tundus ikka, et see tõstab vee temperatuuri akvas kõrgeks.Hetkel on ta akvast eemaldatud ja vee temperatuur on ikka seal 25 kraadi kandis,valguse sisselülitamisel võib nõksa veelgi tõusta (26kraadini ei ole veel tõusnud).Õhutemperatuur toas 21-23 kraadi tavaliselt.Kas peaksin midagi ette võtma,mulle tundub see vee temp.veits kahtlane(vee temp.näidu annab JUWEL-i enda elektrooniline termomeeter mis pidavat ka küllalt täpne olema)?Muidu tundub kõik hetkel sujuvat,akvas ka känd millel paar taime ja pisike tigu(kaasreisija ilmselt :) ),mis ei näita mingeid ohumärke hetkel.Valgus on järgi olnud ca 10 tundi ööpäevas.


Viimati muutis Kopraonu, Neljapäev Veebr 12, 2015 01:06, muudetud 1 kord kokku.

Üles
PostitusPostitatud: Kolmapäev Veebr 11, 2015 03:59 
Administraator
Kasutaja avatar

Liitunud: Reede Sept 23, 2005 04:43
Postitusi: 1165
Pildid: 6
Asukoht: Kuressaare
Soojendaja eesmärk on hoida akvaariumis ühtlast temperatuuri, kui välja jätta valgustusest tingitud vee temperatuuri tõus. Ühes tavalises akvaariumis on vee temperatuur 24-26C väga normaalne temperatuur. Loomulikult sõltub see normaalsus siiski sellest, mis tüüpi kalu soovid pidada, ehk siis külmaveekaladele ei oleks soojendust üldse vaja, troopilistele kaladele aga hädavajalik, eriti, kui ruumi temperatuur kõigub(nt ahjuküttega korterites).


Üles
PostitusPostitatud: Kolmapäev Veebr 11, 2015 04:19 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Neljapäev Jaan 17, 2013 01:39
Postitusi: 867
Pildid: 20
Asukoht: Tallinn
Vahest on sul toa temperatuur talvel ikkagi kõrgem kui 21-23 kraadi (ahjuküte jms?).
Mina sätiksin soojuspulga 26-27 kraadi peale ja ootaksin päeva. Ehk siis tõstaksin akva temperatuuri kõrgemale kui toatemperatuuri. Kui test tehtud ja asi töötab siis langetaksin temperatuuri vastavalt vajadusele sobivaks (24,25?). Soojuspulk võib ikka akvas olla, sest kui veetemp langeb alla fikseeritud soojusnumbri siis soojustus käivitub automaatselt.

Meil on akva temp tavakorteris juba 2-aastat olnud 24°. Soojal suvel (kuumad suved on Eestis suht harv nähtus) on kriitilisemaid 27-28° hetki olnud, samas mitte midagi fataalset. Muidugi oleneb ka elukohast ja eluruumist. Näiteks viimase korruse korteris võib ka Eesti keskpärane suvi olla üle 30° kurnav Aafrika. :)

_________________
180L, JBL e1501, 2x30W
3 tetra(bct),1 garra rufa, 1 sewellia
3+ killertigu,3+ amano krevett


Üles
PostitusPostitatud: Neljapäev Veebr 12, 2015 12:59 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Reede Jaan 16, 2015 02:35
Postitusi: 3
Tänud nõuannete eest!Katsetan kõiki pakutud variante...Korter muidu pelletküttel,seega temp.suht paigas korteris(ei kõigu temp.)...Sai täna ostetud odav basseini termomeeter, mis näitab tempiks 1 kraad vähem kui JUWEL-i digikas).Akva Juweli elektrooniline termomeeter sai välja võetud ja tõstetud kööki kus asub korteri sooja mõõtmise keskus(sise-ja väli temp.digitaalne).Küttepulk on ennistatud tagasi oma ametisse (kraadid soovitud tempist pulgal puuduvad,on vaid + ja - ja siis nende vahepealne ala 180 kraadi ,hetkel keskmises asendis siis).


Üles
PostitusPostitatud: Neljapäev Veebr 12, 2015 12:21 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Reede Jaan 16, 2015 02:35
Postitusi: 3
jussjuss kirjutas:
Kopraonu kirjutas:
Sai täna ostetud odav basseini termomeeter, mis näitab tempiks 1 kraad vähem kui JUWEL-i digikas).
Ma arvan, et Sul on kõik korras. Nii termomeeter kui soojendaja on töökorras. Peab ainult leidma kus kohal on regulaatori peal asend, mis vastab temperatuurile 24-25°C. Üldiselt, seda ongi vaja teha vaid üks kord elus. Tõtt öelda, mina üldse ei kasuta termomeetreid oma akvaariumites. Veendusin, et kõik seadmed on töökorras ja võtsin välja.
Ma arvan, et ühe-kahe aasta pärast (staaž) kõik akvaristid juba käega vett katsudes teeavad, mis temperatuur on akvaariumis. :)
Aga kalad ja taimed "ütlevad" kõik ülejäänud näidud. :wink:


Kopraonu kirjutas:
..kraadid soovitud tempist pulgal puuduvad,on vaid + ja - ..
Sellepärast ma pakkusin eeltööd teha ämbris. Tunduvalt lihtsam ja kiirem. Kui kogemata keerad üle, siis on nii lihtne lisada ämbrisse külma vett, keerata rullikut tagasi ja jätkata katseid edasi.. Ikkagi on vahe - 10l või 120l... 8)


Vist muretsesin jh ilmaasjata.Nüüd on ka nö tavatermomeetriga mõõtmised tehtud,vahe 1kraad näitab akva digitermomeeter rohkem.Soojendus pulga ajan ka ämbris timmi.Nii et võib teema lukku panna.Veelkord tänu kõigile kes soovitusi jagasid!


Üles
 [ 5 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver