foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 6 postitust ] 
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Esmaspäev Okt 27, 2014 07:06 
Akvarist

Liitunud: Esmaspäev Okt 27, 2014 07:04
Postitusi: 1
Tere,
Mul on mure akvaariumiga. Nimelt, olen vohik, kuid on kuidagi juhtunud nii, et vastutan tool oleva akvaariumi eest. Tegemist on 120 l magevee akvaariumiga, kus elavad skalaarid, "joodikkalad", kaks saga, ja veel keegid. Kokku on kalu akvaariumis 28, suurimad on viis skalaari, ulejaanud on 4- 8 liikmelistes parvedes elavad vaikesemoodulised kalad. Uusi asukaid tuli viimati ca 10 kuud tagasi.

Akvaarium on olnud tegevuses ca 19 kuud ning mina olen ta eest hoolitsenud nuud umbes 9 kuud, nimelt laks oskaja inimene lapsehoolduspuhkusele. Iseenesest elab akvaarium vist hasti, taimed vohavad ja kalakaotusi on vahe, lisaks on skalaarid munenud kaks korda ja varasemalt munesid (poegisid, said jareltulijaid?) rohkelt ka pohjakoristajad. Filtrit pesen korra nadalas kuuma vee ja hambaharjaga ning suure puhastuse teen ca 2 kuu tagant, otsustan selle jargi kui palju sodi (sellist pruuni kattu, kivikeste vahele tekib). Siis vahetan valja ca 20-25 l vett, mille lisan otse kraanist ning parast kallan sisse nitraatide eemaldajat pakli oleva juhise jargi ja veel midagi, mille nimi on Clarify. Vee temperatuur pusib 26-27 kraadi ning kalu toidame 1 x paevas, nadalavahetusel paastuvad. Valgus on sisselulitatud ca 8-17 ja moned nadalavahetused kuus elavad nad pimeduses. Hapniku saamisega kaladel vist probleeme pole, sest pinnal nad ei uju.

Taimedele panime vaetisepallid alla akvaariumi alustamise ajal, peale seda pole ma neid vaetanud.

Nuud, peale lohisevat sissejuhatust, mu mure. Nimelt kipub tekkima vetikas. Esiteks midagi, mille ma olen tuvastanud kui musthabeme. Hullu vist vaga ei ole, selle, mis klaasile tekib, ja palju teda pole, nuhin ma shvammiga maha, taimede servadele ka natuke tekib, aga ma nokin need lehed valja, sest taimed toesti vohavad. Aga teiseks tekib taimede lehtedele selline vaga kergesti eemaldatav helepruunikas lenduv pehme "pudi". Alguses ma arvasin, et akvaarium on must ja puhastaisn filtrit 2 x nadalas, kui sellest tolku ei olnud. Siis tegin labi mitu vetikatorje kuuri vahendiga, mis meil kapis oli ja mille nime ka kahjuks ei tea. Pakil oli oeldud, et tuleb iga nadal 1 x valada akvaariumisse neli nadalat jarjest. Noh, musthabe laks nagu vahemaks kull ja vo vaga minimaalselt ka pruun pehme sodi, aga kindel ma ei ole... Ma olen jalginud, kalad vahel seda sodi soovad, aga "pika hambaga".

Aga nuud, ca 2 kuud tagasi surid pohjakoristajad. Alguses uks, hiljem teine. Nad olid akvaariumis elanud algusest peale, ehk siis 17 kuud. Ma naiivselt motlesin, et akki surid seeparast, et nad toesti vahetpidamata uritasid jareltulijaid saada ja kurnasid ennast ara. Nojah. Aga umbes samal ajal markasin, et taimede lehtedele tekkisid imelikud valkjad ummargused laigud, nagu oleks varv maha kulunud, ja ainult uhte tuupi taimedele. Vetikatorje ei aidanud, aitab ainult lehtede valjanoppimine, millega ma ka jatkan.

Aga kas tegu voib olla millegi murgisega, mis pohjakoristajad tappis ja kuidas ma sellest lahti saaksin? Ja mida annaks teha selle pruuni sodiga mis tekib? Ja veel, kas ma teen midagi valesti? Kas voib olla mure selles, et akvaarium on ulerahvastatud?

Tanan!


Üles
PostitusPostitatud: Esmaspäev Okt 27, 2014 08:04 
Akvarist

Liitunud: Neljapäev Aug 14, 2014 07:37
Postitusi: 75
Pildid: 6
olen ka ise algaja, kuid soovitan esmalt natukenegi kirjandust lugeda. Siin samas foorumis akvaariumi A&O tuleks esmajärjekorras läbi lugeda.

prohmakaid oled teinud mitmeid. 120L pole mingiljuhul piisav 5 skalaari jaoks rääkimata teistest kaladest. Oled sa kindel, et nii väike akvaarium? mis ta mõõtmed on? Ma ei suuda ettekujutada viite skalaari ujumas poole väiksemas akvas kui minul.

sul on sisefilter? Algajana Mul küll endal sisefiltriga kokkupuuteid pole, kuid minu loogika ütleb, et kuuma veega seda pesta küll ei tohiks. Sellega tapad sa kõik kasulikud bakterid ära.


Üles
PostitusPostitatud: Teisipäev Okt 28, 2014 04:02 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Reede Mär 12, 2010 08:56
Postitusi: 590
Pildid: 3
Asukoht: Tartu
Paar pilti akvaariumist oleks tore.
Kas sa puhastad filtri svammi kuuma veega?!
Millised need teised kalad on?
Milline filter (mark)?

_________________
180L: JBL CP e1502,LED,CO2,UV-C; kalad
100L: JBL CP e902,LED,UV-C; gupid


Üles
PostitusPostitatud: Teisipäev Nov 04, 2014 09:22 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Laupäev Jaan 08, 2005 06:26
Postitusi: 3519
Asukoht: Tallinn, Nõmme
Filtri švammi ei tohi pesta kuumas vees, vajadusel loputa akvast võetud vees. Masina korpust võib küll nühkida aga enamasti pole vaja. Kui vesi läbi käib, pole üldse vaja torkida. Nagu öeldi, tapad sa niiviisi kõik bakterid maha ja vesi võib nende puudumisel muutuda mürgiseks. Tee veetestid, pane pilt akvast üles. Siis saab paremini arvata.
120l on liiga väike tõesti...


Üles
PostitusPostitatud: Neljapäev Nov 06, 2014 01:08 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Neljapäev Jaan 17, 2013 01:39
Postitusi: 867
Pildid: 20
Asukoht: Tallinn
Akvast ja kaladest oleks fotosid vaja, veenäidud ei teeks paha. Saaksid siin akvaristidelt objektiivsemat nõuannet.

Nagu juba eelnevalt mainitud, filtrit ei tohiks küll kuus mitu korda pesta. Mida vähem filtrit torgid seda parem akvale ja kaladele. Sul seal akvas üleasustus. Liiga palju akvas kalu! Skalaaride jaoks akva suts väike. 120L akvas võiks heal juhul olla 3-5tk skalaari ja olekski kõik.

"Põhjakoristajad" (corydoras? ancistrus?) võisid surra nälga, kehva veekvaliteedi kätte, haigusesse jms. Võimalusi mitmeid. Selgusetuks jäi see et kui tihti sa teed akvas veevahetusi? Veevahetusi tuleks akvas teha iganädalaselt, kui see pole mingil põhjusel võimalik siis vähemalt üle nädala. Eks see vetikas ja muu ollus tekibki akvas sellest et midagi on paigast ära ning tasakaalust väljas.

Alusta sellest et tee regulaarsemaid veevahetusi ja harvenda kalade arvu. Otsustage millised kalad jätate alles ja andke osa kalu lihtsalt ära. Küll neid tahtjaid leidub! :)

_________________
180L, JBL e1501, 2x30W
3 tetra(bct),1 garra rufa, 1 sewellia
3+ killertigu,3+ amano krevett


Üles
PostitusPostitatud: Laupäev Veebr 21, 2015 01:40 
Akvarist

Liitunud: Laupäev Veebr 21, 2015 01:31
Postitusi: 1
pane pilt akvast üles. Siis saab paremini arvata.?


Üles
 [ 6 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver