Tere, Mul on mure akvaariumiga. Nimelt, olen vohik, kuid on kuidagi juhtunud nii, et vastutan tool oleva akvaariumi eest. Tegemist on 120 l magevee akvaariumiga, kus elavad skalaarid, "joodikkalad", kaks saga, ja veel keegid. Kokku on kalu akvaariumis 28, suurimad on viis skalaari, ulejaanud on 4- 8 liikmelistes parvedes elavad vaikesemoodulised kalad. Uusi asukaid tuli viimati ca 10 kuud tagasi.
Akvaarium on olnud tegevuses ca 19 kuud ning mina olen ta eest hoolitsenud nuud umbes 9 kuud, nimelt laks oskaja inimene lapsehoolduspuhkusele. Iseenesest elab akvaarium vist hasti, taimed vohavad ja kalakaotusi on vahe, lisaks on skalaarid munenud kaks korda ja varasemalt munesid (poegisid, said jareltulijaid?) rohkelt ka pohjakoristajad. Filtrit pesen korra nadalas kuuma vee ja hambaharjaga ning suure puhastuse teen ca 2 kuu tagant, otsustan selle jargi kui palju sodi (sellist pruuni kattu, kivikeste vahele tekib). Siis vahetan valja ca 20-25 l vett, mille lisan otse kraanist ning parast kallan sisse nitraatide eemaldajat pakli oleva juhise jargi ja veel midagi, mille nimi on Clarify. Vee temperatuur pusib 26-27 kraadi ning kalu toidame 1 x paevas, nadalavahetusel paastuvad. Valgus on sisselulitatud ca 8-17 ja moned nadalavahetused kuus elavad nad pimeduses. Hapniku saamisega kaladel vist probleeme pole, sest pinnal nad ei uju.
Taimedele panime vaetisepallid alla akvaariumi alustamise ajal, peale seda pole ma neid vaetanud.
Nuud, peale lohisevat sissejuhatust, mu mure. Nimelt kipub tekkima vetikas. Esiteks midagi, mille ma olen tuvastanud kui musthabeme. Hullu vist vaga ei ole, selle, mis klaasile tekib, ja palju teda pole, nuhin ma shvammiga maha, taimede servadele ka natuke tekib, aga ma nokin need lehed valja, sest taimed toesti vohavad. Aga teiseks tekib taimede lehtedele selline vaga kergesti eemaldatav helepruunikas lenduv pehme "pudi". Alguses ma arvasin, et akvaarium on must ja puhastaisn filtrit 2 x nadalas, kui sellest tolku ei olnud. Siis tegin labi mitu vetikatorje kuuri vahendiga, mis meil kapis oli ja mille nime ka kahjuks ei tea. Pakil oli oeldud, et tuleb iga nadal 1 x valada akvaariumisse neli nadalat jarjest. Noh, musthabe laks nagu vahemaks kull ja vo vaga minimaalselt ka pruun pehme sodi, aga kindel ma ei ole... Ma olen jalginud, kalad vahel seda sodi soovad, aga "pika hambaga".
Aga nuud, ca 2 kuud tagasi surid pohjakoristajad. Alguses uks, hiljem teine. Nad olid akvaariumis elanud algusest peale, ehk siis 17 kuud. Ma naiivselt motlesin, et akki surid seeparast, et nad toesti vahetpidamata uritasid jareltulijaid saada ja kurnasid ennast ara. Nojah. Aga umbes samal ajal markasin, et taimede lehtedele tekkisid imelikud valkjad ummargused laigud, nagu oleks varv maha kulunud, ja ainult uhte tuupi taimedele. Vetikatorje ei aidanud, aitab ainult lehtede valjanoppimine, millega ma ka jatkan.
Aga kas tegu voib olla millegi murgisega, mis pohjakoristajad tappis ja kuidas ma sellest lahti saaksin? Ja mida annaks teha selle pruuni sodiga mis tekib? Ja veel, kas ma teen midagi valesti? Kas voib olla mure selles, et akvaarium on ulerahvastatud?
Tanan!
|