Jah, SAE on tõesti hea vahend habevetika tõrjeks. Vähemalt keegi looduslikult sööks akvas seda. "Zoomaailm" Sõpruse pst. 222 akvapoes oli saadaval suur parv Crossocheilus siamensis noorisendeid (3.80€ tk). Ma võtsin peale pea et 1.5-aastast vahet meile akvasse 1tk uue noore sae (valisin parvest aktiivsema ja turskema). Kuigi ma vandusin siin foorumis "käsi piiblil" et ealeski ei võta ma endale enam ühtegi SAE'd. Aga näed, juba agent Jame Bond ütles sügavamõtteliselt püstolit paugutades "Never Say Never Again".
Minu kogemus ütleb seda et see põhjapinnase läbipesemine on selline hirm suur ettevõtmine (välja: kalad, taimed, dekoratsioonid) ja kui aus olla siis on efekt suht lühiajaline. Võib juhtuda sedagi et sellise hooldusega hukkub mõni kala (minul on seda juhtunud, vale veeanum). Täiesti head puhastuslikku efekti annab põhja korraline ja pidev sifoonimine. Näiteks on minu viimasest
akva fotost näha et sügavuti sifoonitud põhjapinnas näeb suht ilus vaadata. Kui aga läheb 1-2 nädalat mööda siis muutub see ilus põhi rohekalt inetuks (vetikas, jms sõnnik) ja siis tuleb korralise veevahetuse ning hoolduse käigus kõik uuesti üle sifoonida. Näiteks sellelt
fotolt on näha mida võib vetikas meie filtri svammides ja akvades teha kõigest 1-nädalaga.
Taimed on minu jaoks "valus teema", sest need ei kasva meie akvas ja mina ei oska taimi mitte kuidagi kasvatada. Olen märganud et näiteks tugev Anubias peab meie akvas hästi vastu. Neid hakkangi kasvatama, kõik muud taimed on meie akvas suht lootusetu raha raiskamine.