foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 5 postitust ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Kogred keldrisse talvituma
PostitusPostitatud: Pühapäev Aug 17, 2014 09:49 
Akvarist

Liitunud: Pühapäev Aug 17, 2014 09:26
Postitusi: 2
Tere,

vaja on 8 pisut alla 15cm dekoratiivkokre ja võimalikult palju nende maime tuua sellel talvel talvituma.
Suvel elavad rõõmsasti kiletatud tiigis (80cm sügavust, veekogus ca 8kanti), seal mullapottidega erinevaid taimi ja vesiroose, hundinuiad, aga talve seal üle ei ela. Esimesel aastal raiusime esimesele satsile kaladele soovituste põhjal lihtsalt auke jäässe, teisel aastal uute kaladega proovisime auke + kompressorist õhku lasta aga ikka lõppes asi kurvalt. Lõpuni jäätunud kindlasti ei olnud ja ilmselt ei olnud ka hapnikuvaegus suurim mure, aga ilmselt olid gaasid siiski liiast.

Rohkem sedasi enam ei ürita ja plaan on jäätuma hakkamise eel, kui kalad on uimased, nad välja püüda. Esimesel võimalusel, kui jää sulanud, tagasi lasta. Kelder on jahe, vesi ei jäätu aga paar kraadi on vast sooja max.
Ilmselt ei ole vaja ei valgust ega dekoratsioone, nagu ma aru saan, siis sellisel temperatuuril pole ka sööta vaja neid.
Üritame saada võimalikult suure akvaariumi, aga kas oleks vaja ka filtrit ja hapnikku juurde stabiilselt ja mis moodi (kas üldse) peaks puhastama sellist kupatust? Enne detsembrit pole ilmselt välja püüdmiseks vajadust ja kui vaadata varasemaid kogemusi, siis mai alguses hiljemalt peaks juba saama sisse tagasi nad sinna.
Kui läheb hästi, siis saame väga soodsa 1000l akvaarumi neile ja sellist kogust vett juba niisama ei vaheta.
Kui ei õnnestu nii suurt saada, siis mis oleks optimaalne liitrite arv sellisele seltskonnale ja kas on midagi veel, mida kindlasti teada/teha tuleb?

Tõeliselt hea, kui leiaks kellegi, kes on ise sama läbi teinud ja oskaks nõu anda, sest tõesti on kahju kui peab ise niimoodi eksperimenteerima ja ei taha jälle kurba lõppu.


Üles
PostitusPostitatud: Pühapäev Aug 17, 2014 10:19 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Pühapäev Jaan 16, 2005 05:53
Postitusi: 1146
Pildid: 8
Asukoht: Harju/Tallinn
külmaveekalade sektsioonist peaksid leidma juttu kokredest jne tiigikaladest.
Üks hea blogi tiigikalade teemal ja ka tehnika ning basseinide ehitamisest on siin
http://koi.auv.ee


Üles
PostitusPostitatud: Pühapäev Aug 17, 2014 10:28 
Akvarist

Liitunud: Teisipäev Juun 24, 2014 07:35
Postitusi: 225
Pildid: 20
Asukoht: Kiili vald
Võta akvaariumi asemel, mis maksav terve varanduse, hoopis 1 kandist plast kanistrit. Kasutatud anumad maksavad 30 kui 70 eur tükist. Filter pane tsirkulatsiooniks ikka vahele ja väike kompressor ei teeks kah paha.

Et sellist asja järgmine aasta vältida, siis kaeva tiik umbes 1,8 kuni 2 meetrit sügavaks ja talveks pump välja ja kompressor sisse.


Üles
PostitusPostitatud: Pühapäev Aug 17, 2014 01:41 
Akvarist

Liitunud: Pühapäev Aug 17, 2014 09:26
Postitusi: 2
Tiiki ei ole kindlasti plaan lähitulevikus ümber ehitada, sest seal on üle nelja aasta ennast sisse seadnud taimed ka kallastel, lisaks taimede kiusamisele eeldaks tohutut topelt tööd (kilel on loodud kivikallas, et ei riivaks silma) ja uut suuremat kilet, loomulikult vesi seal ei püsi. Kummaline on see, et toona kui tiiki rajama hakkasime, leidsime just infot, et vähemalt 80cm peab olema sügavust, et kalad saaks talvituda, aga noh, õppetund elus, et igat allikat ei saa usaldada lihtsalt.

Suure tünni mõte on isegi hea, kodus peaks olema neid lausa mitmeid, kui soodsat klaasist varianti ei leia (tahaks ikka, et lapsed ja isegi saaks keldris uudistamas käia) siis vähemalt ei pea muretsema alternatiivi puudumise pärast.


Kui panna filter ja tsirgupump kas siis võiks loota, et pääseb see pool aastat pagulust ilma totaalse puhastuse ja veevahetuseta?

Tõesti ei tahaks kalu keset nö talveund solgutama ja lisa stressama hakata.

Nende viimaste kalakeste kiituseks pean ütlema, et uskumatult tublid tüübid, kui esimesed kaks satsi olid kaua arad ja hiiliid kuskil kivide ja taimede vahel, nii et vahel polnud päev otsa näha, siis need sellid esimesel päeval tulid süüa nõudma ja silkasid täiesti lustlikult ringi. Ei mingit põdemisperioodi. Ehk on lootust, et ka talvine kolimine ei mõju laastavalt.


Üles
PostitusPostitatud: Esmaspäev Aug 18, 2014 12:31 
Akvarist

Liitunud: Teisipäev Juun 24, 2014 07:35
Postitusi: 225
Pildid: 20
Asukoht: Kiili vald
80 cm pole eesti oludes kunagi piisav olnud. Maa külmub 1,2 kui 1,5 m sügavusele -- seisev vesi tiigis umbes sama. Seega peaks arvestama vähemalt 1,8 meetrit sügava veekoguga. Lisades sinna väike akvaariumi kompressori saad enamik hooajast hoida tiigi jäävaba ja ei pea isegi auke raiuma.

Kui kalad keldrisse paned, siis on kaks võimalust, kas magavad talveund või mitte. Kui kalad talveund ei maga, siis pead neid toitma ja see tähendab, et ka anumat puhastama ja vett vahetama. Kuubise veemahutiga on lihtne, all osas on tavaliselt kraan kõige madalamas kohas ja sinna see saast peaks ka kogunema... Teed kraani lahti ja lased musta vee välja. Muu hooldus käib ikka nagu akvaariumigagi. Kui nüüd kalad ikkagi uinuvad põhjas, siis filter hoia töös ja ära neid häiri.

Edu. Anna edusammudest teada siis...


Üles
 [ 5 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver