Vetikas on akvasse kerge tulema kuid visa sealt lahkuma. Eks ma isegi olen maadelnud igast asendist selle vetikaga. Vahepeal oli mul akvas kerge vetika invasioon, hetkel on justkui asi kontrolli all. Akva ise on 10-kuud vana. Võtan seda vetika asja rahulikumalt sest olen aru saanud et 100% ma sellest vetikast priiks eales ei saa. Lepin sellega et mõõdukas "vetika õnnistus" on akvaelu loomulik ühisosa.
"Keemiarelva" mina isiklikult sul küll mingil juhul kasutada ei soovitaks. Parem ürita näiteks iga 2-3 päeva tagant välja vahetada 30% veest. Veevahetus peaks tõhusalt mõjuma. Ja mida veel peaksid tegema on see, et alanda oma akvas veetemperatuur 20-22C peale. Sul ju akvas ainult kuldkogred (Carassius carassius) ja need kalad ei vaja küll nii kõrget veetemperatuuri. Kogrele peaks 10-20C sobima suurepäraselt. Iseasi kui võtad edaspidi juurde veel kalu kes vajavad ehk pisut kõrgemat temperatuuri, siis tõstad näiteks 24C. Üle 24C pole küll minu arvates mõtet akvas veetemperatuuri tõsta.
Uusi kalu poleks vast hetkel veel mõtet sisse tuua (milliseid kalu sa sooviksid edaspidi juurde lisada?), sul seal juba sees 5tk kogrepurakat. Need kasvavad sul lõpuks oma 15-20cm pikaks. Nii et ega sul seal laiutamiseks eriti ruumi pole. Sul sama väike akva kui minul.
Akva filtrit mina ei torgiks, töötagu inimfaktori vahele segamisteta. Kuid üks on kindel, võimas välisfilter puhastab akvavett tunduvalt tõhusamalt kui sisefilter.
Kui loed väljamaiseid keeli siis saad vetika kohta head infot
siit. Eriti illustratiivsed on seal ülemised kolm võrdlusfotot. Näiteks mina kasutan veel vetikatõrjena Oto'sid ja Amano krevette. Kuid sinu puhul see variant ei töötaks. Kogred kasvavad sul suureks, hakkaksid kottima oto'sid ja pistaksid nahka kõik krevetid.
Eeldan veel seda et eelmises 54L akvas oli sul hoopis teine kalade, selgrootute ja taimede kooslus. Samas ega vist kokredega eriti mingit rohelust uues akvas sa aretada ei saagi. Võimalusel võiksid muidugi üles riputada foto(d) oma akvast. Ehk saaks siis keegi akvaristidest veel näpunäiteid jagada.
Akvaristika kuldreegliks peaks olema slogan: "Kiiret pole kuhugi!"