foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 15 postitust ] 
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 15, 2013 05:15 
Akvarist
Kasutaja avatar

Ma tahaks pidada skalaare. Kas keegi oskab öelda kui suur akva peaks olema? Tahaks pidada ka mingeid teisi kalu koos nendega, millised kalad teevad akva ilusaks koos skalaaridega :?: :oops: :(

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 15, 2013 05:48 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 20
:wink: internet abiks...
http://en.wikipedia.org/wiki/Pterophyllum

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 15, 2013 07:46 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 0
Lugesin läbi viite aga mina vastust küll ei leidnud algaja küsimusele. :oops:

Ilu osas ilmselt ei leiagi, sest see pidavat olema vaataja silmades.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 15, 2013 10:14 
Moderator
Kasutaja avatar

:wink: pidasin silmas internetti laiemas mõttes :!: ......viide lihtsalt üks näide...

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 15, 2013 11:20 
Akvarist
Kasutaja avatar

Soovitatakse pidada 1M:2F. Internetist leiad sellised arvamused:
Minimum recommended tank size: 20 gallons. Tall tanks are better than long/breeder tanks.

Tank Size : 20 gallon minimum, prefer tall aquariums

These fish become 15 cm or more so a minimum of 35-40 liters per angelfish is required with a tank depth of atleast 40 cm.

A minimum of 10g each for an adult angelfish is the standard recommendation.

Siit foorumist otsingu tulemus: 126 liitrisesse tõesti ei soovitaks üle kahe skalaari, sest nad kasvavad suht suureks ja muutuvad ülbemaks ( 120 on üldse miinimum, kus neid pidada võiks).

Nii et arvamusi igasuguseid. Mul võttis otsimine aega ~10 min. Loodan et on abiks.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Jaan 16, 2013 08:46 
Moderator
Kasutaja avatar

Vahest seda veel, et scalred on territoriaalsed kalad. Hakkavad akvat omavahel ära jagama ja kes hiljaks jääb, saab teistelt peksa. Ehk siis mida pisem akva, seda vähem neid peaks olema.
Samuti on ehk kasulik teisi kalu selles akvas vähem pidada kui scalared pesa punuma hakkavad. Mari maitseb kõigile väga ja vanemad ei jõua seda kaitsta.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Jaan 16, 2013 04:46 
Akvarist
Kasutaja avatar

Mõtlesin 400l akva osta, aga seda tulevikus. Võibolla mõtlen veel ümber. :) Mul on varasem kogemus ainult 20-30l akvaga. Plaanis siis selline akva http://www.zooland.ee/ginf.php?lng=ee&gid=3143&fpref=sp või siis selline http://www.zooland.ee/ginf.php?lng=ee&gid=3161&fpref=sp
Kumba soovitate, või on teil midagi paremat pakkuda?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Jaan 16, 2013 05:11 
Akvarist

Akva muidugi mida suurem, seda parem, aga rusikareeglina võiks miinimumiks öelda 200l ja 50 cm kõrge. Mul on nad küll 45 cm kõrges akvas, aga tundub vahel, et hoolimata taimede sättimisest piisava ujumisruumi jätmiseks on nagu suts madal.

Skalaaride puhul oleks hea, kui saad algul võtta näiteks mitu pisikest, siis näed, kes omavahel läbi saavad ja paari moodustavad, ja annad teised hiljem ära. Mul kahjuks sellist võimalust polnud, aga kuigi mu kalad paari ei moodusta, on taimestik piisavavalt tihe (juurikad meeldivad skalaaridele ka), et nad õnneks teineteisele ka väga pinda ei käi... aga kudemisrõõmud jäävad ka nägemata :cry:

Sobivate kaaslaste hulk ja liigid sõltuvad jällegi akva suurusest. Skalaarid asustavad üla- ja keskkihti, nii et põhjale võid julgelt võtta mõned sägalised. Kui valid mitte väga territoriaalse(d) ja tigeda(d) sägaliigi(d), sobivad näiteks teiseks liigiks akvaariumi paljud Lõuna-Ameerika kääbuskiriahvenad, kes elavad põhja lähedal ja koevad ka sealsamas, nii et isegi kui mõlemad ahvenaliigid koevad, ei sega nad teineteist, sest skalaarid koevad pinnal. Minul olid skalaariakvas teiseks ahvenaks Mikrogeophagos altispinosa - rahulik ja leplik kalaliik ja praegu on Apistogramma borellii; aga sobivad ka paljud muud näiteks Biotodoma, Geophagus, Apistogramma liigid. Ainult peidupaiku peab põhjas jatkuma nii ahvenatele kui sägadele...

Akva elavdamiseks sobiks lisaks veel näiteks parv tetrasid - pead aga vaatama suuremat sorti tetrad, neoontetrad panevad skalaarid lihtsalt nahka. Väikseim tetra, mida olen skalaariakvas näinud, oli pristell (4,5 cm), aga kuuldavasti saavad kardinaltetrad ka hakkama, kui täiskasvanuna panna. Muidugi võib panna ka muid parvekalu, kui ainult jälgida, et pole uiminäksivat sorti (nagu osa barbuseid). Kui võtad ka muid Lõuna-Ameerika ahvenaid, oleks soovitavam siiski tetrad, kuna nad on looduslikult samast kandist ja häbelikud ahvenad kasutavad tetraparve indikaatorina - kui tetrad on rahulikud, tähendab, ohtu pole ja võib julgemalt ringi ujuda... :)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Jaan 16, 2013 05:31 
Akvarist
Kasutaja avatar

Aga kui ma võtaks juba alguses skalaaripaari

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Jaan 16, 2013 05:43 
Akvarist

Ideaalne, kui kuskilt kindla kudupaari saad. Poesmüüdavad on enamasti maimuohtu ja sugude eristmine pole skalaari puhul muidu ka lihtne, lisaks on nad parajad isiksused - emane+isane ei võrdu alati kudupaar....
muidugi võib vedada, kui 2 ostad, või saad hiljem foorumis vahetada, kui ei vedanud...

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Jaan 16, 2013 05:57 
Moderator
Kasutaja avatar

:-k kõigepealt tee selgeks endale millal on sinu ,,tulevikus,,
Kas aasta pärast :wink: või kevadeks või järgmine kuu......
aga mitte sellest ei tahtnud ma rääkida,
Mul endal on täpselt sama plaan asustada oma 180l akva skalaaridega. Mõte ise oli juba 2 aastat tagasi kui ostsin akvale lambi....akva ostuni aga läks 2 aastat- seepärast küsisingi millal tulevikus :D
Isiklikult arvan et 180l võtan esialgu 4 skalaari ja hiljem siis kui moodustub paar annan ülejäänud ära. Skalaaride kõrvale valin mina isiklikult mustad neoonid vast nii ca 6-7 isendit. Põhjakihti harjasninad ehk antsud.
Skalaare müüakse Tallinnas pea igas zookaupluses. Endale plaanin nn koi skalaare- oranzi kirjud.
Julge samm muidugi minna 20-30liitrise akva pealt kohe 400L juurde :wink: kunagi nõuka ajal oli selline ütlus et enne kui hakkad discuseid pidama pead saama hakkama skalaaridega....st et skalaare loeti suht nõudlikeks kaladeks!!!
EDU SIIS ALUSTAMISEL :wink:

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Jaan 16, 2013 09:28 
Moderator
Kasutaja avatar

Mulle tundub, et skalaaride puhul on vist kõige määravam nende territoraalsus. Mul oli 240-ses kaks paari. Õnnetul põhjusel läks üks skalaar kalataevasse. Nüüd siis alles kolm. Ennist, kahe paarina, elasin päris rahulikult koos. Nüüd aga, kus on üks paarilisest ilma jäänud on ta ka sattunud põlualuseks. Alles jäänud paarike on isegi mõned korrad marja teinud ning sellega seoses togitakse üksikut. Ilmselt ka tänu sellisele närvilisele õhkkonnale pole marajast asja saanud. Pole aidanud ka ööseks kohtvalguse paigaldamine, et paremini marja valvata.

Üles
 Teema pealkiri: ...
PostitusPostitatud: Kolmapäev Jaan 16, 2013 10:39 
Akvarist
Kasutaja avatar

KRA, kas see allesjäänud üksik on sul emane või isane?
Mul nimelt ka 3 ja need 2, kes paari moodustavad panevad marja ja on muidu rõõmsad, aga üksik on korralikult tõrjutud:(.
Võibolla peaks üht või teistpidi vahetust tegema?:)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Jaan 16, 2013 11:20 
Moderator
Kasutaja avatar

Lugesin just täna uuesti National Geographicu suvist (vist juulikuu) numbrit ja seal oli räägitud ühest uurimustööst mille käigus leidis järjekordselt tõestust väide: mida suurem akva, seda parem. Katsealused olid kirevahvenlased ja selgus, et kui akva suurus oli >320l, hakkasid kalad tegelema pigem ümbruse uurimisega kui üksteise kiusamisega. Oluline oli ka paljude varjupaikade (=koobaste vms) olemasolu). Väikses akvas tegelesid kalad põhiliselt üksteise närimisega. Iseenesest justkui arusaadav väide aga nüüd siis ka teaduslikult tõestatud.
Scalared on kõrged kalad ja tahavd just akva kõrgust saada. Lisaks ka oma "põõsas" või muidu koduks sobivat. Teised liigikaaslased aetakse sealt ära, jõhkralt!
Scalarede - eriti noorte - paari kindlaks tegemine on üsna keeruline, ka profid pidid eksima. Kuskilt lugesin väidet, et vaid kalad ise suudavad õigesti määrata...

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Jaan 16, 2013 11:54 
Moderator
Kasutaja avatar

Felchi jutt peab paika. See väga loogiline ju. Skalaare müüakse poes väga tilludena ning paaride leidmine väga raske. On kusagilt varasemast kõrvu-silma jäänud, et paari valides tuleks akva ees tunde passida. Aga kui on nii pisikesed müügis, siis mida sa seal ikka passid. Nood veel vast paaritumisele ei mõtle. Harva, kui pooes suguküpseid saada, et leida, kes omavahel kokku hoiavad. On ju väidetavaid soo eristamise tunnuseid - isasel laubajoon kühmuga, anaaluime ja anaalava kuju erinevus... (Sama muide, käib ka Oscarite kohta. Ei aita siin pelgalt uimede ja kere vahtimine.) Kõige paremini teab ikka kala, kes ta kaasa on.

Ja akva suurus (mida suurem) kehtib vist iga kalaliigi (liikide) suhtes- mida purakam akva, seda vähem kismat. Mahub rohkem taimi ja peidikuid sisse. Ka vee korrashoidmine kergem.

brother - ma kahjuks ei tea, kummast soost mu skalaar on.

Üles
 [ 15 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver