foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 19 postitust ]  1, 2  Järgmine
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Neljapäev Okt 18, 2012 12:02 
Akvarist

Liitunud: Neljapäev Okt 18, 2012 11:07
Postitusi: 7
Asukoht: Deutschland
Tervitus siis kõigile, kes teemat viitsivad vaadata.
Asi siis selles, et ei saa kuidagi oma 54l akvat käima. Nagu pealkirjas siis ka kirjas, üritan akvatada Saksamaal, kuigi mis erilist vahet seal ongi:D Ühesõnaga oli plaan 54 liitrine neoonide akva teha. Kõik kogu kupatus sai ostetud uuena ( kruus, taimed 4tk. filter, soojenduspulk, känd)
Pidasin ka Eestis elades pikalt akvaariumit, viimane oli päris suur 390l.
Nüüd olen nagu tohman, ei saa aru, mis valesti teen.
Nii...akva sai ostetud 9 okt. Kohe samal päeval panin kruusa sisse ja pool akvat vett täis. Järgmisel päeval sai akva täis pandud ja ka neli taime sisse ostetud, nimesid peale vallisneria spiralis kahjuks ei mäleta. Nüüd mõtlengi, et kas tegin kuskil seal vea, et panin kaks taime koos veega akvasse, teised ilma kaasas olnud veeta. Need, mis läksid veega, sai ostetud nagu õlletopsi moodi plastmass topsis ja kaan peal. Taimed siis seal sees savipotis ja miski vati sisse veel keeratud. Teised kaks taime nagu mingi villa vms. sellise sees. Panin kõik taimed sedasi ka akvasse, sest omast tarkusest mõtlesin, et seal veel ju mingeid jääke pole ja ilmselt seal ümberoleva vati sees kõik esialgne olemas.
Zoo`s ka taimed nende villataoliste asjadega akvas, kus ka mõned täiesti elus kalad sees ujusid. Nn. õlletopsides olevad taimed ostsin suurest marketist....
Edasi.....akva käis sedasi 3 päeva, kui tõin siis käivitamise kaladeks sisse 2 isast gupit. 1 päev kõik ok, teisel hommikul üks surnud ja õhtuks ka teine lahkus kalamaale.
Noh, poes siis lohutati, et ehk oli akva vesi siiski liiga toores ja sellepärast kalad hukkusidki. Tulin poest ära JBL 6in1 testidega. Testisin ka kõik tundus suurepärases korras olevat. Paari päeva pärast ostsime 10 neooni+2 antakse tasuta peale.
Täna hommikuks jälle pilt masendav. Kaks kala hulbivad elutult ringi, ülejäänud ka kuidagi väga närvilised ja arad, minumeelest ei tunne nad ennast ilmselgelt hästi. Ujuvad filtri joale vastuvoolu. Paar neooni hoiavad parvest juba eemale ja hõljuvad imelikult.
Kalad surevad siis ilma mingite haigustunnusteta. Värv erk, uimed korras, lihtsalt mingil hetkel kaotavad nagu ennast ja keerlevad veejoaga kaasa ja mõne tunni pärast hukkuvad.
Mul on juba kalu vaadates tunne, et kõik surevad. Eestis elasid neoonid ilusti ka kasvasid ikka üsna suureks.
Midagi peab väga valesti olema? Kus vea tegin? Mul on nendest nii kahju, tunnen ennast täieliku mõrvarina juba.
Kas siin Saksas on tõesti veega midagi väga teisiti või.... Hetkel nagu akvatamise tuhin päris ära ehmatatud.

akva 54l
4 taime
temp 25,5
filter

testid tänase päeva seisuga:
no3 1-10
no2 0
gh 7
kh 6
ph 6,8
gl2 0

Eestis suur testitegija ei olnud, kõik toimis niisamagi hästi.

Kas kellegil on mingeidki mõtteid, ootan tõesti tänuga. Ehk annab veel kalasid päästa.

Marii


Viimati muutis marii, Neljapäev Okt 18, 2012 12:11, muudetud 1 kord kokku.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Okt 18, 2012 12:07 
Akvarist

Liitunud: Neljapäev Okt 18, 2012 11:07
Postitusi: 7
Asukoht: Deutschland
Kas peaksin ehk taimed nende villade, vattide ja pottide seest välja võtma vb. seal miskit mürgist kaladele? Suure hirmuga võtsin ka kännu välja, mis akva vee pisut pruunikaks värvis.

Tänud.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Okt 18, 2012 03:09 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Pühapäev Jaan 16, 2005 05:53
Postitusi: 1146
Pildid: 8
Asukoht: Harju/Tallinn
rahu, ainult rahu.
esmaseks loe rahulikult neid artikleid:
/esimene/25681/index.html

_________________
kodune 200 liitrit (led 24x3W)


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Okt 18, 2012 03:13 
Akvarist

Liitunud: Pühapäev Jaan 23, 2011 05:35
Postitusi: 251
Asukoht: Tallinn
Äkki neoone hoitakse poes pehhmemas ja happelisemas vees,mistõttu akvasse laskmisel said shoki,alati soovitan kalade ostmisel ka poe veele test teha,või poest andmed küsida.Juhul kui parameetrid on liiga erinevad,tuleb kalu kauem aklimatiseerida.Kui akvas veel kalu pole on lihtsam akva parameetrid poe omadega kooskõlla viia,kasutades ph-+jakh-+ preparaate.

_________________
vana saga


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Okt 18, 2012 05:19 
Akvarist

Liitunud: Neljapäev Okt 18, 2012 11:07
Postitusi: 7
Asukoht: Deutschland
Aklimatiseerisime igati korralikult. Neoonid hulpisid kotiga pool tundi, lisatud sai ka akva vett, nagu vaja. Akvasse läksid ilma poe veeta.
Arvata võib, et miskit erinevus minu ja poe vees on, et sellised katastroofilised kaotused. Eestis ei mäleta küll, et ükski kala peale ostmist kohe oleks ära surnud.
Olen päris õnnetu tegelikult. Muidu neoonid ilusad kalad ja kaunistava akvat kenasti. Minu järgijäänud sellised närvilised, arad ja suht nigela isuga.
Tõin poest mõned tornteod ja lasin ilma poe veeta sisse. Teod ehk ikka ellu jäävad :?
Nii...mis peaksin siis tegema? Poest nende näidud küsima? Ja kui ongi suured erinevused, siis saan selle mingi keemiaga paremaks?

Tänud.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Okt 18, 2012 05:51 
Akvarist

Liitunud: Pühapäev Jaan 23, 2011 05:35
Postitusi: 251
Asukoht: Tallinn
Võib aidata,kui hoida kalu kotis kauem ja nt. iga tund lisada väike kogus akva vett,peab muidugi vaatama,et hapniku puudust ei tekkiks

_________________
vana saga


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Okt 18, 2012 08:08 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Teisipäev Veebr 09, 2010 11:47
Postitusi: 3717
Pildid: 0
Asukoht: Pelgulinn
Mina jälle arvaks, et tõid kalad sisse liiga rutakalt. Mina pole veel siiani kolme päevaga akvat käima saanud, ikka läheb nädal või paar. Aja ennem tigudega vesi käima (tornikad peaks vastu pidama küll, kuigi mina oleks eelistanud õunatigu) ja katsu ribatesti asemele hankida tilgatestid. Ribakas kipub puusse panema. Kaldun arvama, et poe pakkumine loogiline - vesi "toores".

Kui akva tühi (kalu pole), siis vast pole ka oluline kui "võõrast" vett akvasse satub. Taimedelt aga tuleks siiski see vatimoodi asi välja puhastada ja üldse võiks taimi jooksva vee all enne akvasse panekut loputada-pesta, et näiteks prügitigusid ei tekiks.

Kännu ja kruusa keetsid-pesid vist enne igaks juhuks korraks läbi? Ja sellest, et känd vee pruunikaks teeb pole miskit hullu. Ajapikku muutub vesi normaalseks. Pruunikas-punakas vesi tappev ei tohiks olla. Mul vähemalt pole olnud.

Pea nüüd vähe hoogu ja ära uusi kalu juurde too. Loe tommikese antud linki ja varu kannatust. Alustavas akvas võib vesi üllatavaid uperpalle teha. Nii väiksesse akvasse võiks korraga kalu ehk tuua ka väiksemas koguses - eks nemadki oma söömise ja kakimisega muuda vee kvaliteeti. Seda peaks vast hetkel iga päev kontrollima.

Jõudu igati ja küsi julgelt, kui jänni jääd!

_________________
KIIREMAKS kontakteerumiseks palun pöörduda OTSE privaatposti.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Okt 18, 2012 10:53 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Pühapäev Mär 04, 2007 12:48
Postitusi: 251
Asukoht: Tartu
Tundub mullegi, et kalad läksid liialt kiirelt sisse. Nädala või paremal juhul paar võiks siiski süsteemi kaia lasta, kui mingite filterstartide või muu sellisega ei stardi. Ma vana kooli inimene, soovitaks ikka pikalt akvat sisse töötada, 3 päeva on väegade vähe

_________________
4x Melanotaenia Boesemani, 3x M. Lacustris, 3x M. Parkinsoni, 2x M. Herbertaxelrodi


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Okt 18, 2012 11:19 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Esmaspäev Dets 29, 2003 12:21
Postitusi: 5555
Pildid: 6
Asukoht: Harjumaa, Kangru
Kui otsast alustada, siis taimede juurte ümbert mineraalvill võetakse küll ära, kuid vaevalt et see kuidagi kalade hukuga seotud on.
Probleemide põhjusi võib olla rohkem kui üks, enamus juba mainitud. Esiteks, neoonide hulgas juhtub vahel, et terve neoonide partii hulgas, mis sisse tuuakse, on suur suremus - kas on transal saanud kannatada vms. Et võiksid huvi pärast jälgida, kas poes müügis olevate neoonide hulk äkki väga kiiresti kokku ei kuiva. "Ostetakse nii palju et said otsa" - teadagi.
Neoone tuuakse enamasti pehme veega keskkonnast, kauplustes tehakse neile ka algul RO veega veega sobivaks timmitud keskkond. Et võib olla ka nii, et kalad pole piisavalt kohaliku veega aklimatiseeritud ja poe akva vesi oli kohalikust veest nii palju erinev et see mõjus kaladele halvasti.
Samas pole õrna aimugi, kui kõva kontroll sealmail on, võimalik, et eelmainitud variandid on sootuks välistatud, sest nõutakse piisavalt pikka karantiiniaega.
Küll aga on akva väike ja kalu selle kohta suhteliselt palju, nii üldiselt akva sissetöötamine ei käi. Sinu asemel oleksin esimesed nädalad paari gupiga piirdunudki. JBL 6in1 täpsusega ei hiilga (tilgatestid pisut täpsemad), nii et ega ilmselt eriti tea, mis akvas toimub. Tõenäoliselt on ammoniaagi ja ehk ka nitriti tase liiga kõrge ja see ongi hädade põhjus - ehk siis nagu poes mainiti, "toores vesi". Tavapärasest suuremad ja sagedasemad osalised veevahetused võiks aidata vältida ohtlikku ammoniaagi ja nitriti kontsentratsiooni tekkimist, selle juures korraliku veekonditsioneeri (ntx Seachem Prime) kasutamine ka abiks. Bakteripreparaadi (ntx Seachem Stability) kasutamine kiirendab sissetöötamist. Ammoniaagi indikaator (või selle asemel NH3/NH4 test) annab ohust märku, nagu ka NO2 test ja hiljem NO3 test. Aga hakatuseks võiks jah pakutud linkidelt lugeda.

_________________
http://akvarist.eu


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Okt 19, 2012 10:55 
Akvarist

Liitunud: Neljapäev Okt 18, 2012 11:07
Postitusi: 7
Asukoht: Deutschland
Tervist.
Täna hommikuks siis järgi 4 neooni 12-st. Hetkel nad nii närvilised enam pole, aga söögist siiski keeldusid.
Ilmselt teil kõigil õigus, et liialt kiiresti sai kalad toodud. Eksisingi sellega, et Eestis sai akvad käivitatud vana akva veega ja seega probleemid väiksemad. Siin ju kõik tutikas ja vesi ka arvatavasti suts teine.
Tõin tornikad, kuna akva väike ja õunatigu võtab sellest üsna palju liitreid, muidu õunakas lahe tegelane. Siin miskit imelikud õunateo sarnased suured mustad teod, halli kojaga, nagu zombid :D
Nii, mis nüüd edasi, et jälle pange ei paneks. Eile tuulasin veel polle ööni siin foorumis, aga küsin ikka igaks juhuks üle.
Tänased näidud sellised:
no3 10
no2 0
gh 6
kh 5
ph7
cl2 0

Tegelikut peaks hakkama vett vahetama. Kui suures koguses seda tegema peaksin, et see mu allesjäänud neoone ei tapaks (veel pole muidugi kindel, et nad pääsenud on). Kas sifoonin pinna ka läbi või parem mitte?Hetkel 12l vett seisab teist päeva.
Kas nüüd on veel mõistlik mingit keemiat lisada või lasta akval rahulikult paar nädalat olla, jääb siis neoone palju jääb?

Eile sattusin nägema, kui poodi uusi kalasid toodi. No nukker oli see pilt. Väga palju kalasid ühes suures kotis koos ja juba siis tundusid nii mõnedki seal surnud, teised rabelesid otsas. Esialgu huplisid kottidega ja siis kallati koos kotisoleva veega poe akvadesse. Ausaltöeldes ei ilmesta kalade tervise üle siis. Ilmselt on seal akvadel ühine filtrisüsteem ja üks kena kompott tuleb kokku uute kalade saabumisega. Muidu igati vinge pood, suurem kui mõni kaubanduskeskus Eestis:D

Ehk keegi annab siis veel nõu veevahetuse osas.

Tänud ka muidugi eelmiste vastuste eest:D

Tervitades,
Marii


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Okt 19, 2012 12:00 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Esmaspäev Dets 29, 2003 12:21
Postitusi: 5555
Pildid: 6
Asukoht: Harjumaa, Kangru
Testide hulgas pole ammoniaagi testi - ammoniaak on see, mis uue akva sissetöötamisel esimesena ohtlikuks muutub. Mõnevõrra üllatav, et nitraate (NO3) oli nii palju ja samas nitrit (NO2) nullis, samas võib see olla testide ebatäpsusest tingitud tulemus. 10 ppm pole nitraatide puhul aga probleemiks.
Pakuks et kuni asjad pole korras, võiks algul (paar nädalat) 2-3 päevase intervalliga teha ntx 50% veevahetusi - siis ei oma ribatestide ebatäpsus ka suurt tähtsust. Kindlasti soovitaks kasutada seejuures korralikku veekonditsioneeri, värske vesi peaks olema sama temperatuuriga mis akvaariumis olev vesi ning ei tohiks sisaldada massiliselt õhumulle.

_________________
http://akvarist.eu


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Okt 19, 2012 12:05 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Laupäev Juun 18, 2011 04:46
Postitusi: 1058
Pildid: 0
Asukoht: Saue
kas sa sellele kraaniveele tegid testi? mis tulemuseks said?

_________________
180L https://sites.google.com/site/akva2011/
aqadvisor


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Okt 19, 2012 12:47 
Akvarist

Liitunud: Neljapäev Okt 18, 2012 11:07
Postitusi: 7
Asukoht: Deutschland
Tegelikult ongi see no3 0-10, ei see ega teine, panin siis 10.
Samuti on ph-d väga raske täpselt näha, kõige ligilähedasem 7-le vb siis 6,9.
Panen õhtul siia ka kraanivee näidud.
Kas tõesti peaksin 50% veest ära vahetama. Äkki see tapab mu viimased kalad? Kas 10-15% poleks piisav? Vesi on seismas teist päeva ja mulle pole sees enam.

Marii.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Okt 19, 2012 01:51 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Esmaspäev Dets 29, 2003 12:21
Postitusi: 5555
Pildid: 6
Asukoht: Harjumaa, Kangru
No tõenäoliselt ongi Sul NO3 tegelikult veel nullis ja see, mis kalu tapab, on ammoniaak ja/või nitrit. Seda ohtlikku taset on kõige lihtsam alla saada veevahetusega, pisut aitab ka ntx Seachem Prime lisamine. Kui Sul on akvas oma kraanivesi ja vahetusvesi on sama, ainult ilma nende jääkaineteta, siis pole 50% veevahetusega seotud riskid kuigi suured. Väikese, 10-15% veevahetuse kasulik efekt on ka väike, isegi iganädalase veevahetuse juures on 20-25% tavaline. Olen aga teinud iganädalast veevahetust üle 75-80% ilma probleemideta. Kui Sa pole seni veel veevahetust üldse teinud, siis on ilmselt isegi otse kraanist lastud vesi koos veekonditsioneeriga (et kõrvaldada kraanivee võimalike klooriühenditega seotud riskid) palju tervislikum akvas olevast veest. Veevahetustest: http://akvarist.eu/vesi/veevahetus

_________________
http://akvarist.eu


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Okt 20, 2012 12:32 
Akvarist

Liitunud: Neljapäev Okt 18, 2012 11:07
Postitusi: 7
Asukoht: Deutschland
Tervist.
Nii...eile sai siis tehtud umbes 20l ulatuses veevahetus. Panin juba ka järgmise vee seisma, et homme uuesti vahetada.
Nüüdseks alles mul veel kaks neooni. Kalad ei tunne enast kindlasti mitte hästi, sööma ei tule. Arvatavasti võib kõige havemat oodata :cry:

Mõtlesin siiski, et lähen ostan ühe õunaka ja jätan siis akva umbes kuuks ilma kaladeta. Edaspidi saab siis lihtsalt vähem kalu võtta.

Tegin ka lubatud kraanivee testid.

no3 0-10 (tundub jälle, et ei see, ega teine)
no2 0
gh 6
kh 3
ph 6,8
cl2 0

No pm samad tulemused, mis minu akvas? On see võimalik?

Tervitades,
M.


Üles
 [ 19 postitust ]  1, 2  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver