foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 5 postitust ] 
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Teisipäev Dets 27, 2011 04:13 
Akvarist

Liitunud: Teisipäev Dets 27, 2011 03:52
Postitusi: 6
Asukoht: Tartu
Tere kõigile,

Sain jõuludeks pisikese akvaariumi koos nelja gupiga, ühe päris taimega ja põhjakruusaga. Kinkija ütles, et tegemist on 16,5 liitrise akvaariumiga.

Olen veidi juba üritanud teie foorumi ja kõigega tutvuda, jääb mulje, et mu akvaarium on ikka päris pisike? Kui palju kalasid mul maksimaalselt sellise suuruse juures olla võib, kui nad kõik oleks gupid? Kaks neist on emased ja kaks isased :) Peaksin ehk veel mõne emase ostma (kui mu akvaarium liiga pisike pole), et isased neid ei tüütaks nõnda?

Ostsin neile veel ühe kunst taime ja mingi pisema filtri ka. Too ajab vett liikuma ilusti pinna peal - kas ta siis rikastab veidi akvaariumit ka hapnikuga?

Kas ma võin oma neljale gupile seltsilisi muretseda - näiteks kaks väikest põhjakoristajat? Või oleks neid siis liiga palju?

Ja mis saab valgustuse ning akvaariumi kaanega. Mul neid väga veel ei ole, hirmsalt tahaks korralikku valgustust kiiresti, seega mida ma ostma pean oma pisikesle akvaariumile, et taimed ja kalad terved ning õnnelikud oleks? Luminofoorlambi, millel on valguse täisspekter ning reflektor võimusesega siis kuskil 9 kW (mul 16,5 liitrine akvaarium, 0,5 kW võimsust liitri kohta siis). Kust ma sellise saaks, kui üldse...? Kas kuskil 30 cm pikkust sellist lampi on saada?

Hetkel näitab, et akvaariumis on 24 kraadi, kas ma peaks muretsema ka mingi veesoojendi?

Ja kas on vaja meisterdada sellele peale vineerist kaant? Kas see mõjutab akvaariumi hapniku rikkust ka?

Kuidas kasvatada akvaariumi taimi? Mul on tuttavalt ka akvaariumi taimi, kas ma saan talt mingeid kasve võtta, purki panna ja siis neist suuremaid taimi kasvatada oma akvaariumi tarbeks või see ei käi nii?

Ja kuidas ma aru saan kuna mu emane hakkab poegima, et ma teaks ta eraldi kudemiskarpi panna, et pojad ellu jääks, mul pole väga paksu taimestiku veel.

Aitäh igasuguse abi eest. Vabandust suure küsimuste hulga eest, tuleb välja et kaladega on rohkem vaeva kui kodunärilistega :D


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Dets 27, 2011 04:26 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Laupäev Jaan 08, 2005 06:26
Postitusi: 3519
Asukoht: Tallinn, Nõmme
Akva on tõesti veidi väike. Tavaliselt arvestatakse 1l vett iga kala keahpikkuse 1cm kohta kusjuures tuleb võtta täiskasvanud kala kehapikkus!
Gupid on alustamiseks head vastupidavad kalad aga emaseid ära küll juurde hangi - pärast ei ole neid maime mitte kuhugi panna või kellelegi ära anda, müümisest rääkimata. Kõige parem oleks pidada vaid isaseid gupisid. Muid kalu ära küll juurde too!
Filter õhutab tõesti vett pannes pinna kergelt liikuma ja haarates nii hapnikurikast vett alla kaasa.
Kasulik oleks hankida veel elustaimi - ilus vaadata ja on keegi, kes vetika eest "toidu" ära sööb. kelleltki saadud taime võid kohe akvasse istutada. Enne muidugi pese ta puhtaks (loputa).
Kaas on hea mõte - hoiab tolmu langemise akvasse ära (ja kasside...) ning ei lase kaladel välja hüpata. Kaas võib olla ka sobiv klaasitükk - tõsta vaid ta veidi kõrgemale et õhk saaks ringi käia. Valgustiks sobib ajutiselt ka mingi luminofoortoruga laualamp.
Päris kaas on mõistagi parem aga ka kallim.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Dets 27, 2011 07:43 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Kolmapäev Mär 05, 2008 11:44
Postitusi: 1359
Pildid: 20
Asukoht: Keila
:wink: tere tulemast akvaristide sekka!
Saan aru , et sul on Väga palju küsimusi....alguses...
Kõige tähtsam on võtta asja RAHULIKULT :!:
Juurde ei soovita küll ühtegi kala osta!!! Naudi oma killukest veealust maailma ja loe usinasti :idea: foorumit- siit saad tegelikult vastused väga paljudele sind huvitavatele küsimustele!
Küsisid -kuidas aru saada, et gupid hakkavad poegima j.ne. - seda polegi nii väga vaja jälgida - ühel hommikul avastadki, et akvaariumis on kalu ikka kordades rohkem! Karta on, et maime polegi vaja eraldi kusagile panna esialgu(kui akvas 4 kala). Natukene võiks olla lihtsalt taimi kuhu maimud saavad varjuda. Arvestades seda, et on tegemist kiiresti paljunevate kaladega, siis üsna kiiresti saab neid kalu väga palju olema. Ja siis pead tõesti mõtlema kuhu nad kõik ära mahutada.
Esialgu siis naudi ja kohane oma uue hobiga! Edu igatahes!

_________________
400L akva/CP-suurim,valgus4x39w,sooj-200w +30L nano


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Dets 27, 2011 07:57 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Laupäev Juun 18, 2011 04:46
Postitusi: 1058
Pildid: 0
Asukoht: Saue
Algatuseks võid jah laualampi kasutada aga kuna see sul selline väike siis sobiks sinna ilusti nanoakvaariumitele mõeldud LED valgustus

Küsi kalakese poest.

Kaane saad siis teha kahest söögipulgast ja klaasi tükist. Klaasi saad igast klaasitöökojast, lase ainult teravad ääred maha lihvida.

Taimede toomisega ole ettevaatlik, et ei tooks akvaariumi nn prügitigusi.
Samuti pead hoolikalt valima milliseid taimi sa sinna paned kuna sul võrdlemisi väike akvaarium ja tavaliselt ei taheta, et taim akvast välja kasvaks või kogu vaba vee enda alla võtaks.

Soojenduspulka oleks minuarust ikka vaja, kuigi mõnede andmete järgi oleks see temperatuur nagu nende alampiiri. Samas ega su tuba koguaeg 24C ole.

Soovitaks emased gupid üldse ära anda või vahetada isate vastu.

Aga algatuseks vaata ilusaid pilte ja loe õpetusi http://www.tropica.com/advising/types-of-aquaria/nano-aquaria.aspx
Kindlasti loe Reinu kirjutised kah läbi
http://akvarist.eu/?q=alustame

_________________
180L https://sites.google.com/site/akva2011/
aqadvisor


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Dets 27, 2011 08:18 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Neljapäev Nov 18, 2010 02:41
Postitusi: 94
Pildid: 5
Asukoht: Tallinn
Valgustiks võid soetada ka näiteks universaalse päevavalguslambi, Espaki ehitusmaterjalipoe elektriosakonnas 8W T5 toruga lamp maksab ca 7 eurot. Sellest on 16,5 liitri jaoks küll ja veel.


Üles
 [ 5 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver