foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 7 postitust ] 
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Pühapäev Veebr 13, 2005 11:02 
Akvarist

Tere.

Olen algaja akvarist ja sooviksin endale ise akvaariumi ehitada. Praegu on käimas rohke eeltöö info kogumisega (suureks abiks oli /article_view. ... fldAuto=14).
Niisiis, plaanis on ehitada akvaarium mõõtmetega 1000x350x500m ehk siis 175L.
Klaas - akvaariumi pindala oleks 1,7m2. Milline peab olema akvaariumi ehitamiseks sobiv klaas? (paksus, tugevus?) Mis firmad on soodsaimad Tallinnas?
Valgustus - minu teadmiste hulk senimaani 0 :| . Arvestades, et akvaarium tuleks külmaveelistele mageveekaladele, siis millised peaks olema sobivad lambid? Kui palju neid peaks olema?
Filter - teadmiste hulk jällegi 0 :| . Kui võimsat läheb 175L akvaariumile vaja? Peaks see olema väline või sisemine?

Edasi, mis tehnikat mul veel vaja läheks? (õhupump? jne.)

Kas kellelgi on kogemusi selles vallas, et mis rahasummaga ma arvestama peaks?

Offtopic - töökogemuste puudumist mul karta pole ja töövahendeid on ka laias skaalas.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Veebr 14, 2005 12:52 
Akvarist

Klaas: 6mm karastatud klaas peaks piisama, aga kui ikka kindel
tahad olla, siis 8mm. Klaasiga on see värk, et karastatud klaasi peale võib
astuda julgelt, aga kui koksu äärde saab, läheb katki. Nii et kui kohmakamad inimesed või lapsed on, siis raamiga akva on kindlam. Aga paarsada krooni+keegi kes keevitada oskab ja saab kvaliteetselt läheb juurde ja mõningane lisavaev värvimise peale...
Valgustus: siin foorumis on enamik taimekasvatajad... Mulle ei meeldi iga nädal käppa pidi akvas sees olla ja taimi rohida, niigi on suur kasvuhoone :lol: . Igaüks muidugi ise teab. Eesti kalad ja taimed, eriti aga kalad, pole valgusest väga huvitatud. Liiga ere valgus segab kalasid, taimedele muidugi meeldib, aga kodumaised ja paljud külmema vee taimed saavad suurepäraselt hakkama tavalise valgustusega. Minu ~300l(väliste mõõtude järgi 340l, vett tuleb reaalselt 290-310l) peale tuleb 2x36W paremat tavalist päevavalgustoru. Sinu akva peale need 120cm pikkused(olid vist?) 36w torud on liiga pikad, aga natuke lühemaid on ka igas mõõdus. Mine ehituspoodi ja vaata. Kui raha rohkem ja ilmtingimata võsa vaja, siis võid akvapoest ka osta...
Valgustuse tegemisega on nii, et kas tahad ainult lampi või lampi, mis oleks ühtlasi kaas. Kaane ehituse kohta oli vist artikkel...
Ainult lambi tegemisest oskaks vast mul isa rääkida.... ma seni ainult pealt vaadanud ja mitte-elektritöid teinud. Põhimõtte tõin siin foorumis juba mõni päev tagasi ära..
Filter... raha rohkem, osta väline, on akvas rohkem ruumi ja.... endal kogemusi ei ole. Sisemine on odavam. Nii 300-st peaks sinule sobivad algama. Filter peaks nii 2-5 korda tunnis akva vee läbi laskma, mida rohkem, seda parem, aga vee vool ei tohi liiga suureks ka minna, siis kalad ainult elu eest püüavad vastuvoolu ujuda ja see pole kuigi tore...

Kuna isa on tore meistrimees ja oskab ka plaatidest aluskappi kokku panna, siis läheb minu 300 l koos aluskapiga ja valgustusega maksma u 2300 EEK. Klaas on 8mm karastatud, raamiga akva.
Plaate sai nö kõlbmatute juppidena või ülejääkidena. Polnud neil häda midagi, aga väiksed olid ja pidi ise parajaks lõikama.

Praegu akva kuivab ja ootab veel mõne klaasi paika panekut.

See on üks võimalus. Aga ma noor ja see mu esimene akvaehitus, kus endalgi käpp silikoonine, nii et las targemad ka kirjutavad.

Üles
PostitusPostitatud: Esmaspäev Veebr 14, 2005 01:11 
Akvarist
Kasutaja avatar

gemini kirjutas:
Tere.

Olen algaja akvarist ja sooviksin endale ise akvaariumi ehitada. Praegu on käimas rohke eeltöö info kogumisega (suureks abiks oli /article_view. ... fldAuto=14).

Eks tegelikult kõik need küsimused on siin juba läbi käinud...
Artiklite ->Aabitsatõed hulgas on ka sinu küsimustele vastused enamasti juba olmas

Tsiteeri:
Niisiis, plaanis on ehitada akvaarium mõõtmetega 1000x350x500m ehk siis 175L.
Klaas - akvaariumi pindala oleks 1,7m2. Milline peab olema akvaariumi ehitamiseks sobiv klaas? (paksus, tugevus?)

8 mm või 6 mm oleneb närvikavast
Kui väga leket kardad siis lamineeritud klaas.

Tsiteeri:
Valgustus - minu teadmiste hulk senimaani 0 :| . Arvestades, et akvaarium tuleks külmaveelistele mageveekaladele, siis millised peaks olema sobivad lambid? Kui palju neid peaks olema?

Kaladel pole lampidest midagi, neile piisaks toa valgusest ka. Lampe on vaja peamiselt taimedele. 100 cm akvale saab panna kenasti 90 cm lambid (30 W). taimede jaoks oleks siis näiteks 3 sellist lampi ok. Praegu on jutt enamlevinud T8 lampidest. Sinna juurde pesad, ballast, süüteseade ning juhtmed, Kokkuühendamine on lihtne, skeem on tavaliselt ballastil olemas. Kui taimi tahad kasvatada siis ise paneks 2 spets taimelampi (sinised ja kallimad) ning üks kollasem ja odavam, et kokku tuleks normaalsem, soojem värvispekter.

Tsiteeri:
Filter - teadmiste hulk jällegi 0 :| . Kui võimsat läheb 175L akvaariumile vaja? Peaks see olema väline või sisemine?

Filter peab olema selline mis ajaks su akva vee endast 3-5 kord läbi tunnis
e. siis sulle sobiks näiteks 600-800l/h tunnis filter. Tüüp sõltub peamiselt rahakotist, ruumist ning enda mugavusest. Tehnika teema all ongi igatsugu filtritest (ja valgustusest) juttu

Tsiteeri:
Edasi, mis tehnikat mul veel vaja läheks? (õhupump? jne.)

Eks see oleneb konkreetsemalt kaladest , kas on vaja lisahapniku vai mitte. Kogrel ei ole, harjusel on:)

Kui sul on plaanis külmaveekalad siis soojendit väga vaja ehk ei lähegi. Muidugi kui elad ahiküttega korteris ning käid nädaavahetusel safaritel regulaarselt siis jälle on vaja.

Akvaariumil on stabiilset elukorraldust vaja, eks sa pead mõtisklema kuidas see sinu elukorraldusega kokku käib. Kas on vaja automaatset söötmisagregaati, veevahetust jne.

Vaja veel mag. klaasipuhastit, voolikut, termomeetrit ning (kahte) ämbrit. Veetestid kuluksid ka ära

Taimedel CO2 (iidse tehnoloogia korral saad odavalt ise teha)

Tsiteeri:
Kas kellelgi on kogemusi selles vallas, et mis rahasummaga ma arvestama peaks?

Mul läks 190 l akva kokku kuskil 3500 maksma, panin ise kokku.

Tsiteeri:
Offtopic - töökogemuste puudumist mul karta pole ja töövahendeid on ka laias skaalas.

No see on küll tore

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Veebr 15, 2005 09:57 
Akvarist

Suur tänu teile vastuste eest, asi sai palju selgemaks kohe :)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Veebr 15, 2005 09:53 
Akvarist
Kasutaja avatar

Bioloog Külli kirjutas:
... Valgustus: siin foorumis on enamik taimekasvatajad... Mulle ei meeldi iga nädal käppa pidi akvas sees olla ja taimi rohida, niigi on suur kasvuhoone :lol: . Igaüks muidugi ise teab. ...

Ehh mulle nii meeldis see :D :D
Nende valgustuse vattide per/2meeter tagaajamine on nats imelik - mõned kastid on niiiiii harjumatult valged, nagu need kalad oleks enne seda Veenusel eland, kus päikesevalgust kordi rohkem on.
Ma saan aru muidugi, et on olemas mägijärved ja -jõed, kus ka päike väga eredalt paistab ....
Ilmselt tuleb see ka sellest, et suurem osa meist püüab kokku panna endale meelepärast/ilusat kooslust (k.a kirjutaja), arvestamata seda kas need taimed/loomad tegelikkuses iial üldse kokku on puutunud.
Muidugi on siin ka tõelisi fänne, kes viitsivad püüelda võimalikult looduslähedaste koosluste poole (Aasia- ja Malawi- ja Lõuna-Ameerika kooslused...)
Sorri kui kellelegi mu jutt pinda käib...
tavaliselt ma ei lobise eriti :wink:

240L / Hydor Prime 30 kanister/ Resun 100W+ Aquael 100W/ 2 X 30W valgust( üks spets taimede toru)/3 kirjut mollit,3xGuraami, 4xneoon,2x Skalaar, Platydoras costatus, Synodontis,2X Ancistrus/Cryptocoryne jm.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Veebr 15, 2005 11:08 
Administraator
Kasutaja avatar

offtopic

Tsiteeri:
Nende valgustuse vattide per/2meeter tagaajamine on nats imelik - mõned kastid on niiiiii harjumatult valged, nagu need kalad oleks enne seda Veenusel eland, kus päikesevalgust kordi rohkem on.

et siis, Veenuse kohta: Enormous CO2-rich atmosphere results in a strong greenhouse effect that raises the surface temperature more than 400°C above what it would be otherwise, causing temperatures at the surface to reach extremes as great as 500°C in low elevation regions near the planet's equator. This makes Venus's surface hotter than Mercury's, despite being nearly twice as distant from the Sun and only receiving 25% the solar irradiance (2613.9 W/m² in the upper atmosphere, and just 1071.1 W/m² at the surface).

lisame ka lause eesti keeles: Pilvede põhikihis on nähtavus üllatavalt hea - mitu kilomeetrit, kuid siiski on pilvkatte tõttu valgustatus Veenuse pinnal sada korda nõrgem kui Maal.

kõik ülalmainitu on pärit interneipõhisest entsüklopeediast www.wikipedia.org - seal leidub artikleid paljudes keeltes ning paljude asjade kohta.

a muidu on tore, et inimene ka Päikesesüsteemi vastu huvi tunneb...

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Veebr 16, 2005 10:52 
Akvarist
Kasutaja avatar

Hertsog kirjutas:
offtopic

kuid siiski on pilvkatte tõttu valgustatus Veenuse pinnal sada korda nõrgem kui Maal.
a muidu on tore, et inimene ka Päikesesüsteemi vastu huvi tunneb...
'

:oops: Õige oli jah niimoodi- koolist paarkümmend aastat juba möödas kah
Olgu siis Merkuur- pole üldsegi oluline :)

240L / Hydor Prime 30 kanister/ Resun 100W+ Aquael 100W/ 2 X 30W valgust( üks spets taimede toru)/3 kirjut mollit,3xGuraami, 4xneoon,2x Skalaar, Platydoras costatus, Synodontis,2X Ancistrus/Cryptocoryne jm.

Üles
 [ 7 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver