gemini kirjutas:
Tere.
Olen algaja akvarist ja sooviksin endale ise akvaariumi ehitada. Praegu on käimas rohke eeltöö info kogumisega (suureks abiks oli
/article_view. ... fldAuto=14).
Eks tegelikult kõik need küsimused on siin juba läbi käinud...
Artiklite ->Aabitsatõed hulgas on ka sinu küsimustele vastused enamasti juba olmas
Tsiteeri:
Niisiis, plaanis on ehitada akvaarium mõõtmetega 1000x350x500m ehk siis 175L.
Klaas - akvaariumi pindala oleks 1,7m2. Milline peab olema akvaariumi ehitamiseks sobiv klaas? (paksus, tugevus?)
8 mm või 6 mm oleneb närvikavast
Kui väga leket kardad siis lamineeritud klaas.
Tsiteeri:
Valgustus - minu teadmiste hulk senimaani 0
. Arvestades, et akvaarium tuleks
külmaveelistele mageveekaladele, siis millised peaks olema sobivad lambid? Kui palju neid peaks olema?
Kaladel pole lampidest midagi, neile piisaks toa valgusest ka. Lampe on vaja peamiselt taimedele. 100 cm akvale saab panna kenasti 90 cm lambid (30 W). taimede jaoks oleks siis näiteks 3 sellist lampi ok. Praegu on jutt enamlevinud T8 lampidest. Sinna juurde pesad, ballast, süüteseade ning juhtmed, Kokkuühendamine on lihtne, skeem on tavaliselt ballastil olemas. Kui taimi tahad kasvatada siis ise paneks 2 spets taimelampi (sinised ja kallimad) ning üks kollasem ja odavam, et kokku tuleks normaalsem, soojem värvispekter.
Tsiteeri:
Filter - teadmiste hulk jällegi 0
. Kui võimsat läheb 175L akvaariumile vaja? Peaks see olema väline või sisemine?
Filter peab olema selline mis ajaks su akva vee endast 3-5 kord läbi tunnis
e. siis sulle sobiks näiteks 600-800l/h tunnis filter. Tüüp sõltub peamiselt rahakotist, ruumist ning enda mugavusest. Tehnika teema all ongi igatsugu filtritest (ja valgustusest) juttu
Tsiteeri:
Edasi, mis tehnikat mul veel vaja läheks? (õhupump? jne.)
Eks see oleneb konkreetsemalt kaladest , kas on vaja lisahapniku vai mitte. Kogrel ei ole, harjusel on:)
Kui sul on plaanis külmaveekalad siis soojendit väga vaja ehk ei lähegi. Muidugi kui elad ahiküttega korteris ning käid nädaavahetusel safaritel regulaarselt siis jälle on vaja.
Akvaariumil on stabiilset elukorraldust vaja, eks sa pead mõtisklema kuidas see sinu elukorraldusega kokku käib. Kas on vaja automaatset söötmisagregaati, veevahetust jne.
Vaja veel mag. klaasipuhastit, voolikut, termomeetrit ning (kahte) ämbrit. Veetestid kuluksid ka ära
Taimedel CO2 (iidse tehnoloogia korral saad odavalt ise teha)
Tsiteeri:
Kas kellelgi on kogemusi selles vallas, et mis rahasummaga ma arvestama peaks?
Mul läks 190 l akva kokku kuskil 3500 maksma, panin ise kokku.
Tsiteeri:
Offtopic - töökogemuste puudumist mul karta pole ja töövahendeid on ka laias skaalas.
No see on küll tore