Tere tulemast!
Tsiteeri:
Kaladest soovitaks kuldkalu. Nende pidamine polegi nii raske kui väidetakse.
KRA, kullake - mina ei näiteks soovitaks algajale kohe kuldkalu. Pigem alustada kaladest, keda on tõesti lihtne pidada (siinkohal pean silmas lihtsuse all seda, et sobivad ka algajale algaja apsakate üleelamiseks). Mõnel läheb õnneks ka kuldkaladega, mõni vaevleb saja hädaga. Suurest akvast jääb üksi ju väheks
Teemaalgatajale - käimaminevasse akvasse soovitaks ma pigem alguses elussünnitajaid - nood on väga visa hingega ja hiljem võid sa oma kalavalikut alati muuta. Peamine aint, et oleks nn samast grupist kalad ehk troopilised kalad omakeskis ning külmavee kalad ainult külmavee kaladega. Gupid, mollid, platid ja mõõksabad on väga kirev seltskond (elussünnitajad) Siit saad sa lisa vaadata kalade kohta (pildid) ning lugeda veidi ka infot juurde:
http://www.aquahobby.com/e_freshwater_t ... m_fish.phpKuldkaladel (ehk külmavee kalad) on elustaimedega väga "hea" läbisaamine. Nad püüavad isegi anubiast vahest nahka pista
Ehk siis kõik õrnemad taimed saavad suht varsti lõunaooteks ning ca kuu-kahe tagant pean ma enamikke taimi (puht kaubandusliku/esindusliku välimuse hoidmiseks) välja vahetama. Pool ajast ma seda isegi ei viitsi ja nii ongi minu 240 liitrises hetkel ainult 2 ingitsevat rootsu sest kolm röövlit räsivad neid ikka kogu raha eest. Mullapotiga taimede istutamine kruusasisse annab taimele küll jõudu end kiiremini kasvatada, ent räsitud lehti korjad ikka samas tempos ära. Mõnel muidugi veab ka kaladega, kes ei puutugi taimi (mul on 1 kala viiest selline, 13 aastane isane ja tal on suht savi sellest "murust", mis ta akvas on - tema kaasa see-eest lammutab mõlema eest!), aga see näikse olevat hästi meeldiv erand
Kui sa tahad taimeakvaariumi, siis võid sa teha täiesti vabalt ka mullapõhjaga akvaariumi - mina ütleks, et see ei ole raske (vaielge vastu
). Siis kannad sa igast külmavee kalad arvatavasti kohe maha (eriti kuldkalad - nad räsivad taimed juurtega sul mullast välja ja siis on terve akva mullatolmu täis). Ma arvan, et isegi algaja saab sellega hakkama, sest iseenesest pole mulla panek kruusa alla keeruline. MIna eelistaks muidugi peent kruusa liivale aga see võib olla ka tingitud aint sellest, et liivaga mul endal kogemus puudub.
Mullapõhi muidugi piirab su kalade valikut - välja tuleb praakida kalad, kes kruusas tuhnivad või kellega taimi ei saa kasvatada. Mullapõhjaga troopilisse akvasse sobiks elama ka väga ilusti erinevad barbused (minu albumis kuldbarbustest pilte ka), vilkad guraamid, imekaunid sinised neoonid ja kui sulle meeldivad suuremad kalad, siis ehk mõni skalaar juurde? Alustada soovitan ma igaljuhul pigem tasapisi - samm hakkaval. Pluss isased värvilised gurpid on vilkad tegelased, kes ujuvad igas akvaariumi kihis ringi.
Lõppkokkuvõttes läheb ikka nii, et teemaalgataja vaatab pilte ja leiab piltide seast nood kalad, kes talle kõige enam meeldivad, ning kujundab akvaariumi vastavalt kalade vajadustele.
Mis puudutab seda, et kas sinu või elukaaslase kalavalik siis - kumb teist akvaariumit puhastama hakkab
? See kes akvaariumiga enim tegeleb, selle sõna jääb vast ka peale
(alati on võimalik hiljem osta veel üks akva).
Edu sulle