Sul on esmajoones vaja akvaariumit. Nendega on nii, et mida suurem, seda lihtsam pidada (sic!). Alla 60 l ei tasuks osta. Ja...ära tee seda viga nagu paljud algajad (ka mina ..
) ja jäta ümmargused akvad rahulikut poeriiulile. Mujal maailmas on nende kasutamine akvana lausa keelatud (loomapiinamine), meil kahjuks mitte....
Akvasse võiks minna mingi pinnase materjal. Odavaim on "kruus" fraktsiooniga 2..6, ehituspoest. Akvapoest saad sarnase hulka kallimalt. Pesed kruusa kuni loputusvesi on puhas ja viskad akvasse. Alternatiiv on panna pinnas ja taimed topsidesse, muu põhi on puhas klaas. Proovisin kooliajal, päris huvitav.
Järgnevalt valid taimed (siin on rubriik "annan ära") ja istutad. Kui akva on toas, siis esimese hädaga on kõik olemas, kalla vesi (mina lasen kraanist, enne regullin temp. parajaks) sisse. Suurema akva puhul mitte kõik korraga vaid 1/3-2/3-3/3. Et klaas saaks painduda ja puruks ei läheks.
Kui vesi on selginenud, võib gupi taolise kala juba sisse lasta. Üldiselt tõsteakse kalu kahvaga aga oma pisikesest purgist võid kallata ka. Või uputa purk ettevaatlikult ja kala ujub ise välja.
Järgmisena on vaja sise- (odavam) või välis-(kallim) filtrit. Akva lämmastikuringe kiiremaks käivitamiseks on igasugu vedelikud a la filterstart jne. Neist ma täpsemalt ei tea, ise pole kunagi kasutanud.
Valgustit on ka vaja et kala (kalu) mõnusamalt vaadata ja et taimed kasvaksid. Kaant akva peale ka et liigne sisse ja kalad välja ei pääseks. Valgusti on tavaliselt kaane sees. Kalakese poes on nn starterkomplektid, mis sisaldavad juba kogu vajaliku tehnika. Täitsa kasutatavad kui just taimekasvatusega tegeleda ei taha - valgustus on nõrgavõitu.
Toiduks sobivad kasvõi Selverites müüdavad helvestoidud. Ära liialda - 4..5 helvest päevas on kalale küll.
Head akvapidamist!