foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 9 postitust ] 
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Laupäev Aug 27, 2011 03:39 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Esmaspäev Dets 29, 2003 12:21
Postitusi: 5555
Pildid: 6
Asukoht: Harjumaa, Kangru
Kulus tublisti aega et panna kirja võimalikult vähe nii et samal ajal oluline oleks kaetud. Võimalik et tuleb veel mingitpidi ümber kirjutada...
Esimese akvaariumi juures vajalik tehnika ja tarvikud
Nagu ikka, märkused ja kriitika on teretulnud.


Viimati muutis Rein, Kolmapäev Dets 28, 2011 12:43, muudetud 1 kord kokku.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Aug 27, 2011 07:25 
Guru
Kasutaja avatar

Liitunud: Kolmapäev Mär 31, 2004 09:53
Postitusi: 4271
Pildid: 1
Asukoht: Tartu
Kriitika pidavat alati ära kuluma aga üsna kitsas puhastusvahendite valik on välja toodud. Kaubandusvõrk pakub tohutult erinevaid võimalusi, millest igaühel on võimalik endale sobivad tarvikud hankida. Nõudepesunuustiku, magnetpuhasti ja plastkaardiga katlakivitriipude vastu võitlemine on juba ammu eilne päev ja selleks otstarbeks on leiutatud palju kaasaegsemad vidinad.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Aug 27, 2011 07:38 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Esmaspäev Dets 29, 2003 12:21
Postitusi: 5555
Pildid: 6
Asukoht: Harjumaa, Kangru
Maria, palun, äkki siis täpsustaksid, mida silmas pead?
Loomulikult on see valik kitsas. Tegelikult on selles kirjutises kõik pagana lühike, samas kogupikkus kipub ikkagi tulema häirivalt suur. Selge ju, nii valgustite kui filtrite kohta võiks kirjutada lehekülgede kaupa. Tegelikult pea iga asja kohta annaks kirjutada palju rohkem. Algselt isegi kirjutasin pikemalt, siis aga kratsisin maha - püüdsin teha nii et kõik oleks mingil määral kaetud, aga summarne pikkus kirjutisel selline et ära ei ehmata. Pikemalt kirjutaks kunagi hiljem eraldi iga asja kohta, algajat üritaks infotulva eest kaitsta.
Samas tõesti võib olla et magasin midagi olulist maha, kui teaks mis täpselt, üritaks parandada.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Aug 29, 2011 09:51 
Guru
Kasutaja avatar

Liitunud: Kolmapäev Mär 31, 2004 09:53
Postitusi: 4271
Pildid: 1
Asukoht: Tartu
Näiteks seesamune näppudele veristava toimega žilett on topitud käepärase käepideme sisse ja on seeläbi muutunud üsna taltsutatuks ja käepäraseks vahendiks. Tootjaid on erinevaid, suuruseid on ka erinevaid, odavama saab kätte mõne euroga, kestab üsna igavesti.

Nõudepesukäsnaga kinnikittinud vetikat või katlakivitriipe on võimalik eemaldada piisava füüsilise jõu olemasolul (mida alati kahjuks ei ole). Oma igapäevatöös kasutan JBL Blankit. Tõenäoliselt on teistel tootjatel sarnaseid alternatiive. Toimib kordi paremini kui nuustiku kare pool.

Need siin olid ainult mõned näited paljudest. Aga selles osas on sul küll õigus, et ühe teema põhjalikuks kirjeldamiseks kulub päris palju ruumi ja algajale võib see olla üsna segadusttekitav. Puhastusteema vääriks muidugi laiemat käsitlust, kas just ainult sinu loodud leheküljel aga kindlasti ka siin foorumis, on see ju iga akvaariumipidaja jaoks lahutamatu osa hobist.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Aug 29, 2011 10:27 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Esmaspäev Dets 29, 2003 12:21
Postitusi: 5555
Pildid: 6
Asukoht: Harjumaa, Kangru
Aitäh selgituse eest! Ma mõtlesin et millestki revolutsioonilisest uudistootest käib jutt... Žiletihoidjat nägin vist juba kolmkümmend aastat tagasi, sai kasutatud maalritöödel aknaklaasilt värvipiiskade eemaldamiseks. žilett on aga ikkagi žilett, läheb nüriks. Võib-olla olen ma mingi eriliselt käpard žiletikasutaja, aga mul on õnnestunud žiletiga kriipida nii aknaklaasi kui ka akvaariumi küljeklaasi, lihtsalt teral tekkis mingi veider koht, nagu oleks pahupidi länud (seda siis kui mingit kõvemini klaasi küljes olnud asja sai kraapida). Kuna kahtlustan et minusuguseid käpardeid on teisigi siis ma ei riski žiletti soovitada.
JBL Blanki't oled aga niipalju soovitanud et pean ilmselt juba uudishimust selle ostma. Pildi pealt paistab küll nii nagu oleks nõudepesunuustiku karedam pool mingi hoidiku külge kinnitatud. JBL Blanki Set'ga on hoopistükkis segane lugu, Kalake kirjutab: Valmistatud roostevabast terasest ning ei sisalda lõiketeri. Aga JBL kirjutab: With robust 45 cm long handle from aluminum. Usun aga et ka selle Blankiga peab olema väga ettevaatlik, kui toimetada pinnase ja klaasi kokkupuutekohas. Plastikkaarti soovitan just seepärast et sellega peab ikka väga suur ebaõnn olema kui klaasi õnnestub kriimustada. Olen ka plastist autoklaaside jaoks tehtud jääkraabitsat kasutanud, tõhus riist ja tegemisel on mõeldud sellele et klaasi ei tohi kriimustada.
Nõudepesunuustikust rääkides - kui kareda küljega nühkida, siis pole teabmis erilist jõudu vaja. Kui ära kulub, siis tuleb uus võtta, kulunud nuustik vajab tõesti jõudu.
Üldiselt tundub et igaühel on omad eelistused.
Mul on muide olemas ka Eheimi patareitoitel sifoon juba õige mitu aastat, olen vist tervelt 5-6 korda kasutanud selle aja jooksul. :) Mis ei tähenda et riistal midagi viga oleks, olen katsetanud ka teisi patareitoitel sifoone ja Eheimi oma on selgelt omasugustest parim.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Aug 29, 2011 11:21 
Akvarist

Liitunud: Teisipäev Juun 28, 2011 04:15
Postitusi: 135
Asukoht: Kehra
Plastikkaardiga sa ikka ei saa nt karbonaatsooladest tekkinud ranti maha ( või siis peab meeletult palju vaba aega olema). Blanki on selle koha pealt ülim tegija. Ennem kahjustab robustsest kasutamisest žiletiga klaasi kui blankiga. Võrrelsed plastikkaardiga on meeletult suur aja kokkuhoid.
Ja JBL koduleht kirjutab Blanki kohta:
* Removes algae and calcium deposits in minutes.
* Stainless steel, no blades.
* Highly suitable for children as no dangerous blades!
* Even most stubborn algae simply removed.

See alumiiniumi jutt on varre kohta :)


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Aug 29, 2011 11:59 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Teisipäev Veebr 09, 2010 11:47
Postitusi: 3717
Pildid: 0
Asukoht: Pelgulinn
Võtaks ka veidi sõna.

Žileti ma välistaks üldse. Oma praktikas olen suutnud seda katki teha (killud küljest läinud) ja osanud ta ka rooste ajada (ju kehva firma oma oli), kriimusid klaasile siiski pole teinud.

Suht hea on ka pinnal ujuv magnetpuhastaja. See ripub mul iga akva küljes. Kruusa ligidalt puhastades peab muidugi jälgima, et kive vahele ei satuks.

Blanki - jumalik abivahend, üle selle pole midagi! Hind küll suht soolane, aga minul kasutuses juba vast 3 aastat. Tasub end igati ära. Loomulikult peab jälgima pinnase lähedalt puhastades, et kive vahele ei satuks. Rein - soovitan Sul hankida. Võin pea anda, et Sa ei kahetse.

Ja veel - minu arust on Reinul õige lähenemine, et esialgu olgu tekst pisut lühem ja kompaktsem. Eks hiljem jõua vajadusel teemasid laiemalt lahata. Hirmpikk tekst ei kutsu lugema. See jälle taas minu seisukoht.

_________________
KIIREMAKS kontakteerumiseks palun pöörduda OTSE privaatposti.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Aug 30, 2011 12:25 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Esmaspäev Dets 29, 2003 12:21
Postitusi: 5555
Pildid: 6
Asukoht: Harjumaa, Kangru
Katrin KALAKE kirjutas:
Plastikkaardiga sa ikka ei saa nt karbonaatsooladest tekkinud ranti maha ( või siis peab meeletult palju vaba aega olema).

See on tõsi, soolaranti saab aga maha nõudepesunuustikuga. Nuustikuga ei saa aga klaasi ja pinnase kokkupuutekohas puhastada.
Katrin KALAKE kirjutas:
See alumiiniumi jutt on varre kohta :)

Asoo. Blanki Set peakski olema Blanki varre otsas, see mida tsiteerisin oli sama Blanki set jutt. Teil on lihtsalt Blanki jutt Blanki Set kohta. Aga see selleks, eks tulen varsti siis rahakotti tuulutama. :)
Torkasin Blanki artiklisse ka sisse, kui nii paljud seda kiidavad siis peab ikka väärt riist olema.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Aug 30, 2011 09:58 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Esmaspäev Dets 29, 2003 12:21
Postitusi: 5555
Pildid: 6
Asukoht: Harjumaa, Kangru
Nii, Blanki Set soetatud, aitäh Katrinile. Mõtlesin et Blanki Set on Blanki millele käib vars külge, osutub et see on siiski ühes tükis asi ja Blanki on ikka miskit muud - ilmselt saab prooviks seegi soetatud.
Esimesed katsetused ka läbi viidud. Võib öelda et tõesti jõudu on vaja vähem rakendada kui nuustiku puhul, sest see puhastav kiht on tugeva hoidiku küljes millega on lihtne ühtlaselt vastu klaasi suruda, õrna naisterahva käe korral ilmselt arvestatav argument. Tugevaks küljeks on ka see et see puhastav osa on õhem kui nuustik, nii et saab lihtsalt puhtaks lükata ka kohad kuhu nuustikuga ligi ei saa - ntx kui ei viitsi flööti maha võtta siis selle tagant, ka seina taimepuhma taga kus ruumi napib. Samas on ka nuustikul omadusi mis Blankil puudu, ntx kumeraid pindu on nuustikuga palju lihtsam puhastada. Mingit hirmsuurt vahet Blanki ja uue nuustiku vahel siiski ei täheldanud, ja eks Blanki oli ju ka tutikas hetkel. Eks peab vaatama mis seis on paari kuu pärast - nuustik on nii odav et niipea kui enam hästi ei võta, saab uue võtta, Blankiga oleks see luksus. Ehk siis esmane mulje on et väärt asi ja tasub osta, aga ei asenda nuustikut ja plastist kaarti vaid täiendab neid.


Üles
 [ 9 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver