foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 19 postitust ]  1, 2  Järgmine
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Reede Juul 15, 2011 01:36 
Akvarist

Plaanis osta kasutatud akvaarium. Kuna see meil esimene, siis asjatundjad, andke palun nõu, kumb osta?
http://www.okidoki.ee/item/914753/
http://www.okidoki.ee/item/1005106/

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Juul 15, 2011 01:47 
Akvarist
Kasutaja avatar

120 vs 240 liitrit on ikka väga suur vahe. Kahekordne lausa ;)

Oleneb keda sa selles akvaariumis pidada tahad ja mis su oma kogemus on (väiksemaga võibolla kergem alustada?). Palju sul ruumi on toas. Kas tahad suurt taimeakvat või lihtsalt suuri kalu jne. Mul endal seisavad 125 liitrit ja 240 liitrit samas toas. Seega usu mind kui ma ütlen, et vahe on neil lausa märkimisväärne. 240 liitrine laiutab ikka jubedalt. Samas 125 liitrine on küll pikk aga kõhna ja mahub ilusti seina äärde. Ent sinna 125'sse ma suuri kalu kunagi ei topiks. On teine kena taimeakva rahulike elanikega. Samas kui 240 liitrine on tühjem, ruumikam ja suuremate kaladega, kes rahmeldavad seal mõnuga ringi. Mida suurem akvaarium, seda suuremad kalad sinna sisse sobivad. Mul on olnud 240 liitrises väikesed kalad. Ma ütleks, et suuremad on silmale ilusamad :) Ent kui taimeakvaarium huvi pakub, siis on taimed ikkagi esikohal vaadates.

Iseenesest 255 € vs 300€ ... pluss 240 liitrine on Juweli akvaarium. Mul on kõik 3 juweli omad. Igati rahul siiamaani. Vanim akva on mingi.. 12a? või rohkem isegi. aastast 98-99 igatahes. Filtrid ja pumbad peavad neil muidu vastu täitsa aga mina soovitaks välifiltrit. Endal olen kõik ära asendanud. Mugavam. Juweli sisefiltrit peab iga kord puhastama või vähemalt üle korra.

Ühesõnaga - kõigepealt vaata, mis kalad sind huvitavad ja palju need kalad ruumi vajavad. Suurem akvaarium jätab sulle suurema valikuvõimaluse. 240 on juba siuke, et seal saab enamvähem kõike pidada. 125 liitrine näiteks ei võimalda sul väga suuri kalu pidada, a la oscarid jms. Või suuremaid kalu suuremas koguses. 125 liitrit on ca 2-3 kuldkala. 240 mahutab neid juba kaks korda nii palju.

Üles
 Teema pealkiri: -
PostitusPostitatud: Reede Juul 15, 2011 02:30 
Akvarist
Kasutaja avatar

Mina kommenteeriks omalt poolt, et 240L kapp tundub mulle praktilisem (ustega). On koht kus akvaariumi tarbeid hoida nt kahv, pang vms. Samuti on sinna võimalik tulevikus välisfilter või nt co2 balloon taimede tarbeks sokutada.
Litraazi kohta ütleks ma, et vali vastavalt oma võimalustele. Nagu Varivalge ütles otsusta enne mis kalu soovid pidama hakata nt ahvenalisi või pisemaid nt neoonid, daaniod, gupid vms.
Tegelikult oleks hea kui saaksid neid akvasid ka oma silmaga näha vähemalt enne ostmist. Kasutatud akva klaasid võivad vetika eemaldamisest päris kriimustatud olla.
Iseenesest on 240L veel plussiks see, et seal on T5 torud, mis võrdeliselt T8 torudega on ökonoomsemad.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Juul 15, 2011 02:39 
Akvarist

Väga raske valik jah, sest olen täiesti võhik sellel teemal ;)
Elame korteris, elutuba on avatud, ruumi poolest nagu peaks sobima.
Samas, vee vahetamise poolest on suurema akvaariumi puhul vaeva ja kulu rohkem....
Kalade osas-mõtlesin, et kuna esimene pakkuja müüb koos kõigega oma akvaariumi, siis äkki oleks mul lihtsam sellega alustada? Kalad, taimed jne kohe sees. Ei teagi..

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Juul 15, 2011 02:52 
Akvarist
Kasutaja avatar

triinuke111 kirjutas:
Samas, vee vahetamise poolest on suurema akvaariumi puhul vaeva ja kulu rohkem....

Ma natuke vaidlen siinkohal vastu.
125 litirit, rahulikud kalad, kes ei saasta väga palju - vahetan vett siiski kord nädalas 1,75-2 20l pangetäit.

240 liitrit - kui kuldkalu ei olnud, vahetasin kord 2-2,5 nädala tagant 3 20L pangetäit. Kuldkaladega ma vaatan sellele põhjale otsa, et kas 1,5 või 2 nädalat.

20 liitrisega on seda jalutamist edasi-tagasi vähem :)
Aga nii võttes - vahe on vaid 1 ämbritäis vett ja võibolla 10-15 minutit sest üldtegevused on sul ikka samad:
- sifoonid põhja
- sisefiltri puhul loputad filtrimaterjali vajadusel kergelt akvast võetud vees läbi, nokitsed pumbaosa puhtaks (välifiltri osas on seda vaja teha, olenevalt kaladest, kord 4-6 kuu jooksul)
- nühid klaasid puhtaks
- paned taimed tagasi põhja :lol: (nali naljaks - ära võta tõsiselt.. aga põhja silud ilusaks)
- tood uue vee (kui see sul kuskil varem seisab näiteks, mõned kasutavad ka otse kraanivett - oleneb veest!)
- finito.

Vahe on vaid selles mitu ämbrit sa tassid. Kas 2 või 3 (või siis 10L puhul 4 või 6), et kas 40 või 60 liirtit.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Juul 15, 2011 04:18 
Akvarist

240 l puhul tuleb vist vaadata, et põrand korteris ka piisavalt tugev oleks. Raskust on ikka omajagu.
Alustasin kunagi 54 liitrisega ja mõned kuud tagasi soetasin 125 l. Üles seades tundsin, et no mitte mingil juhul ei taha korterisse suuremat - seda ei saa ka tühjalt üksi tõsta. Eks ta paljuski maitse asi on. Mul ei ole muidugi ka mingeid erilisi ambitsioone suurte kalade osas.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Juul 15, 2011 04:25 
Akvarist
Kasutaja avatar

See on tõsi, et tuleb vaadata kas põrand kannatab. Võib juhtuda, et kui on näiteks kehva põrand, vajub akvaariumit alt põrand ära. Mul 240'se alt vajus põrand lohku, nuta või naera...

Ja 240'se pead sa liigutamiseks täiesti tühjaks tegema. Ning siis on ka kellegi teise abi vaja. Üksi seda ei liiguta, rääkimata tõstmisest.

125'ne kaalub poole vähem. Üksi küll ei tõsta aga nn "lohistada" saab üksi küll.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Juul 15, 2011 08:23 
Akvarist
Kasutaja avatar

Võibolla oleks ka hea mõte külastada mõnda loomapoodi kus on umbes samas mõõdus akvad olemas, saad võrrelda neid suuruseid ja natuke aimu sellest kui palju ruumi võtavad. Oleks sul ehk kergem otsustada.
240l (121 x 41 x 55 cm)
120l on minumeelest juwel rekord (10x46x31cm)
Kunagi olen mingist targast raamatust omale kopeerinud akvade raskused - raamatu nimi on muidugi ammugi meelest läinud: (kaal on umbkaudne ja antud veega täidetud akva kohta, minu arusaamist mööda ilma pinnaseta)
9,5l - 12kg
19l - 28kg
37l - 50kg
56l - 77 kg
75l - 102 kg
94l - 127kg
110l - 150kg
114l - 157kg
150l - 207kg
180l - 272kg
208l - 283kg
246l - 350kg

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Juul 15, 2011 08:35 
Akvarist

125 l omad panid vist küll mööda. Rio 125 on 81x46x50 cm.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Juul 15, 2011 08:45 
Akvarist

Ai, ei hoopis minu viga. 120 l on jah Rekord ja sellel on 101x31x46 cm. Sul oli tekstis näpukas.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Juul 15, 2011 09:16 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 0
varivalge kirjutas:
See on tõsi, et tuleb vaadata kas põrand kannatab. Võib juhtuda, et kui on näiteks kehva põrand, vajub akvaariumit alt põrand ära. Mul 240'se alt vajus põrand lohku, nuta või naera...

Ja 240'se pead sa liigutamiseks täiesti tühjaks tegema. Ning siis on ka kellegi teise abi vaja. Üksi seda ei liiguta, rääkimata tõstmisest.

125'ne kaalub poole vähem. Üksi küll ei tõsta aga nn "lohistada" saab üksi küll.

Jagaks ka veidi oma kogemusi, millest olen vist juba ilmselt kusagil pajatanud. Mul on kujunenud välja nii, et üks tuba on puhtalt akvade päralt. Seal on 900-liitrine, mis tõmmatud kahest välimisest nurgast trossidega lakke ja pluss siis neli kronsteini seinast toetamaks põhja. Veel on mul seal toas 240-liitrine RIO, mille disain minu jaoks jumalik, kuna saab kaant liigutada, et sifoonimine mugavam oleks (taanlaste puhul on see välistatud). Need akvad on siis vastakuti seina ääres. Akna all on veel üks 54-liitrine konnadega. Kuna tuba on piklik, siis tolle poolitab ~300-ne akva, mis hetkel tühi. Seegi on otstest trossidega lakke kinnitatud. Veel ribu-rada-pidi on seina äärtes pisemaid akvasid. Kokku peaks olema mul seal toas cirka 1300 liitrit vett + akvade ja kruusa raskus. Siiani kummalisel kombel peab põrand vastu ja alla korrusele ma veel pudenud pole.

Sai seal toas ka mingil hetkel laminaatpõrandat pandud. Seoses sellega oli vaja kantida akvasid ühest kohast teise. 240-st ikkagi päris tühjaks ei teinud. Jäi sinna vist kolmandik vett. Kalad mängisid lesta, tegid end külili lapikuks. Said tolles madalas veel hakkama. Pärast sai vesi vannist tagasi pumbatud. Ju olid need neli abilist mehepoega võimsa rammuga.

Aga mina soovitaks 240-liitrist. Ise ostsin ka nüüd uue ~300-se, kuid too uus mudel ja selle disain mulle enam nii ei meeldi. Kaanes on neli rida valgusteid ja seetõttu ei saa kaant enam nii laialt liigutada. Too vana RIO 240 on minu lemmik akva.

Tahtsin üle kontrollida Sinu esimest linki, aga juba jõudis too kuhugi haihtuda!

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Juul 17, 2011 12:46 
Akvarist

Nii, sai siis 240l ikkagi ostetud. Kruus pestud, sisse pandud, taimed istutatud, vesi sees. Eile kalapoest esimesed vajalikud instrumendid ostetud ;)
Soovitati veel taimedele Flourish vedelväetist. Kas seda peab nüüd kohe, enne kui kalad sees, kasutama hakkama? Taimed on : Anubias, cryptocorybe, Lindernia.
Vette kästi lisada JBL Biotopol ja JBL Bakerstart. Kaua neid peab lisama?

Siis veel üks küsimus- akvaariumi seinale tekkib massiliselt tigusid, tegin pildi ka, kuid ei oska neid kahjuks siia lisada.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Juul 17, 2011 12:57 
Akvarist

Proovin mõned pildid lisada
http://www.upload.ee/image/1499654/P7170010.JPG

http://www.upload.ee/thumb/1499661/P7170012.JPG
http://www.upload.ee/image/1499662/P7170014.JPG
http://www.upload.ee/image/1499668/P7170018.JPG

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Juul 17, 2011 09:29 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 0
Õnnitlen uut akvaristi. Kena juurikas sul seal.
Pole just suur asjatundja aga kuskilt meeles, et teokarbid ei ole head akvas kuna teevad vee karedaks.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Juul 17, 2011 10:07 
Akvarist

Aitäh :)
Need teokarbid ostetud Koduextrast, pole ehtsad. Kalapoes müüja ütles, et pidid sobima, ise ei oska kommenteerida.

Üles
 [ 19 postitust ]  1, 2  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver