foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 12 postitust ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Mulle kingiti punamütsike
PostitusPostitatud: Teisipäev Apr 12, 2011 11:38 
Akvarist

ja kruus, sera aquatan (stressivastane b-vitamiini kompleks), sera nutrivec biostarter (bakterisegu, mis lõhustab ammooniume ja nitriteid) ja kalatoit :) Nüüd on mul olemas ka 26 l akvaarium (66x20x20). Kala on hetkel ämbris.

Ma tean, et see kõlab eriti lollilt, aga mida ma pean edasi tegema!? Ma olen siin foorumis juba ligi paar tundi uurinud ja ma pean magama minema, sest mul on lisaks kalale ka väikesed lapsed Sain juba niipalju aru, et see akvaarium on liiga väike. Võib-olla esialgu siiski kõlbab? Äkki saab keegi kogenud inimene kiiret nõu anda, mis tuleb veel tingimata soetada ja mida teha, et kala ruttu ämbrist normaalsemasse keskkonda saada! Tänud ette!

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Apr 13, 2011 08:54 
Akvarist

See akvaarium, mis sul on ei kõlba - isegi mitte alguses. Kuldkalade pidamiseks (kui see nüüd on see punamütsike) on vaja üsna suurt akvaariumi. 70-st ülespoole, pigem selline 120 l.
Otsusta kiirelt kas sul on tahtmist, raha, kohta ja aega sellise akvaariumi soetamiseks ja üleval pidamiseks. Kui ei ole siis oleks targem kingitus siinse foorumi vahendusel kellelegi ära anda. See ei ole häbiasi. Pigem on vastutustundetu ilma kingi saaja nõusolekuta elusolendeid kinkida.
Kui otsustad, et miks mitte, siis on mõtet edasi soetamisnõu uurida. Akvaristika võib päris tore tegevus olla ja kuldkalad on täiesti kodulooma eest kohe - elavad reeglina üsna pikalt, kui õigesti hoida.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Apr 13, 2011 09:26 
Akvarist
Kasutaja avatar

Ruttu on vaja filtrit. Vesi, filter ja biostarter akvasse, kuna kala juba olemas siis ka kala kohe järele (ämber on veel hullem).
Natuke vähem ruttu aga siiski, on tarvis oluliselt suuremat akvat, nagu ka eelkõneleja juba kirjutas.
Olulisim on kirjas siin /article_view. ... fldAuto=16, siin /article_view. ... fldAuto=17 ja siin /article_view. ... fldAuto=18 Teemasid lugedes pööra eriti suurt tähelepanu vee "sissetöötamis" tsüklile.
Edu

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Apr 13, 2011 10:10 
Akvarist
Kasutaja avatar

Teretulemast kuldkalaomanike sekka. Ma parem ei kommenteeri kui kurb on see kui kingitakse elus loom aga no mis teha.

Palun loe see teema läbi: /kalad/18703/index.html
Ma kirjutasin selle mingi aeg tagasi ja siin on kirjas suht enamik, mida sa kuldkalast teadma peaksid. Toitmine, keskkond jms.

Kuldkala ei ole lihtne loomake pidada (hoolimata kuulujuttudest). Vesi peab olema puhas, korralik filter, õige toitmine ning valmidus haigusi või muid tervisehädasid ravida. Ta vajab korralikku filtersüsteemi ning korralikku hoolitsust (kord nädalas veevahetus, õige söötmine jne). Loe minu teema läbi. Kui sa oled siis ikka veel valmis järgmised 10+ aastat seda kalakest hooldama nagu iga teist 'suurt' looma, siis käbe poodi varustust ostma. Akvaarium + filterpump, sifoon (puhastamiseks) jne. Kui sa leiad, et see on liiga palju jamamist ühe kalakese pidamiseks siis parem täna kinkijaid ning otsi kalale uus kodu, paku teda siin või kirjuta kasvõi mulle PM, ma saan selles osas ehk aidata, mul seisab üks 50-liitrine tühjana.

Niisama käega lüüa ei ole päris mõtet sest minu vanim kalal on umbes aastast 1999 hetkel :). Pole mõtet loomakest väikeses purgis (26 liitrine jääb väikeseks nii suureks kasvavale kalale) pidada, et ta sul paar aastakest elaks. Kui lemmikloom võtta (kingituse allesjätmine on suht sama kui ise lemmiku võtmine) siis pakkuda talle ka täisväärtuslikku elu. Võid kasutada ka siinset otsingut kuldkalade kohta.

Ahjaa - üks asi veel. Kui sa ka akvraaiumi ostad, suurema, koos varustusega. Siis on vajalik õige sissetöötamine akvaariumile. Nimelt kui visata kuldkala täiesti nn "tooresse" vette (a la just kraanist lasid ja mullid on alles akvaariumi seinal) võid sa päris kiiresti talle terviseprobleemid kaela saada. See ei käi aint kuldkalade kohta, vaid kõigi. Filterstart (bakterikooslus, mis pannakse filtrisse, et kiirendada õige elukeskkonna saavutamist) on siinkohal väga oluline, või mõni muu bakterikooslust sisaldav toode, näiteks JBL Denitrol. Loe siinseid teemasid veel (mis üleval ka lingitud). Fakt on kahjuks see, et päris pikka aega sul akvaariumi sissetöötamiseks ei jää sest kalake ämbris tahaks varsti siiski oma kodu. Kui ise küsimustele vastust ei leia, siis küsi julgelt, sulle antakse siin nõu. Küll aga ära kasuta taktikat, et sa ei viitsi otsida ja parem küsid siit. Otsi ikka ise ka inffi.

See 26 liitrine on tiba paha mõte selles mõttes, et ajutine lahendus kipub olema kõige püsivam ning nii jääbki see kala sul määramata ajaks sinna 26 liitrisesse. Kahjuks kasvab kuldkala oma elu esimesed aastad, nagu iga inimlapski, võrdlemisi kiiresti, eriti veel kui ta puberteeti jõuab (jep, kuldkaladel esineb puberteet! :lol: ). 26 liitrises võib lihtsalt tekkida see olukord, kus kasvav kala jääb sisemiselt ja ka välimiselt kängu. 26 liitrit on muidu parem kui osade siinsete tarkpeade 3-liitrine ümmargune mull :roll: Kummaline, et inimesed on nii veendunud, et sellises keskkonnas suudab kala täiesti 'normaalselt' elada, lausa paar aastat... *muigab*

Hoia oma kalakest ja sul ja su lastel on ilus valge punase mütsiga sõber järgmiseks 10-15 aastaks kindlasti :)

Veel 1 muudatus - igaks juhuks ütlen, et kui sa otsustad ka kuldkala alles jätta, siis suht peagi võib sind tabada soov veel kalu juurde võtta. See on paratamatus ja omamoodi haigus, mis tabab kõiki kalaomanikke varem või hiljem (enamasti). Arvesta, palun, et kuldkalad on sellised kalad, keda peetakse ainult isekeskis. St kuldkala kuldkalaga. Kuigi kirevad soojavee kalad on ilusad ja ahvatlevad, ei sobi nad külmavee armastajast kuldkalaga teps mitte. Kui mütsile kunagi sõpra tahad, vaata ikka, et ta oleks su mütsiga sarnane :)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Apr 13, 2011 10:31 
Akvarist

Aga kui küsida niipidi - missuguseid kalu on võimalik 25-liitrises külma veega akvaariumis pidada? Võib-olla peaksin ümber orienteeruma teistsugustele kaladele ja tõepoolest punamütsikese ära andma...

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Apr 13, 2011 10:43 
Akvarist
Kasutaja avatar

Gupid peaks elama sellises keskkonnas suht hästi, sest paljud teatmeteosed ütlevad, et nad tahaks nii 23-24 kraadist vett ning sinna mahuks rohkem kui 1 gupi elama.

Kui sa oma 25 liitrisesse siiski mingi väikese filtri ja pumba muretsed saad seal vabalt kalu pidada. Kuldkalale jääb see kahjuks tõesti väikeseks. Lisaks tekitab kuldkala palju väljaheiteid ning 25/26 liitrist ei saa piisavalt puhtaks teda seal pidades. Võibolla tõesti pakud kuldkala kellelegi ära ning siin jagatakse tihti tasuta guppisid (sest nad paljunevad kiiresti). Kui oled kõik ette valmistanud kalade toomiseks, siis gupide saamine ei tohiks probleem olla. Näiteks ainult isaseid gupisid pidades ei teki sul ka vast üleasustuse probleemi (lisaks isased on väiksemad ning värvilisemad). Kuidas ainult isased nii väikses ruumis hakkama saavad võiks keegi spetsialist kommenteerida. Mul on isegi raviakvaarium 50 liitrine ja enda akvad alates 125 liitrit, seega ei oska nii väikese asjanduse kohta väga nõu anda :(

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Apr 13, 2011 10:52 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
Punamütsikene kirjutas:
Aga kui küsida niipidi - missuguseid kalu on võimalik 25-liitrises külma veega akvaariumis pidada? Võib-olla peaksin ümber orienteeruma teistsugustele kaladele ja tõepoolest punamütsikese ära andma...

Ntx kardinale, neile on sobiv temperatuurivahemik 16-22°C, nii et keskküttega korteris saab ilma soojendita hakkama. Ja kui kaladest rääkida siis ega palju alternatiive ka pole, sest 25 liitrit on ikka üsna väike akva ja pisikesi külmaveekalu pole ka teabmis valida (gupid on siiski troopikakalad, mitte külmaveekalad - ega kuldkalad ka 25 kraadises vees kohe maha sure, aga troopikaakvasse nad hästi ei sobi). Ja eks see kipub ka kardinalidele pisikeseks jääma, kardinalid on ju parvekalad.
Selline akva sobiks hästi krevetiakvaks, koos taimedega võiks see päris kena olla.
Kui seda veel pole teinud siis tasuks lugeda ka meie artikleid:
/article_view. ... fldAuto=16
/article_view. ... fldAuto=17
/article_view. ... fldAuto=18
Ideid pisiakva sisustamiseks:
http://showcase.aquatic-gardeners.org/2010.cgi

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Apr 13, 2011 06:09 
Akvarist

25 l külmaveekalade akva on Eesti tingimustes minu arust enam-vähem mission impossible. Hoida korteris nii pisikest akvat suvel nii, et temperatuur üle 25 kraadi ei tõuseks - põhimõtteliselt ju saaks aga see võrduks enam vähem nagu konstantse titehoiuga. Kuumaperiood ei pruugi küll pikk olla aga siiski. Eramajapidamises on vast võimalused laiemad. Soojavee akva 25 l on palju realistlikum ja kalu sinna isegi leiaks aga algajale on selline nn. nanoakva ikkagi üsna raske pähkel. Kui huvi on võin kalavalikut tutvustada aga algajale pole seal eriti kedagi head võtta. Siin pakutud gupit olen ise 30 liitrises pidanud (üksildast) ja täitsa saab elatud aga tegelikult on päris palju neid kes arvavad, et gupi jaoks võiks ikka 40 l ära olla. Noh arvamusi on nii ja naa. Krevetid ja taimed oleks võib-olla sobivaim variant algajale nanoakvaristile.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Apr 13, 2011 07:03 
Akvarist

Noh, ega ta siis ei peagi ju tingimata külma veega olema. Ja võib-olla tõesti mõtleme hoopis suurema peale... Peab mõtlema seda asja rahulikult. Aga praegu peaksin punamütsikesest pigem loobuma... Ma ei suuda nii kiiresti talle sellist akvaariumi rajada. Äkki keegi soovib vahetust teha? Praegu saab kala, aga hiljem annab mõne taime või kreveti vastu :)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Apr 13, 2011 08:56 
Moderator
Kasutaja avatar

Ma soovitaks panna akva põhja veidi kruusa (ehituspoodidest, fraktsioon 2..6), istutada mõned taimed, lasta akva vett täis ja seista paar tundi et mullid välja läheksid. Temp olgu toatemperatuur, nii ta püsib nagunii ja spets. jahutit hankida oleks väga kallis tegevus !.
Osta poest sisefilter ja pane tööle samal ajal. Siis, kui vesi paistab ka normis olevat, lase kala sisse. Hellalt ! Õige oleks tõsta ta oma kilekoti või purgiga paarikümneks minutiks akvasse hulpima et temperatuurid võrdsustuksid aeglaselt. Muidu on nagu külma/kuuma hüppamine...
Akvas on tal ikkagi parem olla... kuniks uue kodu leiab.
Taimi pakutakse siin tihti tasuta (mul seisab ka ees suurem rohimine ja võin jagada). Märkad kindlasti, et enamiku taimi sööb/rikub kala ära. On ka "kuldkalakindlaid" taimi. Las lõbutseb, nagunii sisustad akva uuesti kui pideva kalakoosluse hangid.
Toida kala kokkuhoidlikult (on suur oht vesi rikkuda) ja tegele intensiivselt kalale uue kodu otsimisega (kui ei kavatse teda pidada) või siis uue suurema akva leidmisega. Muide, suuremat akvat on tegelikult märksa lihtsam pidada ja tööd hulka vähem. Kuigi võiks arvata et just vastupidi...

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Apr 14, 2011 09:19 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 0
Felch on pannud Sulle kõik väga ilusasti kirja. Tavaliselt poes müüakse suht väikseid kuldkalu ning kujutan ette, et Sinugi oma suht väike ning peab mõnda aega vaprasti vastu tolles 25-liitrises, aga mitte kaua. Igatahes - kui seal on olemas filtratsioon ja õhupump, siis oled Sa mõneks ajaks loonud kalakesele paremad tingimused kui ämbris. Edasi, paraku, peaksid mõtlema suurema akva peale. Ja tõesti, mida suurem akva (eriti hea oleks välisfiltriga) - oled saanud endale tõeliselt ilusa pikaealise kala.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Apr 14, 2011 10:22 
Akvarist

Aitäh kõigile. Kala on hetkel tolles 25-liitrises, aga ma olen otsustanud siiski alustada võib-olla paari gupiga ja mitte sellise paanikaga. Seega annan Punamütsikese ära headesse kätesse. Kui kellelgi on ruumi veel ühe kuldkala jaoks, siis üks igatahes ootab siin kodu... Asjaga on kiire, sest mida kauem ma teda vaatan, seda armsamaks ta ju saab :)

Üles
 [ 12 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver