foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 17 postitust ]  1, 2  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: 300L käivitus ???
PostitusPostitatud: Neljapäev Jaan 13, 2011 09:32 
Akvarist

Mure. Pühapäeval 09.jan. alustasin 300L kasti käivitust. Põhi: taimede piirkonnas natuke ( 12L)JBL Aqua Basis Plus krunti siis Madano 30L ja jämedam fraktsioon ( 4-8 mm ) tumedat kiviklibu ( Betta poes 20205C ? ). Nädal seisnud vesi ca 3/4 ulatuses ning mingi 15 taime.
II Päev Filter Cristal Profi 1500 tööle. Filtrisse nõutud kogus (4 pdl)JBL Filterstarti 1/2 pakki JBL Filter Boosti (????). Vette taimede turgutuseks (vetika hirm) 1/2 normi taimeväetist Ferropol24 (???) ja päevaks CO ca 60-100 mulli/min. Õhtul NO3 20-30 ja NO2 0,05, dKH 17. Valgus 1/2 võimsust 2X 54W,( torud päev ja normal) 8 tundi, temp. 27 C
III päev Valgus 1/2 võimsust 8 tundi, CO päeval 60-100 mulli, filter 1/2 võimsust (liiga võimas kasti jaoks) 1/2 norm Ferropol 24.Õhtul NO3 10-15, N02 0,025, KH 19. Õhtul sisse 5 gupit ja kaks õunatigu (loll mis loll). Kalad pinnal. Teod ka rohkem pinnal
IV päev Kalad pinnal, CO ei anna, valgus ja filter sama mis ennem. Õhtul üks gupi surnud :( , teised pinnal) kaane avamisel nõrk ammoniaagi lõhn (võisin eksida). Panin aeraatori tööle. NO3 10-15, NO2 0,05, Ph üle 7,6 (test rohkem ei näita), dKH 19.
V päev (tänane hommik) Kalad pinnal. Vesi väga selge, lõhna pole Vahetasin 10-12% vett, aeraator tööle. Peale veevahetust mõõtsin PH, ikka üle 7,6.
Kas peaks CO lisama. Olemas CO, PH automaat kontroller, kuid kardan teda tööle panna, äkki kalibreerin valesti vms. ja asi läheb päris untsu.
Ootan nõuandeid. Kas peaks filtri turgutamiseks midagi vette või filtrisse panema? Kalade söötmine väga minimaalne, natuke helbeid.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Jaan 14, 2011 03:23 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 1
Siin kindlasti oluliselt targemaid kes oskavad nõu anda aga minumeelest oled lihtsalt natuke kiirustanud kaladega ning suur kogus kõiksugu filtribaktereid ja muud sellist sissetöötamise aega ikka päris ei asenda. Bioloogilise tasakaalu tekkimine uues akvaariumis võtab ikka teatud aja. Mina lasin ilma kaladeta mitu nädalat akval rahulikult tiksuda kuni tekkis piisav bioloogiline tasakaal (testide järgi võiks see tähendada NH3/4 ning NO2 kadumist). Vetikate rünnak tekkis samuti mõne ajapärast ning tekib tõenäoliselt sinulgi aga ka see läheb ajaga korda (asja kiirendamiseks on võibolla võivad siis aidata ka mõned filtrimeediaid mis PO4 või NO3 vähendavad aga enne nende tarbimist võiks olla testidega veendunud, et nende näidud ikka liiga kõrged on).
Igasugu Ferropolid jms väetised (Ferropol24 vist on micro väetis?) jätaks mina küll esialgu mängust välja kuni akva ilusti toimib ja taimed juba kasvamas ning tekib seetõttu mikroelementide puudus (saab rauasisalduse järgi FE testiga kontrollida). Taimed ilmselt paari päevaga kohe tugevalt kasvama ei hakka ning toitaineid peaks neile esialgu ka ilma lisakeemiata jaguma.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Jaan 14, 2011 04:47 
Akvarist
Kasutaja avatar

Olgu muuga kuidas on, aga kõige tähtsam on jätta CO2 praegu rahule ja uurida selle kohta CO2 koondteemast ja teha endale see selgeks. Sa küll ei kirjutanud oma PH-tasemest enne kalade vette laskmist, aga arvan, et CO2 konsentratsioon vees oli kaladele liig mis liig. Sinna nahka see gupi tõenäoliselt läkski. Niikaua kuni KH on 19, ei ole Sul selle CO2 süsteemiga midagi teha. Samuti kontrolleriga.
Minu tänane ärkamine algas samalaadse ebameeldiva üllatusega. Olin nimelt 3 üle 10cm pikkust hea tervise juures olnud SAE-d ära gaasitanud. Mitte küll nii rämedalt, et gaas jooksma ja finito vaid ikka testisin pidevalt KH-d ja PH-d tilga testiga. Kalade surma põhjustajaks oli paar halba kokkusattumust. Olin hoidnud KH 3 juures PH 6,6. Minu akva hoiab vee karedust automaatselt, aga hommikul teste tehes oli KH tõusnud 4-le ja ph langenud 6,5-le. Sellest piisas, et kaladel kõhud taeva poole läksid!!! :( Miks ph langes? Üks võimalustest on, et mu akvasse on kasvanud viimase aja jooksul väga suur taimemassiiv. Taimed aga hakkavad öösel omakorda CO2 vette eraldama. Nii see juhtuski. Väga vähe on tarvis, et CO2-ga kalade elu ebameeldivaks muuta.
Lahenduseks asjale oli see, et ostsin AM Ph kontrolleri komplekti. Hetkel tegelengi selle paigaldamisega ja katsetamisega, lootuses, et eelkirjeldatud olukorda enam ei teki.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Jaan 14, 2011 09:23 
Akvarist

Mis viib KH alla ja millest tingituna ta võib kõrge olla?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Jaan 14, 2011 02:40 
Akvarist
Kasutaja avatar

Siin on mingi teema ja erinevaid arvamusi.
/viewtopic.php ... sc&start=0

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Jaan 14, 2011 06:36 
Akvarist

Tänud Marko. Kusagilt foorumist lugesin, et asud Tartus Raadil. Kui nii, siis peaks meil sama vesi trassist tulema. Mõõtsin täna trassi KH toatemperatuuril ja see oli 18. Sama ka akvas. Trassi pH 7,17, N03 16,4 mg/l , gH 7,8 mg-ekv/l. Need viimased on 29. dets Tartu Veevärgi labori andmed. Mis sinu trassi KH on?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Jaan 14, 2011 09:02 
Akvarist
Kasutaja avatar

andresv kirjutas:
Tänud Marko. Kusagilt foorumist lugesin, et asud Tartus Raadil. Kui nii, siis peaks meil sama vesi trassist tulema. Mõõtsin täna trassi KH toatemperatuuril ja see oli 18. Sama ka akvas. Trassi pH 7,17, N03 16,4 mg/l , gH 7,8 mg-ekv/l. Need viimased on 29. dets Tartu Veevärgi labori andmed. Mis sinu trassi KH on?

Eks see kh enam vähem trassist samasse piirkonda jääb. Ei raatsi 4-5 testi jagu tilkasid kulutada, et seda täpsustada. Ma kunagi mõõtsin küll. Praegu kasutan RO vett ja püüan Kh hoida 3. Temperatuur on Discuste pärast 29-30C.
Küll aga mõõdan ära NO3, sest 15 kraanivees teeb asja huvitavaks. Ma ei ole kunagi kraanivett selles suhtes testinud. Iseenesest taimeakvas oleks see ok, sest siis ei pea eraldi nitraate lisama.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Jaan 14, 2011 09:21 
Akvarist

Hari veel rumalat, mis vesi on RO vesi?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Jaan 14, 2011 09:57 
Akvarist
Kasutaja avatar

andresv kirjutas:
Hari veel rumalat, mis vesi on RO vesi?

Reverse Osmosis seade ehk pöördosmoosi filter mis valmistab trassi veest madala kaerdusega vett.
Vaata joone all oleva teema 4. leheküljelt või pane otsigusse!
Kui Sul on juba PH kontroller siis on RO seade ka mõttekas osta. RO veega tembid endale paraje karedusega vee. Siis saad ka CO2 lisada.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Jaan 15, 2011 08:35 
Akvarist

Mis juhtub, kui segada Miridoni pehmendist tulevat vett trassi veega? Täna hommikul oli NO2 0,1( testi parim enne jaan. 2011, värskemat Bettas pole ??? ). Homme saab nädal ja peaks vett vahetama, kuigi paar päeva tagasi 15% vahetasin. Kas puhastan ja vahetan ikka ca 15% vett või tuleb kasuks suurem hulk ??? Hommikul seisavad pinnal pumba poolt lainetusega tekitatud mullid ja ei lõhke, 1/5 pinnast mulle täis. Kas see ka mingi iseloomulik näitaja? Kolm gupit ja kaks õunakat norm. käitumisega. pH oli 7,4-7,6
Kas see RO seade toodab vett anumasse või otse kasti? Kui otse kasti, siis see mul problemaatiline.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Jaan 15, 2011 02:56 
Akvarist
Kasutaja avatar

RO võid anumasse tootma panna küll. Mul olid nn Saku Lätte tünnid millesse tootsin. Mugavad käepidemega anumad. Need maksid vist omal ajal 150-200 eek kanti. Seejärel sifoonisin akva põhja ja kallasin uue vee akvasse. Kindlasti peaks olema põrandal äravoolu trapp või hoiad kogumisnõud vannis, juhuks kui anum üle hakkab ajama.
Miridoniga mul kokkupuuteid ei ole olnud.
Mullide pärast ära muretse ja veevahetuse võid teha küll hoidmaks NO2 normaalsel sissetöötamise tasemel. Tavaliselt tõuseb see kolmanda nädala lõpuks max tasemele ja hakkab siis langema.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Jaan 15, 2011 09:02 
Akvarist

Tänud. Vesi vahetatud. Ei andnud mulle asu see JBL NO2 test, mille parim enne jaan. 2011. Ostsin täna värske SERA tilktesti ja see näitab NO2= 0. Toon homme ilmselt Tanya käest Antsupaari sisse, känd juba ootamas. Tean küll, et vähe kärsitu, aga selline see iseloom on, eks püüan ennast foorumit lugedes rahulikk rütmi viia.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Jaan 15, 2011 09:49 
Akvarist
Kasutaja avatar

andresv kirjutas:
Tänud. Vesi vahetatud. Ei andnud mulle asu see JBL NO2 test, mille parim enne jaan. 2011. Ostsin täna värske SERA tilktesti ja see näitab NO2= 0. Toon homme ilmselt Tanya käest Antsupaari sisse, känd juba ootamas. Tean küll, et vähe kärsitu, aga selline see iseloom on, eks püüan ennast foorumit lugedes rahulikk rütmi viia.

Kas sa tegid vahetult peale veevahetust? Tee homme test uuesti, siis võib NO2 jälle tõusnud olla, sest veevahetusega sa lahjendasid selle taset ju.

Katrin

Kiireloomulistes küsimustes ja kauba laoseisu saamiseks helistage palun poodi telefonil 6659255.
Tellimisinfo ja kauba tarneaja päringud esitada e-posti teel irma@kalake.ee

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Jaan 16, 2011 05:07 
Akvarist
Kasutaja avatar

andresv kirjutas:

See, et NO2 hetkel nulli näitab, ei tähenda, et akva on sisse töötanud. NO2 jõuab tippu alles 3. nädala lõpuks. Siis kui hakkab langema ja nulli jõuab on paras aeg tasapisi kalu hakata tooma. Enne seda peaks ka läbi lugema peatükid kalade aklimatiseerimise kohta.
2 nädalat on jäänud, ei kao need ancistrused kuhugi. Soovitan ikkagi kannatust varuda.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Jaan 16, 2011 12:47 
Akvarist

Vägisi õpetate mulle kannatlikkust, tänud selle eest. Ootan siis veel, ehk Tanya hoiab nädal, kaks.

Üles
 [ 17 postitust ]  1, 2  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver