jyrgen kirjutas:
Akva käigus umbes poolteist kuud, vett olen vahetanud 1/3 kaupa umbes 5korda(vahetatav vesi kenasti seisnud ja sinna lisatud ka tibake vajalikke baktereid ja veepehmendajat)
Ehk siis enam-vähem kord nädalas, mis on üldiselt OK. 1/3 on paljuvõitu, kuid arvestades kui palju kalu on pisikeses akvas, on see ilmselt ära hoidnud suurema õnnetuse.
jyrgen kirjutas:
Filter on nö kolmekihiline, milles asub ka soojenduspulk. Filtri alumises pooles asuvad plastik kuulikesed, millel sälgud sees, neid pole puutunud, kuna olen kuulnud et sinna tekivad vajalikud bakterid. Ülemine filter on vahetatav ja olen teda korra juba vahetanud uuevastu, pesnud aga ei
Ma ei tea mida selle ülemise osa all mõtled, kuid kui see on svamm siis piisab pesemisest akvast võetud vees, vahetada pole vaja. Kui see on peene filtrivatt siis on teine asi, kuid selle asendaksin võimaluse korral hoopis svammiga.
jyrgen kirjutas:
(akvaariumisse lisatud veel pisikene õhumasin, millel ka pisike käsn sees, seda puhastasin akvaariumist eemaldatud vees.
Märksa lihtsam oleks tehnika puhul mainida mis firma mis mudeliga tegu. Käsnaga õhumasin - hmmm... Üldjuhul kui filter veepinda korralikult liigutab, pole õhupumpa vaja, kuid ega see midagi halba ka tee - enamik neist teeb lihtsalt häirivalt palju müra.
jyrgen kirjutas:
Akvaariumis elavad 2 skalaari, 2guraami, 4mõõksaba, 6daniot, sebra bootsia ja antsistrus (kalad kõik noorekesed, pisikesed ja saavad hästi läbi.
Kaladele vajaliku akva suuruse hindamine on paljude teguritega võrrand ning lõplikku tõde on siin raske leida. On aga üks "rusikareegel" mis annab umbkaudse hinnangu, selle järgi tuleb arvestada 1 cm kala kehapikkuse kohta 1 liiter vett, kusjuures kalade puhul arvestatakse alati täiskasvanud kala pikkusega sest ka maimudest saavad peagi suured kalad. Skalaarid on kalad kes üldse ei peaks nii pisikesse akvasse sattuma. Kui aga selle reegli järgi arvutada siis peaks olema 2x15 + 2x15 + 4x13 + 6x5 + 10 + 12=164 liitrine akva. Isegi arvestades et valem on ligikaudne ja kalad veel väikesed on ikkagi selle akva kohta karm üleasustus.
jyrgen kirjutas:
Süüa saavad hommikul veidike sääsevastseid ja õhtul näpuotsavahel tõrtsuke kuivtoitu.
Veidike sääsevastseid on väga umbmäärane kogus. Kui see on külmutatud toit siis see kipub ka vahest vett sogama. Tegelikult peaks kalad süüa saama kord ööpäevas nii palju kui nad paari-kolme minuti jooksul jõuavad ära süüa. Et ancistrus nälga ei jääks, võiks talle pimedas sokutada põhjakalade tableti, paha ei tee ka aeg-ajalt suvekõrvitsa viilu pakkuda.
Elustaimed on muidugi hea valik, need on ilmselt samuti aidanud kaasa õnnetuse ärahoidmisele.
Probleemi juurpõhjus on aga akva üleasustus. Ei teeks paha teha veetestid - NH3/NH4, NO2, NO3. Oled nagu miiniväljal, nii suure üleasustuse ja väikese akva korral on õnnetused kerged tulema. Lõplik lahendus on kalade arvu vähendamine või suurema akva soetamine.