Tervitused!
Nüüd siis on meie peres ka akvaarium... Oleme siin pikalt mõtteid mõlgutanud ja ikka ei ole mõtteid teoks teinud. Sellele pikale molutamisele tegid lõpu meie sõbrad. Nimelt meie kolmene poeg on kalafänn ja õnneks või õnnetuseks on sõpradel kodus ka akvaarium ilmuhkete kaladega. Vaatas ja uuris meie pojake neid, kui sealne pereisa püsti kargas ja ütles, et ta 20 mintsa pärast tagasi. No me siis ootasime. Ega küsima ka väga ei hakanud, kuhu pereisa tõttab. Ja tagasi tuli kahe väikese kuldkalakesega. Ma ei jõudnud veel ohkidagi, kui võeti välja nende vana mullakvaarium, värvilised kivid ning ulatati pidulikult kogu see kraam meile. Meie poja muidugi sillas ja kohe koju kiirustamas. Meie ei osanud kohe midagi kosta. Teadagi - kingitud hobuse suhu ei vaadata ja kuidas sa ikka lapse juures vaidlema hakkad jne. Ühesõnaga - tõime nad koju. Kivid sorteerisin kõik ühevärviliseks, sest kalad ei paistnud sealt neoonkivikeste vahelt väljagi. Mõtlesin ja seedisin seda värki ning rääkisin hommikul kohe abikaasaga, et sellistes tingimustes kalakesed küll elada pikalt ei saa ja lapsele jääb rõõm üürikeseks. Vaja osta korralik akvaarium. Mõeldud - tehtud. Nüüd on meil kodus Cayman 80 Professional akvaarium ( Ferplast toode). Mahutab 120 liitrit vett. Kaasas on kogu filtrite süsteem (mehaaniline, bioloogiline ja adsorbeeriv filter), soojendaja, pump ja ma ei teagi täpselt, mis see kast veel sisaldab ning 2 lampi 2*18W. Ise arvame, et alguseks piisavalt kobe tükk vaatamata sellele, et siinses foorumis väidetakse, et väline filtrite süsteem on ikka parem. Ega mõel teist juhuslikult ei ole sama toodet kodus? Oleksime väga õnnelikud, kui saaksime miinuseid ja plusse tegijate suust kuulda.
Käivitasime siis akvaariumi. Ostsin põhjaks peenikest kruusa. Istutasin mõned taimed. Täpseid nimetusi kahjuks ei tea kohe öelda, kuid palusin müüjal anda need, mis on algajale kõige paremad kasvatada. Eks näis, kas läks täppi. Esimene päev oli vesi kohe hirmus hägune, kuid nüüd teise päeva õhtuks on vesi täiesti klaar. Õpetuse järgi panime selle tableti filtri juurde, mis mikrofloorat kasvataks, kalatoitu olen ka sisse pudistanud, lambid põlevad ca 12 tundi päevas, et taimedel oleks valgust ja nad saaksid kenasti juurduda. Eks me nüüd oota see 10 - 14 päeva, et kalad sisse lasta. Nii kaua on õpetuse järgi vaja oodata. Nüüd esimene küsimus:
1. Kas selle 2 nädala jooksul on vaja siis teatud osa veest vaja vahetada või mitte? Siin foorumis on nii ja naa öeldud.
Nüüd nendest kalakestest. No ostsin mingisuguse õhupumba ikkagi. Tegin sellest mullist ka pisikese (kuivõrd - niivõrd) elamiskõlbuliku akvaariumi, et kaladel väga kehva olla ei oleks. Olen püüdnud selgeks teha, mis sorti need kuldkalakesed on, kuid ei ole veel jälile saanud. Ehk keegi teab - valge, punase, musta (?) kirjud. Samas ei tahaks piirduda ainult nende kahe kalaga. Siin on juttu olnud põhjakoristajatest ja vetikasööjatest.
2. Milline neist oleks kuldkaladele kõige parem kaaslane, kes meie taimedelt vetikat sööks ja põhja korras hoiaks? Või pean kindlasti erinevatele töödele erineva kala ostma? Kas ainult SAE või Ancistrus kindlasti ka? Need on omale silma jäänud. Kindlasti on veel teisigi asjalikke tegelasi...
3. Kas on mõtekas kuldkaladele peale teist sorti kuldkalade veel mõnda liiki sisse võtta? Või on mõtekam mõni kuldkala teisest sordist juurde võtta ja sellega piirduda?
4. Kuna olen nüüd siit ja sealt lugenud, et kuldkalad on kaunis hapnikumaiad, siis kas peaks sellisesse akvasse ostma eraldi õhupumba? Taimed olemas ja filtritesüsteem ka. Vesi liigub kenasti pinnal... Ma ise ei oska kohe seda asja kuidagi objektiivselt hinnata.
5. Kas kuldkalale 23 kraadi on sobilik? Me ei saa siin mitte kuidagi seda temperatuuri jahedamaks
Praegu rohkem ei tule midagi meelde, mida veel küsida. Ma loodan südamest, et viitsisite minu pika ja lohiseva kirja läbi lugeda ja tulevikus veel mu rumalatele küsimustele vastata...
Suured tänud juba ette!