ivorrand kirjutas:
Ok aga mis hinna klassist see RIO ka on? Kaladeks plaanin jah 2 kuldkala ja nendega sobivad väiksemad kalad. Ja kui keeruline see järelkasvu asi nendel kuldkaladel on, kas vupsab vahetpidamata uusi pesakondi?
Kui ostad 100 liitrise akva siis 2 kuldkala on KÕIK mis sa sinna panna võiksid. Ära hakka neile seltsi toppima teisi kalu. Kuldkalu on väga soovituslik pidada ainult teiste kuldkaladega. Loe siit veidi lisaks miks ja kuidas :
/kalad/18703/index.html Tee kalade kohta eelnevalt korralik uurimustöö. Mis temperatuur, kuidas, mis filtersüsteem, õhutust on neile vaja jne. juweli akvaariumid on täitsa ok. 125 liitrisel pole kordagi valgustussüsteem läbi läind. Lampe tuleb muidugi vahetada. 240'sel pole ka siiani probleeme olnud. Mingihetk kui on tunne, et filter jääb nõrgaks (sest kuldkalad reostavad palju ja Juweli filter läheb käbekiirelt umbe nende peale), siis osta teine, välisfilter, või panna akvaariumisse veel üks filterpump lisaks tööle. Mul on 125'ses 2 filterpumpa taga näiteks, et vesi puhas oleks.
Kuldkala järelkasv - mõnedel on õnnestunud aga algajale lootust ei anna. Kui tahad järelkasvu andvaid kalu proovi eluspoegijaid (mõõksabad, gupid, mollid jne). Ka väga ilusad ja vilkad kalad. Minu kalad on vist mingi ca 12-13a vanad juba aga järelkasvu pole olnud (kui ongi marja pandud siis kõik see nahka ka pistetud on, ma pole viitsinud võtta vaevaks seda marja ära korjata, et sellest midagi areneda jõuaks/saaks). Osadel foorumikasutajatel on isegi õnne olnud. Aga kuldkalad muutuvad suguküpseks niiehknaa alles 2-3 aastaselt.
Nagu ma aru saan see sul ka esimene akvaarium? Siis kindlasti uuri uue akvaariumi startimisest ja enne kui sa sinna kuldkalad sisse lased, pea seal ca kuu või kaks näiteks gupisid (sest nemad on vastupidavad kalad, mitte nagu kuldkalad), kes selle akvaariumi sisse töötaks. Tooresse/värskesse akvaariumisse kuldkala pannes võid sa põrgata igast haiguste otsa, mida siis ravima peab hakkama, nad on minu kogemuste põhjal väga aplad kohe külge pookima omale igast toredaid tupsukesi ja täpikesi (uues akvas just, sissetöötatud akvaariumis pole ma seda asja kohanud)