foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 8 postitust ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: soojendaja
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juul 07, 2010 11:27 
Akvarist

ärge naerge mu küsimuse üle, ma olen täiesti algaja.
Ühesõnaga, täna soetasin siis lemmikloomapoest 63 L Jewel Rekord 600 koos kogu krempliga (mõtlesin, et tuleb lihtsam esimene akvaarium täiskomplektis osta).

Poest öeldi, et praeguste ilmadega pole soojendajat üldsegi vaja külge ühendada. Kas see on tõsi? Kas ma siis lihtsalt kunagi hiljem, juba töötavasse akvasse panen selle sisse?

Ja see kõige rumalam küsimus... Kas soojendaja "hoiab" temperatuuri või soojendab seda? Selles suhtes, et kui ma panen ta näiteks 24C peale, siis kas see hoiab ära vee muutumise 28-30 C? Ja kuidas see temperatuuri määramine üleüldse käib? Kas ma saan ise reguleerida temperatuuri, mida ma tahan, et soojendaja toodaks?

Olen tõesti väga algaja ja tahan et kalakestel oleks maksimaalselt hea :)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juul 07, 2010 11:41 
Akvarist

Mis kalakesi sa võtta plaanid? Mõned ei taha üldse soojendajat.

20l kast ja kuldkala maimud, krevetid, tornteod
10l kast ja krevetid

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juul 07, 2010 11:44 
Akvarist

guppisid, põhjakoristaja ja siis veel mõnda värvilisemat parvekala (ma nägin bettas selliseid punakaid, nime kahjuks ei mäleta, aga oli "kirsi-midagi". Väga meeldisid.

Küsin siis siin ka kohe ära, kuna tekkis väike paanikahoog - hakkasin kodus akvaariumit üles panema, aga tuli meelde, et kivid tuleb ära loputada jne jne ja ühesõnaga, ajast jäi puudu ja pidin tööle tulema. Nüüd aga tuli meelde, et kohusetundlikult loputasin veega rohelise ja sinise filtrišvammi ära, nagu õpetuses öeldud oli. Nüüd seisavad filtrishvammid oma filtrikasti (?) sees, aga vett akvaariumis pole. Kas sain suure lollusega hakkama ja need bakterid, mis rohelise shvammi sees elutsevad, surevad ära? Kas peaksin elukaaslase üles ajama ja paluma tal akvaarium kiiiresti veega täita? Või saab hommikuni oodata?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juul 07, 2010 11:48 
Akvarist
Kasutaja avatar

Ei naera Su üle keegi, ole rahulik! Me oleme kõik kunagi algajad olnud :)
Aga soojendaja kohe kindlasti ei hoia temperatuuri 24 kraadi peal, kui toas 30 sooja on. Selleks puhuks on hoopis teist sorti riistapuud ehk jahutajat vaja, mis on suht kallis ja enamikel akvaristidest seda asja ilmselt seetõttu ka pole.
Soojal ajal, nagu praegu, pole soojenduspulka tõesti vooluvõrgus mõtet hoida, ilma selletagi akvas palav ja hoian luuke pealt lahti., et vesi liialt soojaks ei läheks. Pulga võid akvasse sisse panna küll, las seisab seal rahus.
Ise saad soojendupulga pealt reguleerida küll, millist temperatuuri vajad. Aga Juweli soojenduspulka ei tasu küll eriti tõsiselt võtta! Talvel ei täitnud ta oma eesmärki kohe üldse - keerasin maksimumi peale (vist oli mingi 30 lausa seal skaalal, täpselt ei mäleta), aga temperatuur oli ikka vaevu 24 kraadi. Tõsi - mul on ahiküte ja toatemperatuur kõigub päeva jooksul kõvasti, aga nii puusse ikka üks aparaat minu arust panna ei tohiks! Lõpuks ostsin Tetrateci pulga ja see toimib tunduvalt paremini!
Edu sulle maailma kõige ilusama hobiga tegelemisel!

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juul 07, 2010 11:52 
Akvarist
Kasutaja avatar

Ole rahulik, selle svammi sees pole sul veel mingeid baktereid jõudnud tekkida, kasulikke kõige vähem! Lase vesi sisse, kui aega saad, siis filter tööle ja võid ka pulga alguses päevaks järgi panna.
Ja gupidele, kirsibarbustele on ikka soojendajat vaja küll!

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Juul 08, 2010 12:20 
Akvarist

Aga praeguste ilmadega siis lihtsalt ei ühenda seda ära? Või ikkagi peaks?

Teine asi - kõik räägivad "filtri tööle panekust". Mida see täpselt tähendab? Mina panin lihtsalt 4 shvammi õpetuses olevas järjekorras raami sisse ja pistsin kasti, mis akva sees oli. Siis panin väikese julla (pump) õigesse auku ja sealt toru läbi. Õhutaja panin sinna toru külge. Kas see "filtri tööle panemine" tähendab siis põhimõtteliselt pumba tööle panemist?

Ja see õhutaja väike keeratav osa, kas see jääb siis veepinna kohale?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Juul 08, 2010 10:17 
Akvarist
Kasutaja avatar

Soojendaja, kui sul on soojendaja peal keeratav temperatuuri reguleerija siis võid küll selle tegelikult ära ühendada, sest kui soojendaja saavutab soovitud temperatuuri siis lülitab see ennast välja. Ja kui akvaariumi temperatuur on soojem kui see soovitud temperatuur siis ikkagi on soojendaja väljas.
Tegelikult kui soojendajaga hiljem mässata ei viitsi siis pane see akvaariumisse ära aga ma arvan et kui sul veetemperatuus püsib umbes 25kraadi (tavaliselt on see nii kuni suve lõpuni kindlalt) siis ära stepslisse seda lihtsalt ära ühenda.

Filtri tööle panek- lased vee akvaariumisse sisse ja paned filtri tööle, mina ootaksin natuke veel taimede istutamisega kuni filter on teinud vee puhtaks, aga tegelikult tohiks vist ka kohe taimed kui vesi sees ära istutada.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Juul 08, 2010 10:52 
Akvarist
Kasutaja avatar

Filtri tööle panek tähendabki seda, et kui sul on svammid sees ja muud vidinad paigas, siis pumba ühendad vooluvõrku ja ongi ok.
Õhutaja all mõtled ilmselt seda musta toru, mis pumba küljes? Ma ei tea, kuidas sinu akval täpselt on, minu 110l Juwelil ei ulata see kõverik veepinnale (väiksematel Juweli akvadel vist on teisiti, aga ei ole 100% kindel). Suunata tuleb toru ots nii, et veepind liiguks, siis on kõik ok.
Soojenduspulga kohta kirjutasin sulle enne, et võiks vähemalt üheks päevaks ta ikka tööle panna.

Kas kavatsed taimed ka akvasse panna? Kui jah, siis on nüüd istutamiseks õige aeg. Samal ajal võiks akvasse sisse tuua ka mõned õunateod näiteks, kes vaikselt su akvat sisse töötama hakkavad. Kalade sissetoomisega ootaks vähe.

Üles
 [ 8 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver