foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 3 postitust ] 
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Neljapäev Mär 25, 2010 11:01 
Akvarist

Liitunud: Neljapäev Mär 25, 2010 10:35
Postitusi: 5
Asukoht: Tallinn-Saaremaa
Oeh.
Otsustas siis Siilimammi, et tahab omale akvaariumi, kohe väga tahab.
Veneajal isegi oli, sai Tartust purgiga kalu veetud, pump undas nii, et põrand värises, ise sai rannast kive korjatud ja rabast juurikaid toodud...
Nüüd on ajad teised. Lähen mina siis poodi süda teeb pump-pump ja siis pikk paus. Kus alles on igasugu totsikuid ja potsikuid, midagi taimele,midagi vetikale,midagi veele, kalale ka head ja paremat.
Ja ongi Siilimammi käpuli, mida kõike siis nüüd vaja on?
Alustused võtsin väikese akvaariumi 54l, see selline kaanega, valgustus ja pump ka kohe komplektis. Põhjakruusa ostsin ka. Nüüd mõtlesin, et panen vee, mõne taime ja kunagi hiljem 2 kala ka.
Nüüd lõpuks küsimused ka: (eks poemüüja tahaks mulle ju kõiki vidinaid pakkuda, kuid mis on alguses kohe vajalikud) Millega ma mõõdan vee karedust? Taimele mis väetis on hea, vee keemiline tasakaal, millega mõõdan?(Ootan,et kõik läheb roheliseks,et teada saada, et vist pole väga tasakaalus?)
Miks peab akvaariumi põhi olema loodis? Merepõhi pole ju sile?
Minu suur plaan,et meenutan kunagist akvaariumi pidamist ja samas õpetan ka pojale kuidas seda tehakse (ta seni vaid neid imelikke kilbikuid kasvatanud) jookseb vägisi omadega metsa.
Vot veneajal oli hea, midagi polnud saada, ei osanud tahta ka, nüüd jälle ei oska valida:(
Tänud kui keegi vaevub natuke nõu andma.

_________________
Olga Okas


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Mär 25, 2010 12:35 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Pühapäev Jaan 27, 2008 05:51
Postitusi: 685
Pildid: 1
Asukoht: Rapla
Eeldan, et
/article_view. ... fldAuto=16
/article_view. ... fldAuto=18
/article_view. ... fldAuto=17
On juba loetud.
1. Kõige lithsam on loomulikult veenäitajaid määrata vastava akvapoest saadavate indikaatorpabeitega, aga nende täpsus annab ilmselt tublisti soovida. Aga samas saad kõik vajaliku kiiresti teada kuigi jah, ligikaudselt.
2. Akvaariumi kuiklaasist anuma põhi peab olema loodis. Arvesta, et 54l akvaarium kaalub kindlasti rohkem kui 60kg (akvaarium+vesi+dekoratsioonid). Aga kruusa põhja soovitatakse eest suti madalamaks teha, olla parem puhastada. Minu kalad on küll kõik oma soovi järgi ümberkujundanud.

Aga enne kui midagi tegema hakkad otsusta, mida sa pidama tahad hakata: kas rohkem taimi või külmavee kalu või soojaveekalu jne. Aga hoiatan 54liitrit jääb juba kohe väikseks (ma alustasin kah sihukesest ja nüüd on 250l nurkas. Oleks toanurk suurem olnud, oleks akva kah suurem saanud), kalade valik on suht piiratud.
Jõudu!

_________________
250l, 60l, 54l


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Mär 28, 2010 03:54 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Esmaspäev Mai 21, 2007 03:13
Postitusi: 966
Asukoht: Tallinn, Lasnamäe/ Pärnu
Siilimammi kirjutas:
Millega ma mõõdan vee karedust?

Natuke üldisemat.
Vee karedus jagatakse kaheks: mööduv (KH ehk karbonaatkaredus) ja püsiv karedus ja kokku annavad nad üldkareduse (GH, General Hardness)

Üldkaredust oleks sul vast vaja mõõta vaid ühe korra, et teada mis üldkaredusega vesi sul kraanist tuleb, seega mis karedusega vesi on su akvaariumis. Ise ma küll seda mõõtmist tähtsaks ei pea, suhteliselt ebaoluline teadmine. Tolle kareduse muutmisega sa vaevalt lähiajal tegelema hakkad, niiet las olla :wink:

Natuke olulisem kareduse mõõtmine on KH ehk karbonaatkareduse mõõtmine. Seda eriti siis kui tahad Co2 lisamisega tegeleda, ning Co2 taseme mõõtmine käib läbi testide (KH ja pH)

Ok, erinevatel kalaliikidel on kah omad kareduse kriteeriumid, aga seda mina jälle eriti tähtsaks ei pea...pole ka eriline kalakasvataja :wink:

Nüüd vastame küsimusele :) vee karedust saad mõõta kareduse testidega KH ja GH (eelista tilgutamiseteste)


Siilimammi kirjutas:
Taimele mis väetis on hea, vee keemiline tasakaal, millega mõõdan?


Kuna sinu plaan on panna akvaariumisse kaks kala, ehk võib välja lugeda, et kalu uleb suhteliselt vähe, siis võiks soovitada mõnd kompleksväetist, näiteks Tropica Plant Nutrition+. See vedelväetis sisaldab kõike vajalikku (nii makro kui ka mikroelemente). Mingeid väetisepalle või kuule ma soovitada ei oska, pole kasutanud ja usun et ei hakka ka..

Vee keemiast rääkides, siis hea oleks kui kontroll oleks peal..NO3, PO4, Fe (ehk raud), Ph ja KH

NO3 - nitraat (vajalik makroelement taimedele)
PO4 - fosfaat (vajalik makroelement taimedele)
nende kahe omvaheline suhe on kah niivõrd, kuivõrd oluline..et mitte vetikaid aktiivseks ajada..suh võiks jääda sinna 1/15-1/20 kanti (väiksem osa fosfati, suurem osa nitraati)
Fe - raud (vajalik mikroelement taimedele)
kuna raud on mikroelement, siis on ta ka hea element mille järgi enamvähem saab mõõta üldiselt mikroelementide sisaldust vees

Need kolm taimedele vajalikku toitaimet on tolles eelnimetet kompleksväetises olemas (kusjuures nitraadi ja fosfaadi suhe on seal ka paigas)

Üks makroelement on tegelikult veel...K ehk kaalium, seda mõõta ei saa (vähemalt eesti akvapoodidest sa sellist testi ei leia). See on ka selles väetisesegus olemas, niiet pole põhjust muretseda.

Ph - vee happelisus (eriti vajalik jälgida, kui lisad Co2'e ja samalajal on sul akvaariumis ka kalad, krevetid..)
KH - karbonaatkaredus (minuarvates vajalik ainult taimekasvatuses, st, et kui ma taimi ei kasvataks, siis seda testi ma ei kasutaks)

Veelkord ütlen, et kui veeteste soetama lähed, eelista tilgutamise teste


Siilimammi kirjutas:
Miks peab akvaariumi põhi olema loodis? Merepõhi pole ju sile?


Nii, siin on ilmselt keegi kellegist tiba valesti aru saanud..

Põhi, ehk põhjamaterjal nüüd küll loodis olema ei pea. Igasugu mägesid ja orgusid vooli oma põhjamaterjalist niipalju kui süda lustib..aga nagu eelkõneleja ütles, siis võiks üldplanis põhjakruus olla kergelt ettepoole kaldu..see lihtsustab akvaariumi puhastamist. Enamus kalade väljaheiteid ja muud staffi vajub allapoole, ehk siis akvaariumi esiklaasi juurde ja sealt on hea seda jama välja korjata.

Akvaarium kui tervik peaks/võiks olla loodis, seda eriti suuremate kastide puhul, kuna nood päris rasked on. Klaas on suht loll materjal selle koha pealt.. ebaühtlaselt jaotatud koormus võib klaasi purustada...purunemine käib hetkega ja siis on "nalja" palju.
Selle 50 liitrise kasti loodi ajamine võimalike purunemisohtude vältimise pool pealt vaadates polegi nii tähtis..näiteks lihtsalt silmale pole eriti ilus viltust veepiiri vaadata :wink:

NB: minu jutt tiirleb suuremaltjaolt taimekasvatuse ümber, kalade poolepealt ei tea ma suurt midagi...niiet kalakasvatajad parandage.
Vabandust kui jutt liialt pikk ja segane tuli..läksin vist natuke hoogu

_________________
15l Nano


Üles
 [ 3 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver