Tere,olen siin foorumil juba mõnda aega ringi käinud kuid nüüd kirjutan esimest korda .Nimelt on mul paar küsimust millele tahaks vastust saada. Mul on akvaarium olnud juba varsti aasta aega kuid vetika probleem sai alguse ehk mingi 6 kuud tagasi ,kui pärast suurt tuhinat tulid muud asjad ja ei saanud nii tihti asjaga tegeleda. Ma ei teagi mis oli kõige suurem põhjus ,miks mul järsku nii hullult vetikas vohama hakkas ,kuid nüüd mul on juba omad kahtlused .Nimelt ostsin ma kalakesest mingi vetikapalli ja panin selle kivi peale kasvama ,jutu järgi pidi minema .Kasvama ei läinud ta seal isegi mitte kahe kuuga ,mil ma ta välja viskasin .Küll aga hakkas sealt vahelt tulema niitvetikat .Umbes samal ajal olin ma ka teosööjad tead toonud ,need tegid täiesti puhta töö,nüüd mõtlen kas see oli ikka vajalik. Mul oli vahepeal akva ikka täiega igast taimi täis ja kui mingi perioood asjaga ei tegelenud ,siis võttis vetikas nii võimust ,et tekkis täielik ummistus .Algul korjasin käega vetikat ära ,kuid asi oli lootusetu .Varsti olid kõik kohad kõikvõimalikke vetikaid täis. Enne oli mu akva nii ilus kirju aga nüüd olen vetika pärast kõik taimed täiesti ära kärpinud või ära visand .Vahetan filtreid ,puhastan koguaeg võimalikult põhjalikult ,vahetan pool veest ,keedan ,kärbin ,viskan ära ,vahetan koguaeg pärmi jne .Kui mingiaeg asja enam-vähem sain ,ostin ka kaks SAEd ,kellest oli ka väga abi .Nüüdseks on vetikas juba taandumas aga siiski täiesti ära minna ei taha ja nädala lõpuks hakkab juba ikka probleemiks saama .Vetikas on peaaegu täielikult kadunud kividelt jne ,aga taimede lehtedelt ikka täitsa äa ei kao. Muid taimi olen ma juba kärpind nii palju kui saab aga anubisega pole midagi teha . Siit ma tahaksi teada et kas poleks võimalik teda kuskil anumas hoida mingi ainega ,mis vetika ära hävitaks .Akvasse mingit jama kallata ei tahaks . Veel tahaks teada kas pole mingeid teisi väikeseid tigusi peale prügitigude ,kes oleks vähe atraktiivsema välimusega ja samas piisavalt väiksed et lehtedelt vetikat süüa.Ning ei paljuneks metsikult. Kõige suurem mure ongi anubisega ,kas keegi ei oskaks soovitada kuidas see jama lehtedelt ära saada .lehed on juba kratsimisest augulised. Ja siis veel üks küsimus .Et kas tõesti võib 70l akvaariumis kala ära kaduda kõigest paari päevaga ,nii et mitte kui midagi ei jää järgi .See on täiesti kummaline ,kalad on rahulikult juba peaaegu aasta olnud ja siis ühe nädala sees kaob järsku kolm kala ära ,kaks tükki ühel päeval .Ma täpselt ei näinud ka aga ma tean et see toimus paari päeva sees ,imelik. Vee parameetreid pole mõõtnud ,niivõinaa ei hakkaks mingeid asju vette valama. silmaga vaadates meeldib kõikidele asukatele. Veel selline küsimus ,et kui vetikas täiesti ära tappa ,kas ta siis ei tule enam kunagi tagasi ,või kuskil ikka säilib ja ootab lihtsalt õiget tingimust.
|