foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 20 postitust ]  1, 2  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Mõned küsimused.
PostitusPostitatud: Reede Jaan 22, 2010 07:13 
Akvarist
Kasutaja avatar

Tere,olen siin foorumil juba mõnda aega ringi käinud kuid nüüd kirjutan esimest korda .Nimelt on mul paar küsimust millele tahaks vastust saada. Mul on akvaarium olnud juba varsti aasta aega kuid vetika probleem sai alguse ehk mingi 6 kuud tagasi ,kui pärast suurt tuhinat tulid muud asjad ja ei saanud nii tihti asjaga tegeleda. Ma ei teagi mis oli kõige suurem põhjus ,miks mul järsku nii hullult vetikas vohama hakkas ,kuid nüüd mul on juba omad kahtlused .Nimelt ostsin ma kalakesest mingi vetikapalli ja panin selle kivi peale kasvama ,jutu järgi pidi minema .Kasvama ei läinud ta seal isegi mitte kahe kuuga ,mil ma ta välja viskasin .Küll aga hakkas sealt vahelt tulema niitvetikat .Umbes samal ajal olin ma ka teosööjad tead toonud ,need tegid täiesti puhta töö,nüüd mõtlen kas see oli ikka vajalik. Mul oli vahepeal akva ikka täiega igast taimi täis ja kui mingi perioood asjaga ei tegelenud ,siis võttis vetikas nii võimust ,et tekkis täielik ummistus .Algul korjasin käega vetikat ära ,kuid asi oli lootusetu .Varsti olid kõik kohad kõikvõimalikke vetikaid täis. Enne oli mu akva nii ilus kirju aga nüüd olen vetika pärast kõik taimed täiesti ära kärpinud või ära visand .Vahetan filtreid ,puhastan koguaeg võimalikult põhjalikult ,vahetan pool veest ,keedan ,kärbin ,viskan ära ,vahetan koguaeg pärmi jne .Kui mingiaeg asja enam-vähem sain ,ostin ka kaks SAEd ,kellest oli ka väga abi .Nüüdseks on vetikas juba taandumas aga siiski täiesti ära minna ei taha ja nädala lõpuks hakkab juba ikka probleemiks saama .Vetikas on peaaegu täielikult kadunud kividelt jne ,aga taimede lehtedelt ikka täitsa äa ei kao. Muid taimi olen ma juba kärpind nii palju kui saab aga anubisega pole midagi teha . Siit ma tahaksi teada et kas poleks võimalik teda kuskil anumas hoida mingi ainega ,mis vetika ära hävitaks .Akvasse mingit jama kallata ei tahaks . Veel tahaks teada kas pole mingeid teisi väikeseid tigusi peale prügitigude ,kes oleks vähe atraktiivsema välimusega ja samas piisavalt väiksed et lehtedelt vetikat süüa.Ning ei paljuneks metsikult. Kõige suurem mure ongi anubisega ,kas keegi ei oskaks soovitada kuidas see jama lehtedelt ära saada .lehed on juba kratsimisest augulised. Ja siis veel üks küsimus .Et kas tõesti võib 70l akvaariumis kala ära kaduda kõigest paari päevaga ,nii et mitte kui midagi ei jää järgi .See on täiesti kummaline ,kalad on rahulikult juba peaaegu aasta olnud ja siis ühe nädala sees kaob järsku kolm kala ära ,kaks tükki ühel päeval .Ma täpselt ei näinud ka aga ma tean et see toimus paari päeva sees ,imelik.
Vee parameetreid pole mõõtnud ,niivõinaa ei hakkaks mingeid asju vette valama. silmaga vaadates meeldib kõikidele asukatele. Veel selline küsimus ,et kui vetikas täiesti ära tappa ,kas ta siis ei tule enam kunagi tagasi ,või kuskil ikka säilib ja ootab lihtsalt õiget tingimust.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Jaan 22, 2010 07:15 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pilte akvaariumist albumis .

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Jaan 22, 2010 08:02 
Akvarist
Kasutaja avatar

Piltidelt küll mingit vetikaprobleemi ei paista. Tundub üsna tugev valgustus olevat, anuubias läheb sellistes tingimustes paratamatult vetikat täis. Võib-olla aitaksid pinnataimed, mis vähendaksid valgustust ja sööksid üleliigsed toitained ära.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Jaan 23, 2010 12:35 
Akvarist
Kasutaja avatar

jaa ,piltidel on nii nagu ta oli enne vetikaid ja nüüd kui enamvähem.Vetikatest pold tuju pilte teha. Aga see on kl hea mõtte ,peaks anubise kuidagi teiste taimede varju panema.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Jaan 23, 2010 03:19 
Akvarist
Kasutaja avatar

Vetikast saad lahti kui leotad Anubiast 1:20 Ace kloorilahuses korraga max 5 min.
Mis puutub sellesse et akvaariumis sul kalad kaovad võivad põhjuseks olla teised kalad, kes pistavad salaja väiksemad nahka. Minul kunagi skalaaridega oli nii et vaikselt hävitasid neoone, minoore- võimalik et oli süüdi ka suur synodontis.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Jaan 23, 2010 10:40 
Administraator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
Anubiase seisukohalt aitab ilmselt ülalpakutud lahendus, aga aeg võiks pigem lühem olla.

Vee parameetreid pead mõõtma hakkama, st sul läheb vaja veeteste - NO3 ja PO4. NO3 peaks olema kuskil 10 lähedal siis PO4 peaks olema kuskil 0.5. Need näidud peaks suurema vetikakasvu kontrolli all hoidma.

Vetikad ei kao akvast kuhugi, vaid ootavad kasvuks häid tingimusi. Täielikult võid vetikad kaotada, kui kasutad spets UV lampi, mis ühendad pumba voolikute vahele, sellega on siiski üks aga - hukkuvad ka kasulikud bakterid, mis vees hõljuvad.

Taimeakvade omanikud teavad kindlasti paremini selgitada, aga taimed vajavad toitumiseks makroelemente ja mikroelemente. Kui makrosi napib on taimedel toitainete omastamine raskendatud. Sellest jääbki ülejäänud "toidulaud" tarbimiseks vetikatele, mis kohe hakkavad võimust võtma.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Jaan 23, 2010 12:49 
Akvarist
Kasutaja avatar

Jannely kirjutas:
Vetikast saad lahti kui leotad Anubiast 1:20 Ace kloorilahuses korraga max 5 min.
Mis puutub sellesse et akvaariumis sul kalad kaovad võivad põhjuseks olla teised kalad, kes pistavad salaja väiksemad nahka. Minul kunagi skalaaridega oli nii et vaikselt hävitasid neoone, minoore- võimalik et oli süüdi ka suur synodontis.

Kas Sa nägid oma enda silmaga, et mõni skalaar mõne neooni ära sõi, või lahmid niisama süüdisistustega?
Neoonide kadumises on ikka enamalt jaolt süüdi käpardlik ja oskamatu akvarist aga mitte skalaarid.
Kõige mugavam on ikka süü suurema kala peale veeretada ja seda siis linnalegendide levitamisega kinnitada.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Jaan 23, 2010 01:16 
Akvarist
Kasutaja avatar

Oleks ikka pidanud üles kirjutama mis kalad ma omale ostsin . Mul on/on olnud kaks Red Wagtail Platy taolist kala ,aint nad on üleni oranzid, siis viis neooni ,kaks SAEd ja viis siukest guppy moodi ,väiksed ja lohevate uimedega. Pole enne näind et keegi eriti kedagi kiusaks .Ära kadus üks SAE ja kaks seda guppy moodi.
Oot kas nagu Ace´i kloorilahuses või Ace´i ja kloori lahuses.
Tänud vastuste eest.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Jaan 23, 2010 01:24 
Akvarist
Kasutaja avatar

Mees nägi oma silmaga kuidas skalaar isegi ühe mõõksaba ära sõi. Mina õnneks nii õõvastavat vaatepilti pole näinud.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Jaan 23, 2010 01:29 
Akvarist
Kasutaja avatar

Jannely kirjutas:
Mees nägi oma silmaga kuidas skalaar isegi ühe mõõksaba ära sõi. Mina õnneks nii õõvastavat vaatepilti pole näinud.

See pidi siis küll olema ilge pirakas skalaar. :twisted:

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Jaan 23, 2010 01:39 
Akvarist
Kasutaja avatar

Oot kas nagu Ace´i kloorilahuses või Ace´i ja kloori lahuses.

See Ace plekieemaldusvahend- see kõige tavalisem sinise korgiga, mitte see värvilistele riiete mõeldud Ace Delicate.

Lahuse teed nii- võtad üks osa ACe`i ja 20 osa vett, segad omavahel kokku ja lased siis anubiasel umbes 4-5min seal liguneda. Pärast loputad taime jooksva kraanivee all.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Jaan 23, 2010 01:45 
Akvarist
Kasutaja avatar

Silver kirjutas:
Jannely kirjutas:

See pidi siis küll olema ilge pirakas skalaar. :twisted:

Olidki suured pirakad, kurjad, territoriaalsed skalaarid. Ilusad kuid väga vaenulikud väikeste kalade suhtes.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Jaan 23, 2010 01:51 
Akvarist
Kasutaja avatar

ja edasiste probleemide ennetamiseks võiks anubias olla kusagil varjulisemas kohas..et "tehispäike" otse peale ei paistaks..

..see on minu järeldus omade kogemuste põhjal. Nimelt on anubias selline laisk taim, et kasvatab lehe, jätab selle unarusse ja kukub uusi kasvatama..unarusse jäetud leht hakkab aga otsese valguse käes igasugu vetikaläbu peale koguma, ja kuna ta ei kasva ega end ei "liiguta", siis saab vetikas teemast võitu.
Minu kastides on olnud suuremaks probleemiks anubiase lehtedel roheline täppvetikas (Red Spot Algae) ,mingi karvane nussakas (nime ei oska üelda..üsna tugevalt kinni) ja mingil määral ka must habevetikas (Black Beard Algae)
Varjulisem koht vetikale niiväga ei istu ja lehed jäävad puhtamad :wink:

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Jaan 23, 2010 07:16 
Akvarist
Kasutaja avatar

See kloorilahuse idee oli geniaalne ,oleks ma seda varem teadnud. Nüüd peab vist hakkama mõtlema veetestidele. Kui pika aja tagant klooriga leotada võib?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Jaan 23, 2010 07:21 
Akvarist
Kasutaja avatar

Golden kirjutas:
See kloorilahuse idee oli geniaalne ,oleks ma seda varem teadnud. Nüüd peab vist hakkama mõtlema veetestidele. Kui pika aja tagant klooriga leotada võib?

Mina tegin iga kahe nädala tagant kui mul oli anuubiasel vetikas peal. Peale klooritamist ära ehmu, sest vetikas muutub algul punaseks ja lõpuks kaob.

Üles
 [ 20 postitust ]  1, 2  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver