foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 7 postitust ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: akva kapi läbipaine
PostitusPostitatud: Kolmapäev Jaan 13, 2010 05:08 
Akvarist
Kasutaja avatar

Lugesin siin ühte teemat ja räägiti, et pange akva alla alusmatt, et kompenseerida kapi läbipainet - minul tekkis kohe hirm.
Minul nimelt paindub kah kapp veidi - noh äkki paar milli läbi.
ise kardam et see hea ei ole.
ei oleks kuigi õnnelik leided koju tulles 100l vett parketilt.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Jaan 13, 2010 05:27 
Akvarist
Kasutaja avatar

Julgen väita, et kui alusmatt all, siis selle saja liitri ja paari millimeetriga nüüd küll midagi ei juhtu, kui akva ikka korralik ja piisava tugevusvaruga.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Jaan 13, 2010 10:19 
Moderator
Kasutaja avatar

Ma olen alati arvanud, et alusmatt ei ole mitte kapi läbipaine kompenseerimiseks vaid pigem väikese pinna ebaühtluse vastu, mis võiks tekitada mingisse kohta nagu "knopka tagumikku" tunde. See lõhuks klaasi kindlasti.
Läbipainet, kui see jääb 1..2mm piiridesse,,,ehk kompenseerub ka aga siis tasub hakata mõtlema kapi pinna tugevdamisele (lisaplaat või lisatugi alla). Ega paine ise kuhugi kao, pigem vaid süveneb.
Metallraamiga akva on tugevam ja alusmatti neile ei pandagi kunagi, täisklaas venib/paindub siiski mingi piirini ohuta (klaas on amorfne materjal) aga seda piiri tunnetada on keerukas.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juul 07, 2010 10:31 
Akvarist

vaatasin, et siia teemasse peaks sobima:

täna ostsin 63l akva, panin sellise madala kapi peal, kus sees kaks riiulit (pmst nagu riidekapp või kummut või midagi taolist). Elukaaslane räägib, et saepuruplaadist kapp ei pea vastu - vastab tõele? On kellelgi üldse ette tulnud, et akvaarium kapi ära lõhub või ise katki läheb? Kuidas seda taluvust mõõta?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juul 07, 2010 10:46 
Moderator
Kasutaja avatar

Ei ole ette tulnud aga olen ühest kapist ise läbi istunud (75kg kõigest!)....
Akva kapi alusplaat ei tohi painduda kui peal täisklaasist raamita akva. Saepuruplaat võib seda teha küll. Kui nii juhtub, peab tugevdusplaadi (vineerist vms.) alla panema. Aitab veidi ka lisatugi keskel.
Täisklaasakva alla pannakse alati alusmatt.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juul 07, 2010 11:02 
Akvarist

minu akva on raamiga, Juwel Rekord 600. Natuke paindub see kapp küll, ja noh, kui sa ütled, et istud 75kg läbi... Veest tuleb ju 63 kg, pluss kivide 10kg pluss akva enda raskus ka... Peaks vist kapi ära vahetama siiski :)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juul 07, 2010 11:47 
Akvarist

ptakopishka kirjutas:
minu akva on raamiga, Juwel Rekord 600. Natuke paindub see kapp küll, ja noh, kui sa ütled, et istud 75kg läbi... Veest tuleb ju 63 kg, pluss kivide 10kg pluss akva enda raskus ka... Peaks vist kapi ära vahetama siiski :)

63 l akvasse sa ei pane neverever ainult 63 l vett. See on hinnanguline näitaja. Arvesta umbes 10 l kruusale, väga jämedalt ja laialt 5 l taimed-kalad-filter. ülevalt servast pead ka mingid sentimeetrid tühjaks jätma, sest akvat ei panda triiki täis. Seega saad väga jämedalt võetuna umbes 45 l vett.
Mina panin enda 63 l täisklaas akvale 4 cm paksuse liimpuitkilbi alla, kuna kapp on lühem kui akva.

20l kast ja kuldkala maimud, krevetid, tornteod
10l kast ja krevetid

Üles
 [ 7 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver