foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 2 postitust ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: akvaariumi planeerimine
PostitusPostitatud: Kolmapäev Dets 09, 2009 02:23 
Tere akvaariumihuviline, alljärgnevalt natuke lugemist, kuidas oma esimest akvaariumit planeerida.

Käesolevas foorumis on tohutus koguses informatsiooni, nii päris algajatele kui ka spetsialistidele kes ise juba natuke kala nägu. Samas on osad küsimused, eriti algajate omad, mis korduvad ajast aega, eriti aga see põhiline: „ma tahan omale akvaariumit, millist soovitate?“ Just, millest alustada. Alguse saab kõik sinu soovist. Ei ole olemas vastust küsimusele, milline auto on hea. Mõni auto on kiirem, mõnega saab sügavamale rappa sõita, ja siis selle sinna ära uputada, mõni auto on odavam, mõni ainult kolme rattaga. Küsimus on pigem selles, mida sa autolt ootad. Mõni tahab kiiresti sõita, mõni tahab autoga võimalikult sügavale sohu sõita, pagan, üks mees tahtis kunagi Saab nimelist autot, ostiski sõge vana. Aga vett täis anumate juurde tagasi. Ehh, samas miks vett täis, on täitsa eraldi liik akvaariumeid kus on põhja peal natuke vett, ja siis erinevad taimed, kellel meeldib juuri vee all hoida, kasvavad seal siis vee vannist välja, ja lõbusad konnapoisid vahivad tõtt. Kui sa googlisse VIVARIUM kirjutad, saad selle teema kohta oma silmad pahempidi lugeda. Aga meie räägime siin ikkagi klaasist kastidest mis on vett ja … täis. Et siis mida täis? Väga hea küsimus.
Minule meeldib kalade toimetamist vaadata, minule meeldivad Malawi ja Tanganika järve kalad ( http://www.riftlakes.com ). Põhiliselt on tegemist kirevahvenalistega, ka tsikliidideks kutsutakse neid. Aga ärme hakkame kohe alguses ladina keelega ennast vaevama. Miks mulle need kalad meeldivad, väga lihtne põhjus, need on mageveekaladest kõige värvilisemad, ja minu kodus on nii lubjane ehk kare vesi, et see on minu ainus võimalus. Sest ka neis kahes Aafrika järves on lubjane ehk kare vesi. Põhimõtteliselt on mõlemad järved üks suur paekivi lõhe. Ja siis on väga palju ilusaid kalu näiteks Amazonases ( http://aquariumhobbyist.com/amazon/ ). Kõige tuntumad neist on ilmselt diskused, äärmiselt ilusad ja toredad kalad, samas väga keerulised pidada. Selles mõttes, et neil peab vee temperatuur ja keemiline koostis väga paigas olema. Aga milline on Amazonase vesi, pehme. Sealsed jõed on muda ja lagunenud puujuurikaid täis, vesi on pruun ja pehme. Kui ma tahaksin kodus näiteks diskuseid pidama hakata, peaksin ma iga kord kui veevahetus, uut vett kuidagi lubjast puhastama ning pehmendama. Milleks mulle nii keeruline elu, mul on kare vesi, selge, tuleb valida kalad ka vastavalt sellele. Just, kalad meeldivad mulle, aga samas olen ma nagu teismeline tüdruk oma rokkiidoli kontserdil kui ma Takashi Amano loomingut vaatan ( http://www.amanotakashi.net/portfolio/n ... index.html ). Need on minu asjad, need on need stiilid või kalad või taimed mis mulle meeldivad. Nüüd on sinu kord, sa pead selgusele jõudma, mis sulle meeldib. Ahjaa, see küsimus, mida soovitate esimeseks akvaariumiks. Öeldakse, et küsija suu peale ei lööda, ära muretse, lüüakse, ja väga valusalt. Iseenesest on küsimus ju tore, aga küsi see küsimus enda käest, hästi vaikselt.
Eelpool toodud jutu mõte on see, et tee omale selgeks, mida sa tahad ja millised on sinu võimalused. See oli nüüd küll üks tähtis lause. Sest kõik ülejäänud osa, kui suur, mis asi on skimmer, kui palju CO2’te per liiter laskma peab, miks üks kala teise ära sõi ja kuidas wet-dry filter töötab, on lihtsad väikesed tehnilised nüansid. Olgu, ikka tahad akvaariumit, tubli. Ainult lepime algusest peale kokku, et see ümmargune pall kuldkalaga, see ei ole üks õige asi.

Niisiis, mida sa tahad. Võtame jämedalt, sa kas tahad kalu vaadata või taimedega tegeleda. Või siis on sul natuke taimi ja mõned kalad. Mina julgen väita, et kõige lihtsam on ainult kalu pidada, või siis nii, et mõned taimed neil seltsiks on. Täis taimeakvaariumid on üsna töömahukad, ja mis seal salata, ka raha kulub rohkem. Kalad, taimed, või mõlemad koos. Aga ikkagi, mida sa tahad. Kas sa oled selline huviline kes viitsib iga oma kala kohta tunde netis lugeda, miks ta just selline on nagu ta on, kust ta pärineb jne. Või nägid sa supermarketis hängides loomatarvete poodi ja seal oli akvaariumis ilgelt lahe mullitaja, noh selline nagu kirst ja pealuu oli ja siis vahel läks kirst lahti ja siis mullid tulid ja … Kas sa tahad seda kasti veega ise vaadata või on sul ka loodusega rohkem sinapeal perekonnaliikmeid, või äkki lausa mõni sõber tuttav jagab sama hobi. Palju sa kodus passid ja kui palju sind huvitab sinu kalade sügavam elu. Aleksei Turovski küll ütleb, et ei ole keskmiseid loomi (inimesi), tarkuse või andekuse kohapealt, ja ka kõige primitiivsemad elusolendid on ülimalt keerulised. Just, ja ma olen ka budistidega absoluutselt ühel nõul, kõik elusolendid on ühtviisi väärtuslikud. Aga no pagan, osad kalad on teistega võrreldes ikka lauslollid. Ujuvad peaga vastu klaasi ja siis vastu teist klaasi, plähmeravad niisama ringi ja ajavad üksteist taga. Teised aga moodustavad paari, ehitavad koos pesa, tegelevad oma järglastega jne. Palju „keerulisemad“ tegelased. Siit küsimus, kas sa vaataksid oma akvaariumis seda põnevat suhtedraamat või tahad sa akvaariumit dekoratiivelemendina tuba sisustama. Ning mis sa sellest taimede kasvatamise asjast arvasid. Et ikka elusad taimed võiks olla. Nüüd muidugi paljud taimeakvaariumite huvilised poolduvad vihast ja põlastusest nagu kreeka pähklid, aga tänapäeval tehakse väga ilusaid kunsttaimi. Tõsiselt, ma olen mitmeid kontoriakvaariumeid, mille eesmärk on ainult nurgas seista ja ilus olla, sisustanud plastmassist taimedega. Õigupoolest on need veel keerulisemad, näiteks lehe roots on plastikust aga leht ise ilusti värvitud riidest. Ja kui akvaarium on juba mõnda aega töötanud, kattuvad need plasttaimed natuke vetikaga, ja polegi kaugelt vaadates aru saada. Selles mõttes, et kui sa näiteks tahad, et oleks ainult kalaakvaarium, aga ikka taimi ka, kelle eest ei pea hoolitsema, siis on täiesti alternatiivid olemas. Mida Sina tahad. Vaata ringi, käi akvaariumipoodides, mine jaluta loomaaeda, seal on kalu akvaariumites ringi ujumas, internet on ääretu infoallikas. Ära liiga palju küsi, sa pead kahjuks leppima, et sinu küsimused on alguses suhteliselt laialivalguvad ning sisutud. Katsu lihtsalt olla vaatleja rollis. Vaata ka seda kohta, kuhu sa tahad oma akvaariumi panna. Kujuta mõttes ette, kuidas oleks üks või teine variant.

Nüüd see teine teema, sinu võimalused.
Raha. Ma julgen väita, et alla kolme tuhande krooni, läheb keeruliseks edukat elusate asukatega akvaariumit püsti panna. Sellest jämedalt kaks tuhat on akvaariumi komplekt ning tuhande eest tuleb sul lisapudinaid ja asukaid. Ma arvan, et üsna värskelt nägin ma kuskil poes suurusjärgus kaheksakümmend liitrit akvaariumikonstruktorit kus oli ilus klaasist kast, kaas koos valgustiga, filter ja veesoojendi komplektina koos. Ja maksis umbes kaks tuhat krooni. Ma olen isiklikult arvan, et kaheksakümmend liitrit on miinimum suurusjärk millega alustada. Mida rohkem vett, seda paremini püsib selles bioloogiline tasakaal ja seda vähem on sul akvaariumi pidamisega probleeme. Kolme- neljakümne liitriste bioloogilises tasakaalus hoidmisega on juba rohkem probleeme, iga valguse või keemia apsakas annab üsna ruttu ennast tunda. Paarisaja liitrine on mõnes mõttes üsna ideaalne, veevahetamine ei ole veel surmvaevarikas aga samas on vett piisavalt palju, et selles tasakaal rahulikult püsiks. Poest osta või ise teha. Nojah, alati on keegi kes ütleb et mis sa loll poest ostad, filtri saa ise teha ja kasti saad kuulutuse peale. Eks proovida võib, aga siis ei ole sul garantiid seadmetele või kas see odav kast ka vett peab, jne. Mulle igatahes need komplektid meeldivad, alustamiseks ideaalsed, kui pärast juba viissada ja rohkem liitrit kuhugi paigutada vaja, oled juba niiehknii rohkem informeeritud ning tead täpselt mida tahad.
Aeg. Kui palju sul on aega. Kui palju sul on aega akvaariumiga tegeleda, ja isegi tähtsam küsimus, kui kaua sul on aega akvaariumiga tegeleda. On need taimed või kalad, igal juhul on tegemist elusolenditega ja sellesse tuleb suhtuda vastutustundlikult. Inimene võib ju primaat olla, looduse kuningas, püramiidi tipp, see aga ei tähenda, et sa teist elu raisata võid. Akvaarium hakkad mõistlikult toimima alles paljude kuude, väikese liialdusega ühe aasta, pikkuse aja pärast. Enne seda on üks pikk ja rahulik sissesõitmise aeg. Mis tähendab, et oleks üsna vastutustundetu omale akvaariumit ehitama hakata, teades, et sa viskad selle niikuinii poole aasta pärast tühjaks. Uuesti aeg, nüüd siis selles mõttes, et kas sa viitsid iga päev kalu toita, ja kord nädalas vett vahetada, ja vee keemilist tasakaalu jälgida, et kõik taimed kasvaks jne. Üks toimiv kaladega sisustatud akvaarium, vajab iga päev paar minutit toitmisaega ja korra nädalas tund paar vee vahetamise aega. Tõsised taimehuvilised peavad natuke rohkem päevas või paari päeva tagant oma hoolealustega tegelema.
Koht. Akvaarium peab kusagil olema. Esiteks ei tohi see olla koht kuhu päike peale paistab. Ideaalis on akvaariumis toimivat keskkonda kõige parem pimedas kapis kontrollida. Kui päike akvaariumisse paistab, oled sa õige pea hõivatud kõikvõimalike vetikaprobleemidega. Teiseks. Kuhu sa akvaariumi paned. Selles mõttes, et kas sul on põrand sirge, jaksad sa osta spetsiaalse akvaariumialuse kapi. Vesi on raske, umbes täpselt üks liiter vett kaalub ühe kilogrammi, ja lisaks pead sa oma akvaariumi liitrid 1,5ga korrutama. Klaas kaalub, kruus akvaariumis, sisustuselemendid jne. Saja liitrine akvaarium koos oma sisuga kaalub umbes sada viiskümmend kilogrammi. Vaata nüüd selle pilguga kohta kuhu akvaariumit planeerid, et kas sa julgeksid sinna sellise kaaluga vett täis klaasist kasti paigutada. Akvaariumi alus peab olema loodis, see tähendab, et aluspind ei tohi kuhugi poole kaldu olla. Samuti peab olema aluspind nii ise jäik kui ka jäik selles mõttes, et see ei oleks näiteks kõikuvate jalgade peal. Aluspind peaks olema mingist muust materjalist kui tavaline puit. Puidul on omadus niiskusega kokkupuutel paisuda ja kõverduda. Küll vähe, aga teinekord piisavalt, et akvaariumisse tekiks näiteks mõra. Kolmandaks. Arvesta, et sa pead akvaariumis iga nädal ühe kolmandiku vett vahetama. Kui kaugele sa pead ämbritega vett tassima, ja nii iga nädal. Äkki on see liiga vaevaline ettevõtmine.
Vesi. Ma rääkisin ennist, et mul on kodus kare vesi. Kusagil mujal on võib-olla teistsugune vesi, ma olen siin foorumis aru saanud, et näiteks Tartus, on üldiselt kare vesi. Tulles korra selle rumalate küsimuste osa juurde, näiteks küsimus stiilis: "ma elan Raplas, kas keegi teab mis karedusega vesi seal on?", siis selline küsimus on väga asjalik ning ma olen enam kui kindel, et sa saad palju mõistlike vastuseid. Ja sellest, kui kare vesi sul kraanist tuleb, sõltub see, milliseid kalu sa saad ilma erilise vee töötlemiseta pidada. Selgita välja, mis vesi sul kraanist tuleb ja sa saad palju mõistlikumaid otsuseid teha, milliseid kalu või taimi oma akvaariumis pidada.

Võtame kokku. Sinu soovid. Käi ringi, vaata mis sulle meeldib, informatsiooni on piisavalt. Sinu võimalused. Kas sul on piisavalt raha akvaariumi hobi alustamiseks, oled sa aja mõttes valmis ennast siduma, on sul koht kus sa saad akvaariumiga tegeleda ja on sul sinu unelmate akvaariumisse sobiv vesi käepärast võtta.

Mis edasi. Mis tähendab mis edasi. Kui sa ikka veel oled akvaariumit soetamas, tähendab, et sa oled kõigi eelpool mainitud teemade peale mõelnud. Sa tead mida sa tahad ja kas sul on võimalused oma soov ellu viia. Mis muud kui poodi asju ostma.


Üles
 Teema pealkiri: Re: akvaariumi planeerimine
PostitusPostitatud: Kolmapäev Dets 09, 2009 11:25 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Neljapäev Apr 23, 2009 10:42
Postitusi: 807
Asukoht: Tallinn
Täitsa ilus ja vahva kokkuvõte muidu aga mõnele asjale julgeks vastu vaielda.

andrues kirjutas:
Mina julgen väita, et kõige lihtsam on ainult kalu pidada, või siis nii, et mõned taimed neil seltsiks on. Täis taimeakvaariumid on üsna töömahukad, ja mis seal salata, ka raha kulub rohkem.


Ülaltoodud väide, et akvaarium kus on taimed nõuab rohkem hoolt kui akvaarium milles ei ole taimi on natuke mööda. Enamasti (ja eriti sinu taimedeta ahvena akvaariumis) on veevahetuse eesmärk hoida kontrolliall vee puhtus (ehk siis no3), siis enamuste taimeakvaariumite veevahetuse eesmärk on viia välja akvaariumisse sadestunud soolasid. Vähemate taimedega muidugi ka no3 kontrolli all hodimine. No3 enamustes taimeakvaariumites (ka minu enda omas) ei tee probleeme, pigem jääb seda väheks.
Ja olen pidanud nii taimeakvaariumit kui ainult kalade akvaariumit ja mingit hinnavahet ma küll ei näe. Ajavahe tõesti - päevas (või ülepäeva) kulub umbes 2 minsa rohkem, paari tilga väetise sisse tilgutamiseks. Valmisväetiste tilgutamine on imelihtne ning see nüüd küll asja keerukamaks ei tee...Samas ei ole iganädalasi tunniseid veevahetusi vaid pigem toimub minul see kord kuus.
Ehk siis miks on kalaakvaariumi pidamine kergem?

andrues kirjutas:
Aluspind peaks olema mingist muust materjalist kui tavaline puit. Puidul on omadus niiskusega kokkupuutel paisuda ja kõverduda. Küll vähe, aga teinekord piisavalt, et akvaariumisse tekiks näiteks mõra.


Ei juhtu selle puiduga midagi kui korralik puit ja korralikult töödeldud. Siin foorumis on selle kohta palju näiteid. Minulgi on akvaariumi aluskapp (ja lausa 24/7 niiskuse käes olev akvaariumi kaas) puitvineerist - midagi pole juhtunud.

andrues kirjutas:
Arvesta, et sa pead akvaariumis iga nädal ühe kolmandiku vett vahetama.


Siis sa väidad, et iganädalaselt tuleb vahetada vett 1/3. No sellele julgeksin ka vastu väita, et eks see asi oleneb ikka väga akvaariumist, seal elavatest kaladest jne. Sinupuhul ahvenakastiga võib see väide igati tõele pidada aga kui kastis on vähem väikseid kalu, kes vähem roojavad siis pole vaja nii palju vett vahetada. Siin jällegi oleks kasulik teada oma no3 seisu ja selle järgi vahetada. Mina vahetan on suuremas (taime)kastis 1x kuus vett 20% selleks et soolasid välja saada. Tean inimesi, kes oma taimeakvaariumites näiteks pole aastaid vett vahetanud (ainult äraauranud vee asemele uue pannud) ja pole ka midagi juhtunud.
Üldiselt aga peetakse 30% korraga siiski natuke suureks vahetuseks - pigem mainitakse ikka 10-20% korraga. (aga nagu ma ütlesin, oleneb asi akvaariumit ja vajadusest)

Aga kokkuvõtteks ütleks ma, et ma olen olnud rahul nii kalakastiga kui taimede ja kalakastiga aga sellel viimasel läheb üldkokkuvõttes vähem hoolt vaja (seda just veevahetuste koha pealt).

Ei taha siin su juttu maha teha aga lihtsalt natuke uutele akvapidajatele näidata, et vaateid ja arusaamasid asjast on erinevaid.

Jõudu kõigile uutele ja vanadele...

_________________
325 liitrit vett


Üles
 [ 2 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver