foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 4 postitust ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Ei suuda otsustada:S:S:S:S
PostitusPostitatud: Kolmapäev Okt 27, 2004 01:01 
Akvarist

Liitunud: Teisipäev Okt 26, 2004 11:11
Postitusi: 3
Asukoht: Tallinn
Tere!
Olen nüüd siin vist juba kõik läbi lugenud,kuid targemaks olen saanud vaid natukene.Ses suhtes,et endal on olemas 45L akvaarium.Selle soetasin jaanuaris,sain sisse ka kolm kuldkala ja mis siis juhtus...kolme nädala pärast olid nad ka kenasti surnud.Jah,ma olen juba ka poes kümneid kordi rääkinud sama teksti ja ise ei teinud ma midagi valesti.Ega sisi midagi,kalade matused peetud,pisarad kuivatatud,tagasi poodi,rääkisin müüale loo ära, ja tüüp sai sellise shoki,et andis tasuta uue kuldkala...Noo elas tema neli kuud,suri jälle ära...Mina mutusin skeptiliseks...kõige vastu-eriti aga selle poe!!!Ja siis ma leidsin,et tuleb asi katki jätta,palju ma neid loomi ikka veel ära tapan...Kuid nüüd on jälle suur kihk proovida uuesti alustada.Olen kuulnud,et suuremate akvaariumidega on parem hakkama saada,lihtsam hooldada?Ja siis turgatas mõte pähe,et võiks kah proovida õnne 100L akvaariumiga,kuid samas pole ka nii kindel...nüüd lugesin siin esmakordselt midagi testide kohta ja hakkasin mõtlema,et sinna poodi ma ei tõsta enam kunagi oma jalga,sest mingitest testidest ei ole nemad mulle rääkinud.Vihale ajab kohe!!!Seega ma paluksingi nõu paari asjaga:

1.kas väiksema akvaariumi välja vahetamine oleks mõistlik otsus?

2.kui ma sellest weizenbergi 12 tellin 100 L akvaariumi,siis kas saan sealt ka osta kaasa kõik muu vajaliku?(filter,soojendus,põhjakivid)ja kas keegi suudaks mulle ligikaudse hinna öelda,nt kas hind ületaks kindlasti 1000 piiri?

3.kust saab endale TERVEID kalu soetada,sest kui ma hakkan meenutama neid vaeseid mädanenud silmadega teleskoope seal kalakese poes rocal mares,siis süda läheb härdaks kohe...

4.mis värk nende testidega on,kuulen tõepoolest esimest korda:S

Oleksin väga tänulik,kui keegi viitsiks mind aidata,sest huvi kalakeste pidamise vastu on tõepoolest suur,kuid oskusi napib...
Ja tõepoolest,kas teie ei nõustu minuga,et enamus poodides ei näidata mingit muud huvi üles,kui võimalikult kallis ja suur akvaarium maha müüa ja jätavad kliendi ilma üsnagi vajalikust informatsioonist,nt testid???


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Okt 27, 2004 12:18 
Guru
Kasutaja avatar

Liitunud: Kolmapäev Mär 31, 2004 09:53
Postitusi: 4271
Pildid: 1
Asukoht: Tartu
esiti seda,et 45 liitrit oli 3 kuldkala jaoks liiga vähe,lisaks on teada tuntud rusikareegel see,et mida suurem akvaarium,seda stabiilsem on seal keskkond - järeldus: igati kasulik ja tark otsus on omale suurem akva soetada (eriti kui tahad kuldkalu pidama hakata)
ja nüüd rida küsimusi,et selgitada välja,mis võis minna valesti:
1.kui kaua oli akvas vesi seisnud,enne kui sa sinna kalad sisse panid?
2.kas ja kui tihti ja millises ulatuses tegid veevahetust?
3.milline oli akvas temperatuur?
4.millega ja kui palju söötsid?mitme minuti jooksul söödi kogu toit ära? kas toitu jäi peale söötmist põhja vedelema?
5.kas kaladel ilmnesid enne suremist mingisugused haigussümptomid (laigud,täpid,haavad,isutus,loidus vms.)?
6.millised seadmed akvaariumis olid (pump,soojendi jms)

minnes sinu küsimuste juurde,siis
1.igati mõistlik, 2. sellele küsimusele ei oska mina kui provintslane vastata
3. 100%-lise kindlusega mitte kusagilt,alati tuleks jälgida,et kala oleks elav,ujuks ilma pingutusteta,et ta silmad oleksid selged ja kehal poleks täppe/laike/haavandeid või muid sümptomeid,mis viitaks haigusele, 4. testidega on selline värk,et nendega on võimalik mõõta erinevaid vee parameetreid.olulisemad neist on karedus (GH/KH) ja happesus (PH)

Lõppsõnale vastuseks võin öelda vaid seda,et endal tuleb ära teha suurem eeltöö,enne kui endale midagi elusat (kasvõi hamster või koer) soetatakse.akvaristika on niivõrd laiahaardeline hobi,et kogu vajamineva seletamiseks ühest päevast ei piisa.Mis kõige tähtsam ja olulisem - alati küsi!Sest ilma küsimusteta ei saa sa vastuseid...


Viimati muutis Maria, Kolmapäev Okt 27, 2004 12:24, muudetud 1 kord kokku.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Okt 27, 2004 12:21 
Akvarist

Liitunud: Kolmapäev Aug 25, 2004 12:22
Postitusi: 53
Asukoht: Tallinn
1. Kindlasti
2. 100l on standard suurus, niiet kui sa just teda mingi spetsiaalsete mõõtudega ei taha on sul odavam valmis asi osta. Ise endale sai ka just eelmine kuu 112l juwel soetatud. Ostsin ta Mulla tn. 4 ja maksis ta miski 2400 vist. Komplekt sisaldas endas EHEIMi filtrit, jäger 100w soojenduspulka ning 2x18w valgustit. Kaane all piisavalt ruumi et saaks veel 2x18 juurde panna. 100l kasti kadriorus tegemine, koos kaanega läheks umbes sama palju maksma, kuid filtrit ja kraami ei saaks. Kaas oleks küll kenam ja saaksid ka valgustid kohe külge, kuid kuna endal pold ka parasjagu rahaga väga laialt käes siis läksin masstootmise kasti teed.
3. Ooojaa rocca al mare ja teleskoobid. Ise ostsin ka ükskord sealt kalad, 2 teleskoopi. Koju tulles olid nad mõne aja pärast valgeid täppe täis ning kuna ei teadnud mida teha, arvasin et läheb üle, olid nad järgmine päev surnud.
Olen pidanud pool aastat ~10l akvat, seejärel 1,5a 45l akvat. Enamus kalu olen ostnud Endla tn. poest, Laguun. Mitte ükski kala pole haige olnud :) Vahest on neil küll akvas mõni surnud kala, või näha et mõni hakkab kohe surema, kuid see koristatakse kohe ära kui märgatakse. Ühesõnaga sealle kohaga on mul igati head kogemused. Mulla tn. poe akvad paistavad ka igati korras ja puhtad, laupäeval ostsin sealt kaks kuldguraami, on nemadki terved ja rõõmsad :)
4. Kui akvaristika värki natukene rohkem süveneda, siis vee testid on elementaarsed asjad. Nimelt nende abil saad sa teada oma akvaariumi vee happelisuse/aluselisuse(pH), karedused(kH,gH), mürgikide/väetiste sisalduse vees (NO3, NO3, NH3/NH4, PO4 jne). Näitude abil saad oma veekeskkonna kohndada kaladele ja taimedele kõige sobivamaks.

Noh, teiste poodide müüjatega pole eriti suhelnud ja ega nemagi eriti huvi pole üles näidanud kui just otse ja konkreetset küsimust ei esita. Viimasel ajal olen avastanud sellise poe nagu Reti, seal on küll igati sõbralik müüja. Olen sealt taimi ostnud ning iga kord on ära seletanud, mis valgust ta tahaks ja kuida istutada jms.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Okt 27, 2004 11:33 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Laupäev Sept 25, 2004 06:20
Postitusi: 156
Asukoht: Viljandimaa, Mõisaküla
Noh,minul on värsked kogemused Pärnus Suure Jõekalda poega...Läksin sinna lootuses platysid saada,ladinakeelne nimigi paberil kaasas ja sealne umbkeelne müüja üritas mulle selgeks teha,et selliseid kalu polegi olemas.Kui ta veel lisas,et kõige paremad kalad ühisakvaariumisse on tiigerbarbused,sest nad on nii rahulikud,pühkisin selle poe tolmu taldadelt...lisaks veel niipalju,et selles "rahulike" tiigerbarbuste akvaariumis triivis kõht ülespidi üks ilus gupi...saingi südame pealt ära räägitud...

_________________
108 L,molly-2,kribensis-5,melanotaenia affinis,ancistrus,puffer-2,õunateod,elustaimed
60 L,corydoras paleatus-3,corydoras aeneus-2, platy-12,õunateod,elustaimed
38 L,tanichthys albonubes-4,OTO-3,elustaimed


Üles
 [ 4 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver