foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 11 postitust ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Minu esimene akvaarium.
PostitusPostitatud: Teisipäev Aug 11, 2009 02:25 
Akvarist

Liitunud: Teisipäev Aug 11, 2009 01:57
Postitusi: 3
Asukoht: Türi
Jooksva nädala jooksul soetan endale esimese akvaarium. Akvaarium on 192 L ja seega sooviks teada, kas minu valitud kalad sobivad sinna, kui ühte akvaariumisse.
Kalade valik:
Betta
Pleco
Mõõksaba
Gupid
Skaalarid
Kiiversäga (Corydora)

Vaatasin sobivustabelit ja tundub, et sobivad omavahel ainult, et skaalaritel ja bettad võivad mitte sobida.
Küsimus siis selline, et kas tõesti sõbivad need kalad? Mitu kala on soovitav igast liigist? Näiteks kas mõnele on vaja kaaslast? Kes peaks kindlasti enda liigist üks olema?
Selline küsimus veel, et kas sinna tulevasse akvaariumisse sobiks ka Panaque nigrolineatus..? Tema kohta ei näinud ma tabelit mingit märget.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Aug 11, 2009 02:41 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Laupäev Jaan 24, 2009 11:35
Postitusi: 1208
Pildid: 6
Asukoht: Loo,tel.53 002 110
Pleco kasvab sul põhimõtteliselt nii suureks,et lööb sul selle kasti pudinatest tühjaks :lol:

_________________
600l röövikutega
Naksikoerad taksid ehk õige nimega Maks ja Moorits...


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Aug 11, 2009 02:47 
Akvarist

Liitunud: Teisipäev Aug 11, 2009 01:57
Postitusi: 3
Asukoht: Türi
Mis mõttes pudinatest? :D


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Aug 11, 2009 03:53 
Akvarist

Liitunud: Reede Nov 23, 2007 08:17
Postitusi: 81
Asukoht: Tallinn
Pudinad= väikesed kalad.
Ning beta sööb gupide sabad ära. Enne võiksid tõesti uurida, kui hakkad nimekirju koostama. Mul muide betta 1 gupi juba ka teise ilma saatnud, rapsis nii, et see ellu ei jäänud. Õpi teiste vigadest. Ise siplen praegu siin hädas, et kust saada kiirelt teist akvat betale, kui raha pole eriti.
Kuskil siin foorumis oli ka kalade kokkusobivustabel. Uuri seda.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Aug 11, 2009 03:57 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Reede Aug 29, 2008 08:57
Postitusi: 673
Pildid: 2
Asukoht: Tallinn, Pirita-Kose
Sellise pakutud kooslus on nagu hunt, kits ja kapsas. Ei tea küll kust sa seda sobivust oled uurinud.

Pleco sobiks väga suurde või üüratult suurde akvaariumisse, ta lihtsalt kasvab väga suureks. (looduses kuni 60cm) akvas 30 cm vabalt, kui suurem akva on. Selle asemel ehk oleks ancistrus sobilikum. Ancistrus lutsib muidugi taimi, kui kõht tühjaks jääb.

Betta tahab olla akva kunn ja sobib väga hästi väikese akva valitsejaks kõige paremini sinna üksi. Guppide sabad võivad saada tema raevu osaliseks... samuti ei sobi Betta ja Skalaar.

Kaladest vaata ehk http://www.aquahobby.com/e_freshwater_t ... m_fish.php
ja kokku sobivuse kohta - http://www.aquariumlife.net/fishcomp.asp

Skalaar = Angelfish. Guppidega kindlasti kokku ei lähe, neist saab tema lõuna oode, ja kella 5 tee ajal näksab maiuseks guppy saba.

Mõõksaba ja Guppy on ka enamasti välistatud.

_________________
125L vett ja väike troopika.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Aug 11, 2009 04:41 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Laupäev Nov 13, 2004 09:57
Postitusi: 521
Asukoht: Saue
no minul ei ole gupide ja mõõksabadega kunagi probleeme olnud.algavasse akvaariumisse ei soovita skalaare.nad on juba pirtsakad ja ainult otsivadki võimalust ja põhjust,et solvumusest otsad anda.pealegi on väga raske neid paari saada,sest noortena ei tee sugudel eriti vahet.kui osta vähemalt 3,siis kolmas on alati üleliigne ja lüüakse ikkagi maha.pleco on sinu kasti jaoks üüratult suur ja betta tahab just palju väiksemat kasti kui sinul.

_________________
126L barbuseid


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Aug 11, 2009 04:46 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Pühapäev Jaan 27, 2008 05:51
Postitusi: 685
Pildid: 1
Asukoht: Rapla
Ega valikute tegemine on alati raske. Aga ega sa seda kohe ja korraga pea tegema. Usu mind: alguses ei ole just neid kalu mida tahad saadaval jne. Pealegi ei tohikski kõiki kalakesi kohe akvasse panna. Oleks vist soovitav algavasse akvasse mõne tugevamad ja vastupidavamad kalad sisse panna, noh nagu sissetöötamiseks. Ja siis elu jooksul näed ehk ise, mis meeldib, mis mitte; mis sobib, mis mitte.
Nii palju ehk:
betta tahab olla boss ja kiusab kõiki kellel on ilus saba (gupi ja võimalik mööksaba). ühte akvasse saab võta ühe isase ja kui õnnestub siis ka proua kõrvale.
pleco kasvab suureks, aga võid ju Ancistrus`vastu vahetada.
gupid paljunevad hullusti. Seda küll kui seal näljaseid on, siis lähevad nad loomuliku ringluse rada. Kui on ükski emane siis saab neid väga palju.
Skalaarid võivad kiusata endast väiksemaid (aga võivad ka mitte)

_________________
250l, 60l, 54l


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Aug 11, 2009 05:08 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Pühapäev Sept 12, 2004 09:47
Postitusi: 661
Asukoht: Tallinn, Mustamäe
Kommenteeriks ka natukene, rõhutan, et see on minu arvamus ja ei pea ühtima teiste omadega (mis ei tähenda ka et see ainuõige arvamus oleks) 8)

Pleco vaheta tõesti välja näiteks Ancistruse vastu. Pleco kasvab ikka vääääääga suureks ning ta ei mahu seal liikuma, mistõttu jäävad talle kõik ette ning saavad siis ka oma keretäie kätte. Ancistrus kasvab välimuselt väga sarnaseks aga on pisem.

Gupid ja mõõksabad - suudavad elada edukalt koos KUI neid ei ole ülearu palju koos ja neil on ruumi liikuda ja elada. Gupi paljuneb tõesti jõudsalt, näen seda oma 50'se pealt. Gupisid annab aga alati ära anda. Minumeelest on gupid võrratult ilusad kalad ja mulle nad väga meeldivad. Jäävad nad väikeseks aga see-eest on kirevad. Mõõksaba kasvab suuremaks (tegelt 192'ses vist lausa päris suureks) ning arvesta, et sa hakkad tõenäoliselt kuulma "kummitusi" - ehk mõõgud kipuvad vastu akva kaant kolks ja kolks hüppama. Nad lihtsalt teevad seda. Harjud ära.

Skalaarid - endal pole kunagi old skalaaridega probleemi, olen neid ammustel aegadel pidanud nii 2, 3 kui 4'kesi. Pirtsud on nad tõesti aga minul suutsid isegi rahus elada koos teiste pisemate kaladega. Skalaaridega pead aga arvestama, et nad ei "jaga" midagi teiste kaladega. Nad on ilusad, natuke flegmaatilised (sellised "hõljun omas mullis" tegelased) ja kui keegi ei meeldi - saab peksa. Hammustavad ja vajadusel ajavad päris kiiresti teisi taga. Lõuna, mis eest ära jookseb, tuleb ju kinni püüda! :wink:

Samas 192 liitrit on ikka päris suur, seal võibolla jääks isegi 2 skalaari koos muude pudinatega ellu. Noorena on neil jah võimatu vahet teha ning skalaare on hea pidada nn paarikaupa. Minul olid kunagi 2 isast, kes jagasid 125 liitrise cm täpsusega pooleks! Nali naljaks ja nui neljaks aga jagatud nad selle said ja skalaar oli koristamise ajal valmis kasvõi nahast välja pugema aga üle selle kujuteldava "piiri" tema teise isase territooriumile ei tikkund. Elasid õnnelikult kaks aastat umbes kuni kasvasid liiga suureks mu 125'se jaoks, siis tuli ära anda paremasse perre.

Aga muidu, mis oleks minu soovitused.
1. Jäta betta ära. Ilus kala aga väga territoriaalne. Gupide sabad talle ei meeldi, need meenutavad ehk liialt rivaali või siis arvab uhke betta-poiss, et gupi saba on ilusam kui tema ja seetõttu väärib ära söömist!

2. Pleco on 192 liitri jaoks liiga suur kala, poes müüakse teda pisikese pojana aga arvesta, et see kala vajaks umbes 300+ liitrist akvaariumit, et end hästi tunda :( Vali selle asemel Ancistrus. Samuti kena kalake.

3. Mõõksabad ja gupid usun et saavad sellises akvamahus hästi hakkama, ära neid aint üle asusta!!!! Liiga palju head ei ole kunagi hea ja nii gupid kui mõõgud on usinad paljunejad ; ) VÄGA usinad. Alguses võtad 5-6 gupid ja 2 mõõku ja aastakese pärast on sul 50-60 gupit ja 20 mõõku! Halvemal juhul saad selle summa saja kanti.

4. Skalaarid - no ma ei tea. Sa võid ju proovida 2 skalaari sinna panna, ma usun, et nad saavad hakkama, ruumi on. Kui nad aga siiski sabad annavad (st ära surevad) siis tea, et sa ei saanud hakkama.

5. Corydorased on ülilahedad tegelased - kui neid võtta siis võta mitu! Neile meeldib olla parves. Endal oli neid 4 ja kõik 4 olid alati sabad-ninad koos.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Aug 11, 2009 08:04 
Akvarist

Liitunud: Kolmapäev Sept 10, 2008 01:29
Postitusi: 480
Asukoht: Paide lähistel
Pleco suhtes julgen ka öelda, et ära neid oma akvasse kindlasti MITTE võta - 192 l jääb neile üsna kiiresti väikeseks. Mul praegu 200 l akvas 2 Plecot, kellede tarbeks on mul käimas projekt 400 l. Tegelased kasvavad päris kiiresti. Oma Plecosid jälgides, siis kasvavad keskmiselt 2,7-2,9 cm kuus. Ostsin 5 cm pikkustena ja praegu, pea 10 kuud hiljem, on nad 33-34 cm pikad ja kasv ei näi raugevat. Võivad kasvada 50-60 cm pikkusteks ning akva suurus miinimum 300 l. Kui neil pole piisavalt ruumi, jääb kasv kängu ning sellest tulenevalt tekivad tervisehädad.
Aatomik selgitas Plecode kohta teises teemas koos vajalike linkidega kenasti ära /404.html

Kuna Sul on alles akva tulemas - võta asja rahulikult. Sul läeb veel mitu nädalat akva sissetöötamiseks, enne, kui saad hakata kalu sisse tooma. Esiti pista sinna mõned õunteod ja "lihtsamad" kalad akvat sisse töötama. Otsi, foorumist leiad selle kohta üsna palju nõuandeid, keda ja miks alguses sisse panna. Seega on Sul veel piisavalt aega välja selgitamaks, keda lõpuks sinna akvasse elama panna. Kindalsti ära tee nö "kala suppi", et hulga hästi erinevaid kalu. Mõtle enda jaoks läbi, keda Sa kõige enam tahaksid ja seejärel, kes selle konkreetse kalaga kokku sobivad. Kuna Sul esimene akvaarium, siis tasub alustada nö "lihtsamate" kaladega, kes taluvad ka kuigivõrd veeparameetrite kõikumisi. Küll tulevikus jõuad selgusele, kes on Sulle kõige hingelähedasemad. Osade kaladega on näiteks taimekasvatus üsna lootusetu või lausa võimatu. Uuri siit foorumist erinevate kalade ja nende pidamise kohta, kui miski kala eriti meeldima hakkab, googelda ja otsi rohkem infot ning ära pelga siit rahva käest nõu küsida, sest Sinu küsimused ja neile tulevad vastused võivad olla ka pailjudele teistele suureks abiks. Siin foorumis on üks ääretult tore ja abivalmis seltskond toimetamas.
Edu Sulle!

_________________
100 l: Mollid, gupyd, mõõksabad, Ancistrused, Corydorased
112 l: Kuldkalad, Heteropneustes fossilised
440 l: Oscar, Pterygoplichthys gibbicepsed, Jack Dempseyd, Ancistrused


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Aug 11, 2009 11:21 
Akvarist

Liitunud: Reede Nov 23, 2007 08:17
Postitusi: 81
Asukoht: Tallinn
Ning endiselt (ma olen seda kuskil mujal ka varem öelnud) soovitan mina üleüldse ainult isaseid gupisid ja mõõgusid võtta. No ei ole tingimata vaja emast sinna kõrvale, ausalt. Minul hetkel 5 isast gupit ja 2 isast mõõgut ühe beta terrorit kannatamas (ühe mõõgu ostsin küll emase pähe, kuid umb kuu hiljem sai temast ootamatult ikkagi isane). Ning emaste järgi ei karju keegi ja isased gupid on ääretult ilusad vaadata.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Aug 12, 2009 11:28 
Akvarist

Liitunud: Teisipäev Aug 11, 2009 01:57
Postitusi: 3
Asukoht: Türi
Carmenike kirjutas:
Ning endiselt (ma olen seda kuskil mujal ka varem öelnud) soovitan mina üleüldse ainult isaseid gupisid ja mõõgusid võtta. No ei ole tingimata vaja emast sinna kõrvale, ausalt. Minul hetkel 5 isast gupit ja 2 isast mõõgut ühe beta terrorit kannatamas (ühe mõõgu ostsin küll emase pähe, kuid umb kuu hiljem sai temast ootamatult ikkagi isane). Ning emaste järgi ei karju keegi ja isased gupid on ääretult ilusad vaadata.

Ise m6tlesin ka, et isased gupid. Mul tuttaval ka terve 250 L akvaarium neid gupisid t2is ja muudki arv kasvab. Ma nii p[alju neid ka ei tahaks.


Üles
 [ 11 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver