foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 5 postitust ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: filtreerimise põhimõtted
PostitusPostitatud: Neljapäev Sept 30, 2004 01:12 
Akvarist

Liitunud: Esmaspäev Sept 06, 2004 10:24
Postitusi: 15
Asukoht: Tartu & lähiümbrus
Et ise pole õieti tavalist akvaariumi lähedalt näinudki ja ei kavatse (esialgu...) ka soetada, oleks tänulik, kui keegi mõne asja teoreetilist/tehnilist poolt valgustaks. Nimelt mul soov tünnides (200l) karbipoegi ületalve hoida ja et traditsioonilisi lahendusi ei saa/taha kasutada, püüan asjade olemusest aru saada...
1. Millisest sügavusest võetakse vee filtreerimiseks vesi ja kuhu see filtreerituna suunatakse?
2. Kas samaaegseks aereerimiseks tuleb veepumbal lasta kõrvalt veidi õhku imeda, või toimub see mingil muul moel?
3. Kas tavaliselt pump paikneb filtrites enne filtermaterjali? Kas ja kuidas siis välditakse soga sattumist pumpa? Mis põhimõttel töötavaid pumpasid üldse valmisfiltrites kasutatakse?
4. Räägitakse filtreerimisest kiirusega kuni 1000l/h (~16l/min) :shock: Kuidas on võimalik seda teostada, ilma et akvaariumis korralik orkaan ei tekiks...? Endal hetkel mingi pump, mis liigutab vett ca 1l/min ja juba see tekitab häiriva voolu.

Ette tänulik kannatlikule selgitajale! :?

_________________

tiik: 20x40x<3 m
kalad: ca 40 4-aastast peegel- ja muidukarpi (1,5-2 kg) + 1 juhuslik latikas; mustmiljon karbimaimu.



Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Sept 30, 2004 03:36 
Guru
Kasutaja avatar

Liitunud: Kolmapäev Mär 31, 2004 09:53
Postitusi: 4271
Pildid: 1
Asukoht: Tartu
1. filtreerimiseks võetakse vesi võimalikult põhja lähedalt (e. siis sodi,mis raskuse tõttu põhja vajub,tõmmatakse filtrisse).filtreeritud vesi suunatakse sõltuvalt filtri tüübist ja paigutusviisist pinnale või selle lähedale.
2.aereerimine sõltub filtri tüübist: (osade) välifiltrite puhul haaratakse õhk kaasa filtreeritud vee kukkumisega läbi õhu akvaariumisse,sisefiltrite puhul tõmmatakse õhk läbi eraldi vooliku pumpa,kus see seguneb filtreeritud veega impelleri abil
3.sisefiltrites paikneb filtrisisu (svamm vms.) enne pumpa,st et puhastamata vesi liigub kõigepealt läbi filtrisisu.välisfiltrite puhul sõltub see konkreetsest mudelist.pump ise on harilikult hermeetiliselt isoleeritud, aeg-ajalt tuleb puhastada pumba impellerit sinna kogunenud sodist (sisefiltrite puhul) - välifiltritega kahjuks mul kogemus puudub.
4.orkaani saab kõige paremini vältida välifiltriga,sest kanister ise paikneb väljaspool anumat,anumast tõmmatakse vesi kanistrisse,kus see läbib filtrikihid ja puhastatud vesi suunatakse vooliku(te) abil anumasse tagasi

loodan,et ei saanud väga segane,parandused on ka teretulnud


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Sept 30, 2004 10:37 
Akvarist

Liitunud: Neljapäev Dets 04, 2003 10:09
Postitusi: 416
Pildid: 0
Asukoht: eesti
1. väljavõtt võib asuda kus tahes. Kui ka põhjast võtta, siis saast ikkagi asub igal pool põhjas ja väga vähe saab iseesesest (ilma shifoonita) välja imetud. Paljudel juhtudel toimub väljavõtt just veepiiri lähedalt nö. ülejooksu meetodil.
2. Välifiltri puhul (paljudel juhtudel ka sisefiltriga toimub õhutamine nii, et sissevool toimub veepiiri lähistel selliselt, et veepind liiguks. Piisab õhutamiseks ja sellisel puhul pole vaja näiteks sisefiltri puhul toda õhutoru, mille puhul sissevoolu hulgas on paksult mulle ja mis teeb ka palju müra. seega piisab veepinna liikumisest ja õhku pole vaja lasta imeda (seda on küll vaja vist näiteks kuldkalade puhul, kes eriti hapnikurikast vett tahavad jne.)
3. Enamikul juhtudel sh. välifiltrites on impeller peale filtrimeediat e. asub puhastatud vees (mis veel ei tähenda, et seda puhastada pole vaja aeg-ajalt).
4. Orkaani saab vältida nn. flöödi abil e. võetakse parajalt pikk (sõltub voolu tugevusest) toru, millesse puuritakse ühele küljele piki toru peenikeste aukude rida. Toru ots suletakse. See toru panna veepiiriga paralleelselt vette nii, et väljuv vool veepinna ühtlaselt liikuma paneks. Sisefiltrid on enamasti väiksema võimsusega ja kasutatakse lehtrimoodi otsikut, mille suunda muuta saab. Võimsamate puhul võib ju samuti flööti kasutada.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Okt 01, 2004 11:39 
Akvarist

Liitunud: Esmaspäev Sept 06, 2004 10:24
Postitusi: 15
Asukoht: Tartu & lähiümbrus
Tänan!!! Väga asjalik info! =D>
Olin ise kahevahel, kas see veepinna liigutamine sügavamatesse kihtidesse ka mõjub.
Leidsin ka ühe huvitava DIY filtriprojekti http://www.aquaticsbykr.com/DIYCanisterFilter.htm
Huvitav, kas selline ajaks asja ära...?


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Okt 01, 2004 01:26 
Akvarist

Liitunud: Neljapäev Dets 04, 2003 10:09
Postitusi: 416
Pildid: 0
Asukoht: eesti
Oleneb, mida tähendab sinu jaoks "ajab asja ära" :wink:
Omades kanisterfiltrit, mis selleks ka ette nähtud ja usutavasti inseneride poolt läbimõeldud ning nähes, kui pisikesed nüansid pirakaid ebameeldivusi põhjustavad, siis olen lõpetanud isegi mõtlemise ise kanisterfitri tegemisest... :D
Kui üldse, siis ise tasub minu arvates teha mingeid taolisi asju, nagu seda minu eelnevas lingis kirjeldatud.


Üles
 [ 5 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver