KOKKUVÕTENii, võibolla pakub mõnele akvaristile huvi, et kuhu ma oma akvaariumiga jõudnud olen.
TAUSTALUGU:
Kuldkala (teleskoop/balck moor) hakkas suureks kasvades väikseid neoone pahatahtmatult maitsema, mistõttu nende arvukus vähenes märgatava kiirusega. Sellest vajadus neiu eraldi akvaariumisse panna, kus tal rohkem ruumi ja kus kellegi elu hädaohus ei oleks.
TEOSTUS:
Kõigepealt sai vaadatud ja mõeldud, et kuhu akvaarium panna. Kuna ruumi uue (akvaariumi)laua mahutamiseks ei olnud, siis langes parimaks võimaluseks tekitada koht raamaturiiulisse
. Sai võetud saag, akutrell ja veel mõned tööriistad ning kapp ümber ehitatud ja akvaariumile sobivaks voolitud.
Siis sai uuritud palju erinevate filtrite, süsteemide ja muude asjade kohta ning leida endale sobivaim (mis on üks eriskummaline süsteem). Nimelt on filter eraldi klaaskastis, mis on kleebitud akvaariumi tagaseina külge (väljaspoole). Kokku tuli niimoodi miski sump/wet-dry/DIY/homemade/ei-tea-mis-kõik-veel filtrisüsteem.
NB! Nüüd kus akvaarium töös julgen öelda, et süsteem toimib väga hästi!
Miks teha filter akvaariumi taha, kui selle ruumi saaks ära kasutada akvaariumi paksuse suurendamiseks, millega kaasneks lisaliitrid?
Sellepärast, et kapp lihtsalt ei kannataks kogu kapi suuruse akvaariumi raskust välja (Sellisel juhul oleks akvaarium koos kogu sisustuse ja veega kaalunud umbes 125kg, mis on kapile liig).
Akvaariumi mõõtudeks sai siis 700x220x350 mm (PxLxK) ning tagumine filtriosa on 600x95x120 mm (PxLxK). Kokku ca. 60L millest 54 on siis akvaarium ja 6 umbes on filter.
Järgmiseks ülesandeks sai taust. Soovisin kividest tausta, kuid ei teadnud täpselt millist. Vaatasin poest loodusliku kivi imitatsiooniga mosaiike ja kõike muud kuid õiget asja ei leinud. Õiged kivid, mida vaja oli, looduses poolsaare randades, kust neid natuke korjatud sai ning siis pleksiklaaist alusele silikkoniga liimitud. Peale silikoni kuivamist täitin kivide vahed seguga (naks-2). Kui ka see kuivanud tõstsin taista paikka ja liimisin silikoniga kinni.
Valgustuse juures oli algne plaan akvale kaas lasta valmistada, kuid hiljem osutus parimaks lahenduseks riiuli "lakke" kruvida valmis lamp poest (2x 18w). Odavam ja mulle meeldivad lahtised akvad rohkem. Ja lahtine akva on kuldkalale hea ka, sest aurustumine hoiab veetempi madalama (nii nagu kuldkalale meeldib). Samas peab tihedamini vett juurde panema, kuid selle ohvri olen ma nõus tooma
Kuna algusest peale oli soov õhupumpa ka akvaariumis kasutada, siis sai tüütult surisev õhupump pööningule kolitud ning voolik läbi seina akvaariumisse toodud!
LÕPPTULEMUS:
Nüüd mõned päevad tagasi panin sisse põhjakruusa, taimed, filtrisse filtrimaterjali ja pumba ning lasi sisse vee + 3 guppyt vett ette valmistama.
50% veest sain vanast teisest akvaariumist, mis tähendab, et bakterid on juba algusest olemas, nad peavad lihtsalt paljunema natuke ja endale filtris elukoha looma
Juurde on akvasse tulemas kookosest koobas, kaks kuldset loorsabaga ancistrust ning hetkel veel ravil olev teleskoop...
Ning võibolla on ka soov öövalgustus tulevikus panna, kuid sellest siis kunagi hiljem
Täpsemalt võite lugeda ja pilte vaadata selle liitrise akvaariui sünnist blogilehel
www.54lugu.blogspot.comTänaksin siinkohal ka kõiki foorumi kasutajaid kes nõu ja jõuga aitasid sellel akvaariumil teoks saada