foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 10 postitust ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Esimesest akvaariumist
PostitusPostitatud: Reede Mär 27, 2009 07:50 
Akvarist

Kavatsen ka akvaariumi endale muretseda. Kuskil 60-100l oleks ok.
Probleem aga selles, et olen siin foorumis nii palju juba uurinud, et kõik need nitraadid ja CO2-d ja fosfaadid on mind täitsa ära hirmutanud.
Hetke seisuga tahaks küll akvat, päris taimedega ja kalu sisse guppysid, neoone, põhjakoristaja ja midagi veel (mis, eks see ole siis näha).
Aga esiteks on vaja taimedele CO2-te. Teiseks kalade normaalseks elutingimuseks on tarvis erinevaid näite jälgida.
Kas üsnagi laisast inimesest saaks selleks asja? Usun, et oleksin ikka pigem selline akvaariumi vaatleja ja kord nädalas puhastaja. Või on neid näite vaja ka jälgida kord nädalas?
Ja on see väga keeruline? Siis nende meeldejätmine, et mida kui palju peab olema ja mida kui palju peab lisama. Lisaks veel väetised taimedele.
Oehh.. Selline tunne, et no.. Tahaks, aga ei tea, kas saan sellega hakkama.
Mis te arvate?

Ahjaa, üks asi veel. Nimelt guppid ju eluspoegijad. Aga nende poegadega ma ei viitsi tegelema hakata. Kas oleks mõnda kalaliiki olemas, kes söövad guppy poegi? No mõnikord ju jagaks teistele akvaristidele ka laiali, kui soovi on, aga eraldi akvaariumit neile ma ei tea, kas hakkaksin pidama. Ülerahvastatust ka ei sooviks nagu.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Mär 27, 2009 08:11 
Akvarist

Pildid: 3
Pole seal midagi keerulist.
Siin on lihtsalt fännid koos, kes ajavad tihti viimast taga ning kasvatavad imetaimi ja kalaliike, mida ei saa siit Eestist tihtipeale üldse ostagi.

Minul on näiteks üks kast, mida ma umbes kord kahe nädala tagant puhastan - õpetan lapsele loodust selle najal.
Mul pole aimugi, mis PH või GH sela on, aga kalad tunnevad ennast hästi.

Gupide ja vähenõudlike taimede jaoks pole minu arvates küll tarvis co2-ga mässata ega ka väetada.
Mõtle lihtsalt läbi kuidas ja mida, kellele ja milleks ning asi ants.
------------------
See, et sa juba foorumit lugenud oled annab sulle kõva edumaa.
Tavaliselt ostetakse poest kast, valatakse vesi sisse ja kalad kohe otsa ... siis oleks jah testid abiks.
Sul seda muret pole, saad kord nädalas tunnikesega hakkama, kui söötmis jms. automaatika soetad.
Muide ma ise arvestan kõik oma kastid nii, et nad peaksid nädala ilma sekkumiseta vastu, aga ikka käin nagu kass ümber palava pudru ja muudkui nokitsen midagi.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Mär 27, 2009 08:26 
Akvarist

sama siin ei ole kordagi mingeid teste ega asju teinud kohe kalad sisse ei mingit käima ajamist ega asju milleks ajada keeruliseks asju.pole ükski kala ära surnud ega midagi kõik elus terved.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Mär 27, 2009 08:34 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 12
Ära karda, see pole üldsegi nii keeruline
Osta esialgu stardikomplekt e valmis komplekteeritud akvaarium. Eks SAS(suurema akvaariumi sündroom) sunnil müüd selle aasta-paari pärast ilmselt maha.
Aga siis juba akvapidamine selge :)
Soovitaks pigem 100l alustuseks. Mida suurem, seda vähem vaeva.
Minu enda kogemus näitab (olen ka pisut mugavavõitu) et mullapõhjaga akvas, kus on piisavalt, aga mitte ülearu asukaid, kasvavad taimed väga edukalt.
Kui maimudega ei viitsi tegeleda, siis ära eluspoegijaid võta. Aga, küll sa näed, et varsti teed kõik selleks, et maimusid saada, kasvõi kividelt :D
Enamus algajaid akvariste võib vist seda omast kogemusest kinnitada. Ajapikku läheb see foobia küll üle. Samas, eluspoegijaite ülearust sigimist peab hästi kontrolli all selline kala nagu Betta splendens e rahvakeeli "kukeke".
Ja lõpuks, siin foorumis on lahke rahvas, kes asjalikele küsimustele alati meelsasti vastab.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Mär 27, 2009 08:44 
Akvarist
Akvarist
Kasutaja avatar

ma olen ise just taoline kalapidaja olnud nagu teemaalgataja. absoluutselt hästi õnnestub, kui tingimused on loodud. hea valgus, vesi, no väetist pole ka lisada ju teab mis keeruline. tänapäeval on need ysna hästi tasakaalustatud ja midagi totaalselt ikalduma seeläbi saada on suhetliselt võimatu.

peaasi on hea tahe. seda foorumit ei maksa palju lugeda :D (nali), siin on tõesti koos väga kõvad fännid ja võid lihtsalt täiesti põhjendamatult madala enesehinnangu endale saada, kui end nendega võrdlema hakkad. alla 100 liitri akvat eriti mina ntks ei soovita, sest sellises on keerulisem asju tasakaalus hoida. muud nagu polegi. head kalapidamist![/b]

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Mär 27, 2009 10:24 
Akvarist

Pildid: 3
Ma julgen väita, et esimeseks kastiks 100-200 on paras.
Ilmselt on kõige odavam vs. kvantiteet 150L tegemine, samas pole teab kui pikk ka ning tasakaalu hoidmine lihtsam - paar ämbrit veevahetust nädalas ei ole tappev vs. suurte kastide oma.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Mär 27, 2009 10:35 
Akvarist

AzA kirjutas:
Ma julgen väita, et esimeseks kastiks 100-200 on paras.

Ma julgen nõustuda selle väitega!
Enda esimene akvaarium oli kunagi palju aastaid tagasi 30 liitrine, ja sellega oli tükk tegemist. Hiljem ei julgenudki suuremat ostgia, ei teadnud kas saan hakkama, aga siis sai 70 liitrine ostetud ikkagi lõpuks, ja oli palju vähem jändamist sellega. Aga ajapikku selgus et 70 on ka väike ja aasta hiljem sai juba 280'e soetatud ja hooldamine nii lihtne!

Minu pika ja lohiseva teksti mõte on see, et mida suurem akvaarium, seda vähem on temaga probleeme (just muidugi vee osas)
Peaasi et ilusti käima saad selle

Olen jälginud omal akvaariumis vee kvaliteeti ja see püsib ideaalne, veevahetust ei teegi! kord kuus valan ~ 20 liitrit puhast kraani vett, kompenseerimaks ära auranud vee taset!

!!! :!: :!: :!: Muidugi kraanivee kvaliteedis tuleks ennem kindel olla :!: :!: :!: !!!

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Mär 27, 2009 11:44 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
Enamasti soovitatakse algajatele eluspoegijaid, tegelikult on aga teisigi algajatele sobivaid kalu kellega pole ka sellist sigimise probleemi nagu eluspoegijatega. Daaniod võiks sobida, barbused on täitsa OK, rasboorad peaks kah olema hea valik, põhjakaladest vast corydorased. Ja loomulikult sobivad rahumeelsed ja kenad vikerkalad! :) Kõik need kalad paljunevad kudemise teel nii et nende lisandumist on palju lihtsam kontrolli all hoida kui eluspoegijate oma.
Suurusega on jah nii et mida suurem seda parem, samas peaks arvestama et ka tehnika jaoks raha jaguks. Soojendi ja filter oleks miinimum, valmiskomplektidel enamasti need koos valgustiga juba olemas. Kalu ja taimi saab ka foorumist kui silmad lahti hoida.
Hooldamisega on nii et kui akvaga on kõik korras siis kord nädalas on täiesti piisav, toitma peaks küll igapäevaselt (saab ka automaattoitjaga läbi ajada kui laiskus suur). Eks alguses ole rohkem muret, üht-teist võib ikka viltu minna. Kuid kui akvasse mitte liiga palju elanikke panna ning neid mitte üle toita ning teha regulaarseid veevahetusi siis tõenäöliselt ei juhtu midagi hullu.
CO2 pole aga üldse kohustuslik, mul paar akvat kus seda pole kunagi lisada saanud ning taimed kasvavad ka selleta - mitte küll nii kiiresti, aga see-eest ka vähem vaeva rohimisega.
Mullapõhja korral pole ka väetamisega kuigi palju muret, mullapõhja häda on aga see et hiljem on keeruline taimi ümber paigutada. Ehituspoest kuivliiva nime all müüdav kruus on selles suhtes põhjapinnaseks ohutum valik, kuid sellega läheb rohkem aega kuni taimed jalad alla saavad.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Mär 28, 2009 05:28 
Akvarist

Nonii, selgemaks sai asi. Ilmselt ikka hakkan jälgima vee kvaliteeti ka, noh nii, tulevikuks harjutamise mõttes jne. Pealegi ma ei poolda ikka sellist pidamisviisi ka, et täitsa suva, mis mul seal akvas toimub, ikkagi loomade heaolu ju sõltub sellest.
Eks siis vaatan võimalikult suure akva ka. Sest kui ükskord juba poes käisin selle mõttega, siis jäi pilk pidama ca 50l peale.. Siis vaatasin, et oi, natuke suurem on kõigest naaatukene kallim jne.. No ja siis tuligi välja, et alati on natukene suurem parem, sest see on eelmisest suurusest ju nii natukene kallim.
Guppid tulevad kindlasti. Mis siis, et eluspoegijad. Siis tuleb võtta ka "kukeke" kes neid harvendab. Ja kuna tegelikult on plaanis hakata otsima ja pidama võimalikult erinevate ja kaunite värvikombinatsioonidega guppisid, siis vast ei tule kah mingit harvendamist.
Lisaks siis neoonid ja ehk üks siiami tapluskala.
Ahh, mis siin ikka seletada, varsti panen akvaariumi tutvustuse üles ja küll siis näha ole.
Aitähh julgustavate sõnade eest:)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Mär 29, 2009 02:11 
Akvarist
Kasutaja avatar

Võta nii suur et rahakotti auku ei teki :) SAS (suurema akva sündroom on varmas tulema ;) ) pealegi on suuremat kasti palju lihtsam hooldada ja sinna mahub palju erinevaid taimi ja tipsuke rohkem kalu kui 50- 90 liitrisesse.
Neoone ostes pea meeles, et need on parvekalad ja korraga 5 on minimaalne kogus (nii on öelnud mulle Erika Lauteri tänavalt kui ka kpl. Kalakese müüja)
Ja veel - enne kui päris ostuks läheb, kiika siia "Müüa" alateemasse. Ehk on soodsaid pakkumisi (tihtipeale saab juba valmis kasti koos filtri ja korraliku valgustusega)

Igal juhul edu Sulle :) !

3 Guraamit, 1 ants,2.10.07,4 pärlskalaari 14.10. 07 15.10.07 ants Tinna,08.07.08 Hoplosternum thoracatum Algus 29. 07. 07. 250L AZOO CF-1200,CO2; 4x 30w 21. 09. 08 500L +õhupump13.10.08 http://filmipaevad.ee/2011/

Üles
 [ 10 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver