foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 3 postitust ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: vajaksin pisut nõuandeid
PostitusPostitatud: Kolmapäev Aug 18, 2004 05:08 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Teisipäev Aug 17, 2004 04:17
Postitusi: 9
Asukoht: Tallinn
Selgituseks: ca 3 aastat tagasi sain omale kuldkala-poja (lehviksaba) tolles samas palju-kirutud mõneliitrises purgis. Kuna mul kalast kahju hakkas, asustasin ta ümber 21 liitrisesse akvaariumisse. Põhjaks peeneterine graniitkuus + mõned taimed, mille nime enam ei mäleta. Taimi olen mitmed korrad juurde ostnud, aga ega nad ükski kuigi kaua vastu ei taha pidada (kalake teeb nendega 1:0). Müüja soovitas mulle väikest mehaanilist filtrit, mis toimib samaaegselt ka õhustajana. Mis tolle läbilaskevõime on, seda nüüd küll ei oska öelda, aga isiklikult tundub, et on päris piisav. Valgutuseks on mingit erisorti akvaariumilamp (mitte valgustorude, vaid tavalise hõõglambiga), aga kuna see originaalpirn väga kuumaks läks ja osa korpust ka ä sulatas, vahetasin ta 11w-se "säästuka" vastu, mis soojust ei jaga, aga valgusintensiivsus peaks sinna tavalise 40w-se piirimaile jääma. Valgusti põleb ca 8h ööpäevas, kui juhtub taimi olema, siis ka kauem. Ei tea, kas valgusspekter ja -intensiivsus on õige, aga kalake näib päris rõõmus olevat. Kasv on tal koos sabaga, mis on ligi 2x nii pikk kui ta keha, kokku ca 15cm. Akvaariumi puhastan paari nädala tagant (1/3 vett korraga). Juba poolteist aastat on kuldkalakesele seltsiks säga Platydoras costatus, kes on ka juba oma 8 cm pikk. Pool aastat oli neil kahel "korterikaaslaseks" üks hästi vahva ~10cm-ne must mauri, aga too kadus mõned nädalad tagasi täiesti müstilisel kombel akvaariumist :o (akvaarium on pealt kinnine ja mingit kõdunevat laipa ma kusagilt ei leidnud. seda, et kuldkala ta ära oleks söönud, ma ka kuidagi ei suuda uskuda, sest ta oli piisavalt pirakas, et end kaitsta. niiet kui kellelgi arvamusi, mis temast saada võis, kuulaks huviga :) )

Aga nüüd siis küsimuste juurde:
esiteks kas peaksin mehaanilise filtri kõrvale ka bioloogilise muretsema? kust saab tallinnas kõige soodsamalt veeteste osta või tuleb hoopis odavam poes lasta teha? mis suurusjärgus need hinnad on? kas minu valgusti on kaladele/taimedele sobiv või ei kõlba see kassi saba allagi? kuidas puhastada peene killustiku vahelt voolikuga räpsu, ilma et killustik kaasa tuleks? kas selleks, et kalad suuremaks kasvaksid ja neil kitsas ei oleks, peaksin uue akvaariumi muretsema või piisab neile kahele sellest 21 l-st? kas akvaariumi mahub veel paar pisikest SAE-d või tekkib ülepopulatsioon (või pistab kuldkala need nahka)?

vabandan, et jutt nii pikk tuli :oops: , aga tänud suured vastuste eest :)


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Aug 18, 2004 05:44 
Guru
Kasutaja avatar

Liitunud: Kolmapäev Mär 31, 2004 09:53
Postitusi: 4271
Pildid: 1
Asukoht: Tartu
tere rüblik

rõõm kuulda,et päästsid oma kuldkala purgikala staatusest.
1/3 veevahetust on natuke liiga palju.ideaalne oleks 1/5,rahuldav 1/4 aga kuna tegemist on pisiakvaariumiga,siis ilmselt mustatakse see veevahetuste vahepeal korralikult ära.
selle mauri kohta pakun välja,et loom andis saba ja seejärel pisteti tema jäänused pintslisse.
mehhaaniline filter toimib mingil määral ka bioloogilise filtrina,kuna filtrisvammis/sisus asutavad ennast elama kasulikud bakterid,seetõttu pole eraldi bioloogilise filtri lisamine vajalik. veetestid peaksid olema erinevates poodides ligikaudu sama hinnaga,erinevus on vaid tootjafirmades.odavaimad vist sera testid,ehkki tallinna kohta täpselt ei tea.
peenikest killustikku sifooniga nii puhastada,et sealt midagi kaasa ei tuleks on vaat et võimatu.mõned sifoonitüübid on ehitatud nii,et nad tõmbavad koos veega ära küll sodi,kuid kivid kukuvad poole sifoonimistoru pealt gravitatsioonijõu mõjul tagasi.kahjuks ei täpsustanud sa milline sifoon sul on.
kindlasti soovitan sul muretseda suurema akvaariumi,sest tegelikult on sul üleasustus juba praegu.eelnevates teemades sai üheskoos välja arvutatud,et minimaalne kuldkala jaoks tarvilik veehulk on u. 20 liitrit
kuldkala saesid tõenäoliselt nahka ei pista,kuid kindlasti soovitan sul hetkel sellesse akvaariumisse asunikke mitte juurde muretseda.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Aug 18, 2004 08:17 
Akvarist

Liitunud: Teisipäev Dets 16, 2003 02:46
Postitusi: 442
Asukoht: Tallinn
Kui rahaga pole laiutada, siis jäta testid ostmata ja hangi suurem akvaarium. Kaladel on kitsas.

Sifooni lehter on see osa, mis aitab kivide imemise vastu.

Kui mul nii väike akva oli, siis tegin 1/2 veevahetust nädalas.

Veetestidest ära sera omi osta.

Paljudel teemadel on juba sõna võetud - otsi foorumist.


Üles
 [ 3 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver