foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 16 postitust ]  1, 2  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Mida vaja teha
PostitusPostitatud: Teisipäev Aug 17, 2004 11:32 
Akvarist
Kasutaja avatar

Hei!

Nii, täna öösel siis virutasid pikanäpumehed krundi servalt ära Eesti Energia voolumõõtja ja koos sellega ka elektri.
Alates kella viiest hommikul sain EE klienditeenindusest pidevalt lubadusi, et tunni jooksul saab kõik korda. Ja juba kell 11 see tund neil täis saigi :evil:

Seega ei töötanud kogu see aeg (umbes 6 tundi) minu õhumullitaja ja filtrid. Hetkel jälle kõik toimib ja kalad pole selle aja jooksul erilist arevust ülesse näidanud.
Samas olen siit lugenud, et head bakterid kipuvad filtris kiiresti ära surema :?:

Kas ja mida ma peaksin tegema, et aru saada kas minu akva tasakaal sai lootusetult häiritud? Või mida peaksin profülaktika mõttes igal juhul tegema (poole veest vahetama või kalad täna söömata jätma või vagustuse sisse lülitama vms.), et kõigil parem oleks?

Agur

4 x 80W T5 valget valgust, Õhk RenaAir 300
Kaks filtrit (EHEIM 2329 ja 2028)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Aug 17, 2004 01:32 
Akvarist

Kui filter pikemaks ajaks seisma jääb, siis surenvad bakterid sinna sisse ära. See sodi, mis seejärel filtrist välja tuleb, on tõeliselt mürgine. IMHO (minu arvates) peaks filtri läbi pesema.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Aug 17, 2004 02:06 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
Tal juba asi käib, IMHO (minu arvates) kui seal ka tekkis midagi mürgist siis on see ammu akvaariumisse loputatud. Kuna kalad elus ilmselt läks hästi, võiks aga kindluse mõttes veetestid teha (just NO2, NH3/NH4) - tõnäoliselt kui bakterid surid siis see ilmneb mõne päeva jooksul, mitte kohe. Samas akvaariumis on aga elus baktereid ikkagi nii et küllap korda saab.

Üles
 Teema pealkiri: Re: Mida vaja teha
PostitusPostitatud: Teisipäev Aug 17, 2004 02:17 
Meremees
Kasutaja avatar

Agur kirjutas:
Nii, täna öösel siis virutasid pikanäpumehed krundi servalt ära Eesti Energia voolumõõtja ja koos sellega ka elektri.

Sa elad vist selles uues Veskimöldres, kus terves rajoonis tehti puhas töö :twisted:

Ma olen ise ka viimasel ajal, pärast seda, kui ühel soome virtuaalsõbral öösel kadunud elektri tõttu kõik kalad hapnikupuudusessse ära surid, mõelnud, et peaks midagi selliste juhtude ennetamiseks ette võtma. On kellelgi mingi backup süsteem kasutusel?

Kõige lihtsam oleks vist arvutite UPS-i kasutada, mis mingit tavalist või õhupumpa ringi ajaks. Kui suur UPS oleks vajalik, et sealt näit. 10 tundi 10W võimsust kätte saada?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Aug 17, 2004 02:47 
Guru
Kasutaja avatar

Pildid: 1
kui õieti mäletan,siis on hageni firmalt olemas patareide peal töötav õhupump,mis ei maksa just hingehinda - oli kusagil 150 eegu ringis

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Aug 17, 2004 04:26 
Akvarist

Albert, kas sul pandi kah pihta? Ma just eile imetlesin neid ABB kilpe seal kruntideservadel ja mõtlesin, et ime, et pihta ei panda :oops:

Mul on omal el ära läinud kui olen kodus olnud ja üks kord siis, kui sai just mitmeks tunniks ära mindud :-( Täpselt ei mäletagi, mitu korda - hullu pole midagi juhtunud. Filtri ja voolikud soovitan ära puhastada, sest muidu on kähku umbes. Paar päeva seisnud kanisterfiltrisse tekib küll üks haisupomm sisse :o

Tavaline odav UPS ei sobi. Väljund peab siinuseline olema, mitte trepp (step-wave). Vaevalt, et keegi valgustuse ja soojenduse jaoks jõuab UPSi soetada, seega filtrite jaoks. Filtrid eriti palju ei tarbi, kuid et voolust jätkuks pikemaks ajaks, ei pruugi väikesest UPSist piisata.

Õhupumba asemel võib kasutada õhuballooni, mis on tavaolekus suletud ja elektrikatkestuse korral kraan avaneb.

Idee on ka mähkida pump, mis töötab 12V alalisvoolu pealt või otsida mingi 12V pump. Võib olla laevades kasutatakse 12V veepumpasid?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Aug 17, 2004 05:03 
Moderator
Kasutaja avatar

devi kirjutas:
Tavaline odav UPS ei sobi. Väljund peab siinuseline olema, mitte trepp (step-wave). Vaevalt, et keegi valgustuse ja soojenduse jaoks jõuab UPSi soetada, seega filtrite jaoks. Filtrid eriti palju ei tarbi, kuid et voolust jätkuks pikemaks ajaks, ei pruugi väikesest UPSist piisata.

Lisaks sellele et trapetsi asemel ilusat siinust joonistavad oskavad korralikud UPSid ka pinget muundada, s.t. kui pinge väljub etteantud piiridest siis ei lülitu kohe aku peale vaid vastavalt vajadusele korrigeerivad võrgupinget, aku peale lülituvad alles siis kui asi väga halb. Kõikuva pingega paikades on selline UPS igasugu elektroonikale (ntx telekas) tervislik ja kuna akut vähem ruunatakse siis kestab ka kauem.
Levinud brandidest APC Smart-UPS sari nagu nimigi ütleb on see osavam, Back-UPS sari aga juhmakam.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Aug 17, 2004 05:22 
Akvarist

Nuu, on-line UPSid on kah toredad :-)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Aug 17, 2004 05:32 
Moderator
Kasutaja avatar

devi kirjutas:
Nuu, on-line UPSid on kah toredad :-)

Kahtlemata, kui raha jagub. ;)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Aug 17, 2004 05:34 
Meremees
Kasutaja avatar

devi kirjutas:
Albert, kas sul pandi kah pihta? Ma just eile imetlesin neid ABB kilpe seal kruntideservadel ja mõtlesin, et ime, et pihta ei panda :oops:
Ei, ma elan õnneks vanas rajoonis, see uus on natuke eemal Pilliroo tn. ääres kasemetsa sees :D

Ma kunagi uurisin natuke asja, kuskil üks mees oli teinud võrdlevaid katseid ja leidnud, et üle prahi pidi olema mingi patareidel töötav õhupump, mis ühe komplektiga töötas peaaegu kaks ööpäeva. Lisaks oli seade veel nii tark, et sai ise aru, et võrguvool on kadunud ja peab sisse lülituma. Kui leian selle uuesti üles, siis annan teada.

Üks arvestatav ja hinnalt UPS-ist vist soodsam variant oleks tavaline autoaku ja DC-AC muundur (Tevalos 150W hind ca. 750.-). Lisaks veel kahepositsiooniline relee, mis võrgupinge kadumisel kriitiliste seadmete toiteahelat kommuteerib.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Aug 17, 2004 05:37 
Akvarist

albert kirjutas:
Üks arvestatav ja hinnalt UPS-ist vist soodsam variant oleks tavaline autoaku ja DC-AC muundur (Tevalos 150W hind ca. 750.-). Lisaks veel kahepositsiooniline relee, mis võrgupinge kadumisel kriitiliste seadmete toiteahelat kommuteerib.

Kui ma ei eksi, siis tolle vidina puhul pole väljundvool siinus.

Õhupump tegelikult ei ole oluline. Ikka filter tuleb käigus hoida.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Aug 17, 2004 05:41 
Akvarist

Haagissuvilates on tavaliselt 12V veepumbad. Näiteks http://www.auto-karavan.ee/varuosad.php

Samuti võivad sobida paatide pilsipumbad. Melasiauto vist pakub ka midagi.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Aug 17, 2004 06:01 
Meremees
Kasutaja avatar

devi kirjutas:
Kui ma ei eksi, siis tolle vidina puhul pole väljundvool siinus.
Jep, siinusväljundiga maksab 2806.-
http://www.tevalo.ee/cgi-bin/web_store.cgi?artnr=69-715-01&lng=est

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Aug 17, 2004 09:09 
Akvarist
Kasutaja avatar

Hei!

Ma ka elan selles vanemas Veskimöldres. Ja algatuseks ilmselt virutati kõik mis võimalik naabri krundilt, kus alles ehitus käimas. Ja siis võeti hooga ka minu varandus kaasa :evil:

Mul üks hea tuttav juba pikki aastaid tegeleb upside Eestisse toomise, müümise ja hooldusega. Kunagi oli bränd FISKARSi nimeline, nüüd vist mingi POWER.... midagi. Eks siis kirjutan ka siia mida kuulen temalt.

Agur

4 x 80W T5 valget valgust, Õhk RenaAir 300
Kaks filtrit (EHEIM 2329 ja 2028)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Aug 17, 2004 10:29 
Akvarist

powerware vist. Normaalsed UPSid, aga ega siin midagi uut arutada ei olegi. Kel huvi ja raha, see oskab poest ise siinsväljundiga UPSi küsida ja paluda sellist, mis väikese koormuse korral üsna mitu tundi vastu peaks.

Üles
 [ 16 postitust ]  1, 2  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver