foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 32 postitust ]  1, 2, 3  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Igasugu mõõtmised???
PostitusPostitatud: Kolmapäev Nov 12, 2008 06:27 
Akvarist
Kasutaja avatar

Siin foorumit lugedes, olen tähele pannud et paljud räägivad mingi pH
Endal 54l koos valgustuse, filtri ja õhupumbaga, sees 2 gupit, 3 mingit roosat daaliot(nagu poe müüja väitis) 3 põhjakat, paar õunatigu ja taimed.

vabandan juba ette lolli küsimuse pärast, olen tõesti algaja ja see asi ajab mind hullult segadusse :shock:

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Nov 12, 2008 07:01 
Administraator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
Rahu!

Tegu on veetestidega - Ph, Kh, Gh, NO3, PO4 jne. Kes soovib teada, millises seisus tema akvaariumivesi on ja kas see kaladele ka elamisvääriline on, kasutab neid veeteste. Samuti ka taimeakvaariumi puhul. Ma arvan, et palju mööda ei pane, kui ütlen, et paljud "vanad" akvaristid ei kasuta neid, sest neil on kogemused. Siiski on testid kasulikud ja aitavad hinnata vee tegelikku seisundit. Läbipaistev vesi ei pruugi veel puhas olla. Happed(isegi lahjendatult) näiteks on ka ju enamasti läbipaistvad vedelikud, aga millegipärast tekitavad palju paha, kui elusorganismide peale satuvad.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Nov 12, 2008 07:45 
Akvarist
Kasutaja avatar

Samas on oluliselt kergem tulla järeldustele igasuguste surmade ja haiguste puhangute puhul kui on veeparameetrid teada. Kui asi on korras ja toimib, siis võib-olla pole testimine tõesti väga oluline. Kui kui tekivad igasugused jamad ( vetikas, haigus, surmad), siis on oluliselt lihtsam leida põhjuseid.

Kiireloomulistes küsimustes ja kauba laoseisu saamiseks helistage palun poodi telefonil 6659255.
Tellimisinfo ja kauba tarneaja päringud esitada e-posti teel irma@kalake.ee

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Mär 21, 2009 02:34 
Akvarist
Kasutaja avatar

Ja neid veeteste siis müüakse poes, jah?

Või tuleb ikkagi mingi väikese keemiku käsiraamat hankida (a la "võta näpuotsatäis boori" jne)? :)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Mär 21, 2009 03:43 
Guru
Kasutaja avatar

Pildid: 1
veeteste müüakse poes koos korraliku instruktsiooniga. nt. gh ja kh testi kasutamine on sam lihtne, nagu nohurohu manustamine. NH testiga võib algklassilaps küll hätta jääda aga täiskasvanu peaks hakkama saama.

mis on mille jaoks:
pH - mõõdab vee happesust (tegelikult küll hüdrogeenioonide konsentratsiooni aga algajal pole seda oluline teada). ph alla 7,0 on happeline, 7,0 on neutraalne, üle 7,0 aluseline ehk leeliseline. erinevad kalad on erinevate vajadustega, seepärast võiks oma kraanivee ph-d teada enne seda, kui esimesed asukad akvaariumisse jõuavad, sest teatavasti on lihtsam valida enda vette sobivamad kalad, kui hakata veeparameetreid hiljem kalade järgi kohandama.
gH - mõõdab vee üldkaredust ehk vette lahustunud soolade hulka. mida suurem on gH tase, seda karedam on vesi. gH näidus sisaldub nii muutuv kui muutumatu karedus ehk karedus, mida füüsikaliste ja keemiliste mõjutuste abil ei saa muuta v.a. lahjendades või välja filtreerides.
kH ehk karbonaat- ehk muutuv karedus, mis sisaldub gH-s on võimalik mõõta eraldi testiga. kH mõõdab vette lahustunud karbonaatühendite, peamiselt Mg ja Ca karbonaatide hulka. muutuvat karedust on võimalik siia-sinna korrigeerida vastavalt keemiliste (nt. pH alandamine) või füüsikaliste mõjutuste abil (nt. keetmine). kaltsiumkarbonaat on maakeeli katlakivi. seega on hea selle näitu teada ka näiteks naisterahval, et pesupulbrit õigesti doseerida.
NO2 on nitriit, test mõõdab vette lahustunud, kaladele toksiliste jääkainete konsentratsiooni vees. seda testi on vaja kindlasti akvaariumi esimese kahe sissetöötamiskuu jooksul, et jälgida nitraaditsüklit ja hoida ära esimese põrsa aiataha minek, mis muide on üsna tavaline. esimesed akvaariumisse toodud kalad surevadki algajatel enamasti seetõttu, et inimesed ei ole teadlikud, mis akvaariumiveega toimuma hakkab, kui keegi sinna elama panna. nitaaditsüklist võid lugeda otsinguga siitsamast foorumist või algajatele mõeldud artiklite alt.
NO3 on nitraat, test mõõdab vette lahustunud kaladele vähemtoksiliste jääkainete hulka. lihtsalt seletades söövad bakterid ära toidu- ja väljaheitejääkidest tekkinud no2 ja muudavad selle no3-ks. see test võiks olla kodus absoluutselt igal akvaristil, olenemata sellest, kas ta on vana kala või mitte. pistelise kontrolli käigus võib leida üllatusi. NO3 on kaladele ohtlik alates 50mg/l konsentratsioonist. normaalne on kuni 20mg/l.
NH3/NH4 testiga mõõdetakse ammooniumühendite hulka, mis tekivad samuti kalade elutegevuse käigus. ka ammooniumühendid on liiga suures konsentratsioonis kaladele ohtlikud. liiga kõrge NH-ühendite hulk võib põhjustada ka näiteks kidurat taimekasvu, mistõttu seda testi oleks vaja eriti taimeakvaariumi pidajatele ja väga eriti neile, kellel on akvaariumis tihe muruvaip, mis ei võimalda pinnasest sinna tekkivaid ammoniaagiühendeid välja sifoonida.
PO4 test mõõdab fosfaatide hulka, mis tekivad samuti jääkproduktidest, näiteks kalade väljaheidetest. liigne PO4 võib põhjustada vetikate vohamist ja hästi teada nuhtlust mille nimeks "roheline vesi". samas on fosfaatide puudumisel häiritud taimede kasv. nii, et seda testi oleks vaja nii taimekasvatajatele, kui neile, kellel pidevalt probleeme vetikatega.
Fe test mõõdab rauaühendite hulka vees, mis on vajalik taimekasvuks.
Cu test mõõdab vaseühendite hulka ja seda tasub testida siis, kui taimed miskipärast pidevalt lagunevad, selgrootud surevad või peale vaske sisaldavate ravimite kasutamist, et veenduda, et kõik ravimijäägid on veest eemaldatud.
O2 test mõõdab vette lahustunud hapniku hulka. võiks olla kodus DIY CO2-ga mässajatel.
CO2 test on samuti pigem taimekasvatajate pärusmaa, enamasti on tegu permanentsete testidega, mis võimaldavad pidevalt CO2 taset jälgida ja niimoodi vajadusel seda taimede jaoks juurde või kalade jaoks maha kruttida. samas ajavad asja ära ka kh ja ph test, mille põhjal võib co2 sisalduse ise graafiku abil välja arvutada.

lühidalt:
algajale oleks ideaalis vaja ph, gh, kh, no2 ja no3 testi, sealjuures esimene mõõtmine peaks toimuma enne kalade akvaariumisse toomist ja seejärel kolme kuu jooksul iga nädal korra või niikaua, kuni näidud stabiliseeruvad.
taimekasvatajale oleks vaja ph, kh, no3, po4, nh3/nh4 ja fe testi, vabal soovil näiteks lisaks ka co2 ja o2 testi. kui permanentset co2 testi akvaariumis ei ole, tuleks ph ja kh tasemeid testida vähemalt enne ja peale igat CO2 reaktori või ballooni vahetust. no3 võiks testida pisteliselt kord kuus või kord kahe kuu jooksul, vastavalt sisetundele.
suvalisel tädil, kes peab kuldkala mullis, peaks olema vähemalt no3 test, mida ta võiks kasutada enne igat veevahetust, et kindlustada see, et tema "kullake" ei elaks kemmergusarnastes elamistingimustes.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Mär 21, 2009 04:10 
Akvarist

Pildid: 3
Aitähh Maria.

Pisut võibolla ebaviisakas, aga siiski ma pean ütlema, et:
osade firmade testid pole nii head kui teiste firmade omad, kuigi võivad olla samas hinnas või kehvem suisa kallim.
Soovitan foorumit lugeda.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Mär 21, 2009 04:19 
Akvarist
Kasutaja avatar

Maria, sellest võiks kleepsu teha. Ma mitmeid kordi tuhninud foorumis, et leida ühe või teise lühendi seletusi.

RIP 375l - kindlustage oma kodu!!!

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Mär 21, 2009 04:20 
Guru
Kasutaja avatar

Aza, vastab täitsa tõele ent parem kehv test, kui üldse mitte testida, eriti algajate puhul. kui sa pead silmas testide juhiseid, siis eesti inimene valdab enamasti vähemalt ühte võõrkeelt, milles vajadusel juhised üle lugeda, kui peaks tekkima arusaamatus. foorumit loen ma aastast 2004 ehk natuke vähem, kui on selle foorumi eluiga.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Mär 21, 2009 04:26 
Guru
Kasutaja avatar

Ly kirjutas:
Maria, sellest võiks kleepsu teha. Ma mitmeid kordi tuhninud foorumis, et leida ühe või teise lühendi seletusi.

Pets vist juba pidi tegelema sellega.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Mär 21, 2009 04:38 
Akvarist

Maria kirjutas:
Aza, vastab täitsa tõele ent parem kehv test, kui üldse mitte testida, eriti algajate puhul. kui sa pead silmas testide juhiseid, siis eesti inimene valdab enamasti vähemalt ühte võõrkeelt, milles vajadusel juhised üle lugeda, kui peaks tekkima arusaamatus. foorumit loen ma aastast 2004 ehk natuke vähem, kui on selle foorumi eluiga.

Ma pidasin silmas, et päris esimest ettejuhtuvat PH testi osta ei tasuks, mõned on täpsemad, mõned mugavamad - soovitasin foorumist infot leida.
Ma tean, et sa vähemalt 2004 oktoobrist loed foorumit ja mis palju olulisem - kirjutad.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Mär 21, 2009 04:52 
Guru
Kasutaja avatar

AzA kirjutas:
Maria kirjutas:

Ma pidasin silmas, et päris esimest ettejuhtuvat PH testi osta ei tasuks, mõned on täpsemad, mõned mugavamad - soovitasin foorumist infot leida.
Ma tean, et sa vähemalt 2004 oktoobrist loed foorumit ja mis palju olulisem - kirjutad.

Sõnastus oli pisut paha, sain aru, et minul soovitasid lugeda 8)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Mär 21, 2009 05:18 
Akvarist

Ma tänasin sind põhjaliku postituse eest ja siis kirjutasin üleüldise jura.
Mul on tõesti eesti keelega raskusi - ma olen tegelikult kuuevarbaline.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Mär 21, 2009 06:47 
Akvarist

to keegikolmas
ega ma ka pole kordagi mingeid teste ega asju teinud kõik elvada ilusti ja pole midagi viga isegi kilpkonn ei soovi kalu süüa

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Mär 21, 2009 06:58 
Akvarist
Kasutaja avatar

AzA kirjutas:
osade firmade testid pole nii head kui teiste firmade omad, kuigi võivad olla samas hinnas või kehvem suisa kallim.
Soovitan foorumit lugeda.

Mis märksõna alt võiks leida viite heale firmale? Täna poes küsisin testi ja esiteks küsis müüja, et mida ma testida tahan. Ütlesin, et rohkem igaks juhuks - uus akva ja enne kalade sisse toomist tahaks testida. Selle peale öeldi, et pole seal midagi testida praegu. Mine siis võta kinni.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Mär 21, 2009 07:27 
Akvarist
Kasutaja avatar

Üldjuhul on JBL testid tõestanud oma headust
Sera testidest peaks kaarega mööda jalutama, eriti ph testist. Endal oli KH - see näitas enam vähem täppi. St pani ühe pügalaga puusse kui uskuda JBL testi
Tropic Marine testid on väga head - hinnaklass ka kõrgem
Salifert - pidi ka hea olema. Endal kogemused puuduvad

RIP 375l - kindlustage oma kodu!!!

Üles
 [ 32 postitust ]  1, 2, 3  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver