foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 25 postitust ]  1, 2  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Planeeritav akvaarium
PostitusPostitatud: Kolmapäev Nov 05, 2008 12:43 
Akvarist

Tere selle foorumi rahvas.
Olen uus kasutaja ja pole kunagi enne akvaariumitega tegelenud. Seega oleks see meie pere esimene sedalaadne projekt. Hetkel on olemas sellest projektist vaid idee, mida siin tutvustaksin ja millele vastukaja otsiksin. Lugu iseenesest selline, et plaan järgmise suve hakul eramusse kolida ja seal teostada siis lapsepõlve ammune unistus - akvaarium.

Esimeseks küsimuseks ongi akvaariumi asukoht. See on planeeritud elutuppa trepi alla. Kas selline asukoht on sobilik. Trepiga akvaarium seotud ei oleks. Seisaks iseseisvalt kapi peal betoonpõrandal. Seega vibratsiooni ei tohiks olla jääb vaid müra, mida puittrepist üles - alla käimine põhjustab.

Teine küsimus akvaariumi mõõtmed. Kõige paremini sobiks sinna kast mõõtudega 800 x 500 x 500. + kaane kõrgus. Kas sellised mõõdud klaaskasti jaoks on sobivad? Kuna valmis komplekte tundub et sellise mõõduga ei müüda, siis jääb nagu aru saan kaks võimalust - tellida või ise teha. Siit tuleb kolmas küsimus.

Millise paksusega peaksid klaasid olema. Kasutaksin karastatud klaasi.

Neljas küsimus - Valgustus. Millised torud ja kui palju.

Viies - mis seadmed tuleb muretseda (filter, soojapulk jne???Sisemine filter,või välimine seadmete võimsused jne)

Kuna tegu esimese akvaariumiga, siis on selge, et alguses tuleksid sinna sisse võimalikult vähe hoolt vajavad kalad jne mille kõrvalt ise edasi õpiks ja arendaks. Selle juures pean, nagu aru saan, jälgima vee kvaliteeti, mis on oma puurkaevu arvestades kindlasti väga kare.

Viimane küsimus, millele ma ise vastan on: Miks ma seda kõike praegu küsin, kui alles suve hakul sooviks nn vee sisse lasta? Nimelt tegelen praegu trepi ehitamisega ja kuna sooviks samal ajal ka trepialuse ära lahendada, on kasti valik ja valmistamine ning kõikide lisaseadmete ära mahutamine suhteliselt aktuaalne.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Nov 05, 2008 01:12 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 8
Minu nägemus
1.Trepp kinnine või lahtine ? Kui viimane siis ei soovitaks trepi alla toppida
igatsugu pudiseva mustuse pärast.
2.Tellida klaaskast vastavalt oma äranägemisele oma ala tegijatelt (pean silmas prof. klaasimeistreid ,kes suudavad ka kastile garantii anda).Endal peavalu vähem
3. Punkt 2-s leidub ka vastus sellele .
4. Taimekasvatuseks vähemalt 0,5W/l akva mahu kohta.Eelistaks T5 torusi kuid siis oleks hea ikkagi akva pikkus vähemalt 15 cm pikemaks venitada ,muidu jääb toruvalik kitsaks ja pikemat akvat soovivad ka paljud kiired kalad ...
5.Filter , soojenduspulk , õhupump filtri hooldamise ajaks ,programmkellad valgustuse juhtimiseks , kui tulevikus tõsiselt taimekasvatusega tegelemas siis ka CO2 aparatuur.
6 Kui võimalik siis ka kanalisatsiooni ots ja veetoru sinna lähedusse -automaatveevahetuse tarbeks.
esialgu mõtlemisainet jätkub ,jõudu ja jaksu ning ka tere tulemast :)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Nov 05, 2008 02:13 
Akvarist

Trepp on pealt kinnine ja seetõttu ongi akvaariumi koht valitud selline.
Pikemaks seda venitada ei anna, kuna akvaariumi pikkusmõõt peaks tulema sama trepi laiusega. Heal juhul saaks kasti teha ca 30 - 50 mm pikema.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Nov 05, 2008 02:35 
Akvarist

Mida suurem, seda igasmõttes parem :)
Endal hetkel juba 1,5 aastat käinud 100 liitrine ja nagu meie kodus avastasime - liiga väike.
Nüüd töötame veidi suurema kallal (170ne)
ja mõtted käivad juba veel suurema kallal :P

Ma arvan, et võib ju kapi kõrgudega mängida, et akvaariumi saaks pikema teha :wink:

Jõudu ja jaksu igal juhul
Anu

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Nov 05, 2008 07:53 
Akvarist
Kasutaja avatar

asormus kirjutas:
Ma arvan, et võib ju kapi kõrgudega mängida, et akvaariumi saaks pikema teha

nagu teemaalgataja ütles et trepist laiemaks kasti teha ei saa. Asja juures ei mängi rolli kasti litraaš vaid pikkuse aluseks on võetud trepp.

t5 toru oleks hea valik igaljuhul, kuid kui vaadata t5 torude mõõte siis on see 800 mm natuke jama mõõt, sobivat toru pole. Ka t8'l pole sellist pakkuda.
Võimalus on lühemad torud võtta ja vaheldumisi nihkega kaanealla sokutada...aga noh maitse asi, mulle meeldib korrektsus..

kanalisatsioon ja trassivesi oleks mõtekas ligi vedada küll, eriti kui maja ja akvaariumi ehitus üheaegselt käsil.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Nov 05, 2008 08:21 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 0
Kui akvaariumi pikkus on sama mis trepi laius, siis akvaarium on ilmselt mõeldud tagumise küljega vastu treppi. Kas see trepp ise jääb mingi seina äärde või on see mõlemast küljest seinast eemal? Kui trepp ise seina ääres ja akvaarium jääb otsaga vastu seda seina sinna nurga sisse, siis selline lahendus on minu arust selles mõttes halb, et kast ei ole eriti hästi vaadeldav. Ilu läheb nö kaduma :) Televiisorit ei pane ka ju keegi tuppa sellise koha peale, kust teda ainult ühest punktist hästi näha on. Aga võibolla ma muidugi kujutan asja väga valesti ette :)

Kui akvaariumi mõõdud jäävad selliseks, siis 200l ei ole minu arust küll nii suur kast, et selle pärast hakata mingit eraldi kanalisatsiooni või automaatset veevahetust projekteerima, aga eks seegi ole maitse küsimus ja tõesti on alati selline oht, et kui see 200 liitrit on seal aasta otsa olnud, siis hakkavad omanikule igasugu vahvad ideed pähe tulema, kuidas samasse kohta ikkagi 400 liitrit ka ära mahub :)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Nov 05, 2008 10:20 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
Mul juhtumisi sama teema käsil, isegi koht on praktiliselt sama - vähemalt osaliselt trepi all. :) Lasin sinna eraldi tõmmata vee, kanalisatsiooni ja ka elektri, soovitaks samamoodi toimida. Nagu p6lts õieti märkis võib hiljem tekkida soov suurema akva järgi ja siis on need omal kohal, hetkel on seda lihtne teha kuid hiljem enam nii lihtne pole. Kui trepp on puidust siis võib olla abiks ka akva alus tellida samalt puutöömeistrilt.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Nov 06, 2008 11:51 
Akvarist

Puutöömeister olen ma ise, seega kapi ja kaane ehitamine jääb nagunii minu teha. Sellest oli ka ajendatud küsimus seadmete suhtes - mida akvaariumi alune kapp peab ära mahutama.
Vee ja elektri vedamine ei ole probleem aga kanalisatsiooni ei ole võimalik kuidagi enam juurde tuua. Ainuke võimalus on mahutada trepi alla mahuti, mida siis perioodiliselt tühjendada.
Trepp asukoht on jah selline, et akvaarium jääks vaadeldavaks kahest küljest, samas minu arvates ei ole see probleem.
Akvaariumi max pikkus pannes selle ühelt poolt täiesti vastu seina, on 880 mm (välismõõt). Kas sellest oleks midagi kasu? Kasti annaks pikemaks venitada juhul, kui see viia põrandale lähemale ja mahutada trepi alla teist pidi. Mõõtude ja asetuse puhul mida ma esimeses postituses andsin, jääks akvaariumi ülemine äär ca 1,2 meetri kõrgusele. Pannes akvaariumi teistpidi ja venitades selle näiteks 1000 mm pikkuseks, oleks akvaariumi enda kõrgus maast ca 800 mm See aga oleks minumeelest suhteliselt mõttetu.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Nov 07, 2008 12:32 
Moderator

Pildid: 10
Kui akva pikkusega saab natuke mängida, siis tasub tähelepanu pöörata ka valgustorude pikkustele.
880 pikkuse korral mahuksid kaane alla 863mm T5 torud (eelmine pikkus on
563mm). See küll maitse asi, kas kogu akva pikkuses peaks langema võimalikult ühtlane valgus, aga jama ka kui kaane ja valgustuse tegemisel jääb see 1 cm puudu

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Nov 07, 2008 08:41 
Moderator
Kasutaja avatar

Võib-olla pole see 1-2cm puudujääk üldse paha: kalade söötmise augu kohale ei ole ju torusid vaja. Ja söötmiseks kaant tõsta on ka ebamugav.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Nov 08, 2008 08:48 
Moderator

Pildid: 10
Mina jätsin kaane keskele "ruumi" kuhu panin äravõetavad restid - käsi mahub sisse et süüa panna ja restide kaudu saan lahti ka liigsest niiskusest kaane all. /404.html

Kogu kaane tõstan raamilt maha siis, kui akvat puhastan.
Hetkel on kaane all 4*54 koos reflektoritega ja vabalt mahub 2 toru vajadusel juurde (t5 torud võtavad ju vähe ruumi).
Lisaks on kaane tagaosa väikese tagasiastmega - seal on ballastid

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Nov 10, 2008 08:54 
Akvarist

Tänan vastukajade eest. Kuna paistab, et planeeritav asukoht on akvaariumile sobilik, siis jään selle plaani juurde. Kuigi esimeses vastukajas soovitati akvaarium tellida, kibeleb käsi ikka seda ise valmis mökerdama. Olen lugenud siin foorumis iseehitamise teemasid ja ei tundu seal midagi hullu olema. Siit jääb ikkagi küsimus, mis klaasist asi teha. Kas karastatud või tavaline? St kas karastatud klaasi tugevus ja sellest tingitud õhema klaasi kasutus õigustab oma hinda? Keegi targem võiks välja pakkuda ka soovitatavad paksused klaasidele. Seejärel saaks klaasi mõõdud paika panna. Kasti välismõõdud peaksid jääma siis järgmised: 880x500x500. Teiseks olen vaadanud, et osad iseehitajad on liiminud tugevdusribid kasti ülemistesse äärtesse. Kas see on vajalik?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Nov 10, 2008 11:29 
Akvarist

sugraM kirjutas:
Tänan vastukajade eest. Kuna paistab, et planeeritav asukoht on akvaariumile sobilik, siis jään selle plaani juurde. Kuigi esimeses vastukajas soovitati akvaarium tellida, kibeleb käsi ikka seda ise valmis mökerdama. Olen lugenud siin foorumis iseehitamise teemasid ja ei tundu seal midagi hullu olema. Siit jääb ikkagi küsimus, mis klaasist asi teha. Kas karastatud või tavaline? St kas karastatud klaasi tugevus ja sellest tingitud õhema klaasi kasutus õigustab oma hinda? Keegi targem võiks välja pakkuda ka soovitatavad paksused klaasidele. Seejärel saaks klaasi mõõdud paika panna. Kasti välismõõdud peaksid jääma siis järgmised: 880x500x500. Teiseks olen vaadanud, et osad iseehitajad on liiminud tugevdusribid kasti ülemistesse äärtesse. Kas see on vajalik?

/viewtopic.php ... 0&start=15
vaata ma seletasin seal teemas üsna üksikasjaliselt miks ei tehta akvaariumeid karastatud klaasist aga kui miskit segaseks jäääb siis võid alati küsida

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Nov 10, 2008 03:00 
Akvarist
Akvarist
Kasutaja avatar

Karastatud klaasiga peaks nüüd küll selge olema :D
Pigem on teemaks hoopis klaasi läbipaistvus. Kui tavaline klaas tundub liiga tavaline, siis on olemas eriti kirkad ja läbipaistvad klaasisordid.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Nov 11, 2008 01:45 
Akvarist

Jään siis tavalise klaasi juurde. Sirgeldasin eile natukene ja sain siis järgmise tulemuse:

Kasti mõõt 880 x 517 x 500 - sisemõõt 860x502x480 Arvestuslik maht ca 211 liitrit. Silikooni paksus 2 mm.

Klaasid:

Põhi 880x500x15 - 1 tk
Küljed 856x500x10 - 2tk
Otsad 500x500x10 - 2 tk

Kasti kleebiks siis põhjale ning küljed otste vahele.

Minujaoks on veel siis vastuseta järgmised küsimused:
1. Soovitati automaatne veevaheti. Kas selle jaoks on vaja kasti põhja mingid avad teha ülejooksu tarbeks?
2. Osad iseehitajad on teinud raami ülesse ja alla. Kas on see vajalik?
3. Osad iseehitajad on kleepinud ülesse servadesse klaasiribad tugevduseks?
4. Kas on veel midagi mida ma peaksin arvestama või teadma enne kui klaase tellima lähen?

Üles
 [ 25 postitust ]  1, 2  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver