foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 20 postitust ]  1, 2  Järgmine
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Teisipäev Sept 02, 2008 07:27 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 2
Tervist,

Lastega võtsime akvaariumi projekti teemaks.
Sisse tahaksime panna palju pisikesi kalu ja palju taimi (no ikka mõistuse piires, et kaladel korrusmaja tunne peale ei tuleks) = soojavee akva. (neonid ja gupid on kindlad asukad, mõni natsa suurem vast ka seltsiks)

Mõtlesime alustuseks nii umbes 100L akvaariumi piiresse jääda mille seab ette 35 cm laiune kapp kuhu peale see panna (on piisavalt tugev)

Kuid sattusime valikkku ette, kus kohe ei oskagi otsustada. Peaks valima kas JUWELI starter või MP starter kit.
Mõõdud on enamvähem samad, valgust sama palju watte, filter ja temostaat ka olemas. Kas oleks midagi, miks õieti peaks eelistama üht teisele... kas on näiteks sisu töökindlus, edasine hooldus, tagavaraosad (filtrid jne) mida saab võrrelda voi öelda, et see on parem, lihtsam , vms...
Automaat söötja lisamine on meil välitimatu.

Lubasin kooli alguses asja käima panna, et mul nüüd kohe tuli takus ja peab akva ära ostma ja küpsema panema.

Ehk siis valikus kas:
MP Aquapro 80, 126 liitrit
vöi
JUWEL Rekord 110,

Kuna veel akvat pole olnud, siis ei oska neid pisiasju koha vaadatagi, neist rääkimatagi.
Olen kohe ette väga tänulik mõne kosutava vihje ja fakti eest.

Chris

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Sept 03, 2008 10:23 
Akvarist

Pildid: 3
Tooks ära oma isikliku arvamuse. Kuna nõudeks on automaat söötja siis JEWELI toodangu puhul võib selle lisamine olla natuke ebamugav, MP puhul lihtsam. Filtrite ja muu tehnika kohta ei oska kummagi puhul midagi halba öelda, mõlemil oma plussid ja miinused. MP ja JEWELI puhul tundub mulle, et komplektis olevast sisefiltri võimsusest jääb natuke väheks, just silmas pidades vee tsirkulatsiooni kogu akva ulatuses. Minu arvates tuleks mõlemile lisada veel üks sisefilter ( ja asetama need vastasnurkadesse) või pikendada flöödiga vee väljavoolu filtrist . Filtri hooldusest niipalju, et kui peaks tekkima vajadus lisada/vahetada nn spetsiaal filtreid (näiteks süsi) siis MP-l on see natuke ebamugavam kui JEWELIL. Ei oska päris täpselt hoolduskulusid välja tuua aga mulle tundub, et MP on väheke odavam kui JEWEL.
Minu soovitus oleks valida mahu järgi, "sest alati jääb akva suurusest puudu".

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Sept 03, 2008 12:01 
Akvarist

Sissejuhatuseks mainin kõigepealt kohe ära, olen alles VÄGA roheline ja
esmalt ma küll mõtlesin, et ei hakka oma OT'ga sind vaevama, aga siiski:

Analoogsetest teemadest on silma jäänud, et poe kaup(all in 1) jääb pisut lahjaks siit(valgustus) ja sealt(tehnika) küljest, kuid tuleb siiski keskpõrandale kokku. Seetõttu on hea ettepanekuna soovitatud lasta endale akvaarium meie akvaristide poolt teha, nimesid on veelgi kuid esimene leitud näiteks renxx teemast /404.html
Miks seda soovitada:
1) paremini läbi mõeldud, mida kui palju olema peab, et puudu ei tule
2) mõõdad oma kapi ära ja saad täpselt nii suure kui vaja ja samas võimalik
3) arvatavalt tuleb selline rahakotile mõistlikum-hindadest küll rääkida ei tea

Miks paha:
1)pole kohe võtta- tegemisaeg oli vist ~2-3 nädalat
Rohkem nagu hetkel välja ei mõtle.

Aga aitab nüüd umbmäärasusest, kuid ehk leidsid siit mõtteainet 8)

Üles
PostitusPostitatud: Neljapäev Sept 04, 2008 10:10 
Akvarist
Akvarist
Kasutaja avatar

Mulle meeldivad Juweli starterid, puht esteetiliselt, rohkem. Aga peaksid arvestama seda, et kapp 35, aga Juwel on 36. Kindlasti ei tohi akvaarium üle ääre ulatada.. kui just mingit soliidset (paksuselt) alusplaati alla ei pane.
Selles mõttes on tellitav akvaarium parem, et saad teha nii pika kui võimalik, sest alati on akvaarium liiga väike. Ainult kontrolli et meistri töö kavaliteet rahuldav oleks, pööra tähelepanu ka kaane välimusele ja kvaliteedile.
Kui akvaariumimõõdud on teada, siis osatakse siin kindlsti filtrit ja valgust soovitada.
Kuigi ma pean ütlema, et starteri ostmine hulga lihtsam :)

Ps.
Kui Juvelil on kitsas mudel selline veel:
http://www.juwel-aquarium.de/en/rekord334.htm?cat=17
Kui pikkusest sobib. Sellele peaks ilmselt kaane alla valgust juurde panema. Automaatsöötja mahutamisest ei oska midagi arvata.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Sept 04, 2008 11:20 
Akvarist
Kasutaja avatar

Tere,

kui minul akvaariumi ei oleks, ostaks ma vist selle /viewtopic.php ... sc&start=0
KÕIK on olemas, ise midagi juurde muretsema ei pea :) Ja ise omadest kogemustest (on olemas hetkel 90L ja 250L) siis suurem on parem, kui õhutemp langeb, siis väikeses akvas on see kiirelt tunda, suur akva nii kiiresti ei jahtu. Kui mingi jama on akvas (vesi roheline, vetikas jms) jällegi- väikese akvaga on palju jama, suures ei saa nagu arugi (hiljuti olin hädas häguse veega. Suures akvaariumis aitas korralik põhjasifoonimine, osaline veevahetus ja lihtsalt lampide mitte põlema panemine 2 päeva. Väikeses akvas...läks tunduvalt kauem aega, et bakterkoloonia ja veeparameetrid korda saada)

Nii palju, kui ma siin foorumis olen lugenud, siis ainsaks miinuseks nendel starter komplektidel on enamasti valgus, mis jääb liiga nõrgaks.
Filtrite kohta ei oska midagi kosta.
Aga nagu siin eelpool keegi soovitas, siis mina vaataks ka mahu järgi. (tundub, et Teie valitutest 1 on suurem?) - sest alati jääb "akva väikeseks. "
Kogen seda ise hetkel omal nahal ja ei jõua ära oodata, mil ma oma uue akva saan koju tuua.
Igal juhul edu! :)

3 Guraamit, 1 ants,2.10.07,4 pärlskalaari 14.10. 07 15.10.07 ants Tinna,08.07.08 Hoplosternum thoracatum Algus 29. 07. 07. 250L AZOO CF-1200,CO2; 4x 30w 21. 09. 08 500L +õhupump13.10.08 http://filmipaevad.ee/2011/

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Sept 04, 2008 11:34 
Akvarist

Osta suurem. Kui vähegi võimalik, siis veel suurem. On lihtsam pidada ja võimalused sisu valikul avaramad.

Valguse koha pealt, Juwelil on 125-liitrine isend, millel on 2*26W T5 valgustust (HighLite on tulikirjas infosildile löödud), selle valgustus on igati jonkus. Ka selle soetamist võiks kaaluda. Nägin seda kusagil täiesti mõistliku hinnaga müügil.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Okt 14, 2008 08:18 
Akvarist
Kasutaja avatar

Tänud kõigile kes võtsid vaevaks nõu anda.

Nüüd siis Juweli Rio125 omanik.
Oleks võt ka ehk suurema aga ka asukoht pani enda piiri ette. Suuremat enam ei oleks selle koha peale andnud panna, nii et ise ka veel ära mahuks.

Valik MP ja Juweli vahel sai tehtud ehk just sellest, et Juwelil täiskomplekt olemas mida vaja... Filter, soendus, valgus ka korralik. Lisaks sel isendil 2x25w T5 torud ja ilmselt lisa valguse pärast ei ole kohe vaja muretsema hakata.

Nüüd akva paikka panemisega tekkis pisut problemaatikat...

:?: 1. Nimelt tekkis mul sügavat küsitavust selle akva klaasi kokku kleepimises.
Parem külgmine klaas on korralikult (loe ideaalselt) pralleelne esi ja tagaklaasi servaga.
Vasak küljeklaas on aga alumisest servast 1mm sisse poole ja ülemisest 1 mm väljapoole kui võrrelda esi ja tagaklaasi külje servaga.
Ehk siis ülevalt vasakule viltu
Akva seespool klaasi nurkades on veel lisa silkooni riba, mis sellest kohast kus klaas juba vaskule kiivas on, ei ole enam külje klaasi vastas, vaid seal on näha klaasi nurga ja silikooni rulli vahel pragu.

Siis akva alumises taga servas on keskel üks üsna korralik silikooni muhk.

Kas see on midagi mille üle peaks muret tundma... tagasi viima, või poodi silikooni järgi ronima

:?: 2. Komplektis kaasas olid mingid kaks 45kraadise nurgaga musta toru juppi. Mitte ei oska neid kusagile panna. ei leia ka sellist otsa ega auku kuhu nad kenasti otsa sobiksid. Ise paneks neid vöibolla pumba väljavoolu otsa aga selles ühenduses on vähemalt 2mm liigset loksumise ruumi ja need ei istu sinna mitte.

Mis arvate ?

Chris

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Okt 14, 2008 08:32 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 8
Suhtle esmalt kaupmehe /naisega.
Igasugused omaalgatuslikud ümberehitused ja parandused paraku
rikuvad garantii tingimused ilmselt. Sinu arvates vigastest kohtadest võimalikult detailne pilt hõlbustab ka vigade defineerimist.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Okt 14, 2008 10:45 
Akvarist
Kasutaja avatar

chris kirjutas:

:?: 2. Komplektis kaasas olid mingid kaks 45kraadise nurgaga musta toru juppi. Mitte ei oska neid kusagile panna. ei leia ka sellist otsa ega auku kuhu nad kenasti otsa sobiksid. Ise paneks neid vöibolla pumba väljavoolu otsa aga selles ühenduses on vähemalt 2mm liigset loksumise ruumi ja need ei istu sinna mitte.

Mis arvate ?

Chris

Need on filtri voolu juhtimiseks. Kui oled paigutanud filtri omale kohale (nt. peale puhastust) siis saad väljastpoolt filtrit lükata ühe neist pumba otsa ja teise siis selle esimese otsa :D (omavahelise ühenduse soovitan ennem ära teha) ja siis suunad (piiratult küll) kuhu tahad väljuvat juga juhtida. Ära muidugi täiest jõust.........ikka nii vaikselt tasakesi surud (pumpa hoia teiseltpoolt ka kindlasti kinni) kuni kinni jääb. Oli kunagi juweli "rekord" akva ja seal nende kõverike teatud otsad sobisid omavahel ja teatud ei. Nii et proovi ennem kuival maal.
Pilt

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Okt 14, 2008 11:20 
Akvarist
Kasutaja avatar

Nende otsikutega pean küll poest läbi käima ja õige mõõdu vastu vahetama.
pumba väljavooli otsiku välis läbimõõt ~16mm ja selle kõvera toruotsiku sisediameeter 18mm...
2 mm jääb õhku vahele ja mingi vägi ei pea teda seal otsas.
Juhtub... :( Mulle küll ei meeldi kui ostetud kraamiga jamasid on kohe algusest.

Leidsin kusklilt ühe pildi mille järgi järeldasin, et need kaks peaks olema pisut erinevate mõõtudega... minu otsikud täpselt samad... kahe otsiku omavahel kinni pigistamiseks läheks vaja toorest jõudu (mitte et mul seda ei oleks), aga lõhkuda nagu ei tahaks...
Reedel olen linnas liikumas ja siis jälle poering ees, pump ja kaks plast torujuppi taskus.

Selle silkooni muhu lähemal uurimisel selgus, et sellega ilmselt probleeme ei ole... ümertringi näis olevat üsna hästi kinni. Mõnikord on ju nii et mida rohkem seda uhkem :)

Silikoonitud vasak serv aga ei anna rahu. Seal lihtsalt tahaks näha seda rohkem... võibolla peab ja ei ole häda midagi ja see on minu esimese akva paranoia. Aga kui aasta pärast enam ei pea...
Ei tahaks asja eest teist takka seda poodi uuesti tarida... aga jutuks peab reedel tegema....
Tänud.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Okt 15, 2008 05:24 
Akvarist
Kasutaja avatar

chris kirjutas:
Silikoonitud vasak serv aga ei anna rahu. Seal lihtsalt tahaks näha seda rohkem... võibolla peab ja ei ole häda midagi ja see on minu esimese akva paranoia. Aga kui aasta pärast enam ei pea...

Eesti seaduste järgi on prtensiooni esitamise aeg minu teadmist mööda 2 aastat.
Kuigi jah igaks juhuks võiksid ka seda silikoni teemat puudutada poes.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Okt 15, 2008 07:42 
Moderator
Kasutaja avatar

Eks siin ole vist tähtis ka oma mugavus. Akvaga edasi-tagasi siiberdamine ei pruugi just eriti mugav olla. Aga teemat tasub uurida kindlasti.
Huvitaval kombel oli ka minu akval 1 küljeklaas viltu ees. Mingi tehnoloogiline puudujääk ? Silikooni küll piisas.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Okt 15, 2008 01:42 
Akvarist
Kasutaja avatar

bossering kirjutas:
chris kirjutas:

Eesti seaduste järgi on prtensiooni esitamise aeg minu teadmist mööda 2 aastat.
Kuigi jah igaks juhuks võiksid ka seda silikoni teemat puudutada poes.

Akvaariumi liimimiskohtadest veel nii palju, et kindlasti muretsege alla ka alusmatt, mis tasandab aluspinna ebatasasused. Kui akvaarium tilkuma hakkab ja teil pole sinna alusmatti ette näidata, siis ei pruugita teid garantii jutule üldse võtta. Kui akvaarium on praak, siis ta hakkab kohe tilkuma, mitte aasta pärast. Omast 4 aastasest kogemusest võin öelda, et selle aja jooksul on tehase praagina tuldud tagasi vaid 3 akvaariumiga, mis on kohe vett läbi laskma hakanud. Ülejäänud hilisemad tilkumised on olnud inimeste enda süül, jutust on välja tulnud, et vett täis akvaariumit on tõstetud või liigutatud või on ta seisnud tavalise riiuli või telekalaua peal. Paraku toestamata tavaline saepuru plaat ikkagi paindub 70-80 kg raskuse all!

Kiireloomulistes küsimustes ja kauba laoseisu saamiseks helistage palun poodi telefonil 6659255.
Tellimisinfo ja kauba tarneaja päringud esitada e-posti teel irma@kalake.ee

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Okt 15, 2008 02:03 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 8
kpl Kalake kirjutas:
Akvaariumi liimimiskohtadest veel nii palju, et kindlasti muretsege alla ka alusmatt, mis tasandab aluspinna ebatasasused.

Juwel akvaariumite manualis (RIO) on igasugused pehmendavad alusmatid KEELATUD .... (lk. 2) http://www.juwel-aquarium.de/en/rio.htm?cat=4

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Okt 15, 2008 02:05 
Akvarist
Kasutaja avatar

kpl Kalake kirjutas:
Akvaariumi liimimiskohtadest veel nii palju, et kindlasti muretsege alla ka alusmatt, mis tasandab aluspinna ebatasasused.

Juweli manualis oli kirjas, et seda matti sinna just kindlasti panna ei tohiks, kuna tal on ümber mingi tugevdusliist, mille peale klaas toetub. Kui klaas oleks vahetult kapi peal, siis oleks see kindlasti vältimatu.
Akva on koos spets aluskapiga (sb80).

Üles
 [ 20 postitust ]  1, 2  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver