foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 12 postitust ] 
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Teisipäev Juul 27, 2004 10:39 
Akvarist
Kasutaja avatar

Tervitus kõigile!

Olen arvatavasti tulevane akvaariumi pidaja, tegelt juba ka akvaarium poes (160l) valmis vaadatud. Tekkis endal küsimus, millist filtrit võiks kasutada, kas sisemist või välimist. Loomulikult oleks välimist mugavam puhastada, aga kas on veel tegelikult mida peaks teadma (peale mugavuse). Mis eelised on üldse sisemisel filtril ja kas üldse on?
Eks neid küsimusi tuleb hiljem veel, aga kõik järgemööda.

Ette tänades.

Üles
PostitusPostitatud: Teisipäev Juul 27, 2004 11:26 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
HB kirjutas:
Mis eelised on üldse sisemisel filtril ja kas üldse on?

On üks suur eelis - hind. :)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juul 28, 2004 06:50 
Akvarist

Ma soovitaksin mõlemat varianti koos kasutada :-)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juul 28, 2004 08:37 
Moderator
Kasutaja avatar

devi kirjutas:
Ma soovitaksin mõlemat varianti koos kasutada :-)

Ma küll aiman mida silmas pead, kuid kui juba võtsid vaevaks kirjutada ehk selgitad siis pikemalt teistelegi? ;)
Ma tegelikult ei usu et sel mõtet oleks - kui on väline siis sisemist oleks tarvis suht harva, siis pigem soetaks juba diatoomfiltri lisaks.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juul 28, 2004 10:09 
Akvarist

Üks point oleks tõesti sisefiltriga peent sodi koguda (vaja tihti puhastada). Teine point oleks selles, et kui akvaarium on suhteliselt tihedalt sisustatud, siis saab sisefiltri teise nurka panna ja vesi/sodi liigub rohkem. Vajadusel saab sisefiltrit ka aereerimiseks kasutada. Muus osas on sisefilter suhteliselt vilets ja kanister eelistatum. Sisefiltris pole bakteritel piisavalt ruumi ega rahulikke olusid (näpitakse liiga tihti).

Ei vaidle ka seisukohaga, et saab ka ilma filtrita hakkama - sõltub sellest, mis akvaariumis toimub. Mul oli üks 180L akvaarium suhteliselt pikalt ilma filtrita ja no problems, sest veepindala oli suur ning taimi piisavalt. Samas on ka kogemus pisema akvaariumiga, mil filtrist oli märgatavalt kasu ;-)

Kui tahta turvast kasutada, siis sisefiltrisse seda eriti ei topi - seega kanistrit tarvis. Turvast ei pea kasutama, aga selline võimalus võiks olla.

Arvan, et alustavas akvaariumis on bioloogiline filter ja taimed üsna olulised ja mehaaniline vähemoluline. Pärast võib vastupidi olla, kui just ei ole nii, et vees hulpiv sodi akvaariumipidajat üldse ei häiri. Mulle näiteks ei meeldi, kui vesi sogane on - mõnda teist see jällegi üldse ei häiri. Teisest küljest peen sodi ummistab vist poorse filtrimaterjali, kus peaksid elama aeroobsed bakterid :-(

Üldiselt sai kunagi filtrite teemal palju loetud ja siis oli üsna levinud arvamus, et kanister + sisefilter või kaks kanistrit või kaks kanistrit + sisefilter. Kanisterfilter on selline asi, mis võiks ikka pool aastat hoolduseta kesta (v.a. vajadusel turba uuendamine), ning seetõttu ei maksa liiga tihedat meediat (näiteks vatiini) sisse toppida - selle võiks toppida sisefiltrisse.

Kanisterfiltril on minu silmis veel üks tähtis eelis - ei võta akvaariumis ruumi, vaid hoopis annab lisaruumi täiendava koguse vee jaoks ;-)

Kui rahakott kannatab, võid ju Internetist diatoomilise filtri ka osta - saad sellega vee vetikatest ja muust sodist üsna puhtaks. Seda filtrit kasutatakse mingi tunnike nädalas või umbes nii - oleneb vajadusest.

Seega, misiganes sa otsustad, topi algav akvaarium kamaluga taimi täis (nii et on ikka kohti, kust läbi ei näe) ja mingi paari kuu pärast võid hakata harvendama - seni tarbivad taimed liigseid lämmastiku- ja fosforiühendeid jne ning bakteritel on aega end sisse seada. Korralikku põhjapinnast (7cm kiht sobilikku kruusa) on ka tarvis. Sellisest taimestikust, et oksake siin ja oksake seal, pole eriti tolku.

Kui toas on ruumi, siis soovitan laiemat akvaariumit kui 100 cm. 121-151 cm (2x või 4x 36W valgustusega). Kui sel juhul jääb kanisterfiltri jaoks raha puudu, siis ikkagi pigem juba suurem akvaarium kui väike akvaarium ja kanister. Kanistri saad hiljem osta või kui osavalt talitled, siis saad pelgalt vee liigutamisega hakkama (taimed+hea valgus). Niih, nüüd läheks jutt juba taimede ning valgustuse peale ja siit edasi selle peale, et lase pigem endale akvaarium ja nelja lambitoruga kaas tellimustööna teha - tuleb optimaalsem kui poekomplektid.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Juul 29, 2004 02:41 
Akvarist
Kasutaja avatar

Tänan vastuste eest. Aga kuna olen algaja, siis lähtun vist ikkagi
mugavusest ja valin välise filtri. Ei hakka kombineerima mõlema filtriga,
olen selleks liiga algaja. Lihtsuses peitub töökindlus. Lähen nüüd lähimal
päevil poodidesse väliseid filtreid uudistama. Kinni silmi ka osta ei taha.
Ehk on mõned kindlad mudelid, mida tasuks vaadata?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Juul 29, 2004 03:15 
Akvarist

Tõenäoliselt tuled Tallinna poodidesse uudistama.
EHEIM on meil saadavatest vist kõikse lollikindlam valik, kuid on ka GENIO ja RESUN kanistrite kasutajaid. Eks neil kõigil ole ka puudusi, aga endal kogemused ainult EHEIM Ecco 2235 mudelitega. Hagen FLUVAL kanisterfiltrit vist ei soovitaks, kuna siit-sealt on nurinat kuulda olnud.

Kui mälu ei peta, siis peale Rocca al Mare kaubanduskeskuse Kalakeses müüakse EHEIMi filtreid ka Tartu mnt poes Akvarist. RESUN vist RETIs (Lauteri tn ja Sõpruse pst), GENIO vist Rocca Kalakeses.

Arvesta ka sellega, et filter kappi ära mahuks, sest ka kanistrid urisevad.

Võid ju ka uurida, et võib olla on kellelgi mõnda kasutatud filtrit müüa.

Uue kanisterfiltri eelarveks arvesta 1000-2000kr. Shvamme ja muud materjali pole varuks mõtet osta - vatiini saad kangapoest, shvammid kestavad paar aastat ja kui tahad, võid kanistrisse hoopis kruusa toppida.

Mingit AZOO bakterollust ära samuti osta.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Juul 30, 2004 04:01 
Akvarist
Kasutaja avatar

mina kasutan juba neli aastat Hydorit-siiamaani pole ühtegi probleemi olnud...sõber oma fluvalit mitu korda remontinud...

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Juul 30, 2004 08:33 
Akvarist

Kas kasutada kanisterfiltris aktiivsütt pidevalt või panna see sinna teatud juhtudel :?: Kas aktiivsöe kasutamine mõjub ka näiteks vitamiinide või vedelväetiste toimele :?: :oops:

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Juul 30, 2004 08:43 
Moderator
Kasutaja avatar

Aktiivsütt on mõtet kasutada vaid siis kui tahad veest miskit kõrvaldada - enamasti kasutatakse peale ravikuuri lõpetamist ravimite eemaldamiseks.
Taimedele see vaevalt meeltmööda on kuna aktiivsüsi eemaldab veest praktiliselt kõik orgaanilised kemikaalid.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Juul 30, 2004 11:43 
Akvarist
Kasutaja avatar

Olen uue kanisterfiltri Eheim 2028 küllalt värske omanik.Vana sisefilter mürises mis hirmus ,aga sellele peab kõrva juurde panema ,et kuuleksid kas uriseb. Kaasasolevad plastiktorud kõik kuumas vees väga hästi ümberpaenutatavad, veesurvet võimalik igatpidi timmida.
Mis aga tähele panin ,et samavõimas sisefilter puhastas vee kiiremini näiteks kalade üleskeerutatud hõljuvast sodist, kuna filter asus vee tsirkuleerimise teel rohkem. Kuid sellelgi on omad eelised , söötmisel tekkiv toidupuru ei imeta kohe hirmsa kiiruga filtrisse vaid kaladel jääb seda veel pikemaks ajaks püüda. Samas on ka vatiinist peenfilter asetusega kõige peal, ja selle vahetamine käib väga kiirelt ,häirimata teisi baktereid absoluutselt. Mina kasutaks küll ikkagi ühte filtrit ja samas oleks ka tunne: et kuigi oled ostnud uue saia, sööd ikka vana... :wink:

Viimati muutis heix, Reede Juul 30, 2004 11:55, muudetud 1 kord kokku.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Juul 30, 2004 11:52 
Moderator
Kasutaja avatar

heix kirjutas:
Mis aga tähele panin ,et samavõimas sisefilter puhastas vee kiiremini näiteks kalade üleskeerutatud hõljuvast sodist, kuna filter asus vee tsirkuleerimise teel rohkem.

Ma ei tea kas see on Resuni eripära, kuid minu senine kogemus näitab et kanisterfilter hakkab tõhusamalt sodi kõrvaldama kui teda on lastud pikemalt rahus toimida - nii mõned nädalad vähemalt. Ja müra teeb ta kah vähem kui on juba mõned päevad omaette toiminud, seda ilmselt seeläbi et õhk saab filtrist välja.
heix kirjutas:
Samas on ka vatiinist peenfilter asetusega kõige peal, ja selle vahetamine käib väga kiirelt ,häirimata teisi baktereid absoluutselt.

Selles osas on Eheimil eelis Resuni ees - nimelt AFAIK (minu teada) Eheimil liigub vesi alt üles, Resunil ülalt alla.

Üles
 [ 12 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver