Ostsin omale elu täitsa esimese akvaariumi kolm nädalat tagasi.
tegin igasuguseid vajalikke liigutusi, mida poes kästi ja netist juurde lugesin - kasutan kloorieemaldajat (Biotopol), pesin korralikult kive (kusjuures külma veega, kuna poes nii kästi!) panin sisse vee, lasin seista neli päeva ning läksin rõõmsalt kalu ostma.
Ostmise päeva õhtul viskas esimene skalaar sussi püsti... Hommikuks olid ülejäänud kalad elus - kaks mõõksaba, üks skalaar, kolm barbust, kaks antsu.
Paar päeva hiljem oli kaks barbust kadunud, no ei tea, kuhu nad ometi jäid?
Ostsin juurde neli guppit (kaks isast, kaks emast), kaks musta mollit, kaks daniot, veel kaks mõõksaba ning lisaks veel viis sinist neooni.
Järgmiseks hommikuks olid kaks neooni suss püsti. Ja nüüd algas tõeline katk! Kalad lihtsalt järjest hakkasid surema. vahepeal olin teinud ka esimese veevahetuse, 1/10 veest asendasin uuega (st vananenud veega).
Nii, ja nüüd juba tekkis uus hasart, et mitu kala suri öösel ja mitu päeval kui kodus ma kodus ei olnud. Siis avastasin, et vähestel järgijäänutel on väikesed valged täpikesed küljes, olin juba netist lugenud, et see võib olla üks kuri stressibakter. Jooksin jälle ähmiga poodi ning nõudsin rohtu. Sain ka mis vaja. Alustasin ravikuuriga, kuid juba samaks õhtuks (st 15 apr) oli akvaariumis alles neli kala - emased guppid ja mustad mollid. Isegi antsud olid ära surnud. Järgmiseks hommikuks (täna 16 04) olid alles ainult mollid. Kui koju jõudsin õhtul, oli ainult üks molli.
Otsustasin võtta ette akvaariumi desinfitseerimise ning samuti keeta läbi kivid. No sellega ma nüüd terve õhtu olen mässanud ja nüüd seisab akva tühjalt nurgas ja ootab, millal võiks uuesti proovima hakata... Lisain ka sedasama klooriainet ja panin filtri kohe tööle...
Äkki on kellelgi soovitada midagi, mida saaks teha veel, et enam sellist surmalainet minu akvaariumis ei tekiks?
p.s. molli on ikka veel elus, tema on nüüd evakueeritud väikesesse tünni, kui ta vastu peab, kas peaksin ikka seda ülevalpool kirjeldatud ravikuuri jätkama. Ja siis leidsin akvaariumit tühjendades ka ühe pisikese kalapoja, kes tõenäoliselt oli jäänud sinna guppidest.. tema ka elab veel.. oleksin väga tänulik kõikide nõuannete eest!
|