foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 17 postitust ]  1, 2  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Taimed
PostitusPostitatud: Reede Juun 18, 2004 02:28 
Akvarist
Kasutaja avatar

Hei,

Jälle üks uustulnuka küsimus :oops:

Kuna minu akva on igast seitsmest küljest avatud normaalsele päevavalgusele (panen kohe pilte ülesse niipea, kui keegi annab elementaarse õpetuse koduka tegemisest) ja õhtul koju tulles tahaks lisavalguses kalasid jälgida. Seepärast sai otsustatud, et taimi ei pane akvasse. Kardan, et need hakkavad suure valguse käes lihtsalt liiga hooga vohama.

Küsimus ise on selline, et kas on olemas taimi mida saaks paar tükki kännu külge istutada ja mis siis ei hakkaks meeletult vohama?

Kas on mingi seos viisakate taimede hulga ja vetikate tekke vahel?

Kui aktiivset vetikate teket on minu mitte taime akvas oodata, kui proovin veevahetusega ikka piisavalt hoolas olla?

Aitäh!
Agur

4 x 80W T5 valget valgust, Õhk RenaAir 300
Kaks filtrit (EHEIM 2329 ja 2028)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Juun 18, 2004 02:51 
Akvarist

Selleks, et sul taimed vohama hakkaksid, pead päris palju vaeva nägema ja iseenesest ei voha nad sul midagi. Selleks päevavalgusest ei piisa. Küll aga võib sul vohama hakata vetikas.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Juun 18, 2004 03:15 
Guru

kui keskpäevane päike akvaariumisse paistab, siis sellest piisab taimedele küllaga. mul on üks akva lõunapoolse akna all, õhuke kardin kah permanentselt ees ja taimed kasvavad mis mühiseb. esimesed paar kuud kasvas mõistagi vetikas kah ;)
(lisavalgust ei olnud sellel perioodil üldse)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Juun 18, 2004 04:46 
Akvarist

Pildid: 0
Tõnu Oga kirjutas:
kui keskpäevane päike akvaariumisse paistab, siis sellest piisab taimedele küllaga. mul on üks akva lõunapoolse akna all, õhuke kardin kah permanentselt ees ja taimed kasvavad mis mühiseb. esimesed paar kuud kasvas mõistagi vetikas kah ;)
(lisavalgust ei olnud sellel perioodil üldse)

Tõnu, kas sa seda ka tahtsid sellega öelda, et hiljem vetikas tõmbus tagasi tänu taimede kasvamahakkamisele ja just taimed olid need, mis võtsid võimaluse vetikal vohamist jätkata. Onjuvõi? :wink:
Ehk minu arvates võib küll ikka väga raskeks ilma taimedeta minna, kui akvaarium palju (pikalt) valgust saab. Eriti kehv variant on veel see, kui põevavalgus niigi 12 h lajatab ja siis tuled koju ja veel lambiga lisaks 5 h otsa paned... Kaladel on valgusest üsna pohlad (kui just ekstreemsustesse mitte laskuda), aga vetikas saab sellest küll hea hoo sisse. Vana hea katsetamise variant tuleb siinmuidugi läbi teha ja see ongi selle hobi juures cool :P

Üles
 Teema pealkiri: Re: Taimed
PostitusPostitatud: Reede Juun 18, 2004 06:57 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
Agur kirjutas:
Küsimus ise on selline, et kas on olemas taimi mida saaks paar tükki kännu külge istutada ja mis siis ei hakkaks meeletult vohama?

Ikka on - ntx mitmesugused Anubiased kannatavad kännu külge istutamist ning on sedavõrd aeglase kasvuga et "vohamist" vaevalt õnnestub esile kutsuda.
Agur kirjutas:
Kas on mingi seos viisakate taimede hulga ja vetikate tekke vahel?

Kui aktiivset vetikate teket on minu mitte taime akvas oodata, kui proovin veevahetusega ikka piisavalt hoolas olla?

Vetikad on tegelikult eriti algelised taimed, nii et enamasti mis sobib taimedele sobib ka vetikatele. Kui akvaariumis on piisav kogus elujõulisi taimi siis nad tõrjuvad vetika välja. Kuidas nad seda täpselt teevad pole päris selge. Üks levinud teooria on selline et taimed tarbivad vetikate eest toitained ära. Paraku ei tundu see eriti tõsiseltvõetavana - vetikad tõrjutakse välja ka siis kui hoida toitainete tase vees muutumatuna, küll aga on elu näidanud et kui mingid toitained otsa saavad siis taimed jäävad kiratsema ning vetikad saavad võimust. Tõsi, ka liigne väetamine on kindel moodus vetikate "väljakutsumiseks". Märksa usutavam teooria põhineb aga allelopaatial - taimed eritavad mitmesuguseid allelokemikaale mis on vetikate jaoks pisut mürgised.
Taimed on veel mitmes mõttes kasulikud.

Esiteks, nad kaitsevad kalu eemaldades veest ammoniaaki. See toimub isegi siis kui vees või pinnases on tublisti nitraate sest taimedel on eelistus just ammoniaaki kasutada. See tuleb kindlasti paljudele üllatusena. ;)

Teiseks, taimed eemaldavad veest raskemetalle. Joogivesi on enamasti kõlbulik inimese jaoks, kuid kalade jaoks ohutud raskemetallide kontsentratsioonid on märksa madalamad. Vee sektsioonis juba tõin vastavad numbrid ka Tallinna vee kohta.

Edasi, taimed stabiliseerivad PH-d. Fotosüntees on peamine reaktsioon mis hoiab ära vee happeliseks muutumist.

Taimed toodavad hapnikku. Ehkki on tõsi et pimedas taimed ka tarbivad hapnikku, on see kogus tegelikult märksa pisem kui enamasti arvatakse. Põhjus on selles et taimed eelistavad esmalt kasutada oma rakkudes olevat hapnikku - sellised "gaasireservuaarid" võivad moodustada kuni 70% taimede sisemusest ning neid kasutatakse nii päeval kui öösel.

Taimed eemaldavad veest liigse CO2 mis võib olla kaladele kahjulik.

Taimedega akvaariumis on kõrgem bioloogiline aktiivsus, mis omakorda stabiliseerib kogu akvaariumi ökosüsteemi.

Viimati muutis Rein, Neljapäev Juul 08, 2004 09:04, muudetud 2 korda kokku.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Juun 19, 2004 01:10 
Akvarist
Kasutaja avatar

Hei,

Esialgu ma ikka veel ei ole suur taime fänn :D , aga silma on jäänud sellised taimed nagu Microsorum pteropus ja Microsorum pteropus 'Windelųv'. See viimane on eriti kenake :lol:
Ja mõlemad istuksid kenasti minu kändude otsa. Hind aga on ....

Kas keegi kivide peale ka taimi istutanud on?

Agur

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Juun 19, 2004 02:12 
Guru

Microsorumite hind on köömes võrreldes 600l täisvarustusega akvaariumiga :) (50...250.- kr taim). Windeluvi peab võibolla tsipa taga ajama või leppima väikesest taimetükist ise kasvatamisega.

Eelmise valguse ja taimede teema ääremärkuseks niipalju, et tõesti kadus vetikas nagu nõiaväel peale taimede kasvamahakkamist ära. Kui alguses kulus päev-paar seinte kattumiseks üsna paksu vetikakihiga, siis nüüd kulub selleks nädal-paar ja vetikakiht on tunduvalt õhem.

Selle vetikate kadumise teema võib veel kunagi jutuks võtta. Fütotoksiinide teooria võiks kehtida maismaataimede korral, kuid vees on see ehk natuke kaheldav. Ma ise pakuks parema äratundmise põhjal, et siin võivad mängu tulla taimede ja vetikate morfoloogilised erinevused sh. kõrgemate taimede mineraalsete toitainete salvestamis ja reutiliserimisvõime + juurte olemasolu kah loomulikult. [vabandust, nüüd sai ängsalt palju võõrsõnu puistatud ;) ]

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Juun 20, 2004 10:52 
Akvarist
Kasutaja avatar

Tõnu Oga kirjutas:
Microsorumite hind on köömes võrreldes 600l täisvarustusega akvaariumiga :) (50...250.- kr taim). Windeluvi peab võibolla tsipa taga ajama või leppima väikesest taimetükist ise kasvatamisega.

Kus kohast Sa Tallinnas nii hea hinnaga taimi ostad? Mina leidsin Mulla tänavalt mõlemad otsitud taimed küll ülesse, aga hinnad olid ....

Või peab akva poodides kauplema nagu Kesk-Ida turul :roll: :?:

Agur

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Juun 20, 2004 11:45 
Administraator
Kasutaja avatar

eks ole kaubeldud ka. mina olen oma microsorumid saanud hinnaga 20-30 krooni. viimane kord oli eriti tore laks:kuskil akvanurgas vedeles rääbakas microsorum. teadsin kohe et müüja-aktivist üritab seda mulle müüa vähemalt 60 krooniga. küsisin hinda, ütles et 60 eeku. mina vastu, et seda on siukse rääbaka puhul küll rõvedalt palju. ütlesin , et selle eest oleks 20 ka anda üsna helde. helistas omanikule ja pidas tõsised läbirääkimised. siis küsis 30 ( no on inimestel ikka häbematust ). ma ütlesin et 20 krooni on mu viimane pakkumine, kui ei sobi siis võib selle endale pähe määrida. no saingi.

loo moraal on selles, et nemad ei saa/viitsi/taha/oska sellest ilusat taime kasvatada. mina aga saan küll. paari kuu pärast on juba täitsa kena noorte lehtede pundar. ehkki antud taim kasvab aeglaselt, kasvab ta järjekindlalt. nii et ei maksa ka neid rääbakaid ära põlata.. kui on tahtmist siis saab neistki asja

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Juun 21, 2004 12:51 
Guru

Ma ei ole kahjuks/õnneks oma kahte liiki Microsorumite eest otsest raha välja käinud. Tavaline Java fern on väga levinud taim ja seda saab sõpradelt akvaristidelt. Väikese Windeluvi hinnaks küsiti ühes Leigivi poes vist 250.-, kuid see asi lahenes lõpuks kah mitterahaliselt.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Juun 21, 2004 12:18 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
Agur kirjutas:
Tõnu Oga kirjutas:

Kus kohast Sa Tallinnas nii hea hinnaga taimi ostad? Mina leidsin Mulla tänavalt mõlemad otsitud taimed küll ülesse, aga hinnad olid ....

Mis see hind siis oli, kas tõesti üle 250.- ?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Juun 21, 2004 01:16 
Akvarist
Kasutaja avatar

Tsiteeri:
Mis see hind siis oli, kas tõesti üle 250.- ?

Mõlema eest küsiti Mulla tänaval umbes 470 krooni. Windeluw oli umbes 12 cm ja teine umbes 20 cm ilus ja korralik taim.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Juun 21, 2004 01:18 
Akvarist
Kasutaja avatar

Hei,

Mis võiks olla mõistlik hind sellise taime eest nagu Hygrophila difformis?
Ma juba peaaegu olen valmis taimi oma akvasse tooma, aga enne mõtleks teoreetiliselt komplekti valmis (ilu, funktsionaalsus ja hind) :D
Seda taime tahaks väikese ja tubli võitlejana vetikate, õigemini neid soodustava toitainega.

Agur

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Juun 21, 2004 04:09 
Akvarist

Pildid: 0
See on küll väga levinud ja kiiresti kasvav taim mistõttu oleks minu arvates patt seda mitte tasuta vastu võtta kelleltki kel seda juba on... :)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Juun 21, 2004 05:08 
Akvarist
Kasutaja avatar

:D Ma siis võtaks Tallinnas ühe taime vastu :lol:

Agur

Üles
 [ 17 postitust ]  1, 2  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]