foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 8 postitust ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Keemia kasutamine
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juun 16, 2004 09:57 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Reede Juun 11, 2004 12:58
Postitusi: 152
Asukoht: Tallinn, Veskimöldre
Päevast!

Ühes teemas rääkisin, et kasutasin uue akvaariumi käima saamiseks keemiat. Vastused sellele olid suuresti kahte tunnet tekitavad:
* Milleks Sa ometi seda keemiat kasutad?
* Kui juba kasutad keemiat, siis oota kalade akvaariumisse panekuda kaua-kaua.

Siit tekkis uus küsimus. Kui ma olen nüüd kaua-kaua oodanud ja kalad ikkagi akvaariumisse ppannud, siis kunagi (millel oleks õige hetk?) pean tegema ka oma esimese vee vahetus (ja siis järgmise ja järgmise jne.). Kas nende veevahetuste käigus on ka põhjust mingit keemiat appi kutsuda?
Ma ei taha küll kaladele keemia ravi korraldada. Samas arestades suhteliselt liikuvat ja aktiivset eluviisi ei pruugi ma alati täpselt kokkulepitud ajal akvaariumi ääres seista, et iga tekkinud sodi välja noppida.

Mida arvata näiteks sellistest asjadest:
http://www.reptilica.de/shop/product_in ... /index.htm
http://www.reptilica.de/shop/product_in ... /index.htm
http://www.reptilica.de/shop/product_in ... /index.htm

Aitäh!
Agur


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juun 16, 2004 05:29 
Akvarist

Liitunud: Neljapäev Dets 04, 2003 10:09
Postitusi: 416
Pildid: 0
Asukoht: eesti
* Milleks Sa ometi seda keemiat kasutad? - see vist polnud päris minu öeldud nii, aga olen nõus, kuna kõik, mis akvaariumis juhtuma peab, see juhtub nagunii ja ka ilma keemiata. Minu arvates saab keemiaga asju ainult forsseerida. Ma muidugi ei pea silmas ravimeid ja vajadusel kloorieemaldajat ja no seda bakterialgatust ka äkki. Seega pole sa midagi valesti küll teinud. Küll aga on igasugune taoline keemia lisamine akvasse alati balansi kõigutamine ja asjade kulu üle kontrolli kaotamine teatud määral e. eriti algaial ja eriti sissetöötamata kasti puhul võib jumalteabmis juhtuda ja siis on vaja siin foorumis appi karjuma hakata...
* Kui juba kasutad keemiat, siis oota kalade akvaariumisse panekuda kaua-kaua - minu poolt öeldu ja eelmise punktiga samal põhjusel. Kaua-kaua asemel ma küll mainisin paari nädalat vist ja ikka selleks, et kaladele keskkond jõuaks tekkida ja asi maha rahuneda. TV ja Einars seletasid asju jaba väga ilusasti keemilises keeles ka lahti...
Isegi veevahetust mainiti ära ja seda, et veevahetust on ok teha ja tulebki teha, kuna sellega viid sa kahjulikke aineid välja ja kasulikud bakterid jäävad kruusa ja filtri sisse endiselt alles sealjuures. See on spekulatsioon ja teaduslikult kinnitamata mõte, aga mina vahetaks vett kohe algusest selliselt, nagu hiljemgi e. ca' 20% nädalas.
Mainitud keemiast ei oska midagi muud arvata kui seda, mis pakil kirjas on ja ma kardan alati, et seal on midagi kirjutamata ka jõetud ja midagi nati moonutatud e. olen seni ilma keemiata hakkama saanud ja loodan nii jätkata p.1 mainitud põhjusel.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juun 16, 2004 07:39 
Meremees
Kasutaja avatar

Liitunud: Kolmapäev Veebr 25, 2004 07:38
Postitusi: 294
Asukoht: Göteborg
Merevee juures kehtib kuldne reegel "Ära kunagi lisa vette selliseid aineid, mille hulka vees sa ei suuda määrata". Arvan, et seda on mõistlik järgida ka magevee puhul. Eriti veel siis, kui pole teada, mida mingi kemikaal sisaldab. Ja tavaliselt polegi igasuguste lisandite koostist toodud, sest see on valmistajafirma suur ärisaladus. Ja siis tulevadki mängu taolised reklaamhüüdlaused nagu "Long-term maintenance for biologically healthy water", "stabilises the aquarium water", "fish and plants thrive", mis sisuliselt on tühipaljad sõnakõlksud. Näited on toodud esimese viites toodud toote kirjeldusest.

Vaatame lähemalt, mida veel nimetatud toode lubab.
Tsiteeri:
prevents chemical changes in the water quality and sudden drops acidity, which could be fatal for fish, by reliably stabilising the pH and carbonate hardness values
pH stabiliseerimiseks tõstetakse karbonaatkaredust, ilmselt sisaldab toode puhvrit. Seega mitte ei stabiliseerita karbonaatkaredust ja vaevalt, et ta keemilisi muutusi ära hoiab. Mida üldse on selle keemiliste muutuste ärahoidmise all mõeldud? Ilmselt pöördumatuid muutusi, kuna pH stabiliseerimine toimubki keemiliste muutuste tagajärjel. Kuna ei ole öeldud, milliseid pöördumatuid muutusi ta ära hoiab, ja kuidas ta neid ära hoiab, siis suure tõenäosusega võib arvata, et ei hoiagi.

Tsiteeri:
reduces phosphate and now also nitrate in a purely biological manner, therefore preventing excessive growth of algae
the nitrate-removing granules, which are visible in the product, spread out in the water and quickly sink to the bottom of the tank, where they take effect immediately
Hmm, fosfaatide bioloogilise lagundamise kohta ei tea, aga nitraate lagundavad teatud bakterid anaeroobses keskkonnas. Mereakvaariumis elavad nad kivides ja 10-15 cm paksuses liivakihis. Kuidas väikestes graanulites anaeroobne keskkond on tekitatud jääb firmasaladuseks. Selleks, et oletatavad graanulites elutsevad bakterid saaksid kohe alata nitraatide ümbertöötamist, peaksid nad olema nendes kogu aeg elujõulised, milleks nad vajavad pudelis olles toitu ja sobivat keskkonda. Või ongi neid seal näljutataud, et vette pääsedes tormavad kohe nitraate ümber töötlema :wink:

Tsiteeri:
adds valuable vitamins, trace elements and minerals to the water
Tekib küsimus, kust teab tootja minu vee koostist, et oskab sobival hulgal vitamiine ja eriti mikroelemente ja mineraale vette lisada. Äkki mul ongi mineraaliderikas vesi? Tahtmatult tuleb meelde vahva sõdur Švejk :lol: Tavaline veevahetus ajaks asja palju paremini ära.

Võibolla ongi toode mõeldud kõrbeelanikele, kus vesi nii hinnaline, et 60 päeva jooksul ei saa veevahetust teha :mrgreen:

Kokkuvõttes ei näe ma küll mingit mõjuvat põhjust selle toote kasutamiseks. Teisi ei viitsinud vaadata, kardan aga, et need on samast klassist.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juun 16, 2004 09:35 
Akvarist

Liitunud: Esmaspäev Mär 22, 2004 08:05
Postitusi: 585
Asukoht: Tartu
See viimane produkt on AquaSafe, eemaldab kraaniveest kahjulikd ained, nagu kloor ja raskmetallid ja paneb omaltpoolt midagi juurde, mida, nagu Albert juba eelpool mainis, ei saa täpselt mõõta ja millest tootja ei räägi. Isegi kasutan seda, kuigi ei tea, kas tast ka miskit tolku on. Akvaariumiga alustades sai pisike pudel ostedud ja midagi halba pole selle lisamine teinud. Analoogiline Azoo produkt on sul juba olemas.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Juun 17, 2004 10:15 
Akvarist

Liitunud: Neljapäev Dets 04, 2003 10:09
Postitusi: 416
Pildid: 0
Asukoht: eesti
tv kirjutas:
See viimane produkt on AquaSafe, eemaldab kraaniveest kahjulikd ained, nagu kloor ja raskmetallid ja paneb omaltpoolt midagi juurde, mida, nagu Albert juba eelpool mainis, ei saa täpselt mõõta ja millest tootja ei räägi. Isegi kasutan seda, kuigi ei tea, kas tast ka miskit tolku on. Akvaariumiga alustades sai pisike pudel ostedud ja midagi halba pole selle lisamine teinud.

Hmm... aga miks ssa seda siis ikkagi kasutad aru ma ei saa... Eriti kui sa pole aru saanud, et kas tolku on või mitte. Millised kahjulikud ained sinu kraanivees on ja kui suurel määral? Ja milleks see AquaSafe need moondab? Kas sa ilma selle lisamiseta ka oled proovinud ja mis siis juhtus?


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Juun 17, 2004 12:07 
Akvarist

Liitunud: Teisipäev Dets 16, 2003 02:46
Postitusi: 442
Asukoht: Tallinn
Aquasafe kohta saab netist ilusasti lugeda, mida ta teeb. Kõige olulisem on vast raskemetallide ja kloori neutraliseerimine.

Mina kasutan Seachem Prime\'t ja kui seda ei ole, siis SERA Aqutan'i. Aquasafe'i olen ka kasutanud, aga miskipärast see mulle ei meeldinud - ei mäleta.

Seda, kui hästi need vahendid kloori eemaldavad, pole katseliselt uurinud, aga loodetavasti on instruktsioonid piisavad, et nende toimet tagada.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Juun 17, 2004 03:07 
Administraator
Kasutaja avatar

Liitunud: Reede Jaan 09, 2004 06:58
Postitusi: 516
Asukoht: Tartu, Kalda tee piiskopkond
tv'le: tartu veel pole küll midagi häda, et peaks mingeid kemikaale kasutama. ainus viga on ilmselt natuke kõrge karedus. aga see varieerub mõned kraadid siia-sinna lausa kvartalite kaupa. nüüd ostsin ka vooliku - ära tüütas see ämbritega vudimine. ja vesi läheb otse kraanist akvaariumisse. kalad küll ei kurda, skalaarid igatahes marjatavad...

_________________
Trespassers will be shot...survivors will be shot again. Küsimuste, probleemide ja arusaamatuste korral palun pöörduda otse. Ristisõda professionaalse kretinismi vastu...


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Juun 17, 2004 09:01 
Akvarist

Liitunud: Esmaspäev Mär 22, 2004 08:05
Postitusi: 585
Asukoht: Tartu
Ilma AquaSafe-ta ei juhtunud midagi, aga kunagis sai ta soetatud koos akvaariumiga ja nüüd ei taha niisama ka ära visata. Vb. annelinna vesi on hea, aga see maja, kus mina olen (FI-s), on selles osas jube. Päris roostene ja ma kahtlustan, et seal leidub veel mõndagi, mis pole hea. Üldiselt, paari nädala jooksul kolin annelinna ja siis pole sest enam lugu.


Üles
 [ 8 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver