foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 11 postitust ] 
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Teisipäev Juun 15, 2004 11:40 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Reede Juun 11, 2004 12:58
Postitusi: 152
Asukoht: Tallinn, Veskimöldre
Hei!

Uude akvaariumisse sai kraanist vesi sisse lastud. Panin filtrid ja kompressori tööle ja lasin neil kenasti paar ööpäeva töötada.
Tänaseks oli üks Mopani juurikas kattunud valge läbipaistmatu süldi laadse kihiga. Võtsin juurika välja ja pesin puhtaks. Samas jäi seda sülti veidi ka akvaariumisse hulpima. Kas ma peaksin seda kuidagi püüdma hakkama? Käega teda kõike kätte ei saanud :(

Mulla tänava poest sain täna ka kahte ainet - Tetra Aqua "Bactozym" ja Azoo "Aquaguard". Oma 600 liitrise akvaariumi sisse panin esimest 6 tabletti ja teist 60 ml. Peale seda soovitati nüüd nädal oodata ja siis kalad sisse tuua.

Kas ained ja kogused tunduvad mõistlikud? Kas peaksin veel kuidagi vett ettevalmistama kalakeste saabumiseks?

Aitäh!
Agur


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Juun 15, 2004 11:54 
Akvarist

Liitunud: Neljapäev Dets 04, 2003 10:09
Postitusi: 416
Pildid: 0
Asukoht: eesti
Juurikaga analoogsest juhtumist oli kusagil siin hiljuti juttu - otsi ise üles ja vaata mis sai. Endal kogemus puudub selle limaga. Ma prooviks šifooniga kätte saada seda kui võimalik ja kui ole võimalik siis pole :wink:
Keemia keemiaks - kui soovitati ja purgil kirjas oli, et hea, siis las ta olla. Mul pigem hakkas seest keerama, et nüüd juba kalu vaja kähku sisse lasta - ise ju kirjeldad niigi, et igal sammul üllatused ootel ja äsja kellegi soovitusel midagi lisatud (teadmata täpselt , millal ja mis juhtub selle ja muude olude koosmõjul). Kalade sissetoomine ainult lisab sekeldusi ju :roll:
Oota ikka mõni nädal, et asi nüüd rahuneks ja kui nii rahulik on, et enam midagi ei ootamatut ei juhtu, siis mõtle esialgu ühe-kahe kala sissetoomisele. Nii on kaladel ka hea ja turvaline :D Seda eriti, kui plaanid suured kalad panna. Eriti sellises suures akvaariumis ei juhtu juhtuma pidavad asjad üldsegi kiiresti :idea:


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juun 16, 2004 12:48 
Akvarist

Liitunud: Esmaspäev Mär 22, 2004 08:05
Postitusi: 585
Asukoht: Tartu
Sellel, miks sa ootama pead, on väga konkreetne põhjus -- sa pead ootama, kuna sulle tekkivad filtrisse bakterid, mis mürgisest NH3/NH4 teevad mürgise NO2, ja siis veel ootama, kuna tekivad bakterid, mis teevad mürgisest NO2-st suhteliselt ohutu NO3-e. Kui sa kohe kalad tood, peavad nad elama nende mürgiste ühendite keskonnas, mille nad ise pärast söömist akvasse tekitavad, sest keegi ei töötle neid ümber.

Kui kannatamatus väga suur siis loe läbi artikkel aadressilt http://www.tomgriffin.com/aquamag/cycle2.html ja tee endale selgeks, misasi on lämmastiku tsükkel, hangi endale NH4/NO2 testid ja lähtu artiklis toodud juhistest. Sellisel juhul saad paari nädalaga hakkama.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juun 16, 2004 09:45 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Reede Juun 11, 2004 12:58
Postitusi: 152
Asukoht: Tallinn, Veskimöldre
Hei!

Ega mul polegi kiiret kuhugi :)
Seepärast lasingi kraaniveel algatuseks mitu päeva niisama läbi filtri muliseda.
Ja nüüd kui panin veidi keemiat bakterite tasakaalu tekitamiseks, siis kindlasti ei sunni ma veel lähema paari nädala jooksul kalasid sinna sisse ujuma.
Küsimus oli pigem seda laadi, et kui juba läks keemia kasutamiseks, siis kas olen mainitud kahe toote puhul kasutanud piisavalt kvaliteetseid tooteid ja peaksin midagi veel kasutama.

Aitäh!
Agur


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juun 16, 2004 10:04 
Moderator

Liitunud: Esmaspäev Nov 03, 2003 01:22
Postitusi: 134
Asukoht: Soome, Tampere
Tooted on kindlasti piisavalt head, midagi muud pole vaja bakterite pärast kasutada. Hea oleks jälgida vee pH-t ja teha kohe alguses kaladele sobiv, sest katsetusi pH-ga on parem teha enne kalade sisse toomist. Tähtis enne kalade toomist on mõõta No2 (ei saaks olla peaaegu üldse) ja No3 (peaks olema tõusnud) tase ning vahetada vähemalt 1/2 veest. Vee vahetamise abil saad No3 veest ära. Bakteritele vee vahetus ei tee midagi, sest nad elavad kõige rohkem filtris ning kruusas.

_________________
UUS 320 liitrine Kolumbia-akvaarium ning 128 liitrine Apisto-bassein.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juun 16, 2004 10:06 
Akvarist

Liitunud: Esmaspäev Mär 22, 2004 08:05
Postitusi: 585
Asukoht: Tartu
Ei oska nend toodete puhul eriti kommenteerida, kas neist tolku ka on. Igatahes kasulikkuselt on nad uue akvaariumi käivitamisel abiks olevate vahendite topis suhteliselt tagaotsas. Esikohal, kui ma õieti mäletan, oli väike kogus pinnast ja vett mõnest juba sissetöötanud akvaariumist. Sellisel juhul toimub sissetöötamine -- st. lämmastiku tsükkli käivitumine -- oluliselt kiiremini.

Vaatasin Internetist, mida need kaks potti sisaldavad.
Tetra Bactozym on asi mis VÄIDETAVALT kiirendab lämmastiku tsükkli teket. Akki sisaldab mingeid ammooniumi ühendeid? Sellisel juhul võib abi neist olla küll, kuid seda Tetra lubatud 24-tunnu-pärast-kalad-sisse juttu ma küll väga tõsiselt ei võtaks. Ilmselt pole seal ühtegi elusat bakterit ja neid pole võimalik eitea kust nii kiiresti võtta.

Aquaguard neutraliseerib kahjlikud keemilised ained, mis sinu kraanivees leiduda võivad (kloor, vask jms) ja muudab selle kaladele ohutuks. See on vajalik asi, erit Tallinnas, kus kuuldavasti pannakse veele kloori juurde.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Juun 17, 2004 12:41 
Akvarist

Liitunud: Teisipäev Dets 16, 2003 02:46
Postitusi: 442
Asukoht: Tallinn
Bakterid surevad sul nälga, kui saasta pole. Osta NH4/NH3, NO2 ja NO3 testid (Salifert (välismaalt), Tropic Marin (Kadriorus) või JBL (Roccas)). Viska algatuseks ampulariad ja guppid või mõõksabad sisse - ja siis vaata, kuidas 'tsükkel' toimib. Kui oscarid tood, siis nad pistavad gupid pintslisse ja saastavad tõsisemalt ning tekitavad uue tsükkli -jälgi ka seekord, mis veega toimib. Enne kui näitajad kriitiliseks lähevad, tee veevahetus. Kui NH4/NH3 ja NO2 tasemed on mõõtmatud ja NO3 on olemas, siis on bakterid töökorras ja sinu mureks on teha veevahetusi enne kui NO3 tase kõrgeks läheb, kuid soovitavalt mitte harvem kui kord kuus. Paljud vahetavad üle nädala. Vahetatava vee kogus vastavalt vajadusele. Oscaritega omal kogemus puudub. Kui tood uue kala, siis on oodata taas väikest tsükklit, kuni bakterid saastamise kasvuga kohanevad.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Juun 17, 2004 09:11 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Reede Juun 11, 2004 12:58
Postitusi: 152
Asukoht: Tallinn, Veskimöldre
Hei!

devi kirjutas:
Osta NH4/NH3, NO2 ja NO3 testid Tropic Marin (Kadriorus)


Kus see pood seal Kadriorus asub? Kas Mulla tänavalt Mööblimaja juures on ka mõtet neid teste küsida?

Tsiteeri:
Viska algatuseks ampulariad ja guppid või mõõksabad sisse


Mis nende tegelaste ladina keelsed nimed on?
Ja millega neid, kui sageli toitma peab?
Jaanipäevaks plaanin nädalaks kodust ära minna. Eks jääb nende kalade toomine siis tulevikku.

Tsiteeri:
Enne kui näitajad kriitiliseks lähevad, tee veevahetus. Kui NH4/NH3 ja NO2 tasemed on mõõtmatud ja NO3 on olemas, siis on bakterid töökorras ja sinu mureks on teha veevahetusi enne kui NO3 tase kõrgeks läheb, kuid soovitavalt mitte harvem kui kord kuus.


No see kord kuus on juba palju meeldivam sagedus :)
Need sobivad tasemed sõltuvad ilmselt palju ka kaladest ning nende nõudmistest? Või onolemas mingid rusikareeglid, et mis näitajad kuhu peavad jääma? Olen foorumi paari päevaga otsast lõpuni läbi lugenud ja mäletan, et teemal on kõvasti arutatud :oops: . Siiski on kordamine tarkuse ema :)

Kas võib paluda veel abi ka Oscarite, Papagoide ja põhjakoristajate (sellised pruunikad, tumedate täppidega) ladina keelsete nimede leidmisel.

Aitäh!
Agur

_________________
4xSAE, 3xBotia, 1xHiina/India vetikasööja, 7xSkalaar, 15 x Sumatra Barbus
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
600 liitrit, (200x50x60 cm)
4 x 80W T5 valget valgust, Õhk RenaAir 300
Kaks filtrit (EHEIM 2329 ja 2028)


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Juun 17, 2004 09:22 
Moderator

Liitunud: Esmaspäev Nov 03, 2003 01:22
Postitusi: 134
Asukoht: Soome, Tampere
Paar linki, mis oleks sellest teemast hea lugeda

- /404.html
- /viewtopic.php ... highlight=

Nendes natuke lämmastikutsüklist ja nitritist.

Ja nitraatist:
- /viewtopic.php ... highlight=
- /404.html

Veevahetus kord kuus on oskaritele kindlasti liiga vähe, aga see selgub mõõtmal vett. Põhiliselt akvaariumi pidamine on veest hoolitsemist. Mida parem vesi, seda paremini kaladel läheb.

_________________
UUS 320 liitrine Kolumbia-akvaarium ning 128 liitrine Apisto-bassein.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Juun 17, 2004 09:26 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Esmaspäev Dets 29, 2003 12:21
Postitusi: 5555
Pildid: 6
Asukoht: Harjumaa, Kangru
Agur kirjutas:
Kus see pood seal Kadriorus asub?

Trammide lõpppeatuse juures, Weizenbergi 12 oli vist aadress. See rohkem akvaariumitöökoda kui pood, kuid kuna neil endil läheb ka vaja siis nad ostavad sisse igasugu kaupa ning müüvad kah. Muide, nad üritavad Saliferti hakata sisse tooma. Nad on üsna edumeelsed ja uudishimulikud nii et neilt võib leida asju mida mujal pole - ntx titaankorpusega soojendajaid välise termoregulaatoriga. Viimane peaks meremeestele huvi pakkuma, mereakvaariumis vesi juhib paremini elektrit ning tavalise 220 V soojendajaga võib litaka saada ka juhul kui juhe otseselt katki polegi.
Agur kirjutas:
Kas Mulla tänavalt Mööblimaja juures on ka mõtet neid teste küsida?

Mullas on enamasti JBL kraam nii et ikka tasub küsida.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Juun 17, 2004 11:47 
Akvarist

Liitunud: Teisipäev Dets 16, 2003 02:46
Postitusi: 442
Asukoht: Tallinn
Minu kord kuus nõuanne oli mõeldud selleks juhuks, kui testide järgi ei pea vett veel vahetama. Uue veega tuleb vette kasulikke aineid ja regulaarselt vett vahetades on väiksem oht, et vee keemia kuskile mittesoovitavas suunas ära kaldub. Lisaks intervallile sõltub ju vahetatava vee kogusest ja puhtuse hoidmisest jne. Osta testid Kadriorust ja mida seal ei ole, küsi Roccast. PH testi läheb sul samuti tarvis. Kui sa regulaarselt vett vahetad ja CO2-ga ei jama, siis GH ja KH testi eriti tarvis ei lähe. Kui võimalik, võiks ikkagi olla. SERA ja Tetra teste üldiselt ei soovitaks, kui on teisi saada.


Üles
 [ 11 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver