foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 4 postitust ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Filter
PostitusPostitatud: Teisipäev Juun 15, 2004 11:24 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Reede Juun 11, 2004 12:58
Postitusi: 152
Asukoht: Tallinn, Veskimöldre
Hei,

Minu 600 liitrisel akvaariumil on kaks filtrit. EHEIM 2329 ja 2028.
Esimene on wet/dry termofilter ja teine tavaline. Nädalakene on need nüüd töötanud ja tekkinud on paar küsimus:
* kas üks termofilter on piisav selle suurusega akvaariumil? Praegu suvisel ajal hoiab küll vett kenasti 25 kraadi juures.
* see wet/dry filter tee teatud regulaarsusega parajat müra. Öösel on seda ikka päris hästi kuulda ja mõjub paiguti unerahule. Millest olulisest ma ilma jään, kui selle 2329 tavalise termofiltri (näiteks 2128) vastu vahetan?

Kui sageli nendel kolmel korrusel olevaid filtri elemente vahetama või pesema peaksin?

Aitäh!
Agur


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juun 16, 2004 12:21 
Akvarist

Liitunud: Reede Apr 09, 2004 12:18
Postitusi: 102
Asukoht: Tallinn
Mida kasutad filtrites - kas ainult filtritega kaasas olnud elemente ?
Kui kasutad ka aktiivsöepatja siis viska see sealt paari nädala pärast välja.
Soovitan (kui ei ole veel) kasutada EHEIM-i substraati ja parem oleks substraat lisada alles peale seda kui aktiivsöe oled välja visanud.
Kui Sa ei kasuta muud (turvast näit.) filtris siis peale aktiivsöe eemaldamist ei soovita üle üldse neid näppida - las filtrid teevad oma tööd. Sellest ,et filter on täis saab aru kui vee vool on oluliselt nõrgenenud. Reaalselt uue akvaariumi puhul ei usu ,et see võiks juhtuda enne poolt aastat (kui siiski)
Kahjuks puudub mul kogemus wet/dry filtriga ning seetõttu ei oska ma öelda kas kaasnev müra käib asja juurde või mitte - kontrolli kas kõik on ikka õieti ühendatud - millegipärast arvan ,et midagi on valesti.
Huvitav kus Sa seda akvaariumi hoiad ,et Sa nii väga muretsed selle temperatuuri pärast? Juhul kui akvaarium asuks talvel õues siis kindlasti ei suudaks see filter tagada seal 25 kraadist temperatuuri.
Üleüldse kõigile neile küsimustele leiad ka vastuse kui Sa loed läbi f...... manuali.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Juun 17, 2004 12:13 
Akvarist

Liitunud: Teisipäev Dets 16, 2003 02:46
Postitusi: 442
Asukoht: Tallinn
Wet/dry ongi lärmakam. See, kas wet/dry filtrist erilist tolku on, sõltub akvaariumi bioloogilisest koormusest. Sel teemal võiks pikalt vestelda - praegu on sulle raske nõu anda, sest ei ole selge, mis sul seal akvaariumis toimuma hakkab - kui palju akvaariumisse saasta koguneb ja kuidas seda sealt eemaldatakse, sõltub sinust. Aeroobne filter (tavaliselt) ei eemalda, ainult teisendab NO3-ks. Kui sa taimi ei peaks, siis soovitaksin ka anaeroobse filtreerimisega tegeleda (eemaldab NO3) - siis oleks mega-hyper-super filtreerimine ;-) Tegelikult ei kujuta sellist süsteemi reaalsuses ette (minuarvates ei ole töökindel) ja taimekasvatajad ei taha ka, sest taimed tahavad NO3-e. Vett peab sellegipoolest regulaarselt vahetama. Mõtle parem selles järjekorras: kust ja kui palju saasta tuleb - kui ohtlik saaste on ja kui tihti tuleb puhastada ja vett vahetada - millist filtrisüsteemi on tarvis. Praegu peaks sul teoreetiliselt olema suure potensiaaliga süsteem, kui õigesti käima panna. Kui lärm häirib, pane filter kappi ja pigimatid seintele või kui ikka häirib, siis osta tavaline eheim professional kanisterfilter.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Juun 17, 2004 09:14 
Meremees
Kasutaja avatar

Liitunud: Kolmapäev Veebr 25, 2004 07:38
Postitusi: 294
Asukoht: Göteborg
devi kirjutas:
Aeroobne filter (tavaliselt) ei eemalda, ainult teisendab NO3-ks. Kui sa taimi ei peaks, siis soovitaksin ka anaeroobse filtreerimisega tegeleda (eemaldab NO3) - siis oleks mega-hyper-super filtreerimine ;-) Tegelikult ei kujuta sellist süsteemi reaalsuses ette (minuarvates ei ole töökindel)
Taolisi nitraadifiltreid müüakse ja olen ka ise sellist katsetanud. Filter kujutab endast mingi substraadiga täidetud suletud anumat, millest vähesel hulgal (1-5 liitrit tunnis) vett läbi voolab. Lisaks peab baktereid toitma. Selleks on kas substraat ise "söödav" (granuleeritud väävel, spetsiaalsed baktopallid jne.) või lisatakse käsitsi aegajalt midagi bakteritele meelepärast, näit., alkoholi. Viimase variandi kohta on sakslastel spetsiaalne väljend "Vodkafilter".

Praktikas põhiline raskus seisneb just õige läbivoolu saavutamises, kuna väikseimgi kõrvalekalle rikub filtri töörezhiimi, denitrifitseerivad bakerid hävivad ja filtri sissetöötamisprotsess algab otsast peale. Sissetöötamise ajal nitraadifiltri väljundis NO3 hulk isegi suureneb, samuti eraldub NO2. Hiljem NO2 kaob ja NO3 hulk võrreldes sissetulevaga väheneb oluliselt.

Õige läbivooluhulga leidmiseks tuleb kas mõõta väljundis NO3 ja võrrelda seda sissetulevaga või siis mõõta REDOX potentsiaali filtri sees, mis annab õigema tulemuse. NB! REDOX-i mõõtmiseks vajalik riist maksab tunduvalt rohkem kui filter ise. Lisaks peab reguleerimisventiil võimaldama väga täpset reguleerimist, kõige parem oleks nõelventiil. Tavaliste kuulkraani sarnastega on täpset reguleerimist väga raske saavutada.

Kui keegi on huvitatud ja tahab katsetada, siis mul seisab kasutult Ratzi väävelfilter!


Üles
 [ 4 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver