Jüri T kirjutas:
Kui keegi tüdineb peagi sagedastest veevahetustest väikeses akvas , tüdineb ta peagi neist ka suures. Liiatigi peetakse suuremas rohkemal hulgal kalu, ja keegi ei ole kohustatud pidama 25 liitrises samapalju.
Vahe on selles, et kui pistad ntx 15 gupit 25 liitrisesse akvasse, siis PEAD tegema sagedasi suuri veevahetusi. Kui pistad 15 gupit 100 liitrisesse akasse, siis peale sissetöötamist pole selleks enam vajadust.
Jüri T kirjutas:
Minu seisukoht on alati olnud - 25 liitrisega on algajal oluliselt lihtsam hakkama saada ja õppida ,kui 100 või 200 liitrisega.
Me teame juba mõnda aega, et Sulle meeldivad gupid ja väikesed akvad ning et kasutad suuri veevahetusi. Paraku on olemas ka teistsugused valikud, kõik algajad ei taha piirduda gupidega ja jäädagi tegema suuri veevahetusi. Teame kunagise diskussiooni ja Sinu jagatud pildimaterjali järgi sedagi, et usud et kalu võib kasvatada peaaegu solgivees ning seda kindlasti ei saa heaks kiita.
Jüri T kirjutas:
Endal on mul praeguse seisuga viis 30 liitrist, reaalse veemahuga 25L.(pikkus 60cm)Kõik on oluliselt lihtsam kui mu suurimas 300 liitrises - 1 kompressor , viis väikest svammi - õhutõstmismeetodil. Täielik "puhkus". mitte mingisugune "tasakaal" ei ole nendes ebastabiilsem kui suures. Mis te siin arvate et suur 200 liitrine koos oma tohutute punnisöödetud kuldkaladega ei reostu ega midagi.
Vahe on selles, et 25 liitrises ei kannata pidada ka ühte "punnisöödetud kuldkala". Suuremas akvas toimuvad asjad aeglasemalt, kui midagi viltu läheb, on rohkem aega reageerimiseks. Loomulikult on ka 3000 liitrises akvas võimalik korraldada üleasustust, aga väikeste akvade puhul on see eriti kerge tekkima. Kalu "punni sööta" on loomulikult võimalik igas akvas. Tore, kui Sulle meeldivad pisikesed akvad, suurem osa akvariste on aga SARS nakkusega.
Korraliku taimeakva juures on kogu hooldus peaasjalikult klaaside puhtaks nühkimine, kalade toitmine ja taimede kärpimine. Veevahetust võib teha, kuid saab ka ilma.
Jüri T kirjutas:
...... mingi 4 barbust.rasboorat...gupit...neooni....daaniot jne....loetelu mis liike saab sellises väikeses akvas pidada on meeletu
Meeletu valik küll, kui isegi Sinu mainitud kalade puhul ei saa tavapärast parve tekitada (reeglina parveks peetakse 5 ja enam kala). Jah, tean veel mitmeid väikesesse akvasse sobivaid pisikesi kalu, kuid tean veelgi rohkem kalu, kes sinna kuidagi ei sobi.
Jüri T kirjutas:
kui ise ei ole proovitud sellistes akvaariumides erinevaid väiksemaid liike erineva numbrilisusega ja ei ole suudetud leida normaalselt toimivat keskteed...(näha on et ei ole proovitud, või kui , siis nähtavasti läbi põrutud) siis millest me üldse räägime?
Millest räägid? Kui arvad, et ainult Sina oled pruukinud väikesi akvaariume, siis ilmselgelt eksid. Ka jutt mingist läbipõrumisest on luul, küll mäletan kellegi probleemidest taimeakvadega.
Lihtsalt sundida algajaid minema pisikeste kalade ja väikeste akvaariumite peale on vale - algaja võiks siiski ise otsustada. Kui ta tahab alustada ahvenatega või kuldkaladega, siis miks peaks talle peale suruma gupisid?
Jüri T kirjutas:
"Õppematrrjalina" soovitan algajaile akvaariumi mitte üle 40 L. ja vastavalt maitsele hakata seda siis suurendama või veelgi vähendama.
No selge, see on Jüri T. soovitus. Minu soovitus see päris kindlasti ei ole, see on üks paljudest võimalustest ning seejuures minu hinnangul kahjuks üks nirumatest.
Jüri T kirjutas:
See et 25L ei kõlba muuks kui ainult maimude kasvatamiseks on täielik vale = eksitav info!!!
Nõus - krevetid sobivad sinna tõesti palju paremini.