foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 1 postitus ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Eluspoegijad
PostitusPostitatud: Pühapäev Mär 07, 2010 03:23 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Pühapäev Jaan 24, 2010 01:19
Postitusi: 35
Asukoht: Tallinn, Nõmme, toome pst 31
Paljude omavahel üldsegi mitte suguluses olevates sugukondades on ühtekokku tuhandeid liike, kes on eluspoegijad. Siia hulka kuuluvad nii tillukesed gupid kui ka suured haid. Täpselt nii - ka kuulsa filmi "Lõuad" peategelane on eluspoegija! Nende elupaigad on sama erinevad kui kalad ise. Minge ookeanisüvikusse või sukelduge Baikali järve sügavustesse- kõikjal kohtate eluspoegijaid; pimedaid eluspoegijaid kalu esineb ka Kuuba koopajärvedes, rääkimata kalameeste hirmust, õudusttekitavast Amazonase astelraist, kes on maailma kõige kuninglikum eluspoegija.
Kuigi siia rühma kuuluvad kalad on eluspoegijad, on neil erinev viljastamisviis. Gupide, mollide ja mõõksabade (kõik kuuluvad kirevkalaste sugukonda) isastel muutub pärakuuim suguküpseks saades torujaks gonopoodiks. See pole lihtsalt tühi toru: uimekiired koonduvad keskele jääva õõnsusega kimbuks, mida mööda paisatakse seemnerakud emaskalasse. Gonopoodi otsas on konksud, mis haakuvad emaskala päraku külge, kindlustades sellega seemnerakkude eesmärgile jõudmise.
Teine huvitav iseärasus selle kalarühma puhul on võime seemnerakke järgnevateks viljastamiseks säilitada, seega võib emaskala ühest viljastamisteks säilitada, seega võib emaskala ühest viljastamisest saada mitu järglaskonda. Tavaliselt kestab järglaste kandeaeg üks kuu, kuid siingi võib olla erandeid.
Guudikaaslaste isaste pärakuuimel on sälk, esikiired lühenenud ning liitunud, moodustades seemnerakkude emaskalasse sisestamiseks kõige lihtsamat tüüpi gonopoodi. Selle sugukonna loodetel on omapärased pikad lintjad isemed trophotaeniae ("toitvad ussid"), mille abil saavad emaskalast toitaineid ning tänu sellele on sündides suuremad kui enamik kirevkalasi. Sellest tingitult kestab ka nende kandeaeg kauem, ulatudes kuue kuni kaheksa nädalani.
Eluspoegijate paljundamise edukus sõltub sellest, millal eraldada poegima hakkav emaskala põhiakvaariumist sigimisakvaariumisse.Põhireegliks on: mida varem, seda parem. Normaalse veetemperatuuri korral kestab kandeaeg umbes 30 päeva.

Allikas: akvaariumikalade piibel

Mul oli sellest palju abi
Ja kui oled juba edasijõudnu saad ikka korrata
vanasõna: Kordamine on tarkuse ema.

_________________
Rekord 70.Praegult 4 ancistrust ,6 gupit,1 kukeke,2 kääbusguraamit, 1õunakas, tornteod, mingi imelik aga ilus tigu taimedega sain kaasa.


Üles
 [ 1 postitus ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver