foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 2 postitust ] 
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Esmaspäev Sept 02, 2013 10:16 
Administraator
Kasutaja avatar

Liitunud: Pühapäev Juul 13, 2003 02:28
Postitusi: 795
Pildid: 0
Asukoht: Tartu
Äkki sellest on ka kellegile kasu, kes endale riiulisse pisemat akvaariumit looma hakkab. Kui ka piisavalt hea on võiks saada stickiks või artikliks :)


(RIIULI)AKVAARIUMI TEISTMOODI FILTER


Natuke tagamaast ja mõttekäigust!


Sai nõuks võetud teha akvaarium ja paigutada see raamaturiiulisse. Seda seetõttu, et toas polnud kuhugi mujale ruumi seda panna. Selleks ehitasin riiuli natuke ümber – eemaldasin ühe riiulilaua ning tekitasin alumisest riiulist ühele poolele kapi, kus hea hoida akvaariumi igapäevatarvikuid ja juhtmemajandust.

Pilt
Ümberehitatud kapp

Valminud akvaariumi “auk” riiulis oli mõõtudega 730 x 600 x 330mm (P x K x L). Ideaalis saaks sinna sobitada akvaariumi mõõtudega 770 x 450 x 300mm (P x K x L), mis on napilt alla 100 liitrine kast. Selle orienteeruvaks kaaluks võib siis lugeda 150 kg (põhi, taust jne). Kahjuks aga selline kaal on sellisele pisikesele riiulile liig mis liig ning selliste “ideaalselt” sobivate mõõtudega akvaariumi hooldamine ebamugav. Järelikult tuli uus mõõt välja nuputada. Kindel oli see, et pikkuseks võiks jääda 700mm (muidu jääb tobedalt kitsas) ning kõrgus ei saanud olla vähem kui 300-350mm (muidu jääb ju tobedalt madal). Järelikult parim võimalus on mängida laiusega. Kapil on kinnised küljed ja seetõttu ei jää esmapilgul silma, kui lai akvaarium on ja kas akvaariumi taga on mingi tühi ala või ei.


Sai akvaariumi edasi planeeritud ning järjest rohkem kinnistus pähe mõte, et akvaarium peab olema tehnikavaba (ei ole seal näha mingeid pumpasid/filtreid/soojendeid jne).


Veel natuke mõeldud ning pähe torgatas idee - teha akvaarium mõõtudega 700 x 350 x 220. Nii jääb akvaariumi taha umbes 10 cm vaba ruumi. Sinna taha saaks ju paigutada filtri ja muud süsteemid. Siit aga edasi probleem – kuidas? Välifiltreid nii väiksele akvale on, aga need on hirmkallid ja kuidas siis need soojendused ja asjad sinna veel paigutada? Veel natuke mõtlemist ja pähe torgatas (vähemalt minu jaoks) geniaalne idee - liimin akvaariumi taha “pisikese kasti” kuhu sisse tulevad filtrid, pump ja muu sodi. Idee poolest on see natukene sump/wet-dry/lahtine filtri süsteem (ei oskagi seda kuhugi liigutada), mis ei ole ole ühendatud voolikute/torudega vaid on otse akvaariumi küljes.


Ideena jookseb vesi suuremast august sisse, läbi filtrimaterjali ning pump pumpab vee väiksemast august akvaariumist tagasi.

Pilt
Idee joonisele kantud


Ja nüüd siis teostusest!


Eelmainitud mõõtudega akvaariumi lasin kokku liimida akvamehel ning tagumise filtriosa detailid sain temalt. Filtriosa otsustasin ise kokku liimida, kuna see nii-ehk-naa kuskilt välja ei paista siis on see hea koht kus natuke kätte harjutada (ja harjutamist see vajab :)).

Pilt
Akvamehe tehtud akvaarium


Kõigepealt teipisin akvaariumi ära, et silikooni liiga paljudesse kohtadesse ei satuks. Edasi liimisin maas eraldi kokku kaks külge ja põhja, ning kui need natuke kuivanud, tõstsin need üheskoos akvaariumile. Siis vuukisin võimalikud nurgad ära. Ootasin mõned tunnid, et silikoon mingi pidamise saavutaks. Järgmiseks liimisin tagaklaasi ning alla kaks tugikolmnurka. Kui ka need korralikult paigas, vuukisin ka ülejäänud võimalikud nurgad ära ja jäin ootama.

Pilt
Teibitud akvaarium

Pilt
Klaasist detailid

Pilt
Kleebitud akvaarium pikali

Pilt
Kleebitud akvaarium püsti


36 tunni pärast tegin esimese veeproovi. Ega ma ei saanudki aru, kas lekib kuskilt või mulle lihtsalt tundus, kuid ühte kohta, vuugi juurde oleks nagu imaõrn niiskus tekkinud. Vaadates midagi näha ei olnud, kuid näpuga katsudes võis tunda õrna niiskust. Lasin siis vee välja ja kuivatasin akvaariumi korralikult ära. Võtsin silikooni ja tõmbasin kõik vuugid uuesti üle, et asi ikka 100% kindel oleks. Ei tohi ju kuskil isegi niiskust läbi tulla!


Lasin akvaariumil veel 36 tundi kuivada ning siis tegin uue veeproovi. Nüüd olin kindel, et kuskilt mitte tilkagi välja ei pääsenud (lasin enamustel pereliikmetel näpuga üle käia kindluse mõttes ).


Filtris kasutan nii mehhaanilist (svammid) kui bioloogilist filtrit (makaronid).

Pilt
Filteriproov. Keskmisse korvi lähevad makaronid

Pilt
Akvaarium paigas - tagumist filtriosa ei ole eriti näha


Filtri kaanena kasutasin klaasist tükki, mille lõikas samuti välja akvamees.


Vee sissevõtuava katteks/võrgnua kasutasin alguses tausta ja akvaariumi vahele torgatud krohvivõrku. Asi toimis hästi, kuid kui õuntigu sinna auku otsustas päevitama minna, siis veevool filtrisse praktiliselt peatus ning pump, mis peab vees töötama, jäi kuivale.

Pilt
Võre tausta ja akvaariumi vahel


Seetõttu meisterdasin sissevõtule väljaulatuva otsiku. Selleks kasutasin läbipaistvat toru (mis kunagi oli ühe filtrisüsteemi osa) millesse puurisin augud. Tpru otsa peale meisterdasin krohvivõrgu, mille kinnitasin suurema ,läbipaistva toruga, mis mahtus täpselt teise toru ümber (oligi mõeldud pisemate torude ühendamiseks.


Tausta külge kinnitamiseks kasutasin ka miskit eelmise filtrisüsteemi pehmet plastikust otsikut, mis otsast kitseneb. Seda oli hea auku lükata ning püsis seal hästi. Seda on ka lihtne eemaldada.


Selle väljaulatuva otsiku peal on mitu tigu korraga päevitanud, kuid veetase filtris ei ole langenud.

Pilt
Otsik

Pilt
Otsik töös


Kokkuvõtteks!


Asi toimib ja täitsa hästi. Nimelt läbis filter testi, kui ma peale 2 nädalat akvaariumi tööd otsustain põhja kive juurde panna. Vanade ja uute kivide segamiseks kraapisin vana põhja üles ja sellega seoses tõusis kogu kivide vahele kogunenud kaka tagasi vette. Mõne tunniga oli vesi aga jälle ilus selge. Ehk filter tegi oma tööd hästi (ja kindlasti vajus suurem osa ka põhja tagasi).


Mis on veel selle filtri juures hea? Näiteks see, et väga hästi saab jälgida seda, kas filter on must. Kui filter on must, siis svammist ei voola vesi enam hästi läbi ja vee tase svammi taga langeb. Tagumist, peenemat filtrit pidin esimest korda puhastama täna, peale 2 ja poolt nädalat. Kui arvestada, et see on üle elanud näiteks eelpool mainitud sodihunniku filtreerimise, siis toimib asi täitsa hästi.

Pilt
Filter töös


Mis veel hea? Väga lihtne on eemaldada või lisada nii filtrimaterjale, pumpa, kui vajadusel ka soojendit jne. Kõik eelmainitud on vajadusel visuaalselt nähtavad, kuid eemalt vaadates mitte.


Kindlasti ei sobi selline filter suurtele akvaariumitele ning akvaariumitele mis on külje pealt avatuid, kuid sellisele väikestele riiuliakvaariumile, sobib see täitsa hästi! Julgen soovitada!


Ühesõnaga mina olen jällegi 500% rahul, kuna filter töötab ning akvaarium on tehnikast tühi!


LISA 01 - FILTRI "VALGUSKINDLAKS" MUUTMINE


Peale umbes 1 kuud töös olemist selgus, et filter on ideaalne paik vetika tekkimiseks. Nimelt on filtris aeglane veevool, lõputult valgust ning mitte ühtegi vetikasööjat (tigu või kala). Mis muud sel vetikal seal teha on kui vohada. Ja kui seal juba vetikas korralikult kasvab, siis on tal ka lihtsam akvaariumisse kolida.


Lahenduseks tuli filtris "tuli kustutasda". Selleks kasutasin musta läbipaistmatut kleepekilet, millega kleepisin kinni küljed, tagaseina ning kaane. Põhja ei kleepinud, kuna seal on vahel hea sisse piiluda, et mis toimub (sealt eriti valgust sisse ei lähe)...


Kõigepealt lasin akvaariumist 10L vett välja, et filtri tühjaks saaks (tahtsin selle ka vetikast puhtaks pesta) ning kappi liigutada saaks ilma, et vesi üle ääre voolaks.

Pilt
Selline näeb välja siis filter koos oma sisuga - soojenduspulk, pump, kaks svammfiltrit ning liiter makarone.

Pilt
Filter teknikast ja vetikast puhas kuid ilma kileta.

Pilt
Ja nüüd on siis filter kinni kleebitud - tulemus näeb ilus välja ja sobib.


Tulemus ei ole küll valguskindel, kuna klaaside ühenduskohtadest, kaane vahelt ning tausta ülemisest servast paistab valgust sisse kuid seda on kümnetes kordades vähem kui enne... Nüüd ootame siis veel kuu aega ja vaatame, kas see aitas või ei!


Selline tore DIY projekt sai minul siis seekord seljataha! Kui kellelgi küsimusi või kommentaare, siis laske aga tulla :wink:

Ehitas: aatomik


Üles
PostitusPostitatud: Teisipäev Dets 03, 2013 11:36 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Neljapäev Veebr 16, 2006 12:08
Postitusi: 487
Asukoht: Tallinn/Tartu
Tere,

Kunagi mõned aastad tagasi sai ka taoline asi ehitatud, just selle mõttega, et väiksesse akvaariumisse silmariivavaid objekte mitte jätta.
Nö. sump sai tehtud pleksiklaasist, kuna 25l klaaskast oli olemas, ja klaasi augupuurimise kogemus puudus.
Töötas küll.
Valguse piiramiseks kleepisin autodel kasutatava toonkilega akvaariumi tagumise klaasi ära, minul oli see võimalus klaasi ja sumba vahele midagi sättida.

Pilt

Pilt

Vahepeal

Pilt

Lõpp

Pilt

Edu!

_________________
Got to choose!


Üles
 [ 2 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver